Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Hur länge har svenska företag råd att avstå från den afrikanska marknaden?

Om ett par dagar ska jag på nytt åka till den kontinent som är framtidens kontinent om man tittar på vart i världen ekonomierna kommer att växa och utvecklas allra snabbast de kommande 30 åren eller mer.

Kontinenten jag pratar om är Afrika i gemen och Afrika söder om Sahara om man ska vara än mer specifik.

För egen del har jag under lång tid – Speciellt sedan jag flyttade hem till Sverige i mitten av 2009 predikat att Sverige och svenska företag borde satsa på Afrika om de vill finnas på platserna där BNP och ekonomierna kommer att växa snabbast.

Anledningen till det är enkel – Det är i Afrika den välmående medelklassen växer mest – En medelklass som har samma behov som den medelklass som finns i resten av världen och därför utgör en gigantisk kundbas för den som vågar satsa.

Att svenska företag fortfarande står och vacklar och funderar utan att komma till skott med massiva satsningar på att göra affärer och sätta upp dotterbolag på den afrikanska kontinenten förvånar säkert fler än mig.

Det är glädjande att höra Tony Blair prata om Afrika och om det faktum att  6 av världens 14 snabbast växande ekonomier finns just på den Afrikanska kontinenten. I Etiopien för att ta ett exempel så har man nu den snabbast växande medelklassen i världen.

Jag har länge predikat att Sverige och svenska företag borde haka på sin vagn direkt efter lokomotivet Kina som redan funnits i Afrika 10 år eller mer.

Dock är det precis som vanligt så att vi i Sverige nästan alltid är så försiktiga att vi väntar tills tåget redan gått och vi står ensamma kvar på stationens perrong.

När jag själv under 2014 i samarbete med Västerbottens Handelskammare och Skellefteå kommun tittade på att genomföra en delegationsresa för västerbottniska företag till Västafrika fick vi direkt journalister från Norra Västerbotten på oss.

Journalisterna hävdade att länderna I Afrika är korrupta och att Sverige borde avstå från att göra affärer med dem fram tills dess att de bättrat sig.

Låt mig säga att Sverige och Europa är näst intill lika korrumperat som Afrika – Den enda skillnaden är att korruptionen är mer dold hemma hos oss trots att den förekommer i samma omfattning som i Afrika.

Min medicin mot korruption är enkel – Vill hjälpa dem att förändra är det bästa sättet att börja göra affärer med dem. När vi sedan har deras fulla förtroende kan vi börja föra samtal om hur och vilka förändringar de borde genomföra för att saker i deras land ska bli ännu bättre.

Jag tror inte att Sverige har råd att stå på sidan om och se på medan andra nationer och företag från dessa lägger den Afrikanska kontinenten under sig.

Dock bör vi likt kineserna fundera noga innan vi lägger fram vår affärsmodell – Tiden för när man som företag kan exportera till ett land för att sedan plocka hem deras pengar som vinst till sitt eget hemland och sedan avstå från att vara delaktiga i det landets ekonomiska tillväxt är över sedan länge.

Istället är det följande affärsmodell som gäller om man vill lyckas på den afrikanska kontinenten – Svenska företag behöver sätta upp egna dotterbolag i väl valda länder i Afrika. Därefter hjälpa dotterbolagen via kunskapsöverföring och överföring av modern produktionsteknik.

De svenska företag som anställer lokalt, betalar skatt i de länder där de verkar och i slutändan bara plockar hem de rena vinsterna efter skatt kommer att bli vinnare i Afrika och väl sedda av Afrikas växande medelklass.

Kan vi agera på detta sätt så kommer vi likt kineserna att lyckas mycket väl.

Ökad omsättning och ökad lönsamhet för ett svenskt företag oavsett var den ökningen sker är i längden bra både för Sverige som land och för tryggheten för svenska jobb.

Dessutom är det miljömässigt mycket sundare och bättre att sköta såväl produktion som tillverkning så nära slutkunden som möjligt vilket gör att svenska företag som satsar på det sätt jag anför även kommer att ses som miljömässiga föregångare.

Hur länge har Sverige och svenska företag råd att avstå från att på allvar etablera sig i Afrika?

Frågan är ställd men inte besvarad.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vin fattar idag”

18 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Du vill ju införa höga skyddstullar mot import från t.ex Afrika … undrar hur det hjälper afrikanska företag … nu vill du att vi ska bli imperialister likt Kina och utnyttja landets naturtillgångar med rovdrift till vår fördel … ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min grundidé är att det som konsumeras på respektive kontinent ska tillverkas på respektive kontinent Jonny – Om det sker så vinner alla.

  2. Bertil

    Jag är förvånad att den Afrikanska ekonomin inte gått starkare.
    Jag läste för närmare 20 år sedan hur den skulle explodera.
    Jag tycker inte så skett.
    Det har gått väldigt sakta jämfört med vad som förutspåddes.

    Men det kan bli en ketscupeffekt? När korken släpper kan det gå fort.

    Det är samma med Batterifabiken som planeras i Skellefteå man får svårt med investerare i början sen när allt fler kommer in då vill ingen missa ”tåget”

    Så lär ske med Afrika också
    Frågan är bara hur mycket tål vår planet av marknadsekonomins allt snabbare fart plundra allt och vinstmaximera, men inte för framtiden utan enbart för stunden.

    Samtidigt som det sker så blir man allt mer hänsynslös mot sin egen art d.v.s.
    Människan. Äta eller ätas blir allt mer ett givet senario.

    Man kan därmed inte undvika komma till de sociala skydden. Där vi som nämnts tidigare ser allt sämre sjukförsäkring, a-kassa, sjukvård, bostäder som inte täcker behovet utan enbart blivit en marknad där de som sätts utan pengar blir hemlösa.

    Det vi borde värna är det som faller och det som man ser som en chans snabbt bli rik på fast det drabbar andra människor är det som hyllas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kan hålla med om att allt ekonomisk tillväxt måste ske någorlunda jämlikt Bertil – Gör den inte det finns inga människor som kan konsumera och saknas sådana blir det ingen ekonomisk tillväxt.

      • Bertil

        Detta med tillväxt har gått inflation i.
        Vi har på 100 år sett enorm tillväxt.
        Detta medan ex: Afrika står och stampar på samma ställe grovt sagt som vi var i för 200 år sedan.

        Vi i väst har skapat oss generellt ett rikt liv. Då menar jag från stampat jordgolv till
        till den föda vi äter.
        På detta har innovationer skapat så tiden till laga mat, hämta vatten, värma bostaden o.s.v. Dels försvunnit eller minskat kraftigt i tidsåtgången.
        Samma med möjligheterna ta sig till en arbetsplats eller till en butik för handel.
        Kommunikationer har gjort vår planet
        Oerhört liten.
        Förr blev gumman i huset överraskad när de efter en dags gående kom till sin bekanta längre bort. Men ändå hörde en hund skälla ännu längre bort.
        ” vad världen är stor”tyckte gumman.

        Vad vi måste skapa innovation om är gemenskapen den är lika primitiv som för tusen år sedan. Lösningarna är lika primitiva. Krig, konflikter, slå mot redan utsatta som kvinnor, barn.

        Klart en modern värld med rätt social inovation även innefattar Afrika eller Bangladesh eller tiggare från Rumänien, Bulgarien.

        Vi nåt det inte med rå kapitalism ej heller med extrem kommunism, Det är balansen som måste kalibreras och det görs genom attityder där gemenskap i alla sammanhang måste vara ledordet.

        Det är inte produktionen genom att tömma vår Planets rikedomar som är viktigast det är inovationer inom gemenskapen som är den allra viktigaste
        Produktionsfaktorn.

  3. Olle

    Jodå , vi är redan där efter produktionsflytten från China så har vi producerat i ett år nu .Funkar bra men kvaliten är väl inte på topp än skulle man kunna säga men blir bättre. Sen tar vi ju hem bra mycket bättre vinster i Afrika än i China så jag kan rekommendera det till mina företagskompisar.Vi kommer snart att stänga ner den sista produktionen vi har i Skellefteå och även flytta detta till Afrika. Och jag tror många kommer att flytta när nu produktionskostnaderna ökat i China .Så jag håller med dig Anders ,företagare haka på tåget redan nu. Här finns vinsterna och sen kommer även Afrika att må gott. Sen förstår jag inte ditt resonemang med att Sverige mår gott av att vi företagare flyttar dit produktionen.Bäst vore väl att producera i Sverige och skapa jobben. Nu snackar vi inte dotterföretag utan ren outsourcing

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om svenska företag tjänar pengar utanför Sverige och sedan balanserar sin produktion mellan Sverige och andra ställen med resultatet att företaget som helhet går bra tror i vart fall jag att det gynnar även svenska arbetare och intressen – Rätta mig gärna om jag har fel Olle.

      • Olle

        Absolut har du rätt i detta ,men så funkar det inte i verkligheten i vår öppna värld. Verkligheten är svartare,våra företag går bra och vi expandrar hela tiden .Men vi gör det där det är billigast att producera och där råvarorna är billigast. I vår bransch finns inte de marginaler vi behöver i Sverige för att överleva.Men vi skattar våra förmögenheter i Sverige så detta får alla del av men vi skapar inte idag heller några arbetstillfällen här.För ca 10 år sen kunde vi producera i Sverige med vinst men inte idag, det är en omöjlighet med dagens konkurrens från låglöneländerna. Och med ytterligare pålagor på vår svenska industri är det gonatt för många grenar inom industrin.Och på service och tjänster lever vi inte.MP vill ju även lägga en död hand över våra skogar och minimera äganderätten ,RäddaÄlvarna vill ju också minimera utbyggnad av den renaste energin och riva många mindre kraftverk. Myndigheterna lever sina egna liv idag långt från fattade regeringsbeslut utan kontroll vilket innebär osäkerhet för oss att satsa på produktion i Sverige när långsiktighet saknas.Nu fattas beslut kors och tvärs och ingen vet vad som händer imorgon. Och en statsminister som bara velar hit och dit utan kompass,men valet närmar sig och för min tror jag inte på en sossestyrd regering efter 2018

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I minn värld kommer alla svenska företag att betala skatt i Sverige även om den i vissa avseenden att bli mindre än idag.

          • Olle

            Jo även om vi betalar skatt i Sverige men producerar i andra länder skapar vi inga arbetstillfällen i Sverige och minskar således dessa skatteintäkter.Vi måste kunna driva företagen i Sverige och skapa export.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Svenska företag ska driva företag både där och här Olle – Det som ska exporteras i EU kan med fördel tillverkas i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.