Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det är bra med en het och intensiv debatt om översiktsplanen för Umeå Kommun.

Det har skrivits många debattartiklar angående översiktsplanen för Umeå kommun som just nu är ute på utställning. Extra mycket har det skrivits om utvecklingen för landsbygden – Inlägg som jag kan tycka innehåller viss relevans vad gäller att även Sävarådalen och Tavelsjöbygden borde få större utrymme i översiktsplanen.

I min värld är det just det utställningar och remissinstanser är till för – Att samla in värdefull information så att det slutliga förslaget blir brett och tillfredställer så många som möjligt och ser till att hela vår kommun lever fullt ut.

Därutöver tycker jag att vi i Umeå kommun ska satsa på ett annorlunda sätt vad gäller landsbygdsutveckling genom att låta olika delar av landsbygden bli hemvist för olika sorters livsstilar – Livsstilar som genom att de finns tillgängliga kommer att locka många nya invånare till vår kommun.

I Umeå finns som jag sa alla ingredienser som behövs för att en sådan sak ska lyckas:

 • Ett ledande och innovationsinriktat Universitet.
 • En ung, framtidsinriktad och välutbildad befolkning.
 • En framsynt politisk ledning.
 • Byar med stark byagemenskap.
 • En stark folkrörelseanda och ett väl utvecklat föreningsliv.

Alla dessa saker är viktiga för att bli framgångsrika med landsbygdsutvecklingen så att vi kan skapa en bra balans mellan landsbygd och stad.

För mig gäller devisen om att ”the sky is the limit” som beskrivning vad gäller landsbygdsutvecklingen inom Umeå Kommun.

Tänk er att kunna erbjuda olika saker i olika byar – Saker och företeelser som attraherar många och tillgodoser många människors önskan om en specifik livsstil.

 • Tänk er att kunna erbjuda en livsmiljö som helt lever efter den cirkulära ekonomins lärosatser.
 • Tänk er att kunna erbjuda en livsmiljö som är helt självförsörjande på el och energi.
 • Tänk er att kunna erbjuda en livsmiljö där vi säger åt de som vill bo där – Varsågod – Bygg som du vill utan krångel.
 • Tänk er att kunna erbjuda en livsmiljö där all mat odlas och framställs på ort och ställe.
 • Tänk er ett universitet som är både Sverige och världsledande inom cirkulär ekonomi med allt som därtill hör.
 • Tänk er framväxten av företag som redan idag utvecklar, tillverkar och tillhandahåller det alla morgondagens människor kommer att se som självklart.

Tänk er därutöver att vi löser kommunikationen genom att erbjuda bra och effektiv kollektivtrafik som via elbussar erbjuder hållbara transporter från byarna in till nav såsom Obbola/Holmsund, Sävar och Hörnefors med flera från vilka vi har kollektivtrafik i Ultras regi med bra turtäthet in till Umeå.

Min tanke är inte att vi ser allt av det ovanstående i alla byar utan att varje by väljer ett koncept och en livsstil och utvecklar den på ett framgångsrikt sätt.

Tänker ni så ser ni samma verklighet som jag ser framför mig när jag tänker på framtiden för Umeå Komun och dess invånare.

Den verklighet som uppstår när boende både i stan och på landsbygden engagerar sig och slår sina kloka huvuden i hop för att bygga levnadsmiljöer som attraherar de allra flesta oberoende av vilken livsstil man eftersöker kan inte bli annat än dynamisk och spännande.

För mig som Socialdemokrat är det ett förverkligande av detta vi ska eftersträva med den landsbygdsutvecklingsplan som ska sjösattas och beslutas – För mig är inte frågan längre om utan snarare hur fort alla dessa saker kommer att bli verklighet.

Avslutningsvis vill jag anföra att jag tror att vi når målet om 200.000 invånare fortare än planen som säger att målet ska vara uppnått till 2050 om vi antar en plan i den anda jag anfört ovan.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

 1. Krister

  ”Tänk er att kunna erbjuda en livsmiljö där all mat odlas och framställs på ort och ställe.”
  Det tyckte Stalin också och det fungerade inte.

 2. Olle

  En Utopi du målar upp som säkert är minst 2 generationer bort, Detta går inte att tvinga på bybor detta skapar ett för stort engagemang av bybor som idag ingen vill ta del av. alla har fullt upp med det de gör.
  Idag nyttjar bara en bråkdel av bybor den service som finns uti byarna .Det är först när butiken stänger de startar upplivningsförsök på denna.Skapa detta mönstersamhälle i dagens jakt på prylar, nej glöm det. Börja ni med att inte indela stråk det ska satsas och resten lämnas utanför, och sluta med att staten konfiskerar våra privata skogsinnehav ,ni lägger först avverkningsstopp sen när detta är gjort är skogen värdelös då värderas denna till i princip 0. och eventuell ersättning utgår utifrån detta. Du vill styra människors boende ,du vill kapa den eventuella vinst ett företag gör .Detta AF kallar jag diktatur

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.