Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Självklart att låta Thoréngruppen bygga fotbollshallarna.

Det pågår en intensiv debatt på VK:s debattsidor om bygget av de planerade fotbollshallarna – En debatt i jag tycker är aningen snedvriden då det saknas ekonomiska förutsättningar för kommunen att bygga dessa hallar i egen regi – I vart fall under de kommande 10- till 20-åren.

När beskedet kom skrev jag ett blogginlägg där jag hyllade Raja Thoréns samhällsengagemang och hans brinnande intresse för Umeås idrottande ungdomar och allt jag skrivit i det inlägget står jag rakryggat upp för. Du hittar inlägget på följande länk: http://blogg.vk.se/andersforss/?p=11000 

I en debattartikel skriver Jan Brännvall och Ulf Bergström att det med all säkerhet kommer att bli dyrare för kommunen att hyra hallarna av Thoréngruppen än att bekosta och bygga dem i egen regi – Påståenden som de söker stöd för med hänvisning till bygget av Nya Karolinska och uttalanden av den brittiska riksrevisionen.

Till att börja med saknas den viktigaste komponenten av alla i debattartikeln – Frågan om varför Thoréngruppen erbjudit sig att bygga hallarna?

I min värld och enligt allt jag fått mig till livs byggs hallarna av en enda anledning – Den att säkerställa att Umeås fotbollsspelande ungdomar och fotbollslag får tränings och tävlingshallar som gör att fotbollen kan tas till nya och högre nivåer i Umeå.

Detta faktum kan vi aldrig bortse ifrån ifrån och att en privat entreprenör genom sitt samhällsengagemang är villig att bygga det kommunen själv saknar möjlighet att bygga för närvarande tycker jag är bra och ett initiativ som förtjänar att hyllas och lyftas som bra exempel på samspel mellan kommunen och det privata näringslivet.

Sedan går det aldrig att bortse från att det kan finnas underliggande orsaker till debattartikelns uppkomst – Detta då åtminstone en av debattörerna delvis sitter på dubbla stolar då denne är inblandad i förvaltandet av existerande anläggningar som hyrs ut för fotbollsändamål till olika klubbar i Umeå

I min värld är det att gå händelserna i förväg och påstå att det skulle bli billigare för kommunen att bygga i egen regi – Detta därför det helt saknas bevis för att det skulle bli dyrare för Umeå kommun att hyra och drifta hallar byggda av Thoréngruppen än att drifta hallar byggda i egen regi.

Att göra en beräkning av de exakta kostnaderna för byggandet av och driftandet av dessa fotbollshallar låter sig inte göras utan att man gör oerhört komplexa beräkningar vilket jag inte kan se att debattörerna gjort någonstans i sina inlägg.

När kommunen bygger i egen regi hamnar kostnaderna för detta på olika konton i och med att kommunens fastigheter ägs av en annan gren av kommunen än den som vanligtvis nyttjar och driftar den.

I det läget blir det internhyran och huruvida den är marknadsmässig och korrekt vi måste titta på och beräkna när vi tittar på kommunens totala kostnad.

Därför tycker jag att debattörerna hellre bör använda Rytmikens/Gymnastikens Hus på Mariehem som jämförelseobjekt snarare än byggen i Stockholm och uttalanden från utlandet när de önskar debattera ämnet.

Anläggningen på Mariehem ägs av Balticgruppen och fram tills nu har Vänsterpartiet ondgjort sig över att Umeå Fritid hyr och driftar denna anläggning utan att en enda gång kunna bevisa eller påvisa att detta är dyrare för kommunen än en anläggning byggd och ägd i egen regi.

Enligt mitt sätt att tänka är det bättre och klokare att kommunen använder sina egna pengar och sitt eget låneutrymme för att bygga inom välfärdens område – Dvs. till bygget av skolor, förskolor och byggen för äldreomsorgen än till bygget av faciliteter vars byggnader med fördel kan ägas av andra än kommunen utan att kommunens hyreskostnader ökar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

30 kommentarer

  • andersforss (inläggsförfattare)

   SD:s trollfabrik har varit igång länge och är fortsatt igång Alexander – Något du borde veta då du tillhör densamma.

   • Krister

    Du är STORTROLLET i Umeå som tror dig vara en en kommande världsledare.
    Anden i flaskan som skall lösa allt. Tycker inte din fru och barn att du är en aning
    lik Donald Trump? Du använder samma typ av retorik. Ursäkta mig, men du är
    inte frisk i synen på dig själv, Jag har mina fel och brister och jag ser mig som den
    jag är. Verkligheten och mitt ”själv” går ihop.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Verkligheten och mitt eget själv går ihop även för mig Krister – Utan problem dessutom.

 1. Michael Rönnlund

  Hur dyrt kommer det bli att använda dessa hallar är faktiskt det mest intressanta.

  Brukar bli dyrt när privata näringsidkare vill ha igen sina investerade pengar och dessutom tjäna en hacka på insatsen.

  Svårt att tro att det är ett billigare alternativ än att bygga själv.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tror inte att hyran blir lägre än om vi skulle bygga själv – Med det sagt tror jag inte heller att hyran kommer att bli högre och i en sådan verklighet tycker jag att det är sundare att hyra fotbollshallarna av Thoréngruppen och använda kommunens låneutrymme till byggandet av skolor och äldreboenden.

  • Brorson

   Håller faktiskt med Michael i det här fallet. De, som har läst mina tidigare kommentarer i ämnet offentligt eller privat, vet att jag inte är principiell motståndare till privata inslag i offentliga verksamheter. Men det är för mig helt obegripligt vad kommunen har att vinna på det här upplägget, om det inte blir en förlustaffär för Thorén. Det vet inte Forss, och har ändå tagit ställning för upplägget.

   Men antag då att Thorén tänkt köra med förlust. Varför gör han i så fall det, om inte för att mildra kritiken mot privat drift inom skola, vård och omsorg? Ett PR-jippo, om man så vill. Och varifrån har han i så fall fått pengar till att täcka förlusten med? Genom vinster, som Umeå och andra kommuner har betalat. Detta betyder ju – om det är sant – att de andra kommunerna har betalat för mycket för Thoréns tjänster.

   Forss försöker sitta på två stolar samtidigt, när han å ena sidan säger sig stödja förslaget på vinsttak på 7 % (För högt`) och å andra sidan tycker att det är okej att välfärdskapitalister leker jultomtar med kommunala pengar. Som icke-umebo finner jag det upprörande att kapitalister ska ha något slags dragningsrätt på skattemedel, håva in från flera kommuner och bestämma vilken kommun tomten ska vara snäll mot.

   För ”kommun-Sverige” kommer det här att gå med förlust, totalt sett.

   Men för Forss, som har kritiserats för dogmatiskt motstånd mot privata utförare av välfärdstjänster, var detta ett tillfälle att visa en annan sida. Men det är samma dogmatiska sida. En dogmatisk uppdelning mellan offentligt och privat. Vad säger att kommuner inte kan hyra skolor av privata fastighetsbolag, men däremot idrottshallar?

 2. Bertil

  Blev mycket lokala inlägg nu igen.
  Visst vär det mer politiska kärnämnen du skulle beröra Anders????

  Det är bedrövligt vad Sossebloggen förfallit. Du är i princip den ende som kämpar på Anders och du är den som vågar släppa in kommentarer.

  Övriga blir antingen upprörda om nån svarar eller så stänger de av kommentarer

  Varför skriver man då och låter folk kommentera.

  Så du har många rekorderliga poänger Anders. Du verkar vara den ende som verkligen vill nåt och under enorm pondus och fri yttrandefrihet även från motståndare och de som enbart vill sabotera din blogg.

  Du är bäst Anders.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Tack Bertil – Jag gör mitt bästa för att leva upp till mina löften och det kommer jag självklart att fortsätta med.

 3. JORMA

  ”Detta därför det helt saknas bevis för att det skulle bli dyrare för Umeå kommun att hyra och drifta hallar byggda av Thoréngruppen än att drifta hallar byggda i egen regi.”

  Du kan heller inte bevisa motsatsen. Det finns dock tydliga teoretiska bevis för att det blir dyrare för Umeå kommun att hyra istället för att bygga. Som gammal bankman förstår du förstås att:
  1. Bankerna står på rad för att låna ut pengar till Umeå Kommun. Kreditrisken bedöms som obefintlig. Om det är rätt eller fel med befintligt styre kan man ju undra, men så är det i alla fall.
  2. Umeå Kommun bestämmer själva hur mycket lån de ska ta. Om det är rätt eller fel med befintligt styre kan man ju undra, men så är det i alla fall.
  3. Umeå Kommun kommer alltid att låna billigare än en privat företagare. En privat företagare kommer därtill alltid att begära mer än kostnadstäckning när denne hyr ut till kommunen. Det kommer därför alltid att vara dyrare för kommunen att hyra än att bygga själv.

  ”Att göra en beräkning av de exakta kostnaderna för byggandet av och driftandet av dessa fotbollshallar låter sig inte göras utan att man gör oerhört komplexa beräkningar vilket jag inte kan se att debattörerna gjort någonstans i sina inlägg. När kommunen bygger i egen regi hamnar kostnaderna för detta på olika konton i och med att kommunens fastigheter ägs av en annan gren av kommunen än den som vanligtvis nyttjar och driftar den.”

  Vilket trams. Koncernen Umeå Kommun kommer att få en kostnad för respektive scenario. Vilket inbördes trixande kommunen sedan pysslar med saknar betydelse.

  När du nu är så klarsynt att du inser att det kan ”finnas underliggande orsaker till debattartikelns uppkomst” skulle man kunna förvänta sig att du också anar att det kanske kan finnas andra underliggande orsaker till att Thorengruppen vill bygga än fotbollshall än att de vill ta Umeåfotbollen till nya nivåer.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   I slutändan så vet ingen om Thoréngruppen avser att låna till bygget eller om de tänker bygga med egna pengar de redan har – Innan det är känt är allt ren spekulation.

   Därtill påverkar alla lån kommunen tar kommunens totala låneskuld och för närvarande är målet att kommunens totala låneskuld måste sänkas för att klara av kommunens framtida ekonomi – Att i det läget använda låneutrymme för fotbollshallar när vi vet att det behöver byggas många skolor och äldreboenden framstår för mig som fel väg att gå.

   Jag råder dig att titta på det avtal kommunen har med Balticgruppen uppe på Mariehem för Gymnastikens Hus – Gör du det så kommer du att finna att hyresnivån inte är högre än om kommunen byggt i egen regi – Något jag är övertygad om kommer att bli fallet även i hyresavtalet med Thoréngruppen.

   • JORMA

    Allvarligt Anders, har du verkligen erfarenhet av bank och finans eller är det också bara trams?

    Du skriver att målet är att sänka kommunens skuld för att säkra den framtida ekonomin. Att skriva fast sig i långa hyresavtal är naturligtvis precis detsamma som att låna själv – fast dyrare.

    Vidare: den enda effekten av att Thorengruppen bygger med eget kapital är att det blir ännu dyrare då deras avkastningskrav alla gånger är högre än räntan de betalar.

    Att titta på ett annat hyresavtal säger mig ingenting då ingen utomstående har tillräcklig insyn för att med säkerhet säga att det är dyrare eller billigare. Däremot talar all logik för att det är dyrare att hyra.

    Synd att logik inte biter på politiker…

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag har precis den bankerfarenhet jag säger att jag har. Hyreskostnaden för att hyra från Thoréngruppen behöver inte bli dyrare än den som uppstår om man bygger i egen regi.

     Huruvida så blir fallet och vad den framtida hyran kommer att bli bör vi avvakta med att debattera tills den är känd och det är därför jag hänvisar till Gymnastikens Hus som vi hyr av Balticgruoppen – Där är hyran neutral jämfört med ett bygge i egen regi vilket jag utgår från att den även kommer att bli för de hallar Thoréngruppen ska bygga.

     Sedan är det klokt att använda kommunens låneutrymme till skolor, förskolor och äldreboenden – betydligt klokare än att bygga och äga hus som lika gärna kan byggas och ägas av andra utan att det blir dyrare för kommunen.

 4. Sven

  Naivt att tro att att TG gör detta bara som en fin gest till kommuninvånarna.

  Om kommunen är helt öppna med avtalen, ekonomiska upplägg och alternativ kan man döda debatten. Vågar man det?

 5. Patrik

  Hej Anders

  Det är rätt kul att ni Socialdemokrater är så inkonsekventa.
  Ena sekunden ska vinsterna i välfärden bort och i nästa ska privata bolag få bygga sporthallar med skattemedel och dessutom få hyresintäkter från skattemedel.

  Hyckleri är väl det ord som kan sammanfatta era utsvävningar.

  Reepalus utredning måste vara den sämsta utredning som någonsin har betalats med skattemedel. För så dåligt arbete borde bestraffas med böter i nivå med den lön han har plockat ut undertiden han har arbetat med den.
  Ta och fundera på vilka privata vinster den vinstfria kommunala skolan genererar totalt och fundera sen ett par varv extra så får vi se vad du kommer fram till.

  Med vänlig hälsning

  Patrik

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det jag skriver om är varken hyckleri eller att ändra sig utan två vitt skilda saker – Vem som äger en byggnad som inhyser kommunal verksamhet spelar för mig mindre roll. Det viktiga är att kostnaderna för att använda lokalen inte blir större för skattebetalarna om någon annan än kommunen äger lokalen samt att det är kommunen som driftar lokalen och sköter tidsbokning och fördelning av tider – Förutsättningar jag anser vara uppnådda när det gäller de fotbollshallar som ska byggas av Thoréngruppen.

   • Patrik

    Hej Anders

    Det var inte det som var frågan!
    Utan varför är det okey med att låta exempelvis Thoréngruppen göra vinst med skattemedel när inte ”Vård, Skol eller Äldregruppen AB” får göra det?
    Hyckleri är det ord som sammanfattar Socialdemokratisk politik i denna fråga.
    Samma sak som att Jonas Sjöstedt jobbar mot friskolor samtidigt som han har sina barn i friskola.

    Med vänlig hälsning

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Thoréngruppen har och verkar i en miljö och i verksamheter som borgerligheten privatiserat och jag ser inget motsatsförhållande mellan det och att visa samhällsengagemang i fråga om att bygga fotbollshallar.

 6. Jan

  Du får säga vad du vill men hycklar i frågan. Man kan inte vara för och emot något samtidigt. Egenintresset ljuger aldrig. Jag antar att du på något sätt är jävig här. Förmodligen på grund av att dina barn deltar i Thoréngruppens aktiviteter av något slag. Fotboll eller innebandy eller vad det vara månde.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag kan meddela att jag inte är jävig överhuvudtaget Jan – Inga av mina barn har någon anknytning till Thoréngruppen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag är inte skyldig någon en förklaring om detta – Ska saken förklaras bör den det berör förklara den själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.