Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Min politiska drivkraft stavas jämlikhet.

I början av mitt bloggande skrev jag en kort introduktion om vem jag är och om vad som driver personen Anders Forss att engagera sig politiskt och jobba stenhårt för att uppnå de förändringar jag anser vara viktiga för at skapa ett bra och jämlikt samhällsbygge.

Embryot och huvudanledningen till mitt politiska engagemang beror på att jag i en framtid vill undvika frågan från mina barn om varför jag inte gjorde något när jag såg att Sverige var på väg åt fel håll i fråga om samhällsutveckling – Därefter på att jag vill vara med och förändra Sverige till ett bättre och mer jämlikt land.

Därutöver ska jag inte hymla om att jag efter ett långt och innehållsrikt arbetsliv med många utmaningar saknade intellektuella utmaningar och att mitt politiskt engagemang fullt ut tillfredställer den saknaden.

I dagens värld med enkel tillgång till internet och sociala medier finns det många människor som gillar att klaga och klanka ner på händelser och politiska beslut. Trots det är det väldigt få som är beredda att engagera sig politiskt för att ändra på det man klagar på.

Dessutom är det mer regel än undantag att man klagar utan att komma med en lösning på problemet vilket gör saken ännu värre enligt mitt förmenande.

Visst kan man klaga på den förda politiken då det är alla medborgares rätt att fritt tycka, tänka och kritisera – För mig gäller dock följande inställning om man tillhör de klagandes skara – Klagar man bör man även presentera en lösning på det problem och företeelser man klagar på.

Politik och betydelsen av politik i det dagliga livet har olika innebörd för olika människor.

Många bryr sig inte om politik överhuvudtaget och tillhör den skara som pliktskyldigast röstar en gång vart 4:e år medan andra ser politiken som ett sätt att skapa förändring och samhällsutveckling – Sannolikt är det dessutom så att de allra flesta befinner sig någonstans där mitt emellan.

För mig handlar politik om engagemang, ideologisk övertygelse och om en okuvlig vilja att skapa förändring – En förändring till något som enligt mitt förmenande måste leda till förbättringar för alla och inte bara för mig själv och de som finns i min absoluta närhet.

Dessutom tycker jag att det är viktigt att man som politiker har fast folklig förankring – Något man bara kan få om man umgås med väljarna och hela tiden rör sig i samhället och för en dialog med väljare och medborgare om vilka samhällsförändringar som är viktiga för dem.

Som en del av den folkliga förankringen är det viktigt att göra sig tillgänglig och besvara frågor och bemöta kritik mot fattade beslut – Vill väljarna ha ett svar på sin fråga är det politikens skyldighet att ge detta svar och förklara varför man fattade beslut i den ena eller den andra riktningen.

Mitt engagemang i politiken handlar om att åstadkomma just detta och samtidigt skaffa folkligt stöd för de frågor och det samhälle jag vill bygga och då med bloggen som hjälpmedel.

Förtroende är inget man frågar efter – Förtroende bör och ska förtjänas!

Det är därför jag alltid gör mitt bästa och försöker att bemöta alla genom att svara på de kommentarer som skrivs på min blogg oavsett av om de kommer från partivänner eller politiska motståndare. Dessutom gör jag mitt bästa för att alltid svara ja på de inbjudningar som kommer om att delta i debatter och möten av olika slag som har med min roll som politiskt engagerad att göra.

Genom hela livet har jag varit den typ av människa som drivs av utmaningar – Ju större och svårare utmaningen är desto större blir viljan och beslutsamheten att klara av den.

I mitt tidigare arbetsliv i den finansiella världen låg utmaningen i att bygga strukturer och system och på att nå en affärsmässig höjd som många sade var omöjlig – Dessutom i att nå en position ännu fler såg som fria fantasier och ren utopi.

Sägas ska att jag lyckades med allt jag föresatt mig och därför kunde lämna bankvärlden tillfreds med att jag uppnått allt det jag drömde om att uppnå. Jag gjorde så fast besluten om att lämna den delen av livet bakom mig och leva ett enkelt liv med ett vanligt jobb och vara en närvarande pappa för mina yngsta barn.

Hemflyttad till Sverige insåg jag rätt snart att det Sverige jag växte upp i inte längre existerar – Att den möjlighet Sverige gett mig att förverkliga mina drömmar inte längre finns där för kommande generationer med mindre än att vi ändrar kurs och driver en politik som återskapar ett solidariskt och kärleksfullt samhälle präglat av stor jämlikhet.

Det var i upptäckten av detta faktum som lågan att anta en ny utmaning tändes –  Denna gång utmaningen att förändra och återställa den ordning som rådde när jag växte upp.

Det är den upptäckten som på nytt fyllde mina energiförråd med kraft – Den kraft och den outtröttlighet som behövs för att skapa förändring.

Det är därför jag engagerat mig politiskt – Inte för att passivt stödja ett politiskt parti utan snarare för att anta utmaningen att förändra och skapa förändring genom eget engagemang och genom att driva på för förändring i den riktning jag önskar.

Valet av politiskt parti var inte speciellt svårt – I grund och botten har jag alltid varit Socialdemokrat – Detta därför att Socialdemokratin för mig är det enda alternativet för alla människor som likt mig sätter kärlek – solidaritet och alla människors lika värde före allt annat både i livet och inom politiken.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

18 kommentarer

 1. Krister

  Att Du har ett starkt engagemang tvivlar jag inte på.
  Bara du också kan få de som suttit allt för länge att inse
  att inse att det inte är för evigt som folkvald. 2 mandatperioder
  borde vara legio för alla partier + även organisationer.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Precis – Min inställning är maximalt 3 mandatperioder som heltidsarvoderad där man kan sitta max 2 mandatperioder i rad med minst en mandatperiod utanför innan man sitter sin 3:e och sista period.

 2. Lars Norling

  Ditt inlägg bekräftar min tes att (s) är ett parti för människor som lever på livets skuggsida och de som dig, människor med enormt mycket empati. Vi andra som vill leva gott röstar höger.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Den som sätter sig själv och sitt eget bästa före kollektivets bästa röstar höger – det har jag aldrig tvivlat på och det är det som kallas själviskt beteende.

 3. Danilo

  Hej, jag har följt din blogg ett tag nu och läst många av dina artiklar. Tycker du är grym, och du är en stor inspirationskälla för mig och säkert många fler. Tack.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Välkommen Danilo och tack för berömmet – Kan jag inspirera människor till att intressera sig för och delta i den politiska debatten är jag mer än glad och nöjd då det är just detta som leder till bygget av ett bättre och mer jämlikt samhälle.

 4. Bertil

  Du har rätt visst klagar man utan att ha lösning. Men samtidigt kan det vara så att lösningen fanns men den plockades bort.

  Att då komma med en lösning kan vara närmast omöjligt.

  EX: Jobbskatteavdraget det var sossarna emot. Sen när de kom i makt då menade högern att även sossarna vill ha jobbskatteavdrag annars skulle man tagit bort det.

  Men ta bort jobbskatteavdrag när pengarna är upplånade har åkt till privata företagens fickor främst banker.
  Kort sagt Alliansen med framför allt Reinfeldts gäng hade genomfört politiska reformer som var och är närmast omöjligt lösa . Enbart tiden med små förändringar kan få bort jobbskatteavdrag.

  Det är lätt förstöra men oerhört svårt återställa en vad som är krossad i småbitar.

  Så klagandet är befogat detta när man gör som Alliansen gjorde.

  Ta sjukförsäkring set går inte återuppväcka de som tog livet av sig när de blev utförsäkrade.

  Därför bör politiker kunna ställas till svars och just vad gäller sjukförsäkring så bör många åtalas och få sitt straff.

  Fortsätt klaga och ställ krav. Lösning javisst. Men går det inte hitta lösning
  Klaga på speciellt då det gäller saker som funkat men som politiker förstört.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Min inställning är att den som klagar även borde veta vad man vill se istället och således ha en lösning på hur man kommer dit.

   • Bertil

    Åter om det finns de som bara vill förstöra det goda. Hur ska det då gå hitta läsningar när lösningen redan fanns.

    Då är det politiker som förstört det hela som ska ställas till svars och fixa det hela.
    Hur mycket av det goda har inte alliansen förstört. Även om man säger det 1000 ggr så inte klåen vill de återställa ex:A-kassan till vad det en gång var om vi nu ska nämna ett exempel.

    Jag är trött på ständiga försämringar förv utsatta vare sig det är sjuka eller arbetslösa eller flyktingar, gamlingar o.s.v
    Lösningen är skitenkel och logisk, sluta upp slå mot de som ligger!

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Trägen vinner Bertil och för mig gäller bara en sak – Att lösa problemen och ge de utsatta värdigheten åter.

 5. Bertil

  Jämlikhet är även socialism. Ojämlikhet präglas av Nyliberalism.
  Satt och hörde en berättelse från en då 40-årig man inspelningen var från -67.

  Han pratade om tider då han var ung hur man fyllde en droska med ungdomar och åkte på dans. Droska kallades då det som idag är taxi.

  Han menade att privatbilismen förstörde denna sammanhållning mellan unga.
  Med bilen för decsom hade råd.

  Så raggade kollar ensamma tjeerna och
  Kvar stod de som inte hade bil och ekonomi och de blev ungkarlar.

  Så nyliberalism smög sig in i vårt samhälle tidigare än man anat. Detta beroende hur man ser på saken.

  Är vi alla i grunden Nyliberalister. D.v.s.
  Vi vill köra vårt eget race och ta för oss.
  Ja så är det nog. Men verkligheten är att vi är flockdjur och sociala varelser som dominerar.
  Den Nyliberala varianten där vi vill vara egoister och individualister är bara generellt ett tillfälligt symtom för oss alla.
  Så tror jag.

  Reinfeldt, Trump som är för individualism Nyliberalism omger sig dagligen med massor folk och vill vara sociala och
  Anpassningsbara till sin omgivning.

  Det konstiga är att Reinfeldt Trump i sin sociala omgivning vill driva individualism
  Egoism mot det övriga samhället.

  Det finns liksom en social grupp som i grupp driver sin individualism egoism mot andra.

  En elit med pengamakt styr idag politiska system och den egoistiska gruppen som Reinfeldt Trump tillhör gynnar hela det politiska systemet för egen vinning.

  Så kort sagt ett krig mot denna form av
  Individualism Nyliberalism är det som kan utlösas.
  Detta utläses i sin tur av en annan sorts egoism och Nylibetalism.
  Den äkta socialismen där alla får vara med och dela på frukterna av all produktion tror jag i dagsläget är långt borta. Endast en global katastrof tror jag skulle få fram en ny global god socialism.
  Typ att ett gigantiskt vulkanutbrott skedde eller nån stora himlakropp som utlöste stort elände på jorden där allt slås ut.

 6. Lars Norling

  Du har rätt Anders, jag värnar om mig och min familj i första hand. Vem skulle annars göra det ?
  Om man tror att den socialdemokratiska välfärdsstaten skall ge dig ett gott liv, då kommer du att bli mycket besviken.
  Se på de pensionärer som bara har från Pensionsmyndigheten att leva på, där är det inte fett.
  Är det konstigt då att SD, som talar om ”fattigpensionärer” vinner framgång i denna grupp ?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   SD är det parti som i sina förslag svikit pensionärerna mest utifrån sina tidigare löften – Om vi alla solidariskt bidrar till att alla ska ha det bra kan vi både värna jämlikheten och samtidigt ta hand om vår familj.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Skulle SD bry sig om pensionärerna skulle de inte svika sina löften till pensionärerna på det sätt de gör och gjort hittills.

     • Krister

      Socialdemokraterna sa sig leverera på 97 av sina 105 vallöften för ett år sedan.
      Vilket föreföll en smula kuriöst då det blott fanns 55 vallöften.

      Brutna löften är tex:

      90-dagars garantin för jobb.
      Det här var Socialdemokraternas viktigaste fråga inför valet.
      Fungerar inte.

      Traineejobb.
      32000 jobb utlovades.
      Är det över 1000 f.n?

      Lägst arbetslöshet i EU 2020.
      Sveriges arbetslöshet spås landa på 6,66 procent 2020,
      vilket skulle peta ner Sverige till en fjortondeplats i EU
      enligt IMF.

      Extratjänster
      Man räknade först med 14 000 extratjänster 2017,
      men tvingades dra ner prognosen rejält till 2 600 tjänster.

      Kilometerskatt
      Blir inte av.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      De allra flesta vallöftena är precis som vi säger uppfyllda.

      Sedan finns det några där vi inte gått i mål ännu men det innebär inte att vi inte påbörjat uppfyllandet av löftena och slutligen finns det löften vi inte kunnat genomföra på grund av det parlamentariska läget och för dem gäller att vi behöver större väljarstöd för at kunna genomföra dem.

      Leveransen gentemot avgivna löften är således stor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.