Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Tack för allt Ingvar Kamprad – Vila i frid!

Som människa och som socialdemokrat går det aldrig att blunda för allt det goda Ingvar Kamprad gjorde under sin levnad och för det oerhört stora samhällsengagemang han visade på många olika sätt.

Därtill vill jag påstå att Ingvar Kamprad utan motstycke är den störste entreprenör som verkat i vår värld under de senaste 100-åren – En superentreprenör som precis som alla andra framgångsrika superentreprenörer förstått att det viktigaste för att nå framgång är att sätta alla människors bästa i centrum.

Under gårdagen lyssnade jag på radions P1 som under eftermiddagen och kvällen till stor del  handlade om Ingvar Kamprad och hans livsgärning.

De intervjuer med Kamprad, anställda och andra som stått honom nära jag fick lyssna till förmedlade rakt igenom ett klart och tydligt budskap – Kamprad drevs inte av pengar utan av en okuvlig vilja att göra möbler och övriga produkter i Ikeas sortiment tillgängliga för alla och envar helt klar över att det är den inställningen som skapar framgång och lönsamhet.

Det viktigaste jag tog till mig av det Kamprad sa i dessa intervjuer var hans insikt om att det är de anställda och inte han själv som är nyckeln till Ikeas framgångar runt om i världen.

Att ta hand om sina anställda och få dem att känna sig som en uppskattad del av familjen Ikea oavsett vilken position de har i företaget låg Ingvar Kamprad varmt om hjärtat – Något som avspeglar sig i att alla anställda oavsett position får samma gåvor och uppskattning.

Det är den inställningen som gör jag i grund och botten alltid sett Ingvar Kamprade som varande en sann Socialdemokrat – En som sätter allas välmående framför sitt eget välmående och som en man som inser att bara ett företag som har välmående anställda når framgång.

Kort sagt som en man som i sanning insett att hemligheten till en framgångsrik morgondag alltid ligger gömd i de beslut vi fattar idag.

Med det sagt så har jag bara en sak att tillägga – Vila i frid Ingvar Kamprad och må dina ideal och ditt engagemang för den vanlige människan fortsätta leva i det företag du lämnar efter dig för evig tid.

Tack Ingvar – Du och dina kloka ord byggt på sunt förnuft fattas oss!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

48 kommentarer

 1. Alexander

  Kamprad röstade inte på Socialdemokraterna. Ett bevis på att även andra människor kan hysa empati osv. Detta trots att Forss hävdar motsatsen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Huruvida han röstade på S eller något annat parti vet bara han själv och nu är det för sent att fråga – Det enda jag kommenterat är att han i sitt beteende och i sin livsgärning handlade och tänkte som en sann Socialdemokrat och det påståendet står jag för.

   • Petter

    Sann sosse? tänker du då var IKEA skattar ??
    Ingvar Kamprad gillade jag, synd med alla fula inlägg från ytterlighetsvänstern dagen efter hans bortgång.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag menar det jag skrev om i inlägget fullt ut precis som jag skrivit det. Vad gäller skatteupplägget så skrev jag inget alls om det i inlägget och vart jag står i den frågan torde vara allestädes känt.

 2. Alexander

  ”handlade och tänkte som en sann socialdemokrat”

  Gäller det nazistsympatierna och skatteplaneringen?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Nazistsympatierna gjorde han offentlig avbön ifrån för länge sedan och det jag pratar om är inte skatteplaneringen utan om hans handlande i de situationer jag anfört i inlägget.

   • Krister

    I början av sin karriär var han säker genuin men på slutet var kan vilken storkapitalist som helst.
    Tro inget annat. Och hur kunde han hålla så låga priser? Att jobba på Ikea var som att vara i en
    sekt och lönerna var låga. Lönerna hos de som tillverkade varorna var ändå lägre…

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag känner rätt många som jobbar på IKEA och jag har aldrig hört någon klaga på lönen som så vit jag vet följer avtal. Därtill tillämpar man hos IKEA tillsvidareanställning som grund och vinstdelning i form av extra pensionsavsättningar till trogen personal vilket är både bra och framsynt och därtill vägvisande.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Han må ha gjort avbön men fram tills dess alla influenser från partiets förflutna raderats bort från partiledningens beteenemönster och värderingar är Åkessons avbön svår att ta på allvar.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Så länge han står för den ideologi han står för får han det jag tycker han förtjänar.

     • Krister

      S har ju inte tagit avstånd från sin bruna bakgrund.
      Det har Jimmy gjort.
      Jimmy är vit, Du är fortfarande ljusbrun.

     • Krister

      Olof Palme såg till att driva rasbiologiska institutet (och steriliseringarna) under sina första sju år som statsminister mellan 1969-1976. (Nazi)(Tyskland) är det enda land som steriliserat fler människor än Sverige.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Den saken har vi debatterat tidigare och den var en kvarleva han fick ärva – Därtill en kvarleva som instiftats av forskare utifrån de forskningsrön och resultat som fanns tillgängliga vid den tiden – Nu när vi vet bättre handlar vi på ett annorlunda sätt.

 3. Alexander

  Aha, skatteplaneringen ingår inte. Det är bara de bra egenskaperna och handlingarna som räknas. När han skatteplanerade var han väl moderat?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Skatteplaneringen tycker jag i sak inte om men det förtar på inget sätt allt annat gott som han stod för.

 4. Bertil

  Jämför man Kamprad med Leif Östling så ser man en stor skillnad.
  Jag tror inte Leif Östling även om han blir 90 år kommer ha samma form av ödmjuk och ärlig retorik som Kamprad.

  Jag ser lite av girighet i Kamprads leverne. han bodde visserligen i Schweiz under en tid förmodligen för att komma undan skatt. Det kan man självklart se som lite provocerande.
  Men han hade inga större utsvävningar som stora kåkar och enorma samlingar utan levde ett ganska spartanskt liv. Där ekonomisk inte snålhet utan sparsamt ekonomiskt liv präglade honom.

  Hans drivkraft var intresset för att skapa nåt och tjäna pengar i första skedet.
  Sen när han fått ihop en miljon som han sa så var han ekonomiskt trygg.
  Att vara ekonomisk trygg tyckte han var skönt. Men av den anledningen så
  började han inte tokköpa grejer. Var väl två sportbilar som var hans sätt visa han hade pengar men det falnade ganska snabbt.

  Ser man på hans sönder som är goda för miljarder så verkar de rätt anonyma.
  vad de lever för liv vet jag inte. men nåt liknande Anders Borg vara på fester jämföra snoppar verkar inte ha funnits varken hos Ingvar eller pojkarna.

  Han beskriver sig även som tjurig och envis. Det var nog även det som gjorde att IKEA överlevde och att han hittade Polen som tillverkare i hans affärsverksamhet.

  Nä Kamprad och Wallenberg de har betytt mycket för Sverige. Självklart har dessa sidor som kan ogillas. Men mycket mer än dessa som skapar jobb och skatter kan vi faktiskt inte önska oss.

  Dagens börsdrivna företag där kapitalister rullar tummar och knycker från den lilla människan så lägre låglöner och högre höglöner skapas samtidigt som de sociala skydden urvattnas tror jag inte dessa två entreprenörer sysslade med. De vill nog alla väl. Men det var nog främst från Ledningsgruppen Kamprad krävde mycket.

  Samma gällde även Samme Lindmarks filisofi som skapade det som idag är Alimak.
  Han menade att felen om ett företag gick dåligt var i Ledningsgruppen. Därför köpte han upp konkursfärdiga företag och bytte direkt ut ledningsgruppen.
  Den bild jag fått av Kamprad är gott. trots vissa plumpar. Sen om media eller Kamprad förskönar det hela , ja det vet inte jag.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Ibland är de verkliga skälen andra än de man ser Alexander och jag tror mig veta att den största drivfjädern var den jag beskrivit i inlägget.

 5. Brorson

  En märklig personlighet har gått ur tiden. Vi har alla något att lära av honom, inte minst insikten att många små kunder har stor köpkraft tillsammans. Kombinationen små marginaler (Hur små vet vi inte) och stora volymer har skapat en multimiljardär. Men nog tycker jag att hans minne smutsas ner av alla devota hyllningar. En del av framgången var att han bröt mot sådana bagateller, om hans konkurrenter kallade ”god, småländsk affärsmoral”. Hur många småländska möbelindustriarbetare, som mist jobben p.g.a. hans utnyttjande av slavarbetskraft (politiska fångar) i DDR, talas det tyst om.

  Jag menar att baksidan, om den också redovisas, inte minskar strålglansen från framsidan så mycket så att den samlade bilden blir mörk. Tvärtom är det risk att man bländas så kraftigt av helgongloriorna så att det svartnar för ögonen. Kamprad byggde inte folkhemmet. Han möblerade det inte ens. På den tiden fanns fortfarande många möbelfabriker i hela landet, och i synnerhet i Småland och en möbelaffär nästan i varje större by. Forss’ påstående att han skulle ha gjort ha gjort ”offentlig avbön” från nazisympatierna ”för länge sedan” och att han ”tänkte som en sann socialdemokrat” är lika osakligt som en häst skenar.

  För det första torde det vara sant att han lämnade den nazistiska sekten för länge sedan, dock okänt om det berodde på politisk om-orientering eller att affärerna upptog all hans tid. Men den offentliga avbönen ligger inte alls lika långt bakåt i tiden. Det var sedan någon grävt i hans förflutna.

  Och för det andra: Förminskas hans mycket stora förtjänster som affärsman och företagsbyggare, om det skulle komma fram att han sympatiserade med Moderaterna eller rentav (under senare tid) med Sverigedemokraterna? Inget annat företag, inte ens Volvo, och inget politiskt parti, inte ens SD, har hårdexploaterat svenskheten så mycket som IKEA. Men det är inte så jag minns IKEA under uppbyggnadstiden. Som den affärsman han var, med sinne för positiv PR, och med en kundkrets, som i hög grad består av låginkomsttagare med vänsteråsikter, ville han naturligtvis inte framstå som en högerman.

  Själv blev jag trogen IKEA-kund av en händelse, som visar omsorgen av de små kunderna. Jag hade lockats att åka lång väg av en reklammiss. Varan var inte ens levererad till varuhuset. Jag blev riktigt arg och hävde ur mig att IKEA borde betala bensinen. Expediten ringde ett samtal och sa ”Kom tillbaka när vi fått in varan, så drar vi av bensinkostnaden på priset.”

  Jämförelsen mellan Kamprad och Östling är löjlig,, typ den snälla kapitalisten mot den stygga kapitalisten. Som VD för ett företag som tillverkar lastbilar, har Östling inte haft låginkomsttagare med vänsteråsikter som kunder. Slutligen undrar jag förstås om Forss under tiden som bankman i Schweiz med ”skatteoptimering” som specialitet, har haft skatteflyktingen Ingvar Kamprad som kund. Man bör ju tala väl om sina kunder….

  • Bertil

   Mycket bra inlägg av Brorson. En annan sida nya tankar redovisades vilket var mycket intressant.
   Den sida media beskriver är möjligen enbart den Kamprad gett av sig själv.

   De som drabbats av hans framfart kanske även de borde komma till tals

   Brorson såg även min jämförelse med Östling som löjlig. Möjligt beroende ur vilket perspektiv man ser det.
   Jag tycker den åsikten var intressant .

   Brorson tar även upp konkurenterna
   Alla anställda som jobbade och försörjde sig på möbeltillverkning som Kamprad slog ut genom slavarbetare i Polen.

   Javisst, samtidigt talas det även om hur Polens folk gynnades av detta även de som slavade under Kamprad.

   Ja hur det än är så finns det flera sidor av myntet. Att han erkänner han var tjurig
   Säger en del och självklart så finns offer av den anledningen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det kanske jag gör vid tillfälle Alexander – Om och när jag känner för att göra så.

 6. Bertil

  Vi kanske måste tänka i nya banor också!? Läser ex i Expressen hur en ledarskribent tycker vi måste få fler miljardärer.
  Därmed kommer vi åter in på Kamprad.
  Ikea med 194000 anställda låter jättemycket men det är fördelat på
  328 butiker i 43 Länder. (2015)

  Är det bra med så stora företag. Hur ser skatteviljan ut. Har skatterna hamnat i Sverige. Nää inte alls har de ens hamnat i de 43 Länder IKEA befinner sig i?
  Knappast.

  Frågan vi måste ställa oss är det bra med gigantiska företag som får sina butiker uppsatta gratis bara för att de lokalt gynnar en ort.

  Hur blir politiken och hur styr gigantiska företag och deras ledare som är gigantiskt rika politiken.

  Nyliberalism där marknaden ska sköta allt är det så lyckat?
  Vi ser i spåren av Nyliberalismen hur klassklyftor ökar hur vårt gemensamma försämras och där skattemoralen blir allt sämre.

  Vi ser i Världen allt fler utan jobb allt fler i fattigdom detta medan miljardärerna blir enbart rikar slår ihop stora företag med stora företag och blir allt större.

  Så kort sagt blev Kamrads verk så lyckat?
  Hade jämlikhet och fler företag istället funnits om inte dessa gigantiska företag
  Tagit över.

  Vi ser ex hur små butiker i landsbygd idag helt försvunnit hur åtminstone här i Skellefteå Maxi och Coop Forum tar ”alla” kunder. Det vildas en ström av bilar till dessa två butiker. I gengäld utarmas landsbygd och slls småföretag.
  Inte bara det jobben blir allt mer effektiviserade finns inte många anställda trots enorm omsättning.

  Detta påverkar arbetstagarnas sammanhållning och kamp för bättre och rättvisare villkor.

  Kamprad i all ära men är själva storföretagen och stora karteller bra??
  Tycker även det ligger i ämnets natur att debatera.
  Eller??

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag bestämmer själv vad jag skriver om på min blogg Alexander – Vill du ha skrivande i andra ämnen än de jag skriver om bör du överväga att starta en egen blogg.

 7. Alexander

  Efter att ha spytt galla på de som skatteplanerar verkar det inte vara så farligt när Kamprad gjorde det, han har tydligen agerat utan ekonomiska intressen. Det känns troligt!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har kritiserat Kamprads skatteplanerande många gånger på precis samma sätt som jag kritiserat övrigt skatteplanerande men inlägget handlade inte om det utan om allt det goda Kamprad gjort för Sverige och för de värderingar han i ord och handling visade anställda, kunder och övriga i sin dagliga gärning.

 8. Alexander

  ”Jag har kritiserat Kamprads skatteplanerande många gånger”

  När då?

  ” de värderingar han i ord och handling visade”

  Gömma miljarder från beskattning?

 9. Alexander

  ”Det jag berömmer är de handlingar jag tar upp i inlägget”

  Och drar slutsatsen att han är socialdemokrat. Varför skatteplanerade han då? Det är väl inte typiskt en socialdemokrat?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   I handling i det praktiska arbetet var han socialdemokrat vad gäller hans ideal – Skatteplaneringen är något helt annat men Ingvars vurm för kunder och anställda är väl värd att hylla och använda som goda exempel på solidaritet och mänsklig omtanke.

 10. Alexander

  ”I handlng I det praktiska arbetet var han socialdemokrat vad gäller hans ideal”

  Fast inte när det gällde att betala skatt? Varför gör en man med socialdemokratiska ideal det? Förklara gärna, du som vet allt…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har redan förklarat varför i mitt inlägg så jag rekommenderar att du tittar där.

 11. Per Kjellén

  Så här skriver Mikael Ahlström i dagens SvD:

  ”Tänk alla länder, utöver Sverige, som sluppit betala arbetslöshetsstöd för tusentals individer, utan i stället håvat in stora summor i sociala avgifter, inkomstskatt, företagsskatt och inte minst moms, tack vare Kamprads genialitet.”

  Kapitalister i alla länder, förena er!

 12. Alexander

  ”Jag har redan förklarat”

  Nej, inte varför han skatteplanerade. Du skrev att du kanske skulle göra det en dag, om du får lust. Bra sätt att slippa undan frågor man inte vill/kan svara på. Nu blir det antagligen ” det man inte förstår får man lämna eller” ”det är din åsikt och det betyder inte att jag har fel”.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag envisas med att jag förklarat vad jag tycker om IKEAS skatteplanering i många inlägg historiskt – Om den tycker jag inte men det förtar på inget sätt de positiva saker jag skrivit om i detta inlägg vad gäller Ingvar Kamprad och hans livsgärning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.