Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sänkta ingångslöner och sänkta skatter utgör ingen framtidsmodell.

Trots att Alliansen under sina år vid makten sänkte skatterna och verkade för lägre ingångslöner verkar de inte ha förståelse för att den modellen leder landet rakt ner i avgrunden.

Denna strategi har både Sverige och västvärlden provat under en längre tid med uruselt resultat – Varje gång detta prövats har teorierna om att detta är lösningen kommit på skam.

De sjukskrivnas sjukdomar botas inte av att man kastar ut folk från sjukförsäkringen – På samma sätt leder inte en utförsäkring från a-kassan till att den som utförsäkras kommer i arbete.

Försämrad anställningstrygghet ger inte fler arbetstillfällen – Kort sagt har alla dessa åtgärder lett till en enda sak – En massiv ökning av de kommunala kostnaderna för socialbidrag.

Att strama åt och spara sig ur en kris fungerar inte – I vart fall inte långsiktigt – Vad som behövs är massiva investeringar som leder oss ur krisen.

Åtstramning och besparing parat med sänkta löner och sänkta skatter har ytterligare en akilleshäl – Med mindre i plånboken för de som arbetar och lägre skatteintäkter för staten minskar både den anställdes och statens konsumtionsutrymme ännu mer – Något som skapar mindre konsumtion och ytterligare neddragningar för att bibehålla balansen.

Enda effekten av dessa åtgärder blir att de som redan har mycket får ännu mer och att inkomst- och förmögenhetsklyftorna ökar i allt snabbare takt.

Med åtstramning och besparingar hamnar pengarna i fickorna på de redan rika för att sedan placeras på börsen med spekulation som följd – För den vanlige människan vilket är ”flertalet” av oss svenskar blir det sämre .

Detta mönster och tilliten till dessa teorier måste brytas – Som jag ser det kan detta mönster bara brytas om målet med samhällsbygget per definition är att skapa ett jämlikt samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader.

Det är därför vi Socialdemokrater ska återgå till den typ av traditionell Socialdemokratisk politik vi vet fungerar – En politik som är expansiv och som innebär att vi investerar oss ur krisen.

Vad Sverige behöver är en politik som:

  • Skapar mängder av nya arbetstillfällen.
  • Skapar en utökad och starkare offentlig sektor helt utan inblandning från det privata näringslivet.
  • Skapar massiva utbildningsinsatser för att matcha arbetssökandes kompetens mot arbetsgivarnas önskemål.
  • Skapar trygghet i socialförsäkringssystemen som innebär att fullgott skydd finns om det oväntade skulle inträffa.
  • Skapar ett massivt bostadsbyggande i allmännyttans regi.
  • Skapar långsiktigt tryggande av pensionsnivåerna för nuvarande och framtida pensionärer.
  • Skapar en värdig äldrevård.
  • Skapar en beskattning av produktion som är oberoende av om produktionen sker med hjälp av människor eller maskiner.
  • Skapar en minskad eller helst helt stoppad möjlighet att skatteplanera så att staten får in alla skatter den rimligen borde få in på det som tillverkas, säljs och konsumeras i Sverige.
  • Skapar en skola i utveckling – inte avveckling.
  • Skapar system för att effektivt integrera de som invandrar till vårt land.
  • Skapar en dynamik som gör att demokratin hamnar närmare människorna så att dessa får förnyat hopp om en ljus framtid.

Det är den sortens politik som vi måste föra om vi vill bygga ett Sverige som fungerar på lång sikt – Åtstramningar, besparingar och sänkta löner är kortsiktiga lösningar och något som förr eller senare kommer att leda till att även Sverige blir statsbankrutt.

Partikamrater – Medborgare: Sverige behöver investera sig ur krisen – Att strama åt och spara och som en effekt av detta sänka löner och skatter leder bara en väg – Ner i avgrunden.

Låt oss därför göra som jag föreslår och slå in på en annan väg än den vi nu provat under lång tid – En väg som leder till expansion och mer pengar i plånboken för både enskilda löntagare och för statskassan.

Högre löner skapar mer konsumtionsutrymme – Högre skatteintäkter skapar mer utrymme för expansion – Tillsammans skapar de mer av konsumtion till gagn för alla och inte bara för ett fåtal.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

48 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det ger mindre i plånboken för statskassan och därmed mindre till välfärdsbygget vilket leder till höjda egenavgifter mm. I slutändan så kan högre skatt visa sig ge mer över om man tittar i ett bredare perspektiv.

      • Anders

        Tittar man i ett bredare perspektiv så inser man att skatteintäkterna kan öka trots att skatterna sänks.
        (genom att fler betalar skatt och genom att konsumtionen ökar när fler får mer pengar kvar i plånboken vilket leder till att momsintäkterna stiger. Det är egentligen ganska enkel matematik som socialister brukar ha oerhört svårt att förstå. Genom höjd konsumtion skapas högre efterfrågan på varor och tjänster och det leder i sin tur till fler jobb.) Ett sätt att skapa fler skattebetalare är att få ut fler på arbetsmarknaden och vi bör göra det så enkelt som möjligt att anställa så att folk får en chans att försörja sig själva, och växa som människor.

        Kan du Anders förklara vad som är så hemskt med sänkta ingångslöner? Ingen stannar väl på ingångslön för evigt? ( Just ja, LO har ju varit en garant för dålig löneutveckling och därför förstår jag varför medlemmar i LO-förbund är livrädda för sänkta ingångslöner…de tar sig helt enkelt inte vidare utan fastnar i låglönefällan för att fortsätta vara valboskap åt S) Men det är varken mitt eller någon annans problem. Själv har jag alltid haft ett riktigt jobb och har försörjt mig själv sedan jag slutade skolan. Jag hade en riktigt usel timlön när jag startade, men så hade jag heller inte så stora krav utan jag har hela tiden arbetat mig till högre lön och högre levnadsstandard. Genom större lönespridning kan fler få en högre lön och därför är sänkta ingångslöner egentligen inget problem.

        Skattetrycket har ökat rejält sedan 1950. Dessvärre har även egenavgifterna skjutit i höjden.
        Om Moderaterna förespråkar ett lågskattesamhälle med höga egenavgifter står Socialdemokraterna för ett högskattesamhälle med höga egenavgifter och tar alltså det sämsta från två världar.
        Kan du förklara hur du tänker där Anders?

        För en socialist har en bidragstagare högre värde än en skattebetalare och där har vi själva grundproblemet. Istället för att skapa fler skattebetalare skapar socialdemokraternas politik fler bidragstagare och det blir en ond cirkel när allt färre ska försörja allt fler. Lösningen är att höja skatterna vilket leder till skatteflykt och avancerad skatteplanering vilket leder till sänkta skatteintäkter vilket innebär att man måste höja skatterna ännu mer.
        Var går egentligen gränsen? När säger Anders Forss stopp till höjda skatter? Vid 75%? 85% eller 105% skatt?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så här långt så har vi inte sett några bevis på den saken Anders – Alliansen politik ledde till budgetunderskott på precis samma sätt som borgerliga regeringar historiskt alltid lämnat med budgetunderskott trots at de tagit över makten med ett överskott.

    • Bertil

      ”Sänkta skatter ger alltså mindre i plånboken för de som jobbar?”
      Skriver Alexander.

      Du frågar mycket Alexander. Bra du är nyfiken men du bör även visa respekt och hålla dig till ämnet.

      Ser du börjar haja detta med skatter.
      Du har helt rätt sänkt skatt gör oss fattigare så äg det. Sänkt skatt går mest i pengar till de som tjänar mest har mest införmögenhet o.s.v.
      Att ex: skapa ett jobbskatteavdrag gav upphov till att lönerna kunde hållas ner.
      Sämst utveckling har de med lägst löner fått. De har t.o.m. i vissa fall fått lönesänkning. Men högt avlönade är det tvärtom de får ju behålla sina sociala skydd orörda och plundrar alltså av de lägres inkomster till sitt jobbskatteavdrag.

      Med lägre skatter så får vi betala mer för samma tjänster som vi annars gemensamt betalar till och där ”vinsterna”går tillbaka till oss själva.
      När vi betalar till privata så ska vi även
      betala till vinster. På detta så minskar man även personalstyrkan vilket ger fallande löner och ett spill som blir arbetslösa som även de som ska betalas.

      Hög skatt ger oss alla mest sammantaget.
      Låg skatt skapar privatisering som är dyrare och låg skatt skapar ojämlikhet men även ökad kriminalitet och där människor tappar sin harmoni.

      Låga skatter är kort sagt förödande för Samhället. Men hög skatt innebär även att skatter sköts optimalt så alla får del av skatt och att det inte åker över till berikade i ex: RUT-avdrag och övriga bidrag till berikade.

      Tycker dock det är bra Alexander du inser att höga skatter är bra.
      Det finns förhoppningar även med dig trots att du verkar lite politiskt ”lengräddad”

  1. Bertil

    Att överhuvudtaget skapa såna klassklyftor som Nyliberalismen skapt är förödande för ett Samhälle.

    Vi ser ett Samhälle där de som fått allt även äger propagandan.
    De spyr ut hur bra alla fått det hur
    Materiella ting blivit billigare och att vi
    Har allt materiellt vi vill önska.

    Men baksidan är inte så. Låglöner faller sociala skydden är bortsopade och plundrade. Välmående smiter från skatt tror sig likt Leif Östling skryta gur duktig han varit när han haft 1000 ggr mer i lön än många andra.

    Hans beteende visar med tydlighet hur en egoistisk dynghög även fått bestämma sänka låglöner och verka för orättvisor. Samma sätt har Reinfeldt, Borg uppvisat.

    Nyliberal politik kan förgöra hela vår planet dess propaganda styrs av psykopater och enormt egoistiska och framförallt kapitalistiska personer.

    Minskar vi inte dessa svins makt så går vår planet mot undergång.
    Det måste finnas andra världen än finanser och pengar som för vårt liv värt leva.

    Gemenskapen strävan efter jämlikhet
    Är det som gör oss harmoniska.

    Vi behöver mer av Castros tänk och mindre av Trumps sjuka tänk.

  2. Jonny Disenfeldt

    Alliansen sänkte skatt på arbete men det offentliga tog in mer skatter än tidigare eftersom ekonomin växte … det fanns alltså utrymma att sänka skatterna.

    En stor andel av de arbetslösa har låg utbildningsnivå och situationen blir bara värre för varje år. Till det kommer inom nära framtid ca 200 000 – 300 000 anhöriginvandrare som ställer sig sist i arbetslöshetskön.

    Vi befinner oss i en högkonjunktur och borde spara rejält inför den annalkande djupa lågkonjunkturen men det görs ej. Vi kommer att få enorma underskott i ekonomin under denna kommande period.

    Dina kommunistideer om att ”skapa jobb” fungerar dåligt. Det ditt parti varit duktiga på är att skapa en ny underklass som sitter fast i arbetslöshet och utanförskap.

    Den rödgröna regeringen har brutit samhällskontraktet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har bara en enda kommentar – Alliansens politik och alliansens skattesänkningar och försämringar av socialförsäkringssystemen har varit oerhört skadligt för Sverige – Den inställningen har även OECD.

      • Anders

        Är det samma OECD som berömde regeringen Reinfeldt och finansminister Anders Borg?

        När det gäller försämringar i välfärden har vi ju t ex sossarnas hantering av personlig assistans.
        Det går så bra för Sverige att regeringens utredare vill avskaffa handikappade barns rätt till assistans.

        ”Utredaren för den pågående LSS-utredningen föreslår att barn under tolv och äldre över 80 inte ska ha rätt till personlig assistans. Det rapporterar SVT Nyheter idag när förslaget skickas ut till experter. Förslaget innebär en kraftig neddragning av en assistansinsats som redan får kritik av Europarådet för att slå mot funktionshindrade.

        Funktionshindrade barn under tolv år och äldre över åttio år ska inte ha rätt till personlig assistans…ordförande för RBU, rörelsehindrade barn och ungdomar kallar förslaget för ett dråpslag: – Skulle det här förslaget blir verklighet är det slutet för barnen att leva som andra barn. Det blir inte möjligt längre, det är ett dråpslag mot familjer som redan har det väldigt tufft”

        Detta mina vänner är hur Socialdemokraterna satsar på välfärden i en HÖGKONJUNKTUR!
        Man tar sig för pannan.

          • Anders

            Det här ser inte speciellt kritiskt ut:

            DN 2007-02-14
            https://www.dn.se/ekonomi/oecd-berommer-sverige-och-stodjer-borg/

            https://arbetet.se/2007/02/14/oecd-bermmer-svensk-ekonomi/

            Den senaste rapporten från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD öser lovord över Sveriges väg mot god ekonomisk utveckling.

            När studien i dag, onsdag, presenterades vid ett seminarium på regeringskansliet poängterade dock Andrew Dean, OECD:s chef för avdelningen för ländergranskningar, att anställningstryggheten behöver minskas ytterligare. Därmed kan utbudet av arbetskraft öka, anser han.

            Liksom i tidigare rapporter vill OECD att Sverige ska sänka ersättningsnivåerna i trygghetssystemen.

            – Höga ersättningsnivåer fungerar som fällor som skapar inaktivitet, säger Andrew Dean.

            Marknadshyror
            Vidare vill OECD se en avreglerad fastighetsmarknad med fria marknadshyror. Man kritiserar också regeringens sänkning av fastighetsskatten.

            – Vi ser tendenser till överhettning av fastighetsmarknaden och att i det läget sänka fastighetsskatten ökar risken för överhettning, säger Andrew Dean.

            Ett par år senare var ekonomin fortsatt stark under pågående finanskris.

            Publicerat på SVT 20/1 2011:

            -Den svenska ekonomin är lika stark som Pippi Långstrump, sade OECD:s generalsekreterare när han presenterade prognosen för Sverige. Men Anders Borg oroar sig för hushållens skulder och framtida kriser.
            Ekonomiska samarbetsorganisationen OECD spår fortsatt riktigt stark tillväxt i Sverige de närmaste åren, till och med ännu starkare än många svenska konjunkturbedömare förutser.

            Sverige har klarat den globala finanskrisen bra, konstaterar OECD:s ekonomer i sin analys av utvecklingen i Sverige. Krisen har visat att den svenska ekonomiska inramningen fungerar bra.

            -Sverige är en framgångssaga, trots att ni är sårbara inför saker ni inte har något kontroll över eftersom ni är en liten öppen ekonomi, sade OECD:s generalsekreterare José Angel Gurria, när han på torsdagen presenterade organisationens Sverige-rapport på en konferens i Stockholm.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Och som ett resultat av den politik du beskriver så tvingades OECD kritisera Sverige hårt för att vara det land där inkomst- och förmögenhetsklyftorna växer snabbast i hela OECD och därtill lägga till att den utvecklingen är ett stort hot mot landets utveckling.

          • Anders

            Anders Forss, att klyftorna växer snabbast beror knappast på den politik alliansen förde utan är snarare ett underbetyg för nuvarande regering som inte lyckats stärka positionen för svaga och utsatta grupper. (de grupper som Socialdemokraterna påstår sig värna)
            Problemet med växande klyftor handlar om att de grupper som har det sämst inte hänger med.
            Som du ser fick regeringen Reinfeldt visst beröm, och kritiken handlade t om om att de inte gick tillräckligt långt.

            Sossarna har lyckats sitta en hel mandatperiod och skyller hela tiden på Alliansen istället för att ta ansvar. Detta kommer att kosta mycket på valdagen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om du lyssnar på OECD så kommer du att finna att det är den föregående regeringen de kritiserar med uppmaning till sittande att göra om och göra rätt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att det är hemlandet som står för lönen för de som arbetar på denna sorts positioner har varit kutym länge Ville-Valle – Googla runt och titta så kommer du att finna att det är Sida och ingen annan som betalar lönen för de arbetstagare som Sida sänt ut i världen för att arbeta för t.ex. FN.

  3. Olle

    Detta skriver Nasser M. Är inte detta sänkta ingångslöner ??

    ”Från miljöpartiet sida har vi föreslagit och fått igenom en skatterabatt för första medarbetaren. Förslaget innebär att företagare nu har möjlighet att anställa sin första medarbetare utan att behöva betala full arbetsgivaravgift på lönen under det första året. Detta ger småföretagare att kunna enkelt möta behoven från sina respektive marknader genom att expandera sin egen verksamhet och samtidigt få stärkta resurser för att enkelt kunna hantera den period verksamheten ofta är lite mer känslig ekonomiskt under expansionsfasen. Arbetsgivaravgiften kommer att sänkas med ca 21%. Förslaget gäller både enskilda firmor, ABn och HBn. Detta innebär att uppåt 300000 företag har fått stärkta resurser för att anställa och expandera sina verksamheter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ska man titta på det med ofärgade glasögon så innebär det inte sänkta ingångslöner men väl en hjälp till landets företag att expandera Olle – Att stimulera till att anställa genom att initialt subventionera arbetsgivaravgiften är klok politik även om det bästa sättet är att ersätta arbetsgivaravgiften med en produktionsavgift som utgår oavsett av produktionsmetod.

  4. Petter

    HANDLA SVENSKT !!!! STOPPA IMPORTEN !!!
    Så fixar vi arbetena

    Sveriges bönder kan fixa 50 000 nya jobb i hela landet
    Vi får Sverige att leva samtidigt som vi ser till att städerna har mat, virke, energi och fantastisk natur att njuta av. Vi är den enda branschen som tar fram råvaror med hjälp av solen och regnet samtidigt som vi suger upp koldioxid – det är en framtid att satsa på!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är en väg men att handla svenskt i dagens samhälle kan innebära att det svenska företaget utfört tillverkningen i ett låglöneland.

      Att det svenska jordbruket ska lyftas fram är vi helt överens om.

      • Krister

        ”HANDLA SVENSKT !!!! STOPPA IMPORTEN !!!
        Så fixar vi arbetena”

        Inte alls.
        Jordbruket via LRF och EU har fått och får
        bidrag i massor under lång tid.
        Dom är som en svamp som suger åt sig skattepengar.

  5. Krister

    Hörde på EKOT idag om detta med inkomstskillnader.
    Sverige går åt motsatt håll och S har ju haft makten sen
    2014. Har S inte gjort tillräckligt och är deras politik fel?
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6887939

    Sänkta ingångslöner tror jag inte på.
    Jag är helt emot en försämring för
    kollektivet som är löntagare. Jag är
    uppväxt bland sossar och fackföreningsfolk.
    Vi var inte eniga om allt men grunderna har
    jag goda argument för. Att jag sen blev Moderat
    och numera SD sympatisör kan synas märkligt
    men i den delen delar jag tveklöst ditt tänkande.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Första året regerade S med en alliansbudget så det året går inte att räkna – Därefter har vi börjat se förbättringar även om mycket fortsatt återstår att göra.

  6. Jonny Disenfeldt

    Apropå ”En massiv ökning av de kommunala kostnaderna för socialbidrag.”

    Redan 2013 långt före migrantanstormningen var ca 50% av hushållen som fick ekonomiskt bistånd utrikesfödda hushåll eller flyktinghushåll… hur ser det ut nu tror du ? Bättre eller sämre ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte tittat på statistiken men ska jag gissa så ser det sannolikt inte bättre ut nu än 2013.

      Med det sagt så är det inte invandringen i sig som är problemet utan snarare avsaknaden av en integrationspolitik som gör att de som invandrar kommer i arbete och kan försörja sig själva.

  7. D

    Skapar ett massivt bostadsbyggande i allmännyttans regi.

    ???

    Med slopat ränteavdrag för företag får du inte se några nya Hyresrätter!!

    Vilka drabbas jo dom som hyr och får skyhöga hyror …

    Ni har alltid slagits mot dom som bygger upp Sverige .
    Moderaterna kommer ta en massiv seger …

    Ni är ett skämt.

    Noll koll och nån affärsman är du inte som du propagerat i denna blogg..
    sluta skriv ….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag delar inte din åsikt D – Med de stimulanser till byggande av hyresrätter som jag skrivit om många gånger kommer bostadsbyggandet att öka.

      Därtill har jag aldrig pratat om att slopa ränteavdragen för hyresrätter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inte nödvändigtvis – För att säkerställa det måste man räkna på totalen. Med det sagt så är min grundinställning att minskningen av klyftorna ska ske genom en fördelningspolitik som ser till att de med högre inkomster betalar mer i skatt så att de med lägre inkomst kan få sänkt skatt snarare än genom generella skattesänkningar för alla som ökar klyftorna och gör staten och välfärden till enda förloraren.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som jag sagt så beror det helt på – Sänks skatten för lågavlönade men inte för högavlönade kan det möjligen bli så.

  8. Bertil

    Citat:
    ”Alliansen sänkte skatt på arbete men det offentliga tog in mer skatter än tidigare eftersom ekonomin växte … det fanns alltså utrymma att sänka skatterna.”
    Slut citat Disenfeldt.

    Man lät arbetstagarna själva sänka sina sociala skydd för att få mer i plånboken.
    Av detta knyckte även såna som fortsatte ha sociala skydd men av det togs ingenting de fick både lägre skatt och tog det från Lo kollektivets löntagare.
    Om det har egentligen inget kritiserats.

    Betala priset vilket jag sagt tusentals ggr och det är lika sant varje gång nämligen sjuka,arbetslösa.

    Vårt genensamma fick inte alls mer skatt, befolkningen ökade med närmare 700 000 personer under Alliansens tid men inte ens hälften hade jobb. Nyfödda invandrare se som gick skola o.s.v
    Plus så klart alla som inte fick jobb. Arbetslösheten ökade ju under Alliansens tid.

    Därmed så ökade inte statens finanser räknat efter befolkningen.

    Detta trick framställa har jag sett massor ggr och det är lika fel varje gång.
    Högern trixar sig till makt genom att undanhålla hela sannigen.

    Högern består tyvärr av psykopater och mördare och hyser i allt för många fall inte minsta lilla om människor som har det svårt.

    Sluta ljuga Disenfeldt

  9. TP

    Sverige är inte dåliga på integreation det är är invandrarna som är dåliga på att integrera sig, men det har du aldrig förstått. Under tiden du var i Kamerun flydde 10 000 tals från landet, hörde rykten om att folk hade fått för sig att du skulle stanna ilandet och bli politiker där.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Nu är du helt ute och cyklar TP – Sverige har aldrig haft tillstymmelse till fungerande migrationspolitik.

  10. Alexander

    ”Högern består av psykopater och massmördare”

    Är detta även Anders syn eftersom att han inte kommenterar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har som princip att aldrig ingripa med en egen kommentar i kommentarer olika kommentatorer ställer till varandra. Den metoden tillämpar jag även i detta fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.