Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Är den mänskliga hjärnan felprogrammerad?

Ibland gillar jag att göra filosofiska djupdykningar och skriva om betydligt djupare saker än den rena sakpolitiken för att väcka debatt om varför världen vi beskådar ser ut som den gör.

Detta inlägg är ett sådant inlägg och handlar om varför jag tycker att det är dags att mänskligheten gör sitt bästa för att tillåta hjärnan att genomgå samma framåtskridande evolution som vetenskapen gjort det sista århundradet.

Mänsklighetens historia är full av skrämmande och varnande exempel på vad som inträffar när vi som människor fortsatt håller fast vid egoism och girighet och gör skillnad på människa och människa

Tittar man extra noga går det att finna att det är det precis som om vi inte lärt oss ett enda dugg av våra misstag – Gång efter gång upprepas historien med krig och andra hemska övergrepp som följd.

Min övertygelse är att vår förmåga att avstå från att dra lärdom av historien stavas egoism – En egoism som i sin tur leder till girighet och avundsjuka där mycket vill ha mer.

Den tron har jag därför att jag är övertygad om att den mänskliga hjärnan innerst inne klarar av den förändring som behövs för att undvika den katastrof egoism hotar att skapa bara viljan att göra så växer sig stark.

Individens drömmar om rikedom och av att äga mer än andra och som en följd av detta anses ha högre status än övriga är de verktyg som driver girigheten och egoismen till ett läge där debatten om invandring och människoliv och nationell utveckling inte längre handlar om kärlek, solidaritet och alla människors lika värde utan enbart om pengar och kostnader.

På annat sätt kan i vart fall inte jag tolka den nu pågående globala debatten om huruvida invandring är en kostnad eller en investering på vilken framtida vinster förväntas.

Pengar och åter pengar är den enda röda tråden i alla diskussioner och visar att världen om vi fortsätter på inslagen väg snart kommer att drabbas av ännu ett världskrig som precis som de två första skapats beroende på människans inneboende egoism och girighet.

Vi måste sluta upp att prata om pengar för att istället koncentrera oss på att prata och debattera hur vi tillsammans kan göra världen till en bättre och mer hålbar plats för alla att bo och leva i om freden ska bestå.

I min värld har alla människor samma värde oavsett vart de råkar vara födda.

Den uppfattningen baserar jag på min övertygelse om att alla människor är varelser av kött och blod fulla med empati och känslor – Därtill varelser utrustade med något så finurligt som en mänsklig hjärna som kan behandla den information den tar emot för att därefter fatta korrekta och rationella beslut så länge trådarna är rätt kopplade.

Pratar man med människor som befunnit sig i en nödsituation går det dessutom att lära sig att den mänskliga hjärnan vid dessa tillfällen går över till att handla på reflex genom att lägga allt vad värderingar heter åt sidan.

De som håller på att brinna inne försöker reflexmässigt rädda så många den kan utan att först göra en bedömning om huruvida de man räddar är av rätt etnicitet eller har rätt social status – Detta därför att hjärnan i sådana situationer fungerar helt reflexmässigt och styrs av empati och kärlek snarare än av statustänkande och egoism.

Jag tror människan och mänskligheten måste lära från sådana situationer och fundera på om det inte är på just precis det sättet vi människor ska behandla varandra sinsemellan i alla lägen?

Världen och planeten jorden står inför stora utmaningar. Alla framtidsprognoser pekar på att vi inom en inte allt för avlägsen framtid kommer kommer att vara ca 10 miljarder invånare på jordklotet.

I ett sådant läge blir utmaningarna ännu större än idag – Miljön måste skonas och värnas samtidigt som alla människor måste ha tak över huvudet och tillgång till mat, dryck och i en förlängning till egen försörjning.

Vad jag försöker säga är att det är dags att låta den mänskliga hjärnan genomgå samma evolution som många andra saker på jorden gjort – En evolution som innebär att vi lägger girighet och egoism åt sidan till förmån för kärlek och solidaritet och en samhällsutveckling där alla människor är lika mycket värda.

Kan vi programmera vår hjärna att genomgå samma evolution och samma utveckling som vetenskapen finns hopp – Misslyckas vi med den omställningen väntar krig, svält och misär.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

72 kommentarer

 1. Alexander

  ”Jag har andra inkomster”

  Jaså, vill du berätta?

  ”Borra djupare”

  Eller så svarar du. Varför inte prova att någon visa belägg för det du påstår? Hur kommer det sig att folk med store kunskap än dig hävdar annat?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Om du borrar djupare kommer du att förstå att alla krigsherrar drivs av girighet och egna maktambitioner Alexander – Att inse det borde inte vara allt för svårt.

 2. Alexander

  ”Det finns historiker och forskare som tycker som jag”

  Kan du berätta vilka som hävdar att det inte funnits några religionskrig? Antagligen ska jag leta själv, eller så behöver du inte bevisa något…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Visst har det funnits religionskrig det har jag aldrig förnekat men det jag säger är att du bör titta på vilka skäl som driver den som uppviglat till kriget – Gör du det hittar du nästintill undantagslöst människor som drivs av eget maktbegär och egen egoism för att därefter använda sig av religion som ett verktyg att få andra med sig.

   • Jonny Disenfeldt

    ”Visst har det funnits religionskrig det har jag aldrig förnekat ”
    ”Religion har aldrig varit orsak till krig”

    Tsss…

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Fnissa gärna men tittar man seriöst på de ledare som uppviglat till krig ser man att de drivs av egoism och egna maktbegär snarare än av religion – För dem är religion verktygen och egoismen och maktbegäret drivkraften.

 3. Alexander

  Anders

  ”Titta på skälen”

  Varför inte verifiera dina påståenden med någon form av bevis?

 4. Alexander

  ” Jag behöver inga bevis”

  Tycker du att det är så det ska fungera? Att så fort man påstår något är det sant? Ska rättsväsendet kunna resonera likadant?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag anför det jag anför och sedan är det upp till läsarna att avgöra om huvuddragen i det jag anför är rätt eller inte. precis som jag sagt tidigare så ska den politiska debatten ske utifrån ideologi och inte genom att debattera sönder enskilda sakfrågor.

   Den politiska debatten ska alltid handla om vilken typ av samhälle vi vill bygga – När tillräckligt många är överens om hur det ska se ut blir lösningen av sakfrågorna en bisak därför att lösningen av dem måste leda till det samhällsbygge man vill åstadkomma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.