Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Obalanserna i världshandeln frukterna av valutaavregleringar.

Ulf Dahlsten, PhD är bland mycket annat gästprofessor vid London School of Economics och presenterar i en debattartikel i SvD på följande länk:ttps://www.svd.se/donald-trump-har-ratt–varldshandeln-ar-ohallbar?utm_source=ab-box&utm_medium=iframe&utm_campaign=2018-03-16 samma slutsatser som jag skrivit om många gånger på min blogg vad gäller valuta-avregleringar och världshandel.

Det Ulf kommer fram till är att obalanserna i världshandeln och det faktum att vissa länder har handelsöverskott medan andra har handelsunderskott beror på valuta-avregleringar – Dvs. på att IMF frångått de fasta växelkurser som den så kallade Brenton Woods överenskommelsen fastslog för att effektivt kunna hantera obalanserna i världshandeln.

Precis som jag så anser Ulf att John Maynard Keynes hade helt rätt i att det är obalanser i världshandeln och handelsunderskott som undergräver människors tilltro till demokrati och marknader och framkallar krig.

Jag ska inte elaborera djupare i artikeln och det den säger då den som är intresserad med fördel kan följa länken och läsa själv – Däremot ska jag spinna vidare och än en gång förklara varför jag är av åsikten att världens valutakurser på nytt ska knytas till varandra med fasta växelkurser och varför världens bank & finansmarknader bör återregleras.

Att växelkurserna mellan länder tillåts flyta fritt gynnar ingen annan än de som spekulerar i valutor och försöker driva kurserna för att tjäna pengar på detta – Länder, invånare och alla övriga är förlorare vilket till och med världens största valutaspekulant George Soros säger när han anför att världen borde komma till sans och återinföra fasta växelkurser.

De fasta växelkurserna infördes för att kunna reglera obalanser i världshandeln och det är så de bör fungera även framgent om vi ska leva i en någorlunda fredlig värld där vi kan undvika framtida världskrig.

I valuta-avregleringens spår följde avregleringen av världens bank & finansmarknader vilket spär på allvaret i valuta-avregleringen än mer – Detta därför att bankerna i sin iver att tjäna pengar på instrument fulla av luft såsom optioner och terminer är så aggressiva att de medvetet eller omedvetet framkallar finansiella kriser runt om i världen – 400 sedan den stora finanskrisen 2007-2008.

Att ha en ordning där avreglering tillåts starta handelskrig och finanskriser är givetvis ingen framkomlig väg och det är precis därför jag sedan länge varit av uppfattningen att de fasta växelkurserna ska återinföras och att bank & finansmarknaderna ska återregleras.

Att världens folkflertal kan leva ett bra liv och ha någorlunda förutsägbara livsvillkor kan och måste alltid vara överordnat bankers, finansinstituts och mindre obskyra regeringars vilja att sko sig själva på andras bekostnad.

Med det sagt är jag glad att denna fråga nu börjar få mer fokus i den globala debatten – Därtill är jag med rätta stolt över att Stefan Löfven som socialdemokratisk statsminister tagit initiativet till en Global deal för en rättvisare världshandel och rättvisare konkurrensvillkor.

Tack Stefan Löfven!

Att Stefan lyfter frågan betyder för mig att Socialdemokratin insett att vi ska stå fast vid vår ideologi därför att den stakar ut den enda framkomliga vägen om målet är en jämlikare värld där alla människor har samma värde.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

8 kommentarer

  1. Alexander

    ” där alla har samma värde”

    Tycker du verkligen det? Jag tänker på dina utfall mot (framförallt) moderater och sverigedemokrater och ditt prat om dem som empatilösa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För mig har alla människor samma värde Alexander – Att kritiserar politiska förslag och ideologi är något helt annat än att ge olika människor olika värde.

  2. Leif Andersson

    Jag håller med om fasta växelkurser men ditt beröm av Löfven är helt befängt. Ett steg mot en stabilare SEK hade varit och göra som t.ex. Danmark och Tjeckien och peggat sin lokala valuta mot EUR men inte ens det har regering och riksdag tagit initiativ till.

  3. Bertil

    Monetarismen har ju den idelogin att allt ska vara fritt.
    Monetarism är ungefär som anarki. Folk ska få göra som de vill. Fast gör de inte som jag vill
    då ska de fängslas och nyttjas i en marknad så jaget får som det vill.

    Den frihet som Högern i Sverige vurmar för är helt enkelt en frihet för
    den som har makt. Med pengar kan frihet nås men på den ofries bekostnad.

    Den äkta friheten anser jag är den Sossarna fört.
    Den att vi gemensamt skapar osynliga regler, attityder som är goda.
    Det är alltså det som blev Folkhemmet.

    Vad skulle en sån som Tage Erlander åstadkommit idag om han varit statsminister.
    Förmodligen inte mycket. Detta när Folket inte vill ha positiva reformer
    som Sjukförsäkring, A-kassa sjukvård, skola.

    Man är så Knäpp ursäkta uttrycket att man låter den försäkring som deras förfäder genom stor kamp åstadkommit låta det bli mer i plånboken. Gäller sjukförsäkring A-kassa.
    Sen låter man samtidigt vilket arbetarklassen inte heller är med på. Högern sänka A-kassan.
    Det som är grunden för att löner kan hållas vettiga och att arbete inte utförs förn Lönen går leva på.
    Så det som blev mer i plånboken kan bli mindre och mindre ju sämre sociala skydden blir.
    Folk köper ner sig helt enkelt.

    Då kommer arbetstagarna låta sig hunsas med låga löner, meningslösa jobb
    bara för att en makt ska kunna styra folket dit man vill. Det är så det blivit.

    Samtidigt har man andra änden de som arbetsgivarna inte klarar sig utan de får man då utrymme ge höga löner., Samtidigt som makten över skatten tas över och man även vill ha sänkt skatt.
    Effekten blir gigantiska ekonomiska klyftor som ökar i kvadrat.

    Vi kan se enorma konflikter när nu allt mer utbildning behövs för att få jobb.
    Kvar blir de som inget får. Växer denna grupp sig stor blir den ett hot.
    Man inser att man aldrig får Ex. en bostad ett vettigt liv utan andra tar allt.

    Vi ser redan nu bostäder skenat. Många får aldrig lån En hyra
    i en hyresrätt har de inte råd till. Bostäder har redan skenat iväg utan kontroll.
    När kraschen kommer så kommer Sverige bli liknande ett U-land.
    Jag är själv positiv för min egen framtid. Men för Sveriges framtid är jag mycket oroad.

    En gigantisk pandemi och människan kanske börjar använda pannbenet igen de som överlevde vill säga.

  4. Bertil

    Får man fråga vad ni diskuterar. Alexander och Anders.
    Jag försöker läsa Anders blogg, men ser inget samband i kommentarerna.

    Svar till Alexander:
    En sak som är säker Moderater är empatilösa.
    Det kan man nog med lätthet säga om dem generellt som grupp.

    Läs detta: Säger en hel del, Men det är inget ovanligt.
    Alla vet Moderater är rent ut sagt väldigt empatilösa.

    https://www.aftonbladet.se/a/wE0j1P

  5. Per Kjellén

    Utomordentligt svårt ämne.

    Ordet ’reservvaluta’ kan betyda internationellt gångbart betalningsmedel.

    Nationellt gångbar valuta måste därför betyda nationellt gångbart betalningsmedel. Den tid jag upplevt präglades av en nationellt spekulativ valuta.
    Löneökningar på 10 procent vara vanliga och försvarades med en svensk krona med fast växelkurs mot en korg bestående av genomsnittet internationellt för dollarna, pundet och förmodar jag D-marken.

    Löneökningarna balanserades av prishöjningar och justerades regelbundet av devalveringar gentemot korgen. Den inhemska ekonomin gav upphov till prishöjningar för fast egendom.

    Systemet sprack 1992 och Svenska Kronan värderades mot noteringen på den internationella valutamarknad. Sedan dess har kronan legat hyfsat i balans, men det interna värdet präglas fortfarande av inflationsfara och en dragning till fast egendom och ovilja att spara.

    Det kinesiska folket är den stora boven i den internationella ekonomin. Sedan länge har folket avstått från konsumtion och överlämnat vinsten i den blomstrande exporten till den kinesiska staten. Inte bara stålindustrin utan praktiskt taget all export har varit för billig genom kontroll av den inhemska konsumtionen. Utvecklingen av ekonomin i Fjärran Östern märks först genom Japans uppsving, som fördes vidare på Sydkorea, och som nu borde föras vidare till Kina.

    Hur är det? Är Europa ett föredöme? Vad är Greklandskrisen ett exempel på?
    Vad håller Ryssland på med. Vad kommer de gamla Sovjetrepublikerna att spela för roll. Vilken väg tar Afrika med sin pågående befolkningsökning? Är Brasilien och Indien stabiliserande ekonomier?

    Kan Trump vara på rätt väg? USA borde inte vara det, Att bota andras synder med att synda själv har väl alltid varit den breda vägen till helvetet. Att EU och kanske resten av världen vill bota syndaren med olika straff som bygger på samma missbedömning som Trump begår kan ju inte vara lovande.

    De valutor som nu dominerar världen bygger samtliga på en typ av bitcoinförtroende. Vi vet inte riktigt hur det fungerar men anar att det är på tok fel.
    Valutor skall ha ett värde i garantier mot t.ex. guld. Eller kan du hitta på en annan bindning som skyddar äganderätten, alltså skyddar den oskyldige aktören på världsmarknaden mot politiker med storhetsdrömmar.

    Lösningen måste ligga i att den som producerar ett kilo potatis får betalt i pengar som gör det möjligt att köpa något som motsvarar ansträngningen att producera ett kilo potatis. Lösningen måste ligga i att den som arbetar tjänar så mycket att kunna betala hyra för en anständig bostad. Lösningen kan ligga i att ersättningen för arbete räcker till en anständig försörjning.

    Men lösningen ligger inte, nationellt och internationellt, i att politiker hanterar mellan 70 och 80 procent av ersättningen för arbete.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ämnet är inte svårt och ämnet om jag inte ska påstå att det är Lätt –

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.