Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Åldersdiskrimineringen gentemot äldre måste upphöra.

Dagens inlägg är en återblick in i minnenas arkiv – Minnen och erfarenheter som etsat sig så starkt fast att de kommer att följa mig resten av livet därför att de i all sin enkelhet slår huvudet på spiken med full kraft så håll till godo kära följare.

För drygt 2 år sedan tittade jag på Korrespondenterna i SVT – Ett program jag brukar följa därför att de allt som oftast gör djupa likväl som tänkvärda program. Kvällens avsnitt som handlade om mänskligt liv och att vi kommer att leva allt längre var inget undantag.

Man visade reportage från 2 olika delar av USA samt från Sardinien där många uppnår den aktningsvärda åldern av 100 år eller mer.

Ett uttalande i programmet fick mig att le mer än något annat och det uttalandet kom från en man i USA som slagit världsrekordet på 100 meter löpning för 100-åringar – En mycket vital och klok man – Vad han sa var följande:

 • Varför lyssnar inte dagens politiker på oss som är gamla och har erfarenheten och svaren på vad som gått fel innan de fattar sina beslut?
 • Varför ses vi som en belastning snarare än som en resurs?

Dessutom svarade han på frågan som är fel med världen av idag följande:

 • Hur kan det gå annat än snett när vi lever i en värld där de rika blir rika och de fattiga än fattigare?
 • Hur kan man ens i sin vildaste fantasi tro att detta ska leda till något annat än ett nytt världskrig startat på precis samma premisser och orsaker som startade både 1:a och 2:a världskriget – Nämligen ett krig baserat på armod och fattigdom?

Amerikanen Don Pellmann som är mannens bakom uttalandena såg av allt att döma inte ut att tillhöra den fattiga skaran utan snarare en rika skaran som kunnat unna sig guldkant på livet.

Att en sådan man fäller detta uttalande som går helt i linje med vad jag många gånger skrivit om här på min blogg – Med ålder och erfarenhet kommer klokskap och klarsynthet.

Det Don uttalade känns därför extra värdefullt och sporrar till fortsatt kamp för ett jämlikare samhälle där alla människor har lika värde samt kampen för ett samhälle där ålder och erfarenhet får större politiskt genomslag än idag.

Uttalandet understryker dessutom det jag många gånger talar om – Nämligen att erfarenhet och ålder är en faktorer väl värd att beakta och ta vara på.

När man är ung är man förvisso både snabbare och kvickare i många avseenden – Speciellt med att adoptera ny teknik. Dock går det aldrig att bortse från erfarenhet och visdom då det är just dessa som gör att ny teknologi och politiska beslut kan baseras på bred erfarenhet och egna upplevelser om vad som kan gå fel.

Tack Korrespondenterna för programmet och tack Don för dina kloka ord – De gör att jag fått ny näring i kampen för att bryta dagens åldersdiskriminering och förnyade krafter att kämpa för en värld där beslut tas baserade på praktisk erfarenhet snarare än tro och förhoppningar om det man inte vet.

Dessutom ger Don’s uttalande mig än mer näring i kampen för ett mer jämlikt samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader än dagens.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

63 kommentarer

 1. nils johnsson

  ”Hur kan det gå annat än snett när vi lever i en värld där de rika blir rika och de fattiga än fattigare?”

  Det fattigare blir inte fattigare och fattigare i världen, det är superenkelt bevisat med vilket statistik som helst. Däremot blir de rika rikare i en snabbare takt än de fattiga blir rikare.

  Men sluta sprid myter, vi är på väg att nästan utrota fattigdom i världen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag sprider inga myter Nils – Det jag säger är sanning och att klyftorna ökar är lika sant som det är allvarligt.

   • Krister

    Att du har fel var ett av Professor Rosling huvudnummer.
    Hans Rosling ställde inte upp på beskrivningen om att det
    är en enorm skillnad mellan den lilla rika västvärlden och
    resten av jorden. Om man tror att den största delen av
    världens befolkning är väldigt fattig, att flickorna inte går i
    skolan och att fattiga försöker fly till rikare länder så vet man
    inte hur det verkligen ser ut.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Rosling hade många sunda teorier Krister och han sa aldrig emot det jag anfört i detta inlägg så vitt jag vet.

   • nils johnsson

    Du skrev ingenting om klyftorna i texten utan skrev att de fattiga blev ”än fattigare” vilket ju inte är sant och det vet du. att klyftorna ökar är väl ändå ett minimalt problem jämfört med att barn överlever och miljarder människor lyfts ur armod?

    Försöker du hävda att detta inte är en subjektiv åsikt utan en absolut sanning:
    ”Palme hade om något lösningarna på den tidens problem och det går inte att förneka att det var vid den tiden Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.”

    Det går utmärkt att förneka att detta skulle vara den tid som svenskarna mådde som bäst, jag har nog aldrig hört någon annan än dig hävda att det var den tid svenskarna mådde som bäst. Men vilken metrik drar du slutsatsen (som ju enligt dig inte ens går att förneka) att detta var den bästa av alla världar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     För det sistnämnda kan du ju alltid använda dig av den statistiska ranking av världens länder som fanns då – Samt av de människor som levde då och upplevt den tiden – Jag har frågat runt bland vänner och gamla klasskamrater och hittills har jag inte hittat en enda som sagt emot trots att alla har olika tillhörighet politiskt.

 2. nils johnsson

  Och varför vi unga inte lyssnar på de äldre är att vi helt enkelt inte vill tillbaka till 70 talet, vi tycker den tiden var fruktansvärd och vill titta framåt. Vi tror inte att Palme har lösningarna på dagens problem, vi tycker inte ens han hade lösningarna på gårdagens problem. Ett S lett av Palmes ideer skulle inte ens komma in i riksdagen idag.

  Den värld du strävar efter kallas nostalgi, det kallas Anders Nostalgi, och där vill ingen annan än du bo.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag strävar efter att återinföra ett samhälle byggt på samma ideal som det samhälle Palme och de som satt före honom byggde – Att det ska anpassas till dagens teknologi mm är ju självklart vilket jag tror att alla förstår.

   Palme hade om något lösningarna på den tidens problem och det går inte att förneka att det var vid den tiden Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

 3. Jonny Disenfeldt

  ”Med ålder och erfarenhet kommer klokskap och klarsynthet.”

  Till att börja med är du ju själv inte så gammal, vi kan ju skylla på det …

  Ledsen men uttrycket verkar inte överensstämma med hur du skriver och uttrycker dig på din blogg.
  Det finns uppenbarligen yngre förmågor i partiet som står sig bättre i konkurrensen att döma av att partiet placerat dig allra sist på sin lista.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   57 år är förvisso ingen ålder Jonny och inlägget handlade inte om mig utan om ämnet i gemen.

 4. Fredrik

  Startade verkligen första OCH andra världskriget på grund av armod och fattigdom? Du måste lära dig att sluta hitta på saker och ting.

  Det är allmänt vedertaget att Tyskland inte alls var fattigt, utan tvärtom faktiskt, och det är lika vedertaget att fredsavtalet från första världskriget är anledningen till den militära upprustning som sker i Tyskland och samtidigt en nationalism som föds på nytt.

  Med ålder kommer en massa andra saker som du inte tar upp Anders. T ex att äldre har en större tendens att bli sjuka och dö. Sedan, det finns inget som håller dig borta från arbetsmarknaden fram till och med din pension – men varför ska politiker ha ytterligare gräddfil i och med att äldre politiker ska få arbeta längre än t ex äldre omsorgsarbetare?

  Jag förstår att du med dina 57 år börjar inse fakta att du inte kommer att bli vald i årets val, vilket gör dig till 61 inför nästkommande val och även om du mirakulöst skulle klättra på listan över valbara kandidater och nå en topplacering, vilket inte är troligt, så kan man se detta inlägg som ett desperat försök att förlänga ditt arbetsliv och därmed öka din egen personliga tillgång ekonomiskt.

  Och samhället består inte bara av medelålders och äldre utan även väldigt många yngre och vet du vem som förstår de yngre bäst? Jo de yngre. Du kan hävda att du i din roll som förälder faktiskt förstår de yngre, men då lurar du dig själv – vilket många andra föräldrar också gjort.

  Så inte vald 2018, inte heller 2022 gör dig till pensionär 2026 och då ska du njuta av ålderns höst, inte sitta och håva in skattemedel i egen ficka. Hela S-etablissemanget stod på barrikaderna när Aftonbladet FELAKTIGT påstod att den förra regeringen ville höja åldern för pension, men nu 2018 verkar det som att det är okej att jobba till man är hundra.

  Till sist, spelar det någon roll om det är en rik person eller fattig som säger ”de rika blir rikare och de fattigare blir fattigare”?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag hitta inte på Fredrik – Titta djupare och titta hur gemene man hade det vid den tiden.

   Samhället består självklart av alla åldersgrupper Fredrik men i dagens samhälle finns en åldersdiskriminering av ett slag som aldrig funnits tidigare.

   Vad gäller min egen person så ska jag inte kommentera den saken då den inte har med inlägget att göra. En sak kan jag dock säga och det är att jag delar Jan Eliassons och PG Gyllenhammars uppfattning om att ålder bara är ett nummer – Det viktiga är hur man känner sig inombords och att man är så ärlig med sig själv att man kliver av när man känner att man inte kan bidra och leva up till det man lovat.

   • Fredrik

    Åter igen, du påstår att det var armod och fattigdom som låg bakom starten av första och andra världskriget. Det är en lögn. Att enskilda människor var fattiga 1914 och 1939 är sant, men sen utlösande orsaken till krig är INTE armod och fattigdom, det är lögn. Igen, det är lögn.

    Och åter igen, det finns INGET som stoppar dig att fortsätta arbeta som busschaufför (om du är frisk) även efter 60, 62, 65 eller 67. Att åldern bara är en siffra är inget som är direkt förknippat enbart med de två herrar du presenterar, den klyschan har många andra också använt sig av och för varje individ som använt den finns det en motsats. Det finns faktiskt många äldre som bör vara pensionärer och enbart detta. Det är nog så att det finns fler äldre som hellre vill leva livet som pensionärer än dem som vill fortsätta arbeta efter 65.

    Att en del ändå väljer att fortsätta arbeta efter 65 beror ju på den politik du företräder Anders. Det är dyrare att vara pensionär än att vara arbetande. Och innan du påstår att detta är nonsens så har ni haft fyra år på er, nästan, att sänka skatten på pension till en nivå UNDER skatten på arbete utan att göra det. Ditt eget parti, i förlängning du Anders, gör alltså skillnad på unga och äldre.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det är ingen lögn Fredrik. Indirekt så är det det som fick människor att köpa att krig var tvunget att utkämpas.

     • Krister

      Startade verkligen första OCH andra världskriget på grund av armod och fattigdom?
      Nej, det var patriotism.
      Byggt av myter och falska nyheter.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      I grund och botten är det armod och fattigdom som öppnat dörren så att desperata människor köper i stort sett vilket argument som helst.

 5. Alexander

  Anders

  Vid vilken ålder anser du att man samlat på sig så mycket erfarenhet att man automatiskt blir en tillgång? Trump är 71, Merkel 63 och Putin 65 så nog är det äldre människor som styr världen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det beror på när man börjar Alexander – Men från runt teoretisk någonstans runt 50 utan att för den skull vederlägga det med handfasta bevis.

 6. Alexander

  ”Det beror på när man börjar”

  Börjar med vad? Politik?

  Är det de äldre som styr världen?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Beror på när man börjar arbeta och skaffa den erfarenhet som är nödvändig för att senare förstå effekten av beslut man är med och fattar och vilka konsekvenser de får för de som berörs av besluten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Då får vi se till att ha regelverk som gör att 25-åringen inte har något annat val än att köpa det Krister och när de når 40 eller 50 kommer de att uppskatta att så var fallet.

 7. Alexander

  Anders

  Om man börjar jobba vid 20 års alder är man alltså ”vis” runt 50? En gång till då, är det de äldre som styr världen?

  ”vilka konsekvenser det får för de som berörs av besluten”

  Hörde du vad Shekarabi sade i lördagsintervjun?

 8. Alexander

  Anders

  Jag syftar på det han sade om verkligheten och ditt parti..

  För fjärde gången, hur kommer det sig att de tre mäktigaste ledarna i världen är över 60?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Sannolikt därför att det ligger något i det jag anför i inlägget och i många tidigare inlägg i samma och snarliknande ämnen.

 9. Alexander

  Anders

  Att de tre mäktigaste ledarna i världen är över 60 är alltså ett bevis på en utbredd åldersdiskriminering?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag pratar om Sverige och inte om världen i detta sammanhang Alexander.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Titta på hela riksdagen Alexander och räkna ut dess medelålder – jag pratar inte om en enskild person utan om totalen och det finns en stark åldersdiskriminering i Sverige på alla plan – Inte minst i arbetlivet.

 10. Alexander

  ”Titta på hela riksdagen och räkna ut dess medelålder”

  Kan du inte berätta? Jag antar att du vet?

   • Krister

    Valda till riksdagen efter ålder jämfört med röstberättigade 2014*
    Ålder Röstberättigade Valda till riksdagen
    18-29 år 19,0 % 10,6 %
    30-49 år 31,4 % 49,0 %
    50-64 år 23,4 % 37,8 %
    65+ år 26,3 % 2,6 %

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Vilket gör att gruppen 50- är kraftigt överrepresenterad medan gruppen 65+ är kraftigt under representerad när denna grupp istället borde spegla samma storlek som antalet pensionärer i samhället utgör.

     Märk väl – Politik är inget arbete politik är ett förtroendeuppdrag.

 11. Alexander

  Anders

  23% av röstberättigade till riksdagen är i åldern 50-64 samtidigt som de utgör 37% av de invalda.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Och hur många procent röstberättigade är 65 år eller äldre och hur ser deras representation ut Alexander?

 12. Alexander

  Visserligen är det bara två % som är 65 eller äldre men de har ju uppnått pensionsåldern så den jämförelsen haltar betänkligt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Riksdagsplatsen är inget arbete utan ett förtroendeuppdrag och ska därför inte sammanblandas med de regler som gäller på arbetsmarknaden.

 13. Alexander

  Riksdagens medelålder 2014 var 45,5 så jag förstår inte Anders upprördhet? Det överensstämmer relativt bra med dito i landet.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Den borde vara betydligt högre än så sett till befolkningssammansättningen – framför allt borde den innehålla betydligt fler 65 plussare.

   Att sitta i riksdagen är inget arbete utan ett förtroendeuppdrag och ska därför inte vad gäller ålderssammansättning blandas ihop med det reguljära arbetslivet.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Om du tittar i Kristers kommentar som visar hur det ser ut ser du att det finns en kraftig åldersdiskriminering mot de som är 50+ i riksdan och alldeles speciellt så för gruppen 65+

 14. Alexander

  Anders

  Så att sitta i riksdagen ska alltså inte räknas som ett arbete?

  Är du upprörd över underrepresentationen bland de som är 18-29?

  Beror underrepresentationen bland de över 65 på diskriminering eller är det så att många inte vill/ orkar?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är inte ett arbete Alexander – Per definition är det ett förtroendeuppdrag.

   Underrepresentationen bland äldre beror inte på deras egen viljeyttring utan på att partiernas yngre företrädare ser ut att plocka bort dem från listornas valbara platser.

 15. Alexander

  Anders

  Är du upprörd över underrepresentationen för de som är 18-29?

  ”att yngre företrädare ser ut att plocka bort dem från listornas valbara platser”

  Ok, har du några bevis för denna beskyllning?

  ”Det är inte ett arbete”

  Gäller det även statsministern?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Alla uppdrag i riksdagen är förtroendeuppdrag Alexander så även ministerrollen och i vårt parti finns på de listor vi går på val till ingen underrepresentation för den grupp du hänvisar till – Om något då snarare en överrepresentation på bekostnad av äldre över 65 år.

 16. Alexander

  ”I vårt parti finns ingen underrepresentation för den grupp du hänvisar till”

  Brvisligen är ditt parti inte representativt,eller hur? Titta på siffrorna så ser du underrepresentationen.

  Har du några bevis för dina beskyllningar?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är ju bara att titta på antalet röstberättigade i respektive åldersgrupp kontra representationen så ser du det Alexander.

   Det är ju precis det jag påstår i inlägget – Att det pågår en åldersdiskriminering mot äldre och det gäller mitt parti likväl som övriga partier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.