Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Den felaktiga medicinhanteringen i kommunen måste rättas till asap.

Det är med stor bestörtning som jag tar del av informationen om hur olika regelverk som handlar om medicin och narkotikaklassade preparat rundas inom de kommunala verksamheter som hanterar medicin till sina brukare och inneboende.

I min värld är det som uppdagas kort och gott att beskriva som en skandal av megaformat.

Att läsa att det är vanligt att personalen lånar medicin från en patient för att ge till en annan känns allt annat än tillfredställande och att narkotikaklassad medicin sparas i lådor med påhittade patientnamn låter närmast som ett lagbrott som eventuellt kan vara straffbart.

Därtill går det aldrig att slå ifrån sig tanken om att det finns stora risker att narkotikaklassade preparat från avlidna säljs på en svart marknad av mindre nogräknade personer som gör så medvetna om att risken för upptäckt är lika med noll.

När saker som dessa uppdagas tycker jag att det enda rätta är att slå stopp direkt – Skapa en tillfällig lösning som säkerställer att saker hanteras på rätt sätt för att därefter skapa så tydliga riktlinjer att inget av det som beskrivs i artikeln kan upprepas utan att det får allvarliga konsekvenser för den som bryter mot regelverket.

Min förhoppning är att mina partikamrater Andreas Lundgren (S) och Janet Ågren (S) lägger allt annat arbete åt sidan för att ägna sig åt att lösa denna fråga fullt ut.

Umeå förtjänar bättre än detta och det ska aldrig råda några tvivel bland anhöriga och brukar om att deras medicin används för dem och ingen annan.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

12 kommentarer

 1. Olle

  Jag har förmånen att ha kontakt med 2 äldre personer som har i stort sett samma vårdbehov och som vårdas i hemmet. Den ena kommunalt och den andra privat. Och jag säger då det att behöver jag denna hjälp på ålderns höst så ska det definitivt vara av privat aktör.De kommunala verkar ju bry sig zero. Och den privata tar sig tid och inte bara gör sitt och försvinner utan ett hej.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det finns andra fall där vittnesmålet är det omvända – Allt beror på vilka människor som sköter en då den tid som är beviljad är densamma oavsett utövare.

  • Bertil

   Privat javisst men den lär bara gälla för dem som har tjock plånbok.

   Ju tjockare ju bättre vård.
   Nä jag föredrar efter behov inte efter plånbok.

   Privata kan ha en hjärtkirurg som är mer lönsam som försäljare av plåster än utöva viktig kirurgi.

   Så risken med privatiserad vård är helt enkelt att de sysslar med fel saker.

   Nä vi behöver mer Castros omtanke om sjuka i sjukvården än Trumps borttagande av sjukförsäkringar.

   De som röstar blått anser jag som empatiskt lengräddade.

 2. Christer

  Men, vad nu? Det här måste ju vara fake news hela vägen. För inte kan väl sådana här missförhållanden pågå på hem som drivs i kommunal regi? Det vet ju alla att det bara är på instanser där pengahungriga utsugare driver vården i privat regi som dessa missförhållanden råder. (så långt ironi, om nån undrar)
  Dessutom är det är ju inte mer än ett par veckor sedan som det visade sig att en boende på ett kommunalt drivet hem inte fått duscha på flera veckor och var alldeles täckt av smuts. Många av de argument som den rödgröna sidan använder sig av när man förespråkar att förbjuda vård/omsorg/utbildning i privat regi krackelerar. Helt plötsligt så ser det ut som att kvaliteten på de kommunalt drivna instanserna har en hel del att önska.
  Nej, öppna för goda entrepenörer att sköta om dessa behov, i komplement till kommunal service. Ställ hårda krav, och plocka snabbt bort rötäggen som inte sköter sig, både bland de kommunala och privata aktörerna. Koncentrera diskussion på vad som är bäst för kunderna (brukarna)

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det som inträffat kan säkert inträffa både i privat driven verksamhet liksom denna gång i kommunalt driven verksamhet då avarter står att finna på många nivåer i samhället.

   De åtgärder jag efterlyser hoppas jag genomförs snarast möjligt då det alltid måste finnas en backup plan att använda när något går snett.

 3. Ville-Valle

  …vem eller vilka är politiskt ansvariga för den här skandalen…? Vem har styrt Umeå oavbrutet sedan valet 1994…?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Ytterst har politiken ansvaret men att veta att de regelverk man som politiker satt upp rundas är inte lätt att veta innan man får en rapport om att så sker.

 4. Bertil

  Låter kanske korkat men den skandal som uppdagats i ett Kommunalt äldreboende i Umeå där bland annat har använda sprutor lagts i en stor, urtvättad syltburk i plast där de har diskats för att sedan användas igen.
  Är kanske bra.

  Det kanske får kontrollen att öka när privata tar över och vinster ska maximeras, då lär det bli legalt ”tvätta”
  sprutor och återanvända.
  Man ändrar bara lagar från råkapitalisternas sida sticker lite pengar ”under bordet” till makthavare så är allt tillåtet. Detta kommer så klart gälla fattigare grupper berikades äldreboende får så klart nya oanvända sprutor genom att de lägger till och betalar för det.

  Det som nu sker är att rikta all focus på vårt gemensammas verksamheter dra in på pengar och rapportera höra stora rubriker av skandaler sp det blir lättare privatisera sen omtala för folket att verksamheterna är företagshemligheter.

  Så kommer det att bli Sanna mina ord.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.