Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

MP:s migrationspolitik har kommit ordentligt på skam.

Personligen tycker jag att det är bra att Lagrådet underkänner det förslag till särlagstiftning för ensamkommande som MP tvingat regeringen att lägga.

Lagrådets underkännande är ett svidande nederlag för MP:s migrationspolitik och borde tjäna som tecken på att det som behövs är ordning och reda och en väl fungerande migrationspolitik.

Jag tror dessutom att Stefan Löfven lät förslaget släppas fram för att hedra de överenskommelser som gjorts med MP i samband med regeringsbildningen – Då fullt medveten om att detta skulle bli utfallet och att förslaget därmed kan stoppas innan det når riksdagens bord.

MP måste lära sig att vi har klara och tydliga regler för hur asylärenden ska avgöras och att det enda kriteriet för att erhålla asyl är att man uppfyller de kriterier som krävs för att så ska bli fallet.

Att skapa särlagstiftning för vissa grupper och bevilja asyl trots att kriterierna inte är uppfyllda är allt annat än rättssäkert och den sortens lösningar ska vi inte ha i Sverige.

Det finns en enkel princip vad gäller de som får avslag och har en i laga kraft vunnen dom om densamma – De ska skickas tillbaka så snart så är möjligt då allt annat är otänkbart om vi vill att samhällsmedborgarna ska ha tillit till systemet och till regeringens migrationspolitik.

Därtill hoppas jag att Lagrådets yttrande sänder kraftiga signaler till MP att gå hem till sin kammare och jobba fram en syn på migrationspolitiken som stämmer överens med gällande regelverk och därtill en migrationspolitik som kan vinna stöd och förtroende bland de breda massorna.

Avslutningsvis vill jag säga att jag gläds över många av de slutsatser och förslag som regeringens utredare Martin Olauzon lagt i den utredning som syftar till att skapa ett bättre mottagande av de som kommer som kommer till vårt land som asylsökande och en rättssäker process för de som får avslag med säkerställande att de skickas tillbaka till sitt hemland.

Det förslaget har jag längtat efter länge och i stort innehåller förslaget alla de punkter jag tagit upp i de inlägg där jag beskrivit vad jag anser behöver göras för att skapa en rättssäker och effektiv migrations- och integrationspolitik.

Med det sagt så upprepar jag än en gång att jag tycker att det är bra att MP får en rejäl knäpp på näsan för sin tro att migrationspolitiken kan anpassas för att i varje läge passa den viljeyttring som gäller i MP för tillfället – Över tid tror jag att MP kommer att förstå att den enda hållbara migrationspolitiken är den som har brett medborgerligt stöd.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

44 kommentarer

 1. Sven

  En regering står bakom hela sin politik, alla sina förslag. Du kan inte hävda att MP ensamt är ansvarigt, inte S.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Förvisso står hela regeringen bakom men det betyder inte att förslaget skulle ha fullt stöd av S Sven – Snarare är stödet passivt på de premisser jag angett i inlägget.

   • Krister

    Jag tror det finns en ganska stor mängd personer som står bakom
    en mjukare migrationspolitik och på andra sidan står jag…

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Min tro är att den gruppen är relativt liten men har förmåga att höras oerhört mycket.

 2. Alexander

  ”den enda hållbara migrationspolitiken är den som har brett medborgerligt stöd”

  Det har vi ju inte haft de senaste 20 åren. Alla undersökningar har visat stöd för en restriktivare modell.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vi har fram till nu inte haft någon migrations och integrationspolitik – Där är vi helt överens.

   Det börjar vi nu få steg för steg och senast i början av nästa mandatperiod är den hållbara och effektiva migrations- och integrationspolitik jag sagt kommer fult ut implementerad.

 3. Alexander

  ”senast i början av nästa mandatperiod”

  Förut var det senast i mitten av 2017, senare i början av 2018. Snyggt att du försöker lägga all skuld på MP, hedervärt. I vanlig ordning är ditt parti oskyldiga.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har aldrig friskrivit varesig mitt eget eller något annan parti från skuld – Utredningen tog längre tid än både jag och andra trodde från början men bättre det än att använda felaktiga antaganden.

 4. Jan

  Det är snarare så att MP är det enda parti som inte kappvänt. De står upp för öppna gränser. Vilket alla andra partier också gjorde fram till hösten 2015. Stefan Löfvén höll brandtal om att S minsann inte stänger några gränser. Magdalena Andersson, till exempel, skulle utan pardon ha kallats dödsmördarnazist före hösten 2015 för de uttalanden hon nu har gjort. Så S (och övriga partiers) kappvändning är minsann ingenting att beundra. Snarare tvärtom.

  Genom att stå upp för öppna gränser och okontrollerad massinvandring så lockar MP trots allt till sig en hel del röster. Det finns nämligen många svenskar som inte har någonting emot en samhällskollaps eller ett folkutbyte parat med kraftig islamisering av Sverige. Dessa svenskar brukar kallas för godhetssignalerare eller godhetsknarkare. Det finns också ekonomiska intressen att bevaka i den massiva flyktingindustrin. Många som blivit stormrika på invandrare. Som Robinson-Janne, Pär Nuder och Bert Karlsson.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som ett inlägg i debatten så att läsarna kan se din inställning i frågan Jan – Vissa av dem rena konspirationsteorierna om jag får tycka något.

 5. Alexander

  Anders

  Varför är det plötsligt viktigt med ett brett medborgerligt stöd för invandringspolitiken när ni struntat i det i 20 år? En misstanke är ju stödet för SD….

  • andersforss (inläggsförfattare)

   SD har inget med den saken att göra Alexander – Att ha ett brett medborgerligt stöd och ett brett parlamentariskt stöd är viktig för all politik som har ambitionen att bli framgångsrik.

 6. Ulf Parde

  Ja, mp borde lära sig att hållbarhet inte bara gäller miljön utan även migrationspolitiken.

 7. Kugo

  Det tar nog fyra år till innan vi blir kvitt förra regeringens politik. Sänkta skatter för dom rikaste och tänkt importerad billig arbetskraft för att också tillgodose dom rikaste. Det var vad invandringen var tänkt för. Men så blev det som det blev. Kanske nu det blir bättre ordning om Reinfeldtsvänliga Migrationsverk försvinner.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Med en fungerande och effektiv migrations- och integrationspolitik blir det ordning och reda.

   • Bertil

    Det kommer aldrig bli en fungerande migations och integrationspolitik
    Det går ut på att utnyttja detta till att slå ner låglöner öka klassklyftor och
    Där vinnarna bygger sig egna skydd.

    Finns inget parti i vår riksdag som har den ambitionen inte ens Vänster och allra minst SD.

    Det ärligaste vore om politiker omtalade att utsatta är även de som får betala priset för flykting invandringspolitiken
    Så enkelt är det men ingen kommer våga säga set.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Du måste ha framtidstro Bertil – En fungerande sådan har redan börjat sjösättas och snart är hela paketet sjösatt, masten rest och seglen hissade så att en framgångsrik seglats kan inledas.

   • Ulvaeus

    Främlingsfientligheten har alltid varit djupt rotad inom socialdemokratin, nu vågar man visa sitt rätta ansikte igen när tidens vindar tillåter det LO:s medlemmar är bland de mest främlingshatande i landet och Socialdemokratin är inte sen att stämma upp i kör så att det vibrerar ända in i ryggraden, eller ekar lovsången tom på den plats där där ryggraden skulle suttit.

    Makten och Härligheten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det finns ingen främlingsfientlighet alls hos S – Att det inte är så stadfästs i vår ideologi som i allt hyllar solidariteten och principen om alla människors lika värde.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det är just det vi gjort men då vi tar uppgiften på största allvar är det viktigt att göra det på ett sätt som vinner brett parlamentariskt stöd och stöd och förståelse hos medborgarna – Där är vi nu och sakta men säkert lanseras den effektiva migrations- och integrationspolitik jag sagt ska komma.

     Därtill regerade vi första året på en Alliansbudget vilket inte är att förglömma.

 8. Alexander

  Anders

  Fast varför har ni tidigare låtit bli att lyssna på folket när det handlar om invandringen? Alla fattar att ni är ute efter SD:s väljare, tror du att folk är dumma i huvudet?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vi är inte ute efter någons väljare Alexander utan efter en ordning som fungerar och har folkets stöd – SD har en naturlig väljarbas på runt 4% och den kan de gott behålla vad mig anbelangar.

 9. Bergis

  Väl rutet! Vi ska inte betala utbildning och bostad till pojkar som blir hitskickade av sina föräldrar. Speciellt inte nu då det finns så många fattigpensionärer som bättre behöver pengarna.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Så kan man se på saken och i vart fall ska vi inte betala för de som fått avslag då dessa ska skickas tillbaka asap.

 10. Bertil

  Vi får inte glömma att det är en väldigt liten del av befolkningen som är för
  Flyktingpolitik, så är fakta.

  En LO-ekonom konstaterade för en tid sedan i Dagens industri:

  ”Sverige är ett rikt land och bör föra en generös invandringspolitik. Men om sådan politik ska vinna acceptans så krävs att migrationens fördelningseffekter erkänns och att vinnarna är villiga att kompensera dem som förlorar på invandring.”

  Glöm ej heller att den stora asylinvandringen fram tills hösten 2015 i Sverige har ju satt igång en ödesdiger lönesänkardebatt inte minst från Allianspartierna men även sossarna är med på samma.
  Från Moderaterna ser man helt klart chansen både förstöra sjukförsäkring A-kassa ännu mer samtidigt som man vill sänka trösklar och ge högavlönade högre lön och lägre skatt.
  Som grädde på moset inser man vad som kommer hända och skapar en helgardering med fler poliser som krydda.

  Visar att man vet vad som kommer hända
  Men man talar om att man vill ska trygghet men gissa för vilka??

  Politik kan vara oerhört ful och i många fall väldigt kriminell och lögnaktig.
  Politiker är flera ggr mer dopade än all
  Världens idrott.

 11. Leif Andersson

  Det återstår och se. Om Löfven ändå låter förslaget gå till omröstning måste naturligtvis även S kraftifullt kritiseras med tanke på Lagrådets kritik.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag betvivlar att han släpper det till omröstning Leif – Skulle så bli fallet tar vi den diskussionen då.

 12. Alexander

  ”Vi är inte ute efter någons väljare”

  Så du vill inte ha tillbaka de som gått från S till SD? Vilket parti vill du att de röstar på då? Du ljuger ju konstant…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag ljuger inte Alexander och SD:s naturliga väljarbas på lång sikt ligger runt 4% de väljarna kan de behålla medan de som inte hör hemma hos SD återvänder till de partier de tillhört tidigare.

 13. Alexander

  Anders

  Med andra ord vill du ha tillbaka de som gått från S till SD. Då duger ”rasisterna”….

  • andersforss (inläggsförfattare)

   De som av misstag sökt sig till SD ska tillbaka där de hör hemma – De 4% som naturligt hör till SD kan de behålla.

 14. Alexander

  Anders

  Vad tycker du om uttalandet som Anna-Lena Sörensen gjort om bidrag till ”papperslösa”?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tycker hemskt lite om sådana uttalanden då min linje är glasklar – Ör man papperslös – Dvs. har en i laga kraft vunnen dom om avslag ska man skickas tillbaka och således aldrig komma ifråga för bidrag.

 15. Alexander

  ”Jag tycker hemskt lite om sådana uttalanden”

  Ändå stöder du att ”papperslösa” får billigare sjukvård än infödda svenskar. Bara att titta vad du tidigare skrivit…

 16. Niklas Karlsson

  Lagrådet kritiserar den S-edda regerings förslag, blogg-sossar skyller på MP.
  Förslaget som säger att flyktingar som ljugit om sin ålder ska få stanna trots avvisningsbeslut. Dessa personer som alltså har varit bedrägliga ska alltså inte straffas utan belönas med uppehållstillstånd och medborgarskap.
  Bra där S och MP

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Min inställning har jag deklarerat klart och tydligt – Har man fått avslag ska man skickas tillbaka asap.

 17. Alexander

  ”Jag stöder inte papperslösa i något avseende”

  Har du ändrat dig? De ska alltså inte få billigare sjukvård och tandvård än svenskar?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har aldrig sagt eller tyckt att de ska ha billigare vård än andra – Har man fått avslag ska man skickas tillbaka – Fram tills dess det sker ska man få den vård som behövs i en nödsituation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.