Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kommunal tar ton i frågan om facklig-politisk samverkan.

Det är inte speciellt ofta jag skriver blogginlägg som varande medlem i fackförbundet Kommunal – Detta inlägg är dock ett sådant och en hyllning till både förbundet och min förbundsordförande Tobias Baudin för modet att på allvar sätta ner foten och ställa krav på politikerna som ingår i det facklig-politiska samarbetet mellan LO och Socialdemokraterna.

Kommunals ordförande Tobias Baudin sätter ner foten och ställer tydliga krav på att Socialdemokratiska politiker i landstings- och kommunalpolitiken som önskat stöd från Kommunals medlemmar måste hörsamma Kommunals krav om de önskar medlemmarnas stöd.

Socialdemokratisk politiker som inte gör det kommer Kommunal att uppmana medlemmarna att kryssa bort i valet till förmån för kandidater som lyssnar på Kommunal och hörsammar kraven.

Tobias Baudins uttalande är hårt och tydligt – Om de inte lyssnar på Kommunal ska de bort, de ska bytas ut.

Att han uttrycker sig så finns det dessutom gott fog för då han är ordförande för Sveriges största fackförbund och därtill LO:s största förbund med över 500.000 medlemmar.

Kommunal har därför uppmanat sina medlemmar av vilka jag råkar vara en att rösta på Socialdemokraterna i Riksdagsvalet då partiet drivit igenom en rad reformer som är positiva för Kommunals medlemmar och därför drivits av Kommunal i det facklig-politiska samarbetet.

Trots det flaggar Baudin för att samverkan inte är reservationslös och att de S-politiker i kommunalpolitiken som bromsar i fråga om heltid ska bli norm och införas snarast möjligt i alla verksamheter eller fallerat för att stå upp för att barnskötare är en viktig grupp i förskolan ska bytas ut genom att kryssas bort.

För mig är det fullt naturligt att facket och LO har rätt att ställa krav på att Socialdemokratisk politik i alla lägen ska verka för fackets medlemmars bästa och för ett samhälle byggt på den svenska modell LO och Socialdemokraterna är överens om när vi gemensamt påstår att den Svenska modellen ska utvecklas – Inte avvecklas.

Med det sagt är jag därför böjd att hålla med Tobias Baudin – Socialdemokrater som inte hörsammar fackföreningsrörelsens och LO:s krav på partiet och dess företrädare bör endera tänka om eller vara beredda på att bytas ut.

Det är bland mycket annat det jag länge efterlyst när jag skriver om att vi Socialdemokrater ska återgå till traditionell socialdemokratisk politik – Dvs. till den politik där LO, partiet och alla dess politiker jobbade hand i hand i full symbios för arbetarklassens bästa.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

28 kommentarer

 1. Bergis

  Ett desperat försök av Baudin att få medlemmarna att rösta på Socialdemokraterna. Ett kryss förutsätter ju att man lägger ner en socialdemokratisk röstsedel i kuvertet. Problemet är långt mycket värre. Kommunal som viker ner sig snart varenda avtalsrörelse kan inte förvänta sig att arbetarna ska rösta på socialdemokraterna längre. Den fackligt politiska samverkan gynnar bara facktopparna och politikerna och deras nedskärningar och besparingar. Det gynnar definitivt inte fackmedlemmarna som istället röstar pål vänsterpartiet eller sverigedemokraterna.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Att rösta på SD är att rösta på ett parti som med näbbar och klor jobbar emot allt det facket står för Bergis – Avser man rösta på SD kan man lika gärna gå ur facket.

   • Ella

    Här i Göteborg har man redan insett att det behövs en combo vid valet.
    Gå ur facket
    Rösta inte på S (valfritt parti)
    Det behöver visst skrikas ut och säga det som är fel med fack/parti!

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Din åsikt noterad och publicerad – För egen del kvarstår jag vid min vilket jag tror majoriteten av svenskarna gör i det långa loppet.

     Utan fack är vi ensamma och svaga – Tillsammans i facket är vi starka.

 2. Brorson

  Eller med andra ord ”Om du inte lovar att gå emot partilinjen när vi kräver det, blir det inga mutpengar från oss till din personvalskampanj.”

  Det svenska valsystemet tillåter inte att någon ”kryssas bort”. Men de, som är missnöjda med ett partis nomineringar, kan ju rösta på ett helt annat parti. Det är säkraste sättet att se till att de sossar, som skulle ”kryssas bort” inte får något att säga till om. Vilket kommer att ge SD fler röster, om du inte har fått allting om bakfoten. Men du låtsas ju alltid att diverse höjdare driver dina förslag.

  Det är så här det brukar gå till på de lägre nivåerna i Kinas Kommunistiska Parti. sägs det. Det finns ju bara ett parti, men mutpengar från de lokala företagen avgör vem som ska representera det partiet lokalt. Ett system som du tydligen gillar. För Kina är ju ingen diktatur enigt dig.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Man kan bli bortkryssad om nog många kryssar kandidater som ligger bakom den som står högre på listan Brorson.

 3. Jan

  Ursäkta att jag frångår ämnet (propagandan…) för ett tag. 776 S-bloggar och bara en öppen för debatt! Helt otroligt. Det är valår. På sossarnas hemsida uppmanas man att gå med i partiet. Men något utrymme för debatt eller kommentarer finns ej. Det är inte svårt att dra slutsatsen att partiet inte vill ha någon debatt överhuvudtaget. Men okritiska partiarbetare vill de ha…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Min blogg har alltid varit och kommer alltid att förbli öppen för debatt Jan – Att skriva ett blogginlägg utan att vilja debattera är som att tala utan att svara på frågor.

   För mig är det i kommentarsfälten den riktiga politiska debatten sker.

 4. Alexander

  ”Röstar man på SD kan man lika gärna gå ur facket”

  Varför då? Gärna konkret och inga floskler. Sedan skulle man väl inte få vara med i a-kassan om man gått ur facket?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   SD vill försämra LAS och vill i övrigt försämra arbetstrygghet och strejkrätt mm. Mer än så behöver inte sägas för stunden.

 5. Alexander

  ”Mer än så behöver inte sägas för stunden”

  Fast det du sade var ju inte riktigt sant. Tråkigt att du återigen ljuger.

  De som går ur facket ska enligt dig inte få vara med i a-kassan. Vad ska de leva på vid arbetlöshet?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är den saken de borde tänka igenom innan de bestämmer sig för att gå ur facket.

 6. Patrik

  Hej Anders

  Var det inte så att 30% av LO medlemmarna skulle rösta på SD om det var val i dag.
  Det där skitsnacket om att medlemmarna måste rösta på SD gör att jag kommer närmare den punkt då LO kan misskötta sina medlemmar intressen för sina egna karriärer inom partiet som just i skrivande stund gör allt för att slita sönder landet.

  Mvh

  Patrik

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det betvivlar jag Patrik – Är man fackmedlem och SD:are röstar man emot sina egna intressen då SD vill begränsa fackets inflytande och försämra både arbetsrätt och arbetstrygghet.

 7. Alexander

  Anders

  Så de som går ur facket ska svälta? Man ska inte få arbetslöshetsersättning om man inte är med i facket? Du framstår som extremare för varje dag som går…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har deklarerat vad min uppfattning i frågan är Alexander – Att vara med i a-kassan men inte i facket är att åka snålskjuts på andra.

 8. Brorson

  ”Ett desperat försök av Baudin att få medlemmarna att rösta på Socialdemokraterna”, skriver sign Bergis. Men den enda källan till att Baudin verkligen har sagt så är Anders Forss, som misstänks ha undangömda pengar från sin verksamhet som medhjälpare till skatteflyktingar, med vilka hjälp han avser bedriva en personvals- /krysskampanj. På fackförbundet Kommunals hemsida står inget om detta, inte ens under rubriken ”Påverka”. där man däremot kan läsa om hur Kommunal tillsammans med liknande organisationer i andra länder påverkar EU.

  Forss har möjligen ”övertolkat” något som Baudin har sagt. Detta i syfte att påskina att han har förbundsordförande Baudins stöd för sitt planerade agerande, som går ut på att åsidosätta den demokratiska nomineringsprocessen inom Socialdemokraterna. S vill naturligtvis inte att personer med öppna eller dolda ekonomiska tillgångar ska kunna kryssas förbi fattigare partikamrater. V har skrivit en mycket bra analys om riskerna med detta för demokratin. Jag stödjer till 100 ’% V:s inställning i just den frågan.

  KD är ett utmärkt exempel på hur illa det kan gå för ett parti med många ledamöter som har blivit inkryssade efter personvalskampanjer. KD ligger nu klart under riksdagsspärren, trots att man har ett partiprogram som borde tilltala många väljare. Men partiet ger ett splittrat och opålitligt intryck utåt. Man har t.ex. en partiledare, som har gått i PRIDE för att visa sitt stöd för samkönade äktenskap, samtidigt som man har riksdagsledamöter, som har blivit inkryssade genom personvalskampanjer mot samkönade äktenskap. Ingenting bryr sig om vad partiledaren säger.

  Ett annat exempel på det fördärvliga med personvalskampanjer är förra moderatledaren Anna Kinberg-Batra, som blev inkryssad i riksdagen,. trots att hon inte var partiets toppkandidat. Hon steg fram som partiledare efter företrädaren Fredrik Reinfeldts oväntade avgång, men det visade sig snart att hon inte hade partimedlemmarnas stöd. Kanske trodde den snäva krets av högre partifunktionärer att hon hade ett folkligt stöd efter sin påkostade personvalskampanj. Men det var pengarnas, och inte hennes personliga strålglans som fällde avgörandet den gången.

  Forss, som påstår sig hylla alla lika människovärde och beskyller andra för att ställa grupp mot grupp, ställer nu vårdpersonalen mot vårdtagarna. Vårdpersonalen företräds av starka fackföreningar, som kommunal, medan vårdtagarna endast företräds av politikerna, Vi, som har bott i Sverige och inte levt lyxliv i utlandet, minns vårdskandalerna, när hjälpbehövande tvingades ligga i sina sängar 16 – 20 timmar om dygnet. därför att uppstigning och sängläggning skulle rymmas under en normal åtta timmars arbetsdag.

  Vilka S-kandidater i Umeå ska kryssas bort?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Låt detta vara sista gången du beskyller mig för att bistå skatteflyktingar Brorson – Det har jag aldrig gjort och kommer aldrig att göra då skatteflykt är en olaglig handling.

   I övrigt står jag för det jag anfört i inlägget.

 9. Brorson

  Du låtsas att du vet vad som menas med facklig-politisk samverkan, fastän du inte ens var med, när sådan fanns. I stället tillskriver du Kommunals ordförande Tobias Baudin antidemokratiskt fraktionsarbete á la trotskism, och kallar det ”facklig-politisk samverken”. Men du har övertolkat Baudin. Han skulle få merparten av Kommunals medlemmar mot sig, om han satte fackliga särintressen för busschaufförer mot vårdtagarnas behov.

  De flesta,som arbetar inom Kommunals områden, gör det för att ge vårdtagare och övrig allmänhet den service och på de tider de behöver. Om man inte accepterar detta ska man inte ha lön för ett bra utfört arbete, eftersom man inte har gjort något bra arbete. Det må så vara att du är expert på att gömma pengar från beskattningen, men om det hade varit så enkelt att gräva fram de pengarna, som du låtsas, hade det redan varit gjort. Det finns ju fler experter än du.

  Och du vägrar ju att löja vilka skattebrottslingar som du själv har hjälp, detta med hänvisning till lagstiftningen i ett land, som du inte längre bor i, och inte en är med i EU: Och det är EU:s och inte schweizisk lagstiftning som vi och du har att följa. Faktum är att det är mycket dyra arbetstidsreformer som du föreslår, och att pengarna till dessa reformer måste tas någonstans ifrån, och att det alltid är de samhällets svagaste som drabbas av de stora intresseorganisationernas huggsexa. Och att den huggsexan har blivit värre sedan kollektivanslutningen avskaffades.

  LO har nämligen aldrig varit en intresse-organisation enbart för de yrkesverksamma arbetarna. För att ta Kommunal som exempel, så är pensionerade kommunalare en gaska stor grupp inom fackförbundet Kommunal. Och när de under sin yrkesverksamma och fackligt aktiva tid avstod från att driva fackliga särintressen in absurdum på vårdtagarnas bekostnad, skulle de naturligtvis reagera skarpt om deras fackförbund skulle börja med ett sådant osolidariskt agerande nu. Dessutom har Kommunal i likhet med andra fackförbund alltid prioriterat löneökningar framför sådant som arbetsgivarna – av lätt insedda skäl – har ännu svårare att gå med på.

  Men naturligtvis är det sant, att medan vi hade verklig facklig-politisk samverkan (genom kollektivanslutningen) så var det lättare att få gehör för LO-medlemmarna krav inom partiet. Efterom LO-fackföreningarna då var en del av partiet och utsåg sina egna representanter till partiet – utan att andra partimedlemmar kunde läga sig i det. Till de bloggläsare, som inte är socialdemokrater,kan jag tala om att S egentligen inte är ett parti, utan ett förbund av socialdemokratiska grundorganisationer, och att man tidigare hade ett kvoteringssystem för dessa grundorganisationers inflytande i förhållandet till medlemsantal.

  Alla dessa grundorganisationer var naturligtvis kollektivanslutna till partiet. Problemet med kollektiv anslutningen av just LO-medlemmar var att alla LO-medlemmar inte ville vara socialdemokrater, men trots det fick vara medlemmar i LO, eftersom LO inte ville ha konkurrerande fackföreningar. I andra länder finns förutom socialdemokratiska, även kommunistiska och kristdemokratiska fackföreningar för arbetare.

  Problemet var att jag, som klubbordförande för en kollektivansluten fackförening inom LO, måste hålla reda på vilka arbetskamrater som inte var socialdemokrater, för att inga pengar från dem skulle gå till de socialdemokratiska valrörelserna. Emellertid är registrering av människors politiska tillhörighet olaglig, med undantag av att de politiska partiernas egna medlemsregister. Jag hade en lista på vilka som var centerpartister och moderater i en låst skrivbordslåda, vilket alltså var olagligt, trots att syftet var gott

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Kan bara konstatera att du drar en massa förutfattade meningar och skriver det som närmast är att likna vid smörja Brorson vad gäller denna kommentar.

 10. Brorson

  Nu har man löst detta genom att avskaffa kollektivanslutningen, och därmed utesluta 9 /10 -delar av medlemmarna ur det socialdemokratiska partiet, vilka trots detta tvingas bidra till de socialdemokratiska valrörelserna, oavsett om de stödjer S eller ej. Detta tycker jag är djupt odemokratiskt. Och det blir inte mer demokratiskt, om rika sossar börjar driva personvalskampanjer för att kryssas förbi fattiga partikamrater.

  Om man bara hade väntat tio år med att avskaffa kollektivanslutningen, hade man genom datoriseringen haft möjlighet att fortsätta med densamma med bättre skydd för valhemligheten än listor över icke-sossar bakom lås på fackföreningsexpeditionerna. Att kalla förhandlingar mellan LO och S för ”facklig-politisk samverkan” är vilseledande, eftersom det ligger i alla LO-medlemmars intresse att informera alla partier om LO:s ståndpunkter.

  Vi hade diskussioner om detta inom LO, när vi hade borgerliga regeringar under 1970-talet. Det låg visserligen i LO:s intresse som socialdemokratisk grundorganisation att inte samarbeta med borgarna, men det var ett starkt tryck från LO-medlemmarna att LO skulle sätta LO-medlemmarnas intresse före LO:s egna intressen som organisation.

  Kollektivanstlutningen bör alltså återinföras, så att LO-förbunden får samma möjlighet som då att bidra till nomineringarna och listplaceringarna av kandidater på de socialdemokratiska valsedlarna, med skydd för valhemligheten och fullständiga garanter för att inga pengar från icke-socialdemokrater går till de socialdemokratiska valrörelserna. Men det är inget som hinner ske inför valet i höst. Och därför måste vi acceptera de beslut om valsedlarna, som har tagits inom partiet, eller rösta på andra partier och då i första hand V.

  Något antidemokratiskt fraktionsarbete, där personliga förmögenheter kommer att vara avgörande, för att ändra beslut inom socialdemokratiska partiet, kan aldrig accepteras.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   I detta läge är det Kommunal som kommer att driva krysskampanjer och i övrigt så ser jag inte det jag anfört som odemokratiskt.

   En medlem i facket som inte röstar på S eller V röstar emot sina egna intressen Brorson och på partier som vill begränsa det facket står för.

 11. Alexander

  Anders

  Har du berättat för de väljare som du har dagliga samtal med att de inte får någon a-kassa om de inte är med i facket? Antar att du som vanligt har ett starkt stöd inom partiet?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Den saken är inte bestämd och genomförd och om och när det blir aktuellt så kommer det i vanlig ordning att föregås av debatt – För tillfället är det min åsikt på en rak fråga från dig och inget annat.

 12. Per Kjellén

  På nyhetsplats i SvD den 28 april säger Ygeman att SD är bildat av nazister och har en nazistisk bakgrund. Stefan Löfven har yttrat sig i linnje med detta. Konsekvensen måste bli att skattemedel inte kan användas för att subventionera ett sådant parti. Avskaffas bidrag för icke demokratiska partier så måste bidrag till alla riksdagsparti upphöra. Det går inte att någon myndighet skall bestämma vilka partier som är renläriga demokratiska och berättigade till bidrag och vilka som är tveksamt demokratiska och icke berättigade.

  Detta visar, att det är Riksdagsledamoten som betyder något, inte partiet.

  Ett politiskt parti kan gärna nominera en ledamot. Enligt Regeringsformen är alla röstberättigade valbara och kan nominera sig själv. Väljaren borde mer uppmärksamma vilken inställning en ledamot har och mindre fästa sig vid vilka ledamöter som partierna anser sig kontrollera.

  Detta kräver att varje ledamot får lön och ett administrationsbidrag för att kunna uppfylla kraven på en ledamot.

  Detta i sin tur betyder att partier inte skall få några bidrag av staten. Partierna skall finansieras av medlemmar och olika organisationer. Kommunal kan stödja Socialdemokratiska partiet om de vill. En betydelsefull reform i sann demokratiska anda. Ledamöterna blir inte partibundna. Valen kommer att bli personval. Partierna kommer att bli fristående ideologiska organisationer hel beroende av frivilliga bidrag och sina medlemmar.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som ett inlägg i debatten som inte har med inlägget i sig att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.