Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Är det dags att göra som i Danmark och slå ihop LO och TCO?

I vårt grannland Danmark har man bestämt sig för att slå ihop de fackliga organisationer som i Sverige utgör LO och TCO – Allt för att skapa större kraft för de fackliga kraven och min fundering är om det inte är dags att vi gör precis samma sak i Sverige.

Att LO för arbetare och TCO för tjänstemän historiskt varit olika organisationer är helt naturligt då det vid den tidpunkten var stora skillnader mellan en arbetare och en tjänsteman både vad gäller arbetsuppgifter och klasstillhörighet.

I dag har dessa gränser mer eller mindre suddats ut vad gäller de stora löneskillnaderna och till dagens arbetarklass räknar de allra flesta förutom LO-kollektivets arbetstagare numera även TCO:s medlemmar och även småföretagare som driver enmans eller fåmansföretag.

Därtill har gränsen för vad som är ett arbetare- och ett tjänstemannayrke suddats ut rätt mycket – Tidigare programmerades t.ex många av de maskiner som i dag programmeras av arbetarna själva av de som betecknades som tjänstemän – Med teknologins utveckling har den ordningen försvunnit.

Historiskt så var skillnaden mellan en tjänsteman och en arbetare utbildning – I dag när den skillnaden mer eller mindre är borta därför att alla arbeten kräver utbildning är det tid att förnya och stärka den fackliga organisationen så att vi blir än starkare gentemot arbetsgivarsidan och högern som har som enda mål att splittra och slå sönder svensk arbetarrörelse.

Därför inför arbetarklassens viktigaste dag 1:a maj kommer jag med mitt inspel – Låt oss göra som i Danmark och slå samman LO och TCO för arbetarnas bästa.

Nya tider kräver nya sätt att tänka och mot högerns frontalangrepp på Sveriges arbetstagares löner, arbetsvillkor och anställningstrygghet ska vi aldrig kapitulera – Snarare omgruppera och attackera.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

57 kommentarer

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Därför att inget av de traditionella blocken kommer att få egen majoritet.

 1. Alexander

  Anders

  Fast ni får ju 35% och Vänsterpartiet och Miljöpartiet 20%? Det blir 55%. Så har du sagt tidigare i dina analyser….

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det valresultat jag förutspått kvarstår Alexander – Efter valet vet vi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.