Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Är det dags att göra som i Danmark och slå ihop LO och TCO?

I vårt grannland Danmark har man bestämt sig för att slå ihop de fackliga organisationer som i Sverige utgör LO och TCO – Allt för att skapa större kraft för de fackliga kraven och min fundering är om det inte är dags att vi gör precis samma sak i Sverige.

Att LO för arbetare och TCO för tjänstemän historiskt varit olika organisationer är helt naturligt då det vid den tidpunkten var stora skillnader mellan en arbetare och en tjänsteman både vad gäller arbetsuppgifter och klasstillhörighet.

I dag har dessa gränser mer eller mindre suddats ut vad gäller de stora löneskillnaderna och till dagens arbetarklass räknar de allra flesta förutom LO-kollektivets arbetstagare numera även TCO:s medlemmar och även småföretagare som driver enmans eller fåmansföretag.

Därtill har gränsen för vad som är ett arbetare- och ett tjänstemannayrke suddats ut rätt mycket – Tidigare programmerades t.ex många av de maskiner som i dag programmeras av arbetarna själva av de som betecknades som tjänstemän – Med teknologins utveckling har den ordningen försvunnit.

Historiskt så var skillnaden mellan en tjänsteman och en arbetare utbildning – I dag när den skillnaden mer eller mindre är borta därför att alla arbeten kräver utbildning är det tid att förnya och stärka den fackliga organisationen så att vi blir än starkare gentemot arbetsgivarsidan och högern som har som enda mål att splittra och slå sönder svensk arbetarrörelse.

Därför inför arbetarklassens viktigaste dag 1:a maj kommer jag med mitt inspel – Låt oss göra som i Danmark och slå samman LO och TCO för arbetarnas bästa.

Nya tider kräver nya sätt att tänka och mot högerns frontalangrepp på Sveriges arbetstagares löner, arbetsvillkor och anställningstrygghet ska vi aldrig kapitulera – Snarare omgruppera och attackera.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

57 kommentarer

  1. Brorson

    Det är fortfarande skillnad mellan arbetare och tjänstemän. Men det är inte så enkelt, så att alla LO-medlemmar är arbetare och att alla TCO-medlemmar är tjänstemän. Småföretagare är öht inga arbetare, utom i de fall då ett större företag har tvingat arbetssökande eller redan anställda att registrera sig som företagare i syfte att kringgå reglerna om anställningsskydd. Det är riktigt att gränsen mellan arbetare och tjänstemän alltmer har suddats ut, men LO har alltid haft medlemmar som egentligen har varit tjänstemän.

    Ett särskilt problem är kollektivanslutningen, som jag har skrivit om förut. Samt det märkliga förhållandet att LO-medlemmarna subventionerar TCO-medlemmarnas politiska karriärer och därmed indirekt subventionerar TCO-medlemmarnas fackliga kamp, eftersom de kan använda hela fackföreningsavgiften till den fackliga kampen. Därför måste kollektivanslutningen återinföras. Och det inte bara för LO-medlemmar utan också för TCO-medlemmar. Och varför då inte slå ihop LO och TCO?

    De problem med valhemligheten, som vi hade med den gamla formen av kollektivanslutningen, då icke-socialdemokrater måste reservera sig hos sin klubbordförande (som vanligen var socialdemokrat) kan nu lösas på ett mycket enkelt sätt,
    1, Man reserverar sig via internet.
    2, Antalet reservanter, men inte namnen, rapporteras via internet till fackföreningen.
    3. Härigenom säkerställs att inga bidrag betalas in till S från dem som inte vill stödja S.
    4, Namnen på dem, som vill vara medlemmar S (= de, som inte har reserverat sig) rapporteras direkt till partiet.
    5. Här uppstår frågan vad man ska göra med den del av fackföreningsavgiften, som för S-medlemmarnas del går vidare till partiet. Jag föreslår att det ska finnas ett särskilt anslag inom alla kollektivanslutna fackföreningar för facklig information till de andra partierna. Jag utgår från att en person, som är fackförenings-medlem men röstar på Moderaterna, vill att M ska stödja alla fackliga krav, som stöds av de moderata fackföreningsmedlemmarna.

    Vi kommer säkert att få en diskussion om man inte ska kunna kollektivanslutas till vilket parti som helst genom sin fackförening. Låt os få de diskussionen.! Alla partier, inklusive S måste göra en avvägning mellan de fackliga kraven och andra samhällsintressen, men torde göra denna intresseavvägning olika, inte minst vad gäller konflikter mellan arbeta och kapital.

    Även SACO-förbund, som tillämpar lönesättning huvudsakligen genom kollektivavtal, och inte huvudsakligen genom individuella förhandlingar, bör ingå i den sammanslagna LO- / TCO- centralorganisationen.

  2. Bertil

    Tänkvärd idé. Spontant så lär inte LO få igenom många ideer som stärker svaga grupper men i gengäld händer ingenting
    Om man inte samarbetar med det mer individuella TCO.

    Tyvärr har TCO många inslag av typ privata lösningar där var och en ska vara sin egen egoist.

    Bäst är väl om politiken även slår mot egoisterna. Man undrar om inte en nationell kris med hög arbetslöshet är det som behövs för att samla folket.

    Ett grymt senario där folk genom den upphaussade skuldsättningen tvingas gå från hus och hem och som drabbar medelklass och övre medelklass.

    Låter grymt men ett sådant scenarion skulle ge stöd till dagens utsatta och rakryggade egoister skulle inse att
    Ensam är inte stark.

    Det hemska man kan tänka sig måste det gå så långt för att vi ska enas som folk i Sverige.

  3. Erik white

    Ska LO släppa kopplingen till socialdemokraterna eller ska TCO sluta vara politisk obunden?

    Och varför vill du inte att Saco ska vara med?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Inte på pappret men i verkligheten om man ser till vilken sorts politik som är bäst för dess medlemmar – Med den ny ordningen på arbetsmarknaden tror jag att en sammanslagning skulle uppskattas av TCO:s medlemmar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det tror jag att de vill om de får frågan då de flesta av dem har sinn naturliga hemvist hos S

          • Fredrik

            Kan jag få läsa den forskningsrapporten/undersökningen som säger att medlemmarna i TCO har sin naturliga hemvist hos S. Tack på förhand.

            Eftersom du i senaste inlägget kräver forsknings-/undersökningsunderlag från Moderaterna så är det på sin plats att kräva detsamma av dig visst?

            Så, inget slingrande nu utan presentera rapporten som säger att TCO:s medlemmar har sin naturliga hemvist hos S. Det räcker alltså INTE med att du tycker det. Jag kräver fakta här. Om inte är du en lögnare. Igen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om du läser det jag skrivit så ser du svaret Fredrik – Merparten eller låt säga åtminstone 70% av befolkningen skulle gynnas av traditionell S politik likt den vi drev tidigare – Till den gruppen hör merparten av TCO:s medlemmar.

  4. Johan

    Jag tror du har HELT rätt. En utdöende socialdemokrati måste vara i takt med tiden. Om man håller kvar vid den klassiska linjen arbetare vs resten så är man snart marginaliserad. Hur mycket det än tjatas om ökande klyftor så inser alla att ALLA fått det mycket bättre under de senaste 40-50 åren. Marknadsekonomin fungerar, MEN under ansvar. Tokstollar som Greider och Lindberg må föra en romantisk S agenda, men det kommer aldrig att fungera. En klassisk sosse på 70 talet är idag mer liberal än någonsin.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Problemet är att marknadsekonomin inte fungerar – Hur kan du påstå att den fungerar när inkomst- och förmögenhetsklyftorna växer?

      • Anders

        Att klyftorna växer är inte nödvändigtvis ett problem. Allt hänger på hur situationen ser ut för de sämst ställda. Så länge även de får det bättre och kan leva ett gott liv med karriärmöjlighet spelar det mindre roll om toppen rycker ifrån.
        Genom att tillåta framgång och rikedom och göra det möjligt för fler personer att bli rika skapar vi ett samhälle där alla blir vinnare och alla satsar framåt. Genom att begränsa möjligheterna att bli rik skapar vi ett socialistiskt samhälle där alla har det lika dåligt, där missunnsamhet, avundsjuka och Jante frodas.
        På sikt hämmas samhällsutvecklingen av detta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Se på vd den ekonomiska expertisen och OECD säger så inser du att klyftorna är ett enormt stort problem.

  5. Bertil

    Finns ju även de som vill slå ihop sossarna och moderaterna.
    Frågan är vad ska vi då ha val till.

    En överhet håller på döda demokratin genom att de missbrukat demokratin.
    LO de har kämpat för den lilla människan. Slår man ihop sig med TCO då lär
    man slippa den biten .

    Nu har reformen LOV även klubbats och våra kärmerksamheter ska privatiseras.
    Nästa jag ser därmed också är privatisering av. Arbetsförmedling, Fängelser.

    Med privatisering av arbetsförmedling så kommer attracktiv arbetskraft få större status.
    De som inte har utbildning begåvning o.s.v De hamnar i privata klor och ska förvaras.

    Därmed så kommer fängelser in i bilden. Man gör Fängelser först utan ekonomi i statens händer.
    Därmed klagas det och sägs Fängelser måste privatsieras.

    Av det kan det som högern namngett som utanförskap direkt haffas och sättas som gratis arbetskraft.
    LO och TCO får därmed en lätt uppgift verka för högre löner åt de attracktiva.
    LO slipper handskas med alla sjuka, arbetslösa,. och låter dessa falla ner direkt i ättestupan.

    Så hur det än blir är vi på väg åt klassklyftor som kommer bli så enorma.
    Men det finns en räddning. Nämligen terror sabotage. o.s.v
    Det kan sänka samhället även för egoisterna. och därmed kommer vi den vägen åter kunna skapa det jämlika samhället.

    Men det är långt dit. Men kan det jag tror nämligen terror datorhackande
    sabotage på el, vatten sjukhus. myndigheter. bli det som till slut återskapar jämlikheten.
    Vi ser idag drönare, och krigsvapen som i fel händer kan ge en enorm skada.

    Så framtiden ser inte ljus ut den saken är klar.

  6. Per Kjellén

    Högern? Det kan väl inte vara Alliansen? Skulle verkligen Alliansen gå till val på ett frontalangrepp på alla anställda i Sverige? Eller är ’högern’ alla småföretagen i Sverige? Vilka är dina ’vi’ som vill krig och inte demokrati? Vilka blir era vapen i denna kamp? Våld eller samtal?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är precis det högern nu gjort när man öppet deklarerat att man ska försämra än mer för sjuka och arbetslösa.

  7. Petter

    Det programmeras inte mycket maskiner av operatören ,man konverterar oftast bara Cadfiler till maskinens system och ställer tex verktygsuppsättningen . Detta är lättare än att kunna läsa ritningar, och köra en manuell svarv eller fräs.Vad gäller robotprogrammering räcker det inte oftast med en gymnasieutbildning utan där kommer högskolan in. Du målar upp en bild som inte stämmer, släta nu inte över detta som du brukar göra utan erkänn att du fablar.

  8. Alexander

    ”Marknadsekonomin inte fungerar”

    Protesterade du när du jobbade i den internationella bankvärlden? Var du lika upprörd när dina ersättningar/löner trillade in?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har alltid varit socialdemokrat och för blandekonomi Alexander.

  9. Alexander

    Anders

    Ändå jobbade du inom bankvärlden och tjänade stora pengar på att hjälpa folk att skatteplanera. Du protesterade inte?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Även på den tiden jobbade jag för en blandekonomi Alexander men precis som alla andra så får jag rätta mig efter det som gäller för stunden.

  10. Brorson

    ”Ska LO släppa kopplingen till socialdemokraterna eller ska TCO sluta vara politisk obunden? Och varför vill du inte att Saco ska vara med?” Frågar Erik white och Forss svarar” LO/TCO ska stärka banden med S”

    Svaren på Eriks frågor finns i min första kommentar till detta inlägg, som jag skrev utan vetskap om Eriks frågor. Det är mycket lätt att besvara vad som måste göras, men det är inte alla lika lätt att genomföra i praktiken. Det kan tyvärr bli ett totalfiasko. Jag har även besvarat frågan om Saco, då jag tycker det är fel att utesluta hela Saco från diskussionerna, om man inte även utesluter stora delar av TCO av i stort sett samma orsaker.

    Anders F drömmer om en enda centralorganisation för alla arbetare, samtidigt som han frikostigt delar ut medlemskap i arbetarklassen till hela TCO som om det vore medlemskap i adeln. Många TCO-medlemmar röstar borgerligt och de håller absolut inte med Anders F om att” arbetsgivarsidan och högern som har som enda mål att splittra och slå sönder svensk arbetarrörelse.” Enda mål? Detta är för mig en vulgärmarxistisk analys av klassmotsättningarna i det svenska samhället. Verkligheten är betydligt mer komplicerad.

    Jag skrev att fackförbund, som stödjer lönebildning huvudsakligen genom kollektivavtal och inte huvudsakligen genom individuella förhandlar med arbetsgivaren ska antas som medlemsförbund i den sammanslagna centralorganisationen.

    Kollektivanslutningen måste återinföras, men inte enbart för arbetare. Man kommer i så fall inte runt frågan om man ska kunna kollektivanslutas till fler partier än S.

    Kollektivanslutningen av LO till S gick till så, att man tog majoritetsbeslut, vilket i praktiken innebar att inte alla LO-förbund var kollektivanslutna till S, och då fick de som inte ville vara S-medlemmar reservera sig. Det låg på de fackliga förtroendemännens ansvar att se till så att inga pengar från reservanterna gick till S.

    Jag tycker att nuvarande ordning är odemokratisk och upprörande. LO-medlemmar, som trängs undan från politiska uppdrag av tjänstemän med vassa armbågar, inte längre kan reservera sig mot att deras fackföreningsavgifter används för att finansiera dessa tjänstemän politiska karriärer, samtidigt som tjänstemännens egna fackföreningsavgifter i sin helhet går till den fackliga verksamheten.

    Pengarna hade behövts inom LO för att stödja fattiga LO-förbund med höga förhandlingskostnader och dåliga förhandlingsresultat med låga löner och många anställda som inte är medlemmar i facket som följd.

    .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vill hävda att du tolkat mina drömmar helt felaktigt Brorson – Allt jag drömmer om är ett jämlikare samhälle där alla människor har lika värde byggt på samma ideal som när Sverige var världens ledande välfärdsnation och Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

  11. Alexander

    Anders

    Du tycker att det är okej att tjäna stora pengar för egen del när klyftorna ökar. Hyckleri kallas det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tjänar inga stora pengar Alexander men väl så att jag klarar mig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den ökning alliansen förorsakade har fortsatt men trenden hr nu börjat vända Alexander.

  12. Fredrik

    Åter igen slingrar du dig iväg som den orm du är. Med den kluvna tungan du har. När jag ber om undersökningen/rapporten som visar att TCO har sin hemvist i S så ger du svaret: Läs mitt inlägg.

    Anders, dina ord är ingen sanning. Dina ord är vissa gånger rena lögner. Det är också med stora mått av hyckleri när du kräver undersökningar från Moderaterna när de framför sina åsikter, men du kan inte visa på undersökningar för dina åsikter. Du är en feg människa och jag förstår att S plockat bort dig från listan.

    Fakta. 7 av 10 medlemmar i TCO röstar inte på S. Allt enligt SVT:s valenkätsundersökning. 7 av 10. Det är 70 % Anders som INTE har sin hemvist i S, inte som du påstår (helt taget från ditt eget huvud) 70 % som gillar S politik. Fakta. 5 av 10 medlemmar i LO röstar inte på S. Också enligt SVT och deras undersökningar kring val. Fakta. Det är en minskning av andel medlemmar i LO som röstar på S i förhållande till hur det var för 20 år sedan, och 30 år sedan. Alltså, kurvan går neråt och inte uppåt som du vill påskina att den gör.

    Så sluta för fram påståenden som om de vore sanningar UTAN att bevisa det. Det är inte värdigt någon som påstår sig vara politiker och någon som vill bli folkvald. Även om du får vänta till åtminstone 2022, men med största sannolikhet så sker det aldrig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag slingrar mig inte Fredrik – Om det är någon som slingrar så är det du. Huruvida mina ord är sanning är upp till läsarna och väljarna att avgöra Fredrik – Det har jag sagt sedan dag 1 och det håller jag fast vid.

      • Fredrik

        Slingrar jag mig? Hur? När?

        En sanning bestäms inte av läsare eller väljare. En sanning bestäms av bevis. Mycket av det du påstår kan du inte bevisa, vilket då gör dem till falska. På samma sätt som du kritiserat Trump för att fara med ”fake news” så gör du samma sak själv.

        Bara för att du tror på en sak, så gör detta inte denna sak till sann. En åsikt är inte sann. En åsikt är just detta, EN. Det vill säga att det kan finnas flera andra åsikter, och att då hävda att just EN åsikt är sann bland andra åsikter MÅSTE bevisas. Det gör man genom att visa, utom orimligt tvivel, att EN är rätt och ANDRA är fel. T ex 3+3=6 och inte 7. EN är rätt, alla ANDRA är fel.

        Du hävdar att dina ord är sanna, likt en Gud, och att dessa ska stå oemotsagda. Likt en diktator. I ditt Sverige Anders ska människan få mindre att säga till om, få färre möjligheter till individuell utveckling, mindre bestämmande över sin egen situation. Allt för att du ska kunna praktisera din ideologi. Det finns en anledning till varför du, tydligen, älskar Kina. I Kina finns EN fackförening, ETT parti, EN ledare. Mångfald finns inte. Människors möjligheter till individuell utveckling UTAN statens godkännande existerar inte. Så klart håller du inte med eftersom du pratat med 11 stycken kineser och dom tycker alla att landet är det bästa i världen. Du använder statistik som om det vore sanningar, du använder din tro som om den vore överlägsen andra. Det gör dig till en försvarare av diktatur och inte demokrati.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du har helt fel och lever i en värld där du tror att allt som står i en rapport är sannare än det som inte gör det.

          Hur jag använder statistik och hur jag tolkar den är upp till mig att bestämma och upp till väljarna att tolka – Med det sagt så kommer jag att fortsätta på inslagen väg och öka det stora stöd jag redan har hos väljarna än mer Fredrik – Detta oavsett vad du gör och oavsett av hur mycket du ihärdar med att kritisera mig.

          • Fredrik

            Är min åsikt fel? Eller vad har jag fel om?

            Som jag sa, en åsikt kan inte vara fel. I ett samhälle där åsikter inte tillåts är ett samhälle med strikt kontroll om vad man får och inte får göra. Är det detta du vill ha?

            Vem ska bestämma över folket Anders? Du?

            Väljarna kan inte välja dig i valet till hösten Anders, så varför försöka övertyga folket om något de inte kan få?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det finns alltid möjlighet att välja mig Fredrik om väljarna vill och jag är ingen som gett mig in i politiken på kort sikt – Politik är långsiktigt hårt arbete för att skaffa stöd för den politik och de idéer man står för – Därutöver är risken överhängande för ett extraval under kommande mandatperiod.

            Du kommer att få leva med mig fram tills dess jag endera är död eller så gammal att jag inte orkar mer.

  13. Alexander

    ”Huruvida mina ord är sanning är upp till väljarna och läsarna att avgöra”

    Nej, kommer du med rena lögner och Bertil håller med innebär det inte att det är sant. Förstår du inte det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är du som påstår att det är lögner trots att den inte är det Alexander.

  14. Alexander

    Anders

    Om du tittar vad majoriteten av dina läsare anser så är du en lögnare. Tydligen också ditt parti som inte vill ha dig vald.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min uppfattning och din skiljer sig åt därvidlag Alexander och det är väljarna som väljer eller hur.

      Därtill ljuger jag inte Alexander – Att du och sådana som håller på Sd inte delar min uppfattning betyder inte att det är en lögn.

  15. Alexander

    ”Det är väljarna som väljer eller hur”

    Och, enligt dig, också läsarna av bloggen. Resultatet är tydligt.

    Hur går det med dina ”fakta” om att damernas prispengar inom golf är lika höga som männens?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kommer när hälsan och tiden medger Alexander – Om det sker före eller efter valet spelar mindre roll.

  16. Dan Hedlund

    Det kan finnas själ till större samarbete, men många TCO fack har nästan upphört att
    vara fack om man nu ska tro deras reklam, vi hjälper dig i karriären, livspusslandet och så
    vidare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.