Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Krisen i den tickande derivatbomben Deutsche Bank fortsätter.

Med jämna mellanrum brukar jag lyfta upp den annalkande krisen och framför allt den enormt gigantiskt stora kreditexponeringen i världens största marketmaker eller översatt utställare av derivat som varande en tickande bomb som med råge hotar hela den tyska ekonomin och även EU:s totala ekonomi om banken skulle krisa och krascha.

Deutsche Bank har en kreditexponering som är mer än 20 gånger högre än den samlade tyska BNP:n vilket innebär en enorm risk för alla.

Att en bank tillåts bli så stor och ha sådan stor riskexponering att den hotar ekonomin och den ekonomiska stabiliteten i ett land eller en hel union är vansinne!

Trots åtskilliga sparprogram och avskedande av personal är saken ännu inte löst och i dagarna presenterades ytterligare en runda av personalneddragningar som ska minska DB:s personalstyrka i världen från 97.000 anställda till under 90.000 anställda – Allt i syfte att precis som tidigare stärka bankens resultat och balansräkning.

7.000 eller dryga 7.000 anställda varav hälften är analytiker på aktie och kapitalsidan är resultatet denna gång – Frågan är bara hur många av de som blir kvar när nästa personalminskning aviseras vilket sannolikt kommer att ske under året?

Vad vi alla ska hålla i minnet är att det som nu sker är för att bromsa och hejda de förluster som sker i dagslägetFörluster som sker i brinnande högkonjunktur.

Vad som skulle ske om en finanskris uppenbarar sig som inledning till en lågkonjunktur vågar jag knappt tänka mig men kris för Tyskland och kris för alla EU-länder om det sker är en realitet att räkna med.

Min anmaning är därför ännu en gång att det är hög tid att EU och dess medlemsländer snabbt inser att enda sättet att lösa problemen med avarter i form av enorma riskexponeringar som den i Deutsche Bank är att på nytt återreglera bank & finansmarknaderna fullt ut.

En reglerad bank & finansmarknad och helst även fasta växelkurser i unionens medlemsländer skulle bilda en garant för att kreditrisker som dessa inte växer fram inom EU eller i dess medlemsländer – Något som gör att myndigheterna och inte bankernas aktieägare bestämmer hur stor riskexponering en bank kan ha utan att garantera detta med eget kapital.

Att som nu cyniskt låta bankernas ägare kasta bankerna i skattebetalarnas knä för att räddas är lika fel som osolidariskt och att bankernas ägare kan behålla de vinster de gjort på riskfyllda investeringar utan att betala ur dessa vinster när banken förlorar pengar är girigt och egoistiskt och visar med all tydlighet hur ägarna ser på människor utanför den egna kretsen.

Därför upprepar jag ännu en gång – Återreglera bank & finansmarknaderna innan det är för sent.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

28 kommentarer

  1. Fredrik

    Åter igen kommer rättesnöret Anders med den evinnerliga lösningen: Ge staten makten.

    Du pratar om att återföra makten till staten, men har det du anför någonsin gjorts i stor skala likt EU och med goda resultat i demokratiska länder med marknadsekonomi?

    För, du berättar inte om riskerna med det du anför. T ex vilka risker finns med fixerad valuta. Du berättar inte att både EU och enskilda länder tillsammans med WTO och Världsbanken hårt kritiserat länder som fixerat sin valuta, för att stärka den nationella marknaden på bekostnad av det som importeras. Alltså, det som produceras i det egna landet ska ges fördelar gentemot det som produceras i andra länder. Och detta är bara ett exempel.

    Men jag skulle vilja veta vilka länder, likt EU, har genomfört det du anför med goda resultat. Goda resultat i en demokratisk anda och marknadsekonomi.

    Ser fram emot det svaret.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att återreglera bank & finansmarknaderna är den största gåvan EU:s ledare kan ge sitt folk och det är därför insikten om vikten av en sådan börjar växa sig starkare och starkare i kretsen av Europas starka ledare såsom Merkel och Macron.

      • Fredrik

        Inte svar på min fråga Anders. Efterlyser svar på den.

        Och nu verkar det som att det är inte bara i den svenska socialdemokratiska partitoppen du har kontakter utan även hos Merkel och Macron.

        Men som sagt, inte svar på min fråga.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vilken fråga anser du att jag inte besvarat då min uppfattning är att jag redan avgivit mitt svar?

          • Fredrik

            Frågan åter igen:

            Vilka länder, likt EU, har genomfört detta du anför med goda resultat i en demokratisk marknadsekonomi?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Sverige bland många fram till början av 1990-talet – Därtill till stora delar i Tyskland och UK fram tills dess nyliberal politik och dess skadliga doktriner fick fotfäste i dessa länder. Nederländerna är för övrigt ett annat gott exempel om än inte fullt ut på samma sätt som det Sverige vi socialdemokrater byggde fram till varande världens ledande välfärdsland och det mest jämlika landet – Glöm därtill inte bort att det var under denna tid Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

            Jag har personligen upplevt detta och för dig som är yngre finns säkert äldre att tillgå för att försöka förstå storheten i det samhällsbygge vi hade i Sverige fram till 1990-talets början.

          • Fredrik

            Anders, först: jag har läst samhällsvetenskap med inriktning på ekonomi, ekonomisk historia samt politisk ideologi. Plus, jag är läskunnig. 47 år. Behöver absolut inte rådfråga någon äldre för att ta del av hur ett samhälle såg ut, speciellt inte på 1990-talet.

            Sedan, jämställer du Sverige, Tyskland eller Storbritannien med EU? Eller Nederländerna? Jag, och detta må jag vara ensam om anser att EU är både större till ytan och till population vilket inte går att jämställa med något av de länder du refererar till. Så, svaret på min fråga blir då: Nej, det har inte genomförts i den storlek som du anför ska göras. Så, detta förslag är till stora delar en gissningslek. Det kan gå horribelt fel.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har spenderat åtskilliga år i branschen och därtill förutom studier dessutom arbetat i många länder och där skaffat egna erfarenheter av det jag talar om.

            Det jag anför är rätt och riktigt och det du försöker anföra är fel – Svårare än så är det inte Fredrik.

          • Fredrik

            Anders, den dagen du bestämmer vilka åsikter som får existera i Sverige kommer aldrig. Lika bra att du inser det redan nu.

            Jag frågade dig om det du anför i ditt inlägg någonsin genomförts i något land (eller region) av EU:s storlek så svarar du:

            Sverige, fram till 1990-talet, vissa delar av Tyskland och Storbritannien innan liberalismens farliga mekanismer fick grepp i dessa länder.

            När jag då påpekar att varken Sverige, delar av Tyskland och delar av Storbritannien är att likställa med EU – varken till ytan eller population – så svarar du:

            Jag har rätt Fredrik och du har fel. Detta pga att du levt i andra länder och därför lärt dig mer än mig. Du är dessutom äldre än mig, och utifrån det perspektivet smartare än mig.

            Men, och här gissar jag något, jag har fler år på universitet och studier där samt även jag levt i andra länder. Irland, England, Danmark, Tjeckien, Spanien och Tyskland. Därutöver besökt (flertalet gånger) Polen, Lettland, Estland, Litauen, Finland, Portugal, Österrike, Italien, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Slovenien, Cypern, Bulgarien, Grekland och Slovakien. Okej, det är inte alla medlemsländer i EU men rätt många. Men, jag är tydligen inte intelligent nog att lära mig något från dessa vistelser.

            Jag gavs av mina föräldrar den fantastiska gåvan att aldrig tro att jag har alla svar, att låta mina ögon vara öppna hela tiden för att aldrig sluta lära mig och att aldrig sluta tro på att jag inte kan göra det jag vill. Därav skillnaden mellan dig och mig, jag vill låta alla människor få möjligheten att nå sitt fulla potential – du däremot vill att folket ska fogas samman i ett kollektiv där gruppens val ska alltid trumfa den individuella önskan.

            Jag har sagt det förut, säger det igen: Du är analog i en digital värld. Omodern.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har aldrig aspirerat på att bestämma vilka åsikter som ska få förekomma i Sverige Fredrik – Det betyder på inget sätt att jag inte får fortsätta kämpa för det jag tror på och skapa ett majoritetsstöd för det.

    • Kim

      Fredrik – Lite nyfiken. Vilka exempel har du på där helt fria marknadskrafter gett ett bra resultat?

      • Fredrik

        @Kim:
        Först, jag är av den åsikten att den marknadsekonomi vi har idag, i den största delen av världen, är det bästa alternativet. Har således inga planer på att ändra detta Kim. Jag är däremot, dels genom att bott i ett flertal länder samt besökt än fler, väl medveten om att unga länder såsom en del på den afrikanska kontinenten mycket väl kan ha en högre del av protektionism för att starta upp en egen industri t ex för att när den egna strukturen är uppbyggd ingå i den marknadsekonomi vi har i väst.

        Min syn, inte bara på ekonomi, är att människan själv ska få utrymme att fatta egna beslut. Ju fler beslut som fattas åt en, desto mindre möjligheter har jag som individ att förändra min vardag. Utbud ska styras av efterfrågan, inte genom statligt ingripande om vad staten anser bäst. Att det innebär att företag går i konkurs, ja då är det så, och att andra företag expanderar. Alla kan inte vara lika bra, alla kan inte nå samma nivå. Det är inte bara en omöjlighet inom ekonomi utan i princip alla områden.

        Innebär en fri marknad en marknad totalt avsaknad av reglering? Nej. Men, att staten ska stå som ägare samtidigt som staten reglerar innebär att du som privat företagare aldrig kommer att ges chansen att kunna utmana. Utopin som inte bara Anders lever i utan många andra är att de faktiskt tror på en blandekonomi där politiker ska styra samtidigt som de också ska utveckla. Aldrig har detta gjorts i stor skala, lyckosamt, någonstans. För, den ideologi Anders står för, är läst mellan raderna en politik som enbart ger tillträde för privata aktörer OM de håller sig i skinnet samt accepterar att statligt, landstings- och/eller kommunalt ägda företag ges fördelar. Bara att se på hur Anders vill formatera om vår bostadsmarknad.

        Men, min poäng i mitt inlägg Kim har Anders inte svarat på. Jag hade ingen avsikt än att få svar på min fråga. Och som vanligt fick jag det inte.

  2. Jonny Disenfeldt

    Jag kommer ihåg att jag för flera år sedan pekade på just denna bank som exempel på att banker fortfarande ägnar sig åt stora dumheter eftersom du DÅ hade åsikten att bankerna inte gjorde det …

    Vad gäller riskexponering för nästa djupa lågkonjunktur så är ju Sverige mycket illa ute, vi har en extremt hög arbetslöshet redan nu under brinnande högkonjunktur och en fortsatt kraftig migration framförallt av anhöriga (flera hundra tusen) som är lågutbildade de kommande åren som kommer att kraftigt förvärra situationen.

    Situationen då kommer kanske att bli så allvarlig att det tvingar fram en samlingsregering för att ta de oerhört smärtsamma beslut som kommer att krävas.

  3. Bertil

    Värsta krisen finns inom sjukvården i Sverige.40000 har lämnat Landstingen
    Tillgång efterfrågan funkar inte inom vårt gemensamma den saken är hur tydlig som helst.

    Allt beror på en Nyliberal politik där målet är plundra vårt gemensamma och göra människor till slavar.

    Vill man sänka trösklar så är det precis samma politik sim driva mot våra offentliganställda.

    Samtidigt har förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, skatt på kapital närmast utplånats.

    Kort sagt skulle man göra samma inom
    Ex företag inom bilbranschen skulle en bil bli billig en reparation bli ännu billigare.
    D.v.s. Om vi röstade för att en bil får inte kosta mer än 80 000 ich ennreparation som tar en hel dag betalar vi inte mer än 1000 kr för.

    Det är då vårt gemensamma funkar samma gäller hur man slår MIT utsatta.

    Marknadsekonomi funkar inte detta när man använder vårt grmensamma som gör oss alla rika som nåt katten släpat in.

    Vem vill utbilda sig inom vården när
    Dessa blir behandlade som en grupp som ska sänkas trösklar på.

    Nyliberalism är farlig väg.
    Vi måste få mera Castro och där rätt fockus ligger på vad vi lever för.
    Livet eller pengarna.??

    • Bertil

      Skriva på mobilen är inte alltid bra.
      Tycker mitt inlägg blev svårt förstå.
      Mobilen ändrar ibland ord och inbland trycker man på fel bolstäver,

      Jag får ursäkta att det var illa skrivet.
      Jag ids dock inte skriva om det.

      Dock ligger min åsikt fast,
      Vi behöver mer av Castro.
      D.v.s. Nån som ger svaga grupper sitt stöd.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Jag tror det är bättre för alla att du istället för Castro nämner någon som ger svaga grupper stöd då han inte alltid gjorde just et därför att de han borde hjälpa inte fullt ut delade hans politik.

  4. Per Fjellberg

    Det som måste regleras är vad banker får syssla med.

    De som vill man satsa pengar i företag som ägnar sig åt att spekulera med derivat ska man få göra detta men ett sådant företag ska inte få syssla med in- och utlåning från vare sig företag eller privatpersoner.

    De som gör affärer med företag som sysslar med att spekulera måste förstå att dessa företag sysslar med att flytta pengar fram och tillbaka, fram och tillbaka, det enda de i längden kan tjäna pengar på är transaktionsavgifter, resten är ett nollsummespel, någons vinst är alltid någon annans förlust. Framförallt måste de som affärer med dessa företag förstå att dessa företag kanske inte kommer att kunna uppfylla sina löften. Ingen ska tro att Staten träda in och hålla spekulanterna skadelösa. De som är med i leken får leken tåla.

    Sedan skulle det vara bra om vi slutade betrakta ekonomiska rådgivare som någon form av gurus. Enda gången de vet bättre om framtiden än andra är om de sitter inne med inside information.
    I övrigt gissar de och de är mycket mer rädda för att avvika från andra än för att ha fel.
    Tycker alla ”experter” lika så kan de alltid, när de får fel, hävda att det inte gick att ha en annan uppfattning. En rätt kul form av cirkelbevis: ”Vi är experter, därför att vi som påstår att vi är experter, tycker som experterna tycker”.

    Det gäller att hitta dem som vågar avvika.

    Jag håller inte med Anders Forss när han tror att Staten, det vill säga i slutändan politiker, skulle vara bättre på att ta ansvar. Grekland och Italien är närliggande och avskräckande exempel.

    Ytterligare anledning till att vara skeptisk till politiker är att den uppkomna situationen till viss det består i politikernas förtjusning i att låna. De låter den offentliga sektorn ta upp lån som är att betrakta som konsumtionslån, de uppmuntrar privatpersoner att låna för att skjuta dagens problem för framtiden. Nästa val är alltid närmare än när lånen ska betalas tillbaka och när den dagen väl kommer kan man säkert låna mer pengar…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis per – det som ska regleras är vad banker får syssla med och i vilken omfattning och till vilka risker de ska få göra med.

    • Leif Andersson

      Kan bara instämma med Per Fjellberg. Ansvariga svenska politiker har under långt tid gravt missköt sina åtaganden genom att dels inte se till att bankernas verksamhet regleras och då speciellt vad gäller utlåning till privatpersoner. Samtgenom att inte ta itu med avvecklingen av ränteavdragen som uppmuntrar till skuldsättning för bostadsspekulation.

      Nu är det sedan länge försent och vid nästa lågkonjunktur kommer staten dvs skattebetalarna åter igen att få gå in och rädda flera av storbankerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.