Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Efter midsommarhelgen startar den riktiga valrörelsen.

För egen del ser jag första veckan i juli som den riktiga starten på valrörelsen ett valår. Det är från och med nu och fram till valet agnarna ska sållas från vetet och det är under juli månad grunden för ett bra valresultat läggs.

Det är under juli månad vi ser vilka som har politiken som ett kall och vilka som pratar vitt och brett men avstår fotarbetet.

Min plan var att vara betydligt aktivare i valrörelsen än det jag sannolikt kommer att kunna vara på grund av den medicinska behandling jag genomgår.

Det kommer dock inte att hindra mig från att jobba på så mycket jag kan för att hjälpa till att göra detta val till ett framgångsrikt val för oss socialdemokrater.

Mitt bloggande kommer att intensifieras och ämnen viktiga för väljarna att lyftas till debatt och med lite tur så startar mitt videobloggande i mitten av juli månad – Därtill är min plan att göra mig tillgänglig för att möta väljare nere på stan och på mitt kära Ersboda så mycket som hälsan och den medicinska behandlingen tillåter.

Därför välkomnar jag alla att komma och debattera politik med mig de dagar jag kommer att vara ute – Vilka dessa är kommer jag att ange på min blogg 1 till 2 dagar i förväg.

Många framför till mig att detta val är kört för oss socialdemokrater – Till alla er vill jag säga att inget är kört innan valet är över och att det faktiskt är så att det behövs en rejäl motvind för att draken ska lyfta till riktigt höga höjder.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

22 kommentarer

 1. Jonny Disenfeldt

  Hur kan det vara kört, du har ju hela tiden predikat att S befinner sig i en uppåtgående trend …

   • Jonny Disenfeldt

    Men du bratar om att det råder stark motvind, det stämmer illa med den bild DU målat upp under lång tid nu, där du talat om en ständig uppåtgående trend för S… har du lämnat fablernas värld nu

   • Krister

    Trenden för S går ned sen 6 mån i rad sa man på EKOT.
    Och SD går åt andra hållet.
    Det är tid kvar till valet och mycket kan hända.
    Men just NU har du haft fel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     När valet är över ska jag uttala mig om huruvida jag haft fel eller inte – Fram tills dess kvarstår jag vid min förutsägelse.

 2. Brorson

  Valrörelsen har redan börjat med grova beskyllningar mot kommunalrådet Hans Lindberg, s, för ”grundlagsbrott” från politiskt håll som själva har hyllat diktaturer, som verkligen inte har tillåtit någon yttrandefrihet i sina länder. Utan tvärtom låtit mörda regimkritiker eller låtit dem svälta ihjäl i fångläger.I en klass för sig står förstås före detta (?) trotskisten Jan Hägglund, som slagit följe med SD i sin hets mot muslimer, och bl.a. försökt arrangera ett möte med en talare, som hyllas av SD.

  Men det mötet stördes tydligen av extrema islamister. Det är just denna koppling mellan politisk extremism och ISLAM OCH ANDRA RELIGIONER, bl. a. traditionell kristendom, som Hägglund gör. Jag har läst hans egen lidandets historia, som enligt honom är kristendomens fel. Fascister finns naturligtvis här som där, även bland personer som är uppvuxna i en muslimsk kulturmiljö.

  Jag hoppas verkligen att Hans Lindberg stämmer den självutnämnde ”yttrandefrihetgsexperten” Nils Funcke, SVT-Västerbotten och vissa bloggare för förtal. Mitt enda inlägg i debatten om politikerlönerna blir att Lindberg tjänar tillräckligt bra som kommunalråd för att driva ett enskilt åtal, då politiker inte tillhör den personkrets, som kan få av åklagare i en förtalsrättegång.Det som särskilt måste beivras är vissa journalisters självtagna rätt att straffa personer, som vägrar svara på journalisters frågor, genom negativ publicering, d.v..s. förtal.

  Lindberg gjorde helt rätt som vägrade svara på följdfrågorna om han själv begått brott, trots att samma fråga upprepades sju gånger. Den som anklagas för brott, har rätt att vägra svara på åklagarens frågor, och får – till skillnad mot vittnen som inte själva är anklagade – inte straffas för denna sin vägran Media uppträder som om de vore lagliga domstolar och journalister, som om de lagfarna åklagare – men bryter just i skydd av sin egenskap som privatpersoner – mot de regler som gäller för åklagare och domare.

  Detta beteende, att journalister uppträder som om de vore myndighetspersoner men bryter mot de regler som gäller för myndighetspersoner, är ett allvarligt hot mot demokratin, varför detta oskick måste stoppas. Lindberg är sannerligen inte den förste som drabbas av detta. Jag behöver bara påminna om dåvarande arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin, m, som hängdes ut som ”sexköpare” som straff för att han vägrat svara på en journalists frågor om han hade köpt sex av en ”anonym källa”, som själv hade tipsat Aftonbladet.

  Vi vet inte ens om ”källan” i det fallet existerade i verkligheten eller var påhittad av någon reporter som hoppades få stora journalistpriset. Och så är det nu också. Är källan påhittad av SVT-Västerbotten, eller är ”källan” Jan Hägglund eller någon vänsterpartist, som ”hört från någon som hört från någon som hört från någon…”? Ja, mycket skumrask kan ske i skydd av meddelarskyddet. Det är kanske dags att se över meddelarskyddet, när det kan användas mot demokratin och för spridandet av fake news, och när poliser ostraffat an ”läcka” ur polisutredningar, så att mördare och våldtäktsmän går fria.

  Att jag är mer expert på yttrandefrihet än Nils Funcke framgår av hans CV. Funcke gör en rättsvidrig lagtolkning, att yttrandefrihet gäller för alla andra, men inte för kommunalråd. ”Vem har sagt det”? är ett yttrande, som inte når upp till den ”höjd” som krävs för ”efterforskning”. Inget av det som hittills har framkommit tyder på att Lindberg har brutit mot någon grundlag, utan tvärtom att han har använt sig av bestämmelserna om yttrande- och informationsfrihet i grundlagen, RF 2 kap 1§ punkterna 1 – 2. Det står däremot helt klart att SVT-Västerbotten har brutit mot avtalet mellan SVT och staten om objektivitet och apartiskhet, och därmed bör fällas av Granskningsnämnden för radio och TV.

 3. Alexander

  Anders

  Innebär den rejäla motvinden att trenderna vänt för Socialdemokraterna och SD? Eller är det fortfarande så att allt talar för 35% och 10%?

 4. Jan

  Det enda som kan rädda S i valrörelsen är slumpen. Själva kan de inte göra något. De får hoppas på någon borgerlig skandal veckorna innan valet. Det är det enda som kan rädda utgången.

  Annars är det rimligt att anta att S hamnar någonstans i intervallet 24-29 procent. M lär hamna runt 20-23 procent och SD 20-23 också. Vilket naturligtvis lägger grunden för en M-regering med stöd av SD. C, L och KD lär hänga med lockade av makten och statsrådsposterna. Om utfallet blir det jag fruktar måste, naturligtvis, Stefan Löfvén ta konsekvenserna av det och avgå. Antingen omedelbart eller vid nästa S-kongress.

   • Jan

    Nej, det finns det inte dessvärre. Partisekreteraren Lena Bååstad tror att S kan sätta dagordningen i politiken och ändra vad väljarna pratar om. Det kan man inte. Kanske för 20 år sedan, men inte nu. Det är hybris att tro något annat. S har inga jokrar att kasta fram. Det spelar för övrigt ingen roll vad man diskuterar: S har ingen valvinnare. Det har inte de övriga partierna heller. Förutom SD då. Verkligheten har hunnit ikapp de övriga. Och den kan de inte prata sig ur.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Verkligheten har inte kommit ikapp oss eller övriga partier Jan – Politik är inte populism utan långsiktigt hårt arbete för att bygga ett bättre samhälle.

   • Anders

    Det skulle väl i så fall vara att Gud fader visar sig och trollar fram röster. Alternativt får vi se valfusk vid rösträkningen till sossarnas fördel. Några andra alternativ ser jag inte. Sossarna kan inte vända detta själva. S har aldrig lyckats vända under en valrörelse och nu har utgångsläget aldrig varit sämre och inget talar för att de vet hur de ska bryta trenden.

    Vi har flera partier som ligger under 4% i mätningarna och några som ligger farligt nära. Det är nog där valet avgörs. Vilka klarar sig och vilka åker ut? Hur mycket kommer S att fortsätta tappa?
    Sossarna tappar röster varje dag och saknar en fungerande strategi för att vinna tillbaka rösterna.
    SD växer och växer -även i invandrartäta områden. Vill M hålla SD borta kanske de tvingas ta stöd av S. S enda chans är alltså att bli stödparti åt en M-ledd regering.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Att vi socialdemokrater kan vända detta helt själva råder det inga tvivel om Anders.

 5. Per Kjellén

  Jag räknar med att socialdemokratin i Sverige i valet 2018 kommer att få runt 70 procent. Detta genom att läsa socialdemokraternas valstrategier. Jag letar efter det som kallades Partiprogrammet och som tidigare sa att Socialdemokratin är ett socialistiskt parti. Socialism är definitionsmässigt den politiska ideologi som bygger på att samhället byggert på att produktion och konsumtion till de n dominerande delen styrs av folket, Med folket menades då arbetarklassen och arbetarklassen då företrädd av det Socialdemokratisk partiet. Åtminstone i Sverige.

  Nuvarande valstrategi och definitioner av program gör att jag som klassisk liberal inget annat kan göra en rösta på socialdemokraterna. Exemplen är många men jag nöjer mi med ett::

  ”När marknaden fungerar som bäst är den en kraftfull katalysatorför människors uppfinningsrikedom och kreativitet. Denna dynamik har skapat ekonomiska resurser som bidragit till att förbättra våra liv och till att lyfta stora delar av mänskligheten ur fattigdom.”

  Detta är sanningen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Även jag tycker att vårt partiprogram blivit urvattnat – Det är därför jag vill återgå till en klarare och tydligare skrivning om den politik vi ska föra och för vem den ska föras.

 6. Alexander

  ”Min förutsägelse om valresultatet har inte ändrats”

  Ok, det kan ju bli så. Jag undrar bara om ALLT tyder på det? Varenda parameter pekar åt det hållet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.