Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vi står inför stora utmaningar på vårdens och omsorgens verksamhetsområden.

Regeringen har beräknat att det behövs ca 136.000 nya undersköterskor och vårdbiträden fram till 2026 för att klara pensioneringar och ett ökat behov orsakat av att andelen äldre över 80 år ökar dramatiskt i antal.

Enligt regeringen kommer antalet äldre över 80 år att fördubblas fram till 2045 vilket ställer helt nya krav på äldreomsorgen gentemot idag.

Med dagens utbildningstakt av undersköterskor så utbildas ungefär hälften av de 136.000 som skulle behövas under perioden fram till 2026. Anledningen är inte avsaknaden av utbildningsplatser utan beror snarare på att yrket saknar attraktivitet samtidigt som lönerna är låga.

För mig är regeringens konstateranden en riktig varningssignal och något som visar att det behövs nytänk hos alla –  Politiker likväl som samhällsmedborgare vad gäller löner och arbetsvillkor för denna viktiga yrkesgrupp.

Vi måsta alla inse att lönerna inom vården och omsorgen behöver höjas radikalt för att göra vårdyrkena attraktiva för människor att söka sig till. Därtill måste vi förstå att vi inte längre kan ha delade turer och jobb varannan helg för de som ska jobba i vården och omsorgen.

Ska vi som samhälle klara morgondagens utmaning på detta område behöver alla solidariskt ställa upp på göra det jag anfört ovan till verklighet.

Rätten till en bra och rättfärdig sjukvård och omsorg för alla oavsett den egna plånbokens storlek får aldrig äventyras.

Ska det bli verklighet finns bara en väg – Effektiv socialdemokratisk politik som löser problemen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

41 kommentarer

 1. Bergis

  Kommunal måste sluta samarbeta med Socialdemokraterna om folk ska lockas till vården. Just nu sätter Socialdemokratin ramarna för vad vården får kosta. Kommunal som är Socialdemokraternas knähund blundar och går inte ut i strejk för bättre löner och villkor. Vem vill jobba i vården om folk fattar att det inte finns ett fackförbund som tar tillvara de anställdas rättigheter?

   • Brorson

    Även inom privat sektor gäller att fattiga arbetsgivare betalar låga löner. Problemet inom offentlig sektor är de höga medianlönerna. Offentliganställda sjuksköterskor och undersköterskor ligger ganska ”rätt” lönemässigt, men tycker förstås att tillgängligt utrymme för lönehöjningar ska gå till dem och inte till dem, som ligger över medianen.

    Fattiga arbetsgivare beror på fattiga kunder. Det vore därför inte fel att höja pensionerna och också att höja egenavgifterna inom vården, dock inte lika mycket som höjningen av pensionera. Det är dessutom fel att de fattigas inkomster ska bestämma nivån för hur mycket rika ska betala i egenavgifter. Beloppsgränsen för frikort inom sjukvården borde vara minst dubbelt så hög som nu, men med en inkomstrelaterad rabatt för sjuk- och ålderspensionärer.

    Ni, som ivrar för att ett tandläkarbesök inte ska kosta mer än ett vanligt läkarbesök, borde ta er en rejäl funderare på vilka avgifter som ska råda inom vanlig sjukvård. Kommunernas finansieringsproblem beror, förutom på övervältringen av kostnaderna för invandringen från staten till kommunerna, på att politiker på vänsterkanten leker Ebberöds bank med krav på nolltaxa, eller näst intill, inom offentliga verksamheter,

    En typisk idiotgrej är att staten betalar länstrafikbolagen för nolltaxa till skolungdomar under sommarlovet, samtidigt med 25 % rabatt för inköp av elcyklar. Dessa har ju dock en räckvidd på upp till 4 mil på en laddning. Gör folkhälsan en tjänst och låt hösäckarna med kondition som en 90-åring trampa om de ska åka längre. Det kan de behöva. Detta valfjäsk för välbärgade tonårsfamiljer får landets pensionärer betala. Pengarna går inte till högre löner till vårdbiträden,

    Avskaffa schablonavgiften på 50 kr för nödvändig tandvård för asylsökande, oavsett den verkliga kostnaden. Det är visserligen sant att dagersättningen från Migrationsverket inte räcker till tandvård och behovsprövning i varje enskilt fall skulle kräva stora resurser, men varför inte skicka faktura till patienten, som får betala i mån av betalningsförmåga, minst 150 kr /mån, genom avdrag på dagersättningen?

    Resterande belopp betas om och när personen fått uppehållstillstånd, enligt samma regler som gäller för studielån. Om personen får avslag på sin asylansökan, skickas resterande belopp till hemlandets kronofogde – och om sådan saknas till inkasso för långtidsbevakning, ifall personen skulle återvända till Sverige.

    Vare sig man är invandrare eller en ung person, som är född i Sverige, ska man från första dagen när man är gammal nog för att inte ligga i barnvagn, lära sig att allting kostar. Och att man själv har ansvar för sin hälsa genom att gå eller cykla samt sköta sina tänder. Försumma detta ska inte vara gratis. Dagens 80-åringar fick inte åka buss gratis, när de var unga – vilket kanske är förklaringen till att de har blivit så gamla.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jämfört med en industri och/eller byggnadsarbetare Ligger lönerna inom vården lågt Brorson – Det är med dessa grupper vi ska jämföra.

     • Fredrik

      Men herre Gud, du är inte på riktigt Anders!?

      Privat sektor kontra offentlig sektor. Privata företag kontra skattefinansierad verksamhet. Hur är det möjligt att du lever kvar på 1970-talet? Det är 2018 Anders. Detta synsätt som du gör, gjorde sig gällande bland socialdemokrater på 1970- och 1980-talet där man ansåg att killarna i industrin skulle lugna sig i sina löneförhandlingar så att vården, skolan och omsorgen kom ikapp.

      Frågan man måste ställa sig är VARFÖR betalar inte Umeå kommun, som varit S-ledd sedan 1994 i raka år, BÄTTRE än vad de gör? Det finns nämligen INGET i nuvarande avtal mellan SKL och Kommunal som säger att Umeå kommun INTE får höja lönerna högre än vad avtalet säger. Avtalet har enbart en lägsta nivå.

      Så, det är bara att höja lönerna Anders. Det är så enkelt. Be Personal Direkt öka lönerna med 2500kr i månaden per anställd. Det är gjort i ett kick.

      Så varför gör ni inte detta Anders? Vems fel är det? I 24 år har vård och omsorg i Umeå kommun halkat efter lönemässigt utan att ni gjort ett enda skit förutom att klaga på ALLA ANDRA för ert eget tillkortakommande.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag lever inte kvar på 1970-talet och ska samhällsbygget framgent bli starkt och framgångsrikt behövs den blandekonomi jag förespråkar.

 2. Alexander

  ”Effektiv socialdemokratisk politik som löser problemen”

  Varför är lönerna så låga när ni styrde nästan hela 1900-talet? Aha, det är naturligtvis Alliansen 2006-2014 som är skyldiga…

   • Krister

    Alla partier säger att lönerna bör höjas.
    Men S har haft makten i 4 år och har
    ansvaret. Jag tror inte att de kan höjas.
    Det blir för dyrt. Dom är för många.

 3. Kim

  Men god morgon!!!

  Det har i över 10 års tid varit larmsiffror på att det är för få sjuksköterskor och att bristen kommer att öka och öka. Nu står vi där i full kris.

  Att inte reagera förrän nu är direkt löjeväckande. Föregående regering var inte bättre. Sälja ut och låta privata intressen få mer av skattepengar var den enda lösningen för dem för att lösa bristen.

  Att agera proaktivt verkar vara omöjligt för politiker. Tvärt om har man, oavsett partifärg, fortsatt att försämra villkoren och hoppats att det bara ska lösa sig. Samma kris är på bl.a. lärarsidan.

  Partierna har inga lösningar förutom floskler. Snacka går ju …

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har reagerat för länge sedan Kim och allt jag gör i9 detta inlägg är att lyfta saken igen.

   • Kim

    Alla politiker säger att de har reagerat. alla säger att de jobbar på saken. Men fakta är att inte ett skit har hänt under alla dessa år. Och inget händer nu heller. Förutom snack och kosmetiska åtgärder för att låtsas att man gör något.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     För egen del tillhör jag inte den kategorin Kim – Lovar jag att genomföra något kommer jag att göra mitt yttersta för att göra så.

 4. Jan

  Och vad beror alla de här utmaningarna på? Har du tänkt på det? Kommer de ur intet? Man ska vara bra dum om man litar på att de som orsakat ”utmaningarna” nu ska lösa dem. Har du läst Tino Sanandajis bok ”Massutmaningen”? Där tar han upp alla utmaningar våra politiker skapat. Och de är inte få.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Håller med om att många utmaningar är skapade på grundval av dåliga politiska beslut.

 5. Bertil

  Största problemet är dubbelmoralen inom vården. I ena änden vill man nyttja den falska reformen LOV för att privatisera vården. Man vill även hålla nere lönerna och inte följa tillgång efterfrågan som en marknad följet,
  Sjuksköterskor är ”lågavlönade” räknat på deras utbildning och bristen på personal.

  Högern vill ge kömiljarder så vissa privata genom att på ett falskt sätt minska köer till vård. Självklart nyttjar man de enkla fallen medan de svåra fortsätter vara i kö.
  Pengar går till spillo på fel saker.

  Sen måste man slita tala om sänkt skatt när detta alltid ger mest till de som har mest.
  Skatt ska sänkas lika i kronor inte i procent. Så bör man göra under en 10-års period för att stabilisera vår gemensamma sektor.

  Med procent som propaganda så får folk inget hum om hur enorma skattesänknigar vissa får i kronor.

  Dessutom bör man omedelbart ta bort gräddfilen för de som inte vill jobba utan enbart spekulera på börsen. Bort med ISK och KF. Eller höj skatten på detta så det blir olönsamt att spara på det sättet.

  Vi måste håven starkare gemensam sektor så löner till de som verkligen gör viktiga jobb får betalt för mödan.

  Vilken grupp har år efter år tjafs med bemanning inom sitt yrke i den omfattning som sker inom vården.
  detta när sommaren kommer.

 6. Per Kjellén

  ” Anledningen är inte avsaknaden av utbildningsplatser utan beror snarare på att yrket saknar attraktivitet samtidigt som lönerna är låga.”

  Ett märkligt påstående. Sedan länge har detta påpekats av facket. Arbetsgivaren är en offentlig institution under politikerkontroll. Samtliga partier har instämt med ovanstående. Varför händer ingenting.

  ”det behövs nytänk hos alla” kan detta nytänk vara att avtal skall träffas mellan fria individer utan tvång till ömsesidig nytta.

  Skulle ovanstående princip inte gälla så måste någon annan princip gälla. Antingen att parterna inte kan komma överens och då skall undersköterskorna få en avtalsfri arbetsmarknad Var och en får träffa sina personliga avtal och arbetsgivarna får försöka slingra sig ur med bemanningsföretag och annat. Eller Antingen att rättsstaten stiftar tvångslag att något liknande värnplikt införes och att varje person i landet måste arbete 9 månader i vården mot dagpenning bestämd av staten. Vilket alternativ till dessa kan du föreslå?

 7. Alexander

  ”I detta har alla partier del av skulden”

  Märkligt att allt som är bra är Socialdemokraternas förtjänst och inga andra göre sig besvär. Däremot är alla delaktiga i det som inte fungerar. Kan Anders förklara?

 8. Jan

  Lustigt. Ingen här har förstått den huvudsakliga orsaken till den här utmaningen. Vare sig Alexander, Per och de övriga moderaterna eller ärkesossen Bertil. Anledningen till den stora bristen på vårdpersonal är den snabba befolkningsökningen. Sverige är på väg mot elva miljoner invånare. När jag gick i skolan på sjuttiotalet var vi åtta miljoner. År 2003 ännu inte nio miljoner.

  Det paradoxala här är att samma snabba befolkningsökning var nödvändig ansåg samtliga politiker (inom den s k sjuklövern) för att lösa just dessa frågor. Utan massinvandringen (de använde inte det ordet så klart) från tredje världen så skulle både vården och våra pensioner falla samman manade de. Nu hör man inte längre något om det…

 9. Brorson

  Först måste jag gratulera dig, Anders Forss, till den sågning du fått av Jan Hägglund. Därför råder jag dig att ta helt avstånd från dennes förslag om en höjning av kommunalskatten med 20 öre – som ändå inte förslår långt. Enligt SKL behöver Sveriges kommuner höja skatten med 2 – 6 kr (Malmö mest) för att klara befolkningsökningen till följd av flyktingkaoset 2015. Regeringen måste alltså, oavsett vilka partier som bildar regering, göra något.

  Det kan alltså kanske vara bäst av kommunerna att avvakta till efter valet, innan de tar beslut om egna skattehöjningar. Själv stödjer jag Ulf Kristerssons förslag att S + M ska bilda ”bottenplattan” för ett blocköverskridande samarbete. Det handlar naturligtvis om att både ge och ta. Och det som M har att ge är att avstå från alla propåer som skattesänkningar. I utbyte bör S acceptera de privatiseringar som skett – vilket inte är detsamma som att acceptera HUR de har skett.

  Det behövs åtskilliga korrigeringar. Men det bör ju S och M kunna komma överens om, om i en konstruktiv anda, om man nu ska vara ”bottenplatta”. Man har ju även inom alliansen upptäckt och erkänt att allting inte har blivit så bra.

  För att hyfsa kommunernas ekonomi föreslår jag:

  1. Förbud för kommuner att äga, driva och betala underskotten för flygplatser samt att subventionera flygbolag. Som exempel har kommuner i Mellansverige fått för sig att de ska ”konkurrera” med statens flygplats Arlanda genom att betala reklamen för skandalbolaget Ryan Air, i utbyte mot att bolaget använder kommunernas förlusttyngda flygplatser. Berörda kommunalråd försvarar sin iver att leka kapitalister i flygbranschen med lögner om dålig kapacitet på Arlanda. I själva verket utnyttjas mindre än 1 / 3-del av tillgänglig kapacitet på Arlanda, mätt i antal starter och landningar, jämfört med världens verkliga storflygplatser.

  Och dessutom: Med en nedläggning av Bromma och större flygplantyper på Arlanda kan mängden trafikanter på Arlanda öka rejält utan någon ökning av antal flygplanrörelser på Arlanda. Och naturligtvis ska vanlig lokaltågtaxa införas på Arlanda Expresstågen till Stockholm C. Skrinlägg planerna på en Norrbotniabana, eftersom destinationer norr om Umeå ändå ligger utanför räckvidden för effektiv konkurrens mellan tåg och flyg. Och bygg i stället en ny järnväg mellan Härnösand och Sundsvall, så att Umeå hamnar innanför nämnda räckvidd. Så är ju inte riktigt fallet idag.

  Alla flygplatser med reguljär trafik ska ägas av staten genom Luftfartsverket, vars övergripande mål ska vara att minimera flygets miljöpåverkan, bl.a. genom koncentration till färre flygplatser Ännu ett skäl för en uppdelning av Trafikverket på specialiserade statliga förvaltningar / myndighet för de fyra trafikslagen vägtrafik, järnväg, sjöfart och luftfart. Antal trafikflygplaster i hela Sverige bör begränsas till 10 – 12 st, men de ska hålla hög service och nås med goda kollektiva marktransporter och ah rimlig turtäthet i luften I så fall räcker det med två flygplatser i Västerbottens län, Umeå och Gunnarn (som ligger mellan Lycksele och Storuman.

  Sturup i Skåne, som är en onödig dubblering av Kastrup mellan Malmö och Köpenhamn efter Öresundsbrons tillkomst. är en av de flygplatser som bör läggas ner – för att spara miljö och pengar. (forts)

 10. Brorson

  2, Förbud för kommuner att äga och driva bolag i vinstsyfte. Samt att öht äga och driva bolag, som inte behövs för att huvudsakligen ge sev- rice åt de egna kommuninvånarna.Avgifterna, som hyresgäster och andra ”brukare” betalar får inte vara större än 1 % över statslåneräntan på det aktiekapital, som kommunen har satsat i bolagen. Detta innebär bl.a. att nuvarande hyresgäster i kommunala bostadsbolag inte ska subventionera hyrorna för hyresgästerna i nyproducerade hus genom att vinster används till nyproduktion.

  Sådana vinster ska naturligtvis inte heller användas till annan kommunal verksamhet, eftersom det vore en extra kommunalskatt, som bara vissa kommuninvånare ska betala. Sådana vinster ska helt enkelt inte förekomma. När vi diskuterade detta förra gången (bara för några dagar sedan) beskrev jag följderna alliansregeringens krav att kommunala bostadsbolag ska gå med vinst för att inte konkurrera med de privata bolagen, som ju måste gå med vinst för att det ska löna sig för förmögna personer att äga hyreshus.

  Eftersom dessa vinster egentligen inte får användas till annan kommunal verksamhet, används de i stället för att finansiera storstadsexpansionen ut på landets bästa åkermarker. Hur har man egentligen tänkt, när Sveriges befolkning ökar? Ska de nya svenskarna ha bostäder, men inte mat? Och varför ska de bo ”där jobben finns”, när det ändå inte finns jobb till alla ens i storstadsregionerna?

  En följd av de härigenom onödigt höga hyrorna i storstadsområdena är att socialnormen (maxbeloppet som man kan få) för en ensamlevande person i en storstadsregion är 7.200 kr /mån mot 5.400 kr /mån i resten av landet. Pengar som kunde ha använts till kommunal skatteutjämning. Malmö är inte – som man kunde tro – en av de kommuner som ger mest till den kommunala skatteutjämningen, utan är den kommun som får mest ”glesbygdsstöd” av Sveriges samtliga kommuner. Snart går det väl isbjörnar i skottsäkra västar på Malmös gator.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vad gäller hyresbolag och allmännyttan så är delar av det du anför anledningen till att jag vill återinföra bostadsförsörjningslagen och säkerställa att alla lån fördelas lika över alla kvadratmeter uthyrbar yta.

 11. Per Kjellén

  Jag kan bara finna att det enda du föreslagit för att lösa problemet är:
  ”Ska det bli verklighet finns bara en väg – Effektiv socialdemokratisk politik som löser problemen”

  Behöver inte vi som följer din blogg få reda på vad effektiv socialdemokratisk politik i detta fall innebär.
  Eller räcker det att vara troende?..

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vad den politiken går ut på och hur den ser ut har jag skrivit om åtskilliga gånger Per.

 12. Brorson

  Regeringens beräkningar bygger på ett ganska allvarligt statistikfel, vilket visar att vi har för många ministrar, som ägnar alldeles för mycket tid åt den interna dragkampen mellan S och Mp. Med följd att det saknas tid för både eftertanke och tid att ta itu med socialdemokratins interna problem. Och de är ju mycket stora.

  För det första beror personalbristen inom en mängd områden inte alls på att lönerna är för låga, utan tvärtom på att de är för höga för att det ska bli pengar över till nyanställningar och /eller införande av heltid för alla som så önskar. Statusjakten och det lönerace, som denna leder till, håller på att förstöra Sverige. För här sitter ju statusen i lönen och inte i vad man uträttar. När polisen misslyckas med att lösa brott, så hojtas det om att poliser ska ha högre löner, i stället för att polisen själv ska förbättra sin status genom att lösa fler brott.

  Men till det saknas tid, när samma person gång på gång måste gripas på nytt redan dagen efter första gripandet. Och det saknas förvarsplatser för personer, som ska avvisas. Resurser finns däremot för att bygga om nedlagda fängelser till lyxhotell. Många länsstyrelser har nu slut på pengar för flera år framåt till vargstängsel för att skydda tamboskap.

  Det är patetiskt att påstå att ingen vill ta ett jobb med tre gånger så hög lön efter skatt som en fattigpensionär har att leva på, för att lönen är för låg! Men ett arbetaryrke ger ju numera ingen status, så vem vill ha ett sådant jobb, när allting handlar om status? Försök fatta att det går inte att få fram mer pengar till nyanställningar, om samtidigt lönen ska höjas för redan anställda? Och borgerligheten är ju helt fel ute,, när de tror att lösningen är att öka klyftan mellan lön och ”bidrag”. I så fall blir det ju rena förlusten för samhället varje gång någon går från ”bidrag” till lön – speciellt om lönen betalas med skatteintäkter.

  Statistikfelet som en tröttkörd regering har gått på förklaras enklast med följande exempel. Om hundra 100-årigar har en potential att bli 101 år, men alla dör knall och fall, så förloras sammanlagt 100 levnadsår. Om en 1-åring, som också har potential att bli 101 år, dör knall och fall, förloras också 100 levnadsår. Detta har en oerhört stor betydelse för medellivslängden och antalet vårdkrävande åldringar. Man uppnår inte en hög ålder för att man är extremt vårdbehövande, utan det är precis tvärtom.

  Mortongdagens 80+ åringar kommer inte alls ha ett lika stort vårdbehov som dagens 80+ åringar. Däremot har vi redan och kommer att få ännu fler fullt friska eller någotsånär friska personer i övre medelåldern och i åldern yngre pensionärer. Andelen arbetsföra i dessa åldersgrupper kommer dessutom att öka dramatiskt om man konsekvent genomför en arbetslivsreform, så att personer över 45 år med tunga och slitsamma jobb kan och får byta till lättare arbetsuppgifter.

  LO har på goda grunder motsatt sig en höjning av pensionsåldern, då man anser att det är bättre att fler kan arbeta tills de blir 65 än att alla ska tvingas arbeta efter 65 för att klara sin försörjning Men likväl är det så att de yngre pensionärerna – och även enstaka äldre pensionärer – utgör en mycket stor arbetskraftreserv, som kan tas i anspråk om statistiknördarna skulle få rätt. Så det här snacket om att äldre skulle vara en ytterst vårdkrävande ”demografisk bomb” är borgerlig lögnpropaganda från Svenskt Nåringsliv, som vill ha ökad arbetskraftinvandring för att sänka löner i Sverige.l

 13. Anders

  Du har naturligtvis helt rätt i att vårdyrkena måste uppvärderas. Lönerna måste upp och villkoren måste förbättras. På en fungerande marknad skulle detta reglera sig självt. Men eftersom det bara blir värre och värre har marknadskrafterna satts ur spel. Massinvandringen är en av de största orsakerna men det finns fler. Socialdemokraternas starka band till Kommunal är en annan orsak.

  Vi har under de sista 15 åren kunnat se vartåt det barkar. (med fler äldre och allt färre som söker sig till vårdyrkena). Ingen har lyssnat på varningarna och ingen kan säga att vi inget visste. Det började med sjuksköterskebrist inom landstinget. Nu har vi dessutom brist på undersköterskor inom kommunen.
  Nu sitter vi här och det börjar redan spåra ur. Sommarvikarier inom hemtjänsten kan inte svenska språket och klarar inte av delegeringsutbildningen och får inte ge mediciner och insulin. För att inte tala om att de inte kan kommunicera med brukarna, (eller kollegor) och kan inte dokumentera förändringar i hälsotillstånd. Att de saknar vårdutbildning är givet, men kanske inte det största problemet.
  Det blir en ytterligare börda för ordinarie personal att förutom att ha ansvaret över brukarna så tvingade ta hand om vikarier som inte klarar jobbet och det blir en högst osäker situation för de äldre.
  Arbetsmiljön är urusel och samvetsstressen ökar. Sjukskrivningarna ökar.

  Har bara så svårt att se att Socialdemokraterna är lösningen på detta. Socialdemokratisk politik är den del av problemet, men de är inte ensamma. Sossarna har dock största ansvaret eftersom S styr både Umeå kommun och SKL och skulle kunna rätta till mycket om bara viljan fanns. Att skylla på Alliansen och vad som hänt under tidigare mandatperioder är inte att ta ansvar.

  Har personligen pratat med flera personer ur äldrenämnden från olika partier och ingen är egentligen intresserad av något annat än att hålla nere kostnaderna. De äldre är det INGEN som bryr sig om. Och det är häpnadsväckande. Jag hoppas verkligen att de ansvariga politikerna en dag kommer att drabbas av den vanvård de själva ansvarar för. (men det är väl att hoppas på för mycket. Samtliga har säkert ordnat privata lösningar åt sig själva)

  Umeå Kommun bedriver ”omvärldsbevakning” där man tittar på hur andra kommuner jobbar och där har man konstaterat att Umeå Kommun har haft för hög kvalitet på äldreomsorgen och nu pågår ett arbete som går ut på att försämra kvaliteten så mycket som möjligt (givetvis utan att trampa över och begå olagligheter) i syfte att hålla nere kostnaderna. Och paradoxalt nog tittar man även på dyra tekniska lösningar för att kunna skära ner på personalen…om inte med direkta uppsägningar så med att låta bli att anställa fler när behovet uppstår. Den naiva tron på tekniken är något som genomsyrar Umeå Kommun, men det verkar finnas hur mycket pengar som helst att satsa på tekniska experiment.

  Med ett socialdemokratiskt parti som prioriterar skrytbyggen framför kärnverksamheten -samtidigt som kommunen gör vinster på hundratals miljoner så inser man att ”arbetarpartiet” socialdemokraterna skiter i arbetsmiljön för sina egna anställda och de skiter i sina egna medborgare. Resurserna finns så det är inte det det handlar om. De äldre kanske duger som röstboskap men inget mer. Inför varje val lovas mycket. Men efter valdagen är det inget värt!

  Fackförbundet Kommunal skulle kunna utnyttja personalbristen och den rådande situationen genom att ställa tuffa krav, men det gör man inte eftersom det är sina egna partikamrater man förhandlar mot och man vill inte sätta sina kompisar i en dålig sits och man vill inte riskera sin egna politiska karriär genom att vara ”besvärlig”. Den facklig-politiska samverkan som man hör talas om handlar bara om att Sossarna håller Kommunal i ett strypkoppel. Den som påstår något annat ljuger.
  Någonting i den här situationen är rejält fel.

  Kan bara konstatera att en röst

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Problemet Anders är att marknadsekonomin aldrig fungerar därför att den manipuleras – Det är därför vi behöver en blandekonomi där det privata sköter sitt och det offentliga sitt utan att blanda sig i varandras verksamheter.

 14. Alexander

  Anders

  Frågan kvarstår, varför höjer inte socialdemokratiskt styrda kommuner lönerna med 20-25%? Av vilken anledning har de inte agerat tidigare?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är arbetsmarknadens parter som förhandlar lönerna och därför ska lönenivån upp i alla kommuner och landsting/regioner samtidigt så att det blir solidariskt och rättvist för alla.

 15. Alexander

  ”Det offentliga ska sköta sitt och det privata sitt”

  ” Landstingsanställdas löner ska jämföras med industriarbetares och byggnadsarbetares”

  Det är ju återigen lite motsägelsefullt…

 16. Alexander

  Anders

  ”Det är arbetsmarknadens parter som förhandlar lönerna”

  Så om en socialdemokratiskt styrd kommun vill kan de inte höja lönerna mer?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Alla arbetsgivare kan höja lönen mer än avtalet säger Alexander men att ensidigt från 1 kommun göra så jobbar mot målet att solidariskt höja lönen för alla i sektorn.

 17. Alexander

  ”att ensidigt från en kommun att göra så jobbar mot målet att solidariskt höja lönen för alla i sektorn”

  Snarare visar det en vilja att göra något. Fast fina ord är gratis,eller hur?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vi ska hålla ihop kollektivet Alexander och ska det göras så ska lönerna upp för alla vid samma tidpunkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.