Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Hans Lindberg och socialdemokratisk politik har gett Umeå ett prestigeprojekt.

Långsiktig och framsynt socialdemokratisk politik innebär att Umeå nu kan landa vad som är att beskriva som ett riktigt prestige projekt – Samverkansprojektet om nästa generations resor och transporter.

Regeringen förärar Umeå projektet med motiveringen att Umeå är ledande i Sverige när det kommer till elektrifiering av reor i tätorten.

Det faktum att vi nästa år har elektrifierat en stor del v kollektivtrafiken inklusive de två mest trafikerade busslinjerna i Umeå ger enligt närings- & innovationsminister Mikael Damberg (S) möjlighet till Sveriges största systemtest vilket är viktigt i ett projekt som detta.

Projektet som är ett samverkansprojekt som löper över 3 år är genomförs av Vinnova i samverkan med kommunen och Umeå Energi och innehåller förutom bussar även elektrifierade lastbilar och budbilar och forskning och utveckling av en god laddinfrastruktur för elfordon.

Därutöver omfattar projektet hur framtidens detaljplaner ska utformas för att redan när det byggs ta hänsyn till den infrastruktur som behövs för framtidens fordon. Därutöver ett nytänk i och med att morgondagens trafik kommer att vara helt utsläpps- och bullerfri – Något som innebär att t.ex. bushållplatser kan förläggas inomhus i en framtid.

Jag är alltid stolt över att vara socialdemokrat och Umeåbo när det handlar om att ta ansvar för vår miljö och långsiktigt arbeta för en helt fossilfri stad vad gäller trafik och annat och en dag som denna känner jag extra stolthet därför att framsynt politik belönas med ett prestigeprojekt.

Utan långsiktig socialdemokratisk politik och utan den envishet vi socialdemokrater har när vi väl bestämt oss för något hade detta aldrig blivit verklighet – Tack Lennart Holmlund och alla övriga som initierade de projekt och fattade de beslut som nu bär frukt på detta sätt.

Att regeringen ser Umeå som en föregångsstad miljömässigt och därtill i många andra avseenden värmer mitt hjärta.

Slutligen vill jag ge extra beröm till vårt framsynte kommunalråd Hans Lindberg (S) som genom intensivt lobbande och goda kontakter med regeringen och Mikael Damberg lyckats få detta prestigeprojekt till Umeå – Oerhört starkt jobbat Hans.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

2 kommentarer

  1. Olle

    Detta är också ett riskprojekt som kan komma att få skattebetalarna att få betala om det går skitvägen.
    Vi ser hur det går i Östersund med kommunens elbilar (Renault ) som inköptes. De funkade inte alls vintertid och Renault kommer inte att ta ansvaret. Här blir det skattebetalarnas sak.Prestigeprojekt är inget man utför med skattepengar bara för politiker vill göra nåt för prestige ?? Såna politiker betackar oss vi skattebetalare för. Är Guitars också ett prestigeprojekt , var har detta kostat oss skattebetalare sista året,hur mycket blev det utslaget per besökare . ??

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ser det inte som något riskprojekt Olle – Alldeles speciellt så på grund av inblandade aktörer och därför att det är regeringen som initierat projektet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.