Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nu har den socialdemokratiska draken lyft på allvar.

Många är de som räknat ut oss socialdemokrater i det kommande valet och framfört åsikten att vi är helt körda och därför kommer att förpassas till historiens sophög – Något de för övrigt uttrycker såsom varande ett önsketänkande från deras sida.

Till alla dessa har jag envetet sagt att de har fel och att vinden kommer att vända därför att vi socialdemokrater kommer att använda den nödvändiga motvind vi har för närvarande för att få den socialdemokratiska draken att lyfta till nya och högre höjder.

Stefan Löfvens starka tal i Almedalen i går får anses vara startskottet och beviset på att så är fallet – Beviset på att jag har rätt och att belackarna har fel.

Stefans tal var det bästa tal han någonsin hållit – Därtill oerhört ideologiskt och med en klar och tydlig förklaring på vilka alternativ svenska folket har att välja mellan i det kommande valet.

Socialdemokratisk politik och socialdemokratisk ideologi blir aldrig utdaterad eller gammelmodig av den enkla anledningen att den alltid står på folkflertalets sida och därför att den alltid strävar mot ett jämlikare samhällsbygge där vinsterna av allas arbete fördelas någorlunda rättvist enligt devisen Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov.

Den ideologin är helt väsensskild från den ideologi alliansen och dess partier tillämpar då allt de eftersträvar är att ta från de fattiga och ge till de rika med alla tillbuds stående medel.

Sedan har jag sedan länge sagt att alliansen är död och det påståendet står jag fortsatt upp för – KD kommer att åka ut ur riksdagen av den enkla anledningen att KD:s politik i grund och botten ligger rätt nära den politik och den ideologi SD står för.

Att så är fallet bevisas än en gång genom de starkt rasistiska uttalandena som en rätt högt uppsatt KD politiker gjorde officiellt för partiets räkning – Att ett sådant beteende för ett litet parti som KD leder till partiets uttåg är Sveriges riksdag är därför fullt naturligt.

Sedan tycker jag mig se tendenser till att väljarna ju närmare valet vi kommer börjat se igenom SD:s falska fasad där de säger en sak men sedan ställer sig bakom motsatsen när det kommer till skarpa omröstningar i riksdagen – Att den sortens beteende och falskhet straffas med lägre väljarsympatier är även det fullt naturligt.

Med det sagt vill jag än en gång utbrista i ett stort TACK till Stefan Löfven för ett starkt och bra tal i går i Almedalen.

Därutöver vill jag meddela alla som följer min blogg att jag fortsatt står fast vid den förutsägelse jag gjort för länge sedan avseende valresultatet i kommande val.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

58 kommentarer

  1. Alexander

    Anders

    Du säger dig vilja representera folket och dess åsikter. Vad säger du om att en majoritet vill förbjuda böneutrop och inte ha tillbaka fastighetsskatten? Finns att läsa på SVT Text och mätningarna är gjorda av Novus.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Något som påvisar att jag får jobba ännu hårdare för att övertyg flertalet om att återinförd fastighetsskatt är nödvändigt i bygget av ett mer jämlikt samhälle.

      Politik handlar om att jobba envetet för att skapa stöd för det man brinner för Alexander – Inte om att ge upp utan kamp.

  2. Bertil

    SD-s samröre med Nazisterna kan bli ytterligare en belastning även Moderaten Kristersson politik mot utsatta är också ett bevis på att Moderaterna närmar sig Nazismens idelogi allt mer,

    Antingen leder detta till att folket stöder Nazismen via högerns förtryckarpolitik
    Eller så inser folk att ökande ekonomiska klassklyftor och förtryck mot samma grupp inte leder Sverige framåt utan tvärtom.

    • krister andersson

      Vad snackar du om? SDs samröre med nazisterna vilka nazister? Det är lustigt det finns kanske ett par hundra nazister i Sverige och ni ylar i högan sky när de gör antisemistiska uttalanden men det när hundratusentals muhammedaner gör det då säger inte ett knäpp.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Kommentarer överflödiga – Allt man behöver göra är att läsa SD:s historia sedan bildandet.

  3. Daniel Nyström

    Finns det några fundamentala data/fakta som talar för att den ”socialdemokratiska draken lyft” eller är det endast en åsikt baserad på ett tal i Almedalen? Jag är inte socialdemokrat men jag tycker inte om att socialdemokraterna far illa i opinionen, även om jag kan förstå det då partiledningen sålt partiets själ i väsentliga delar och försuttit möjligheter i det mesta under mandatperioden som gått. Det finns dock inget positivt med en försvagad socialdemokrati av flera skäl. Ett av de främsta skälen, förutom att borgarna då riskerar att vinna val, så tenderar socialdemokraternas valanalyser landa i att partiet måste gå höger ut.

    Om man bortser från mitt orerande ovan så kvarstår frågan: Vad är det för fundamentala data/fakta som talar för att socialdemokraterna lyfter? Sett utifrån opinionen senaste tiden så ser det i bästa fall stagnant ut.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Håll ögonen öppna så kommer du att få alla de bevis du efterfrågar Daniel.

  4. Jonny Disenfeldt

    Vad ”vinden kommer att vända”?
    DU har ju hävdat att S haft en ökande trend i ungefär ett år nu.

    Erkänner du att du ljög tidigare?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte ljugit och jag har därtill inte ändrat mig Jonny – Se mitt svar till Alexander.

          • Krister

            Jag har kommit på en ny teknik som lyfter en drake eller
            t.o.m ett flygplan med vinden som kommer bakifrån.
            ”Always look behind”-you tekniken är revolutionerande.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Och vad har den med detta inlägg att gör om den ens existerar Krister?

  5. Alexander

    ”vinden kommer att vända”

    Med andra ord hade fel när du påstod att trenden varit uppåt de senaste två åren?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig varit fel ute och jag har aldrig ändrat inställning i denna fråga Alexander – Det enda jag säger är att vi utnyttjat den nödvändiga motvind som krävs för att få en drake att lyfta till att få den att lyfta till nya och högre höjder.

  6. Mikael Nilsson

    Juholltism. Det du inte förstår är att det är väljarna som avgör. Hur bra talet än var så betyder det inte att väljarna köper det.
    Jag har stått i Brunnsparken och hört det bästa ideologiska talet någonsin, av Håkan Juholt. Vad blev resultatet? Väljarna vände ryggen till Socialdemokraterna.
    De utfästelser du gjort är att S hamnar på 40% och SD återgår till 4-5 %. Var och en får bedömma trovärdigheten i det.
    Men åter till Löfven. Ett fantastiskt tal. Då återstår om väljarna ser det som bra eller att de anser att S trovärdighet är noll. Att Löfven håller sitt bästa tal någonsin säger ingentng med tanke på den nivå han befinner sig. Just nu är det popcornpolitik med nya utfästelser varje dag.
    När du gör din , som du tror , ideologiska utfästelse så lägger du det på ett grunt plan. S bryr sig inte om folkflertalet. Vad har du fått det ifrån?
    Det är tur att vi har demokrati i det här landet. För när vi kommer fram till september så röstas Löfven bort. Trots S förträfflighet coh Löfvens bästa tal och dina utfästelser. Visst är livet fantastiskt!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur det står till med den saken vet vi när valet är avklarat Mikael – Över tid inte detta val men väl nästa har jag helt korrekt framfört att S har alla chanser att återgå till den 40% nivå där vi har vår naturliga hemvist – En nivå som för sD långsiktigt ligger runt 4% nivån.

      • Krister

        Jag ser sällan eller aldrig en etablerad sosse på din blogg.
        Nån enstaka person som ger tummen UPP.
        Jag tror det är betydligt fler som ser dig som en lustig herre.
        En politisk byfåne.
        Du klipper och klistrar med ”fakta” och dina förutsägelser för
        tex S och SD tyder på en person som har en grandios självbild.
        Du passar inte som politisk bloggare och gör mer skada än nytta
        för Socialdemokraterna. Ta vara på din hälsa istället. Nåt lokalt
        stöd från S i Umeå har du inte heller. Det är sorgligt att se!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den slutsatsen är om något huggen rakt ut ur luften Krister – Jag vet med säkerhet att min blogg följs med stort intresse av många etablerade socialdemokrater.

          Är det något jag definitivt inte ägnar mig åt så är det åt att klippa och klistra då alla inlägg är skrivna från början till slut ab mig baserat på min ideologiska övertygelse och utifrån vilken sorts politik jag vill föra och vilken politik jag vill att partiet ska föra.

          Vad gäller min självbild så är din slutsats helt felaktig och den som brukar se dagens ljus när den som kommenterar inte hinner med i mitt tempo eller har slut på sina egna argument.

          Oroa dig istället för din egen situation och låt mig sköta min på egen hand – Jag har ett gott stöd från många av mina partikamrater på det lokala planet även om det självfallet finn de som är kritisk mot min person därför att mina åsikter inte alltid passar ihop med deras egna och framför allt inte med deras egna personliga maktambitioner.

  7. Bertil

    Man kan fråga sig om Mattias Karlssons uttalande att socialdemokraterna är SD-s
    huvudmotståndare är så smart.
    Han skulle nog hållit tyst om det.
    Jag tror därmed mångavtänker efter ich röstar på sossarna eller vänstern istället.

    SD är ett Moderatutbrytarparti, Modwrater är emot invandrare och överhuvudtaget svaga grupper.

    Däremot var Reinfeldt smart han ökade på invandring kom med öppna hjärtan
    Detta var ett knep för att Sossarna skulle få problem. I verkligheten ville han tvärtom men målet flr Reinfeldt var och är att knäcka socialismen så är det nog med Kristersson också.

    Men den ojämlikhet SD och Moderater vill skapa kommer få konsekvenser och frågan är om Dessa två extrema partier är beredd på det.

    Jag ser framför mig en framtid full av olika sabotage, dessa sabotage går inte stoppa med några fler poliser, enda motmedlet är en Jämlikare Värld och så klart jämlikare Sverige.

    Klassklyftorna som ökar i kvadrat kommer skapa sådana problem som tvingar maktens bärare ändra sim orättvisa fördelning.
    Vi ser hur Nazismen sprider sig i Sverige
    Det är garanterat en effekt av klassklyftor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett mycket tänkvärt inlägg i debatten – Tack Bertil

  8. Jan

    Inte ens partiet själv tror på ett valresultat över 30 procent. Det handlar om att stoppa fallet nu. Det gör man genom att slänga ut valfläsk i parti och minut. Man duttar miljoner hit och dit. Eller lovar att dutta miljoner hit och dit. Eller t o m miljarder. Väljarna är dock inte imponerade.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi slänger inte ut något valfläsk och internt har tron på att vi denna gång kommer att göra ett bättre vl än det förra aldrig betvivlats.

  9. Gerd

    Glädjen blev kortvarig. Nu efter dagens utslag i migrationsdomstolen i Skåne så åker S ner i källaren igen. Resan började redan i går med pensionslögnen. Det sitter 7 partier i en gemensam pensionsgrupp. Alla ändringar i pensionsreglerna måste godkännas av alla 7 annars faller det. S kan alltså inte gå ut med egna löften. Varför tror du att denna grupp bildades?? 70% av slutlönen utlovas. Borta är tydligen regelverket kring antal år i arbetslivet. Det räcker alltså,att,arbeta en månad och få 70% i pension livet ut. Dessutom ska det bara gälla personer födda på 80- och 90 talen. Fullt utbyggt med 800kr för denna grupp om c:a 30 år. S ledningen underskattar verkligen väljarna.
    Migrationsdomstolens beslut i dag att afganamnestilagen inte gäller i svensk domstol eftersom den inte går att tillämpa är en katastrof för S. Hur kan ansvariga låta hjärndöda miljöpartister sätta agendan. Nu måste ni ta ansvar för detta misstag. Skyll inte på Putin eller Åkesson det här har ni fixat själva.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har inte ljugit om pensionerna Gerd och går valet som vi vill så kommer vi att genomföra det vi lovat.

      Sedan ser inte utslaget i migrationsdomstolen som något bakslag – Att så skulle ske var förväntat och att vi låter det ske beror på att Löfven lever upp till sitt löfte gentemot MP.

  10. Brorson

    Vad som gör det svårt att tippa valresultat är följande:

    1,S var förr ett stort parti med stora resurser, som därför kunde starta valrörelsen tidigt, medan de borgerliga oppositionen startade senare och alltså fick ut sina budskap senare. Vilket ledde till att de ökade och S minskade något i slutet av valrörelsen jämfört med maj-juni samma år. Därför tippar ”experterna” som tycks blinda för de nya förutsättningarna att S kommer att minska i slutet av valrörelsen även nu. Det nya är alltså att S denna gång har kommit igång sent, och därför kommer att öka jämfört med mätningarna under senvåren och försommaren.
    2. Frågan är även i detta val om borgerliga, främst moderata, taktikväljare kommer att rädda kvar KD i riksdagen. Det mesta talar för det.
    3. Av det nya partiet, AfS som är en utbrytning ur SD, har inte mycket synts hittills. De kommer troligen att göra ett större utskick till hushållen i slutet av valrörelsen, och kan då komma att ta en eller annan procentenhet från SD.
    4. Fi kommer, som alltid sedan partiet bildades, att ta väljare som annars hade röstat på V.Frågan är hur mycket

    Så här tror jag att valresultatet kommer att bli:
    S 28 %
    M 21 %
    SD 18 %
    V 10 %
    C 8 %
    L 10 %
    Mp 4 %
    KD 4 %
    Övr 2 %

    Med detta valresultat kommer S + M att få majoritet i riksdagen med ett mandats övervikt.Om inte S + M bildar en tvåpartiregering tillsammans, kommer vi troligast att få en socialdemokratisk enpartiregering i minoritet, med alliansens passiva stöd, genom nedlagda röster. Omröstningsreglerna i riksdagen vid statsministerval talar för detta. Enstaka borgerliga riksdagsledamöter kommer att rösta mot partilinjen i sina partier, men det kommer inte att räcka för att få den erforderliga majoriteten för avsättning av Löfvén.

    Det är mindre troligt att Ulf Kristersson vinner statsministervalet, men det kan inte helt uteslutas. Det blir i så fall med Socialdemokraternas passiva stöd genom nedlagda röster. Det här kommer man att förhandla om mellan S och alliansen efter valet, men före omröstningen i riksdagen genom Löfvén ska sitta kvar eller ersättas av någon annan, d.v.s. i första hand Ulf Kristersson.

    • Brorson

      En siffra blev fel i min gissning av det kommande valresultatet. L ska ha 5 %, och inte 10 % som jag råkade skriva. Presenterar därför listan på nytt
      S 28 %
      M 21 %
      SD 18 %
      V 10 %
      C 8 &
      L 5 %
      Mp 4 %
      KD 4 %
      Övr 2 %

      De institut, som ger SD över 20 ’% har marknadsundersökningar som huvudsaklig verksamhet, och har dessutom inte, som jag har sett, redovisat hur många inom urvalet som inte har svarat eller svarat ”vet ej”.. De har alltså som huvudsaklig affärsidé att mäta genomslaget av reklambudskap och hjälper dessutom sina kunder (affärskedjor m.f.)att utforma sina reklaambudskap .Erfarenheten visa ratt tillströmningen av kunder, som provar de nya märkeskläderna, etc,) ökar efter framgångsrika reklamkampanjer. Men detta säger ju inget om många köp det blir, Det är dock säkert att försäljningen av den produkt, som det gjorts reklam för, ökar.

      Och att väljarstödet för SD har ökat jämfört med när det var som lägst (när Ulf Kristersson var nytillträdd som moderatledare)råder det knappast något tvivel om. Därför ger jag SD 18 %, som dock är en ganska hög siffra vid den jämförelsen. Orsaken till att M har minskat och SD ökat under en senaste tiden är enligt min mening C:s agerande i afghanamnestifrågan.

      Att det är M och inte C som har minskat beror på att de, som gått från M till SD vill göra det svårare att bilda en alliansregering utan stöd av SD. C har själva vunnit på sitt agerande genom att ta fler väljare från Mp än man har förlorat till M. För det finns säkert en del centerpartister – av ”den gamla stammen, som är förankrade i bonderörelsen och landsbygden, som inte gillar partiets agerande i afghanamnestifrågan.Som är att se som ett frieri till de mer miljöpartistiskt sinnade storstadsväljarna. De flyr från Mp till C och V.

      C är på god väg att omvandlas från landsbygdsparti till storstadsparti.V är på god väg att omvandlas från arbetarparti till ett parti för lägre medelklassen.Medan L orubbligt profilerar sig som ett parti för övre medelklassen. L verkar trivas med den rollen, och har inga ambitioner att växa.
      .
      Och S? Jag tror dock att SD:s smekmånad med arbetarklassen nu börjar närma sig den oglamorösa vardagslunken, då felen och bristerna börjar framträda.

      Och naturligtvis ska man inte underskatta att SVT-Aktuellt och särskilt Mats Knutsson alltmer öppet driver valrörelse åt SD. Igår hörde jag nyhetsuppläsare (omedvetet?) säga ”SD och övriga allianspartier”. SVT jobbar för högtryck med att sprida ut rykten om alliansens snara sönderfall. Befarar nyhetsjournalisterna på SVT att Sveriges nästa kulturminister kommer att vara en sverigedemokrat – och att det redan nu gäller att hålla sig väl med den personen Reklam i TV har naturligtvis en enorm genomslagskraft – i synnerhet eftersom det formellt är förbjudet och konkurrenterna inte får samma hjälp.l

  11. Alexander

    Anders

    Fast om vinden vänder betyder det att dina tidigare utfästelser om ökat stöd varit fel. Förstår du inte det?

  12. Alexander

    Anders

    Då är alltså fakta att du inte har majoriteten med dig angående fastighetsskatten. Något du hävdat att du har…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig hävdat att jag har majoriteten med mig för stunden men väl att jag över tid kommer att åtnjut majoritetens stöd i frågan.

  13. Alexander

    ”Jag har aldrig varit fel ute”

    Jo. Du har hela tiden sagt att Socialdemokraterna ökar och det visar sig inte vara sant. Varför ljuger du om så uppenbara saker?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Låt oss avvakta valresultatet så kan vi tala om saken när det är officiellt.

  14. Alexander

    ”Låt oss avvakta valresultatet”

    Fast det är du som skriver ”beviset på att jag har rätt och att belackarna har fel”. När du får mothugg backar du.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag backar aldrig Alexander – Alldeles speciellt inte på grundval av en kommentar från dig.

  15. Alexander

    ”Då har du tolkat saken fel”

    I mer än två år har du skrivit att trenden är positiv för Socialdemokraterna . Nu ska vinden vända. Förklara hur du får ihop det. Kan du göra det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det behövs ingen förklaring av den enkla anledningen att du tolkat saken helt fel Alexander.

  16. Alexander

    ”av den enkla anledningen att du tolkat saken helt fel”

    Min tolkning är att du menar att Socialdemokraterna har haft en positiv trend i flera år. Är det korrekt? Om det är så, vad menar du då med att vinden ska vända? Nu har du chansen att svara och förklara så att ingen misstolkar, klipper och klistrar osv.

    ”Jag backar aldrig”

    Du anser att det är ett styrkebevis. För mig är det tvärtom.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Håll dig till ämnet i inlägget istället för att försök avled uppmärksamheten från det jag skrivit och anfört Alexander.

  17. Alexander

    ”Håll dig till ämnet”

    Vilket ju är exakt vad jag gör. Du pratar om att draken ska lyfta vilket naturligtvis betyder ökat väljarstöd. Därför är det berättigat att ställa de frågor jag och flera gjort.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du håller dig definitivt inte till ämnet utan försöker avleda uppmärksamheten genom att märka och debattera enskilda ord och dess betydelse.

  18. Alexander

    ”debattera enskilda ord och dess betydelse”

    Du vägrar alltså att fatta? Har man som du i två års tid hävdat att stödet är växande är det väldigt intressant att veta vad du menar med att vinden ska vända. Logiskt innebär det att stödet kommer att sjunka.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vet vad jag hävdat och jag har på inget sätt ändrat på det jag hävdat sedan länge. Därför vidhåller jag att du inte förmår inse att så är fallet.

  19. Alexander

    ”Jag vet vad jag hävdat”

    Japp, att stödet ständigt ökar. Nu påstår du att vinden ska vända…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte påstått att vinden ska vända utan enbart att draken kräver motvind för att lyfta vilket är en helt annan sak. Med det är frågan färdigdebatterad på just detta tema.

      • Jonny Disenfeldt

        Ett politiskt parti fungerar inte som en drake.

        Ett politiskt parti mår inte bra av motvind, då brukar det gå snabbt utför väljarmässigt.

        Ett politiskt parti mår bäst av medvind, då stiger väljarnas förtroende och andelen som vill rösta på dem ökar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De uppfattningen får stå för dig Jonny - För oss som vet bättre vet vi att det är som jag beskriver i inlägget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.