Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Äntligen tar Lennart Holmlund bladet från munnen vad gäller personval och åldersdiskriminering gentemot äldre.

Under lång tid har jag varit rätt ensam i mitt parti socialdemokraterna om att uttrycka kritik mot partiets grundmurade motstånd mot personval på lokal nivå och gentemot den klara och tydliga åldersdiskrimineringen gentemot äldre i politiken.

Därför glädjer det mig att Lennart Holmlund äntligen tar bladet från munnen och ställer sig på min sida när det handlar om stark kritik mot ovanstående.

Precis som jag så kritiserar Lennart att äldre stryks från kommunala listor vad gäller placeringar som om allt är normalt utgör en ordinarie valbar plats.

Att ersätta äldre med yngre – Därtill ofta med yngre som är helt okända för väljarna är en dålig taktik och en farlig väg att vandra då vi som parti riskerar att förlora många röster då väljarna på kommunal nivå hellre röstar på person än på parti.

Samtidigt som denna taktik är en farlig och potentiellt en förödande taktik går den stick i stäv mot samhällets och regeringens ständiga utspel om att människor nu och i framtiden förväntas gå i pension betydligt senare än vad som är fallet i dag.

Att delar av partiet därtill så styvnackat är emot personval gör taktiken med att ge yngre företräde framför äldre till en ännu farligare taktik.

Precis som jag framfört många gånger tidigare finns det en klar trend där människor vad gäller kommunvalet hellre röstar på en enskild kandidat än på ett enskilt parti. Genom att hårdnackat vara emot personval berövar vi väljarna möjligheten att rösta på den kandidat de föredrar då vi tvingar dem att rösta på parti snarare än på person.

Utvecklingen går ständigt framåt och som socialdemokrater ska vi självfallet bejaka utveckligen och handla i enlighet med väljarnas vilja. Att ge väljarna möjlighet att rösta på person snarare än på parti är att göra precis det och som parti borde det viktiga vara att säkra en röst på en socialdemokratisk kandidat oavsett vem denne är istället för att ge rösten till ett annat parti.

Därför hyllar jag Lennart Holmlunds initiativ och välkomnar honom till den linje som tillhör framtiden – Den som handlar om att utrota åldersdiskrimineringen i vårt parti med alla till buds stående medel och samtidigt jobba för en framtid där socialdemokraterna även på kommunal nivå stödjer personval rakt av oavsett vem kandidaten är.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

39 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om det bevisligen är så är jag på inget sätt förvånad Krister.

  1. Fredrik

    Så länge vi pratar om ENBART personval så är det en bra idé. Men också ENBART om det genomförs i alla val, inte bara till kommunen. Befolkningsmängd ska avgöra hur många platser Västerbotten får till Sveriges Riksdag, befolkningsmängden i kommunerna i Västerbotten avgör hur många platser varje kommun får i Landstingsfullmäktige och befolkningsmängden i de valdistrikt som finns i en kommun avgör hur många platser varje distrikt får i Kommunfullmäktige.

    Och så klart. Du kan bara kandidera där du bor. Du kan alltså inte stå på en lista i Holmsund om du bor på Ersboda och vice versa. Och, du kan bara kandidera till en valbar plats. Antingen Riksdag, Landsting eller Kommun.

    Då, då är det personval. Men det betyder också att vinnaren tar allt. Och står också till svar för allt.

    Om S skulle lägga det förslaget så skulle jag backa upp det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Personval ska självfallet gälla alla 3 val men då i kombination med dagens system där partierna själva sätter ihop sina listor som därtill bör innehålla alla kandidater som anmält intresse och som inte bryter mot sitt parti stadgar och regler.

      För att nå den sak du förordar behövs lång tid – Speciellt på riksdagsnivå där min tro är att det tar åtminstone 3 till 4 val till innan vi är där.

      • Fredrik

        Vi har redan partival i kombination med personval idag. Alla på valbar plats kan kampanja för att bli inkryssad på bekostnad av någon som är före en på partilistan.

        För att komma ifrån detta krävs att ta bort partiröstningen helt, men jag är rätt säker på att speciellt S absolut inte vill detta. Ett stort antal väljare röstar på ”sitt” parti år efter år och tas detta bort så är det ingen garanti att det gynnar S utan risken är uppenbar att fler skulle rösta på någon man känner – oavsett partitillhörighet.

        Så, att behålla dagens system med att kombinera med personval är enbart ett sätt att ”helgardera” att rösterna hamnar ”rätt”.

        Problemet idag är att många politiker, en extremt stor majoritet av dem, inte ställs mot väggen för de beslut de fattar. Med personval kan du inte gömma dig bakom partiet eftersom folket de facto röstat fram just dig. Piskan från partiet finns fortfarande, men i motsats till idag, måste du förklara för väljarna varför du lovar en sak men röstar för nåt annat och då riskerar du att inte bli vald nästa gång.

        På så sätt kommer makten närmare folket och det blir också mycket enklare för folket att ha kontakt med sin riksdagsman, sin landstingsfullmäktigeman, sin kommunfullmäktigemam då denne bor där du själv bor. Du möter denne på affären, ute på promenad med hunden mm.

        Detta är bra för folket. För karriärpolitikerna i ALLA partier är det mindre bra, för deras karriär kan bli väldigt kort om de lovar en sak men gör nåt annat.

        De partier som vågar göra detta, kommer att ha ett försprång som de övriga partierna kommer att ha svårt att ta ikapp. Och, du som eftersträvar ideologisk debatt borde absolut sträva efter detta. I princip alla små partier kommer att ”försvinna” och de idag åtta kommer på sikt att vara max tre (i riksdagen). Då blir det också lättare för folket att välja det som passar dem bäst. Enklare. Närmare folket. Enbart fördelar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Förvisso finns den möjligheten Fredrik men inom Socialdemokraterna lokalt finns det ett antal individer som inte ser på den sortens beteende med blida ögon – Alldeles speciellt om man driver kampanj utan att först fråga arbetarekommunens styrelse om lov att göra just det och därför att densamma i regel nekar alla som vill driva en personvalskampanj.

          • Fredrik

            Men Anders, det är ett lokalt problem i sådana fall. Sveriges Riksdag ska inte lösa interna problem för Socialdemokraterna, absolut inte på lokal nivå såsom Umeå Kommun.

            Enligt lag har alla som idag är på valbar plats rätt att kampanja för att bli inkryssad i Sveriges Riksdag, Landstingsfullmäktige och/eller kommunfullmäktige. Om ett parti, centralt-regionalt-lokalt, har en policy som säger att det är respektive ”styrelse” som godkänner om det får ske personvalskampanjer så är detta något som röstats fram av det partiets medlemmar.

            Tycker du att det är svenska folkets skyldighet att lösa interna problem för socialdemokrater i Umeå?

            Det är bara att ”lobba” på för att vinna över röster till förändring i Socialdemokraterna i Umeå. För mig är det vansinne att INTE få personvalskampanja om jag ställer upp på valbar plats. Men, det är inte förbjudet enligt lag och som sagt, Sveriges Riksdag ska inte lösa partier interna problem – det ska deras medlemmar göra.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vart i mitt inlägg står det skrivet att jag tycker att det är Sveriges Riksdags’s eller svenska folkets skyldighet att lösa dessa problem Fredrik?

            Allt mitt inlägg handlar om är att jag tycker att det är bra att Lennart ställt sig på samma sida som jag i kampen om att få partiet lokalt att anamma och acceptera väljarnas önskemål.

  2. Mikael Nilsson

    Nej jag varken vill rösta på Lennart Holmlund och ta del av hans rasistiska återkommande påhopp, eller rösta fram en politiker med det uppblåsta egot som du besitter.En person som kan allt, vet allt och inte kan göra fel är ur en psykologisk synpunkt en obehaglig individ.
    Det har inget med ålder att göra, även om ni båda framstår som gubbiga.
    De yngre som kommer fram från ditt parti i Umeå är helt enkelt bättre. Du och Holmlund är på för låg nivå. Kvalificerar er helt enkelt ingte

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Man kan aldrig vara rätt och relevant för alla Mikael vilket jag utgår från att Lennart accepterat på samma sätt som jag.

      I övrigt får din beskrivning av oss som individer stå för dig och huruvida vi är kvalificerade eller inte är inte upp till mig, dig eller Lennart att avgöra då det ansvaret ligger på väljarna.

    • Fredrik

      Mikael, det är enkelt. Rösta inte på dem.

      Kryssa i den person du vill ska föra din talan. Det är så enkelt. Då har du gjort ditt val och kan vara stolt över det.

      Det är det som är själva grunden, bara för att någon skriker högt så behöver du inte lyssna. Du kan gå din egen väg och välja det du vill. Så utnyttja den rättigheten till hösten och känn dig nöjd.

  3. Lennart Holmlund

    Såg att du skrev att det är en ny valkretsindelning i Umeå. Det är helt vi har samma valkretsindelning som vi haft sedan 80 talet då det blev kommunsammanslagning. Två valkretsar en som kallats centrala och en från landsbygden som är gamla Umeå lands, Sävar kommun, Holmöns kommun, Holmsunds kommun, Hörefors kommun. Så är det men jag har aldrig varit emot personval och har länge kritiserat den åldetsdiskriminering vi har mot äldre att de inte får jobba efter 67 års ålder, inte minst där det inte går att få tag i rätt kompetens till jobben. Jag har då kvar Bertil som VD trots att han är 79 år och har Gunnar Isaksson som byggledare trots att han fyltt 67 men även Tomas Sikström som en gång i tiden var planeringschef. Den kompetensen som de två besitter har inte gått att vara utan med de projekt INAB ska genomföra

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har förstått av Jan H och nu ifrån dig att jag blandat ihop valkretsindelningen med antalet listor vilket gör att det numera krävs fler röster och 3% av rösterna för att komma in KF – Ber om ursäkt för min förvirring även om den i sam inte påverkar Jan H:s skäl för att nu gå till häftigt angrepp och till att ställa sig på Aidanpääs sida.

      Vad jag säger i inlägget är inte att du varit emot personval och kan det uppfattas så ber jg om ursäkt – Det jag anför är att detta så vitt jag vet är första gången du tar bladet från munnen och öppet kommer med den kritik du anför i inlägget.

      Jag tycker det är bra att du står på dig Lennart och jag delar din åsikt om att beslutet i INAB är helt korrekt – Fortsätt i den riktningen så att balansen mellan yngre och äldre återställs till den nivå den borde ha.

  4. Jonny Disenfeldt

    Att ersätta äldre erfarna politiker med äldre helt oerfarna som bott och levt utomlands större delen av sitt vuxna liv lär ju inte vara det smartaste…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Där tror jag du har helt fel om det är min person du avser med den kommentaren – Trots arbete och bosättning utanför Sverige höll jag mig fullt uppdaterad på vad som hände i Sverige och i hur landet utvecklas och vilka trender som gäller.

      Nu skrev jag inte påståendet med mig själv i åtanke utan snarare set ur ett generellt perspektiv som omfattar alla – Högre ålder betyder mer livserfarenhet och mer livserfarenhet betyder vidare referensramar att jämföra politiska beslut gentemot.

      • Krister

        Satsa mer på äldre kandidater.
        Jag är själv 59 så inser att detta
        bästa mix bland kandidaterna.

      • Jonny Disenfeldt

        Tyvärr Anders, du befinner dig fortfarande vad gäller Sverige tidsmässigt på den tidpunkten där du lämnade Sverige och det är därmed uppenbart att du inte alls följt svensk debatt och politisk utveckling under de årtionden du var borta.

        Vad gäller personvalskampanj så visste du tydligen inte hur ditt parti ser på det och det är något som straffat sig. Du blev därmed satt på sista plats, långt från maktens lockande köttgryta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag vill påstå att den slutsatsen är rent skitsnack Jonny – Mer än så behöver inte sägas.

  5. Brorson

    Socialdemokraterna är motståndare till personval. Vänsterpartiet är starkt motståndare till personval. I den här frågan har V mest rätt. Man kan läsa motiveringen på deras hemsida.Det borde alla göra. Och lära sig av. Personval är ett allvarligt hot mot demokratin och alla människors lika värde. Det som arbetarrörelsen har kämpat för från början, går förlorat, nämligen allmän och lika rösträtt. En förutsättning för densamma är ju att både fattig och rik har lika chans att bli valda.

    Ett parti som i särskilt hög grad har satsat på kändisskap (som utöver personlig förmögenhet) är en viktig del i ett personvalssystem) är KD – som håller på att falla ur riksdagen. Just till följd av kändisarnas förstörelse av partiet, vilket bl.a. har lett till att de kristna värderingarna har slängts på soptippen. Samma sak skulle naturligtvis ske med Vänsterpartiet, om det partiet skulle släppa fram personval. Skolkapitalisten Peje Emilsson, som har köpt SD – med följd att SD har bytt fot i vinter i välfärden-frågan – skulle skulle ju även kunna finansiera maktlystna vänsterpartister personvalskampanjer.

    En personvalskandidat, som inte själv äger en stor förmögenhet är naturligtvis särskilt lättköpt och lättmutad. Ett parti som till stor del bygger sin verksamhet och kandidatrekrytering på oavlönat idellt arbete, såsom S och V, är särskilt känsliga för påverkan – och utbyte av hela sitt politiska innehåll – av utomstående kapitalstarka intressen vid ett personvalsystem.Vill man påverka ett partis kandidatnominering, ska man gå med i partiet som medlem – och vara beredd att stödja andras kandidatur..

    Det står naturligtvis utomstående intressegrupper, såsom pensionärsorganisationer, fritt att kritisera partier för att de är dåligt representerade bland partiets kandidater. Det måste dock vara partiernas rätt att själva bestämma över sina egna nomineringsprocesser. Det är ju tillåtet att bilda pariter som driver vissa befolkningsgruppers frågor. Pensionärspartiet ska inte tvingas kvotera in yngre.

    I ett stort parti som Socialdemokraterna är det lika fel att ersätta halvgamla erfarna politiker med äldre helt oerfarna, som att ersätta äldre erfarna politiker med yngre oerfarna.Vid lika kvalifikationer bör levnadsålder och /eller hur länge man har varit bosatt i Sverige vara avgörande, Anders Forss får ursäkta, men jag tycker inte att en 45-årig utlandsfödd metallarbetare som invandrade till Sverige för 30 år sedan, ska stå tillbaka för en, för knappt 10 år sedan hemkommen utlandssvensk, son har tjänat storkovan som ”skatteoptimerare” under sina utlandsvistelser.

    Inom socialdemokratin har man av tradition fått politiska uppdrag efter lång och trogen tjänst i partiet eller SSU. . Och det är det enda rätta, som vi bör återgå till. Fler äldre på valbar plats? Ja absolut, men det ska vara äldre med de rätta kvalifikationerna och inte bara hög levnadsålder. Och om äldre ska representera äldre. så ska det vara äldre med ungefär samma bakgrund som de äldre väljarna.

    Med personval eroderas partierna ner och reduceras till något slags marknadsföringsbolag för penningstinna politiker. Partierna blir ”entreprenörer” i stället för folkrörelser.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att allmän rösträtt och demokrati går förlorad i och md personval är rent skitsnack Brorson. Beroende på hur man gör den så behövs det i de flesta fall inte speciellt mycket pengar för att göra en personvalskampanj vilket jag är ett bra exempel på.

      Ihärdigt bloggande har skapat stort stöd bland läsarna/följarna därför att de gilla de förslag och den sorts socialdemokratiska politik jag står för.

      Hade jag bestämt mig för att köra vilket jag bestämt att jag inte ska göra beroende på mitt hälsoläge hade jag med lätthet fått 3.500 kryss eller mer utan att investera en enda krona genom det arbete den för mig identitetsmässigt okända klubb som stödjer mig på FB med flera ställen.

      Politik handlar om att samla väljarnas förtroende och gör man det så är man alltid relevant i väljarnas ögon så länge man står upp för det man säger och envetet jobbar på för att söka stöd för ett genomförande för den politik man säger sig stå för.

      Jag vet hur traditionen ser ut Brorson men vi har nu hamnat i ett läge där väljarna vill se en annan sorts system än det som gällt historiskt – Något i som parti måste lyssna på och acceptera om vi vill vara relevanta och inte förlora röster framgent.

      • Brorson

        I ditt svar till Disenfeldt skrev du ”Nu skrev jag inte påståendet med mig själv i åtanke utan snarare set ur ett generellt perspektiv som omfattar alla” I ditt svar till mig handlar det bara om dig själv…. och hur illa behandlad du har blivit jämfört med personer med fler levnadsår i Sverige samt fler år som aktiva medlemmar i S.

        Du får kalla det skitsnack bäst du vill, men jag vidhåller att Vänsterpartiet har den bästa analysen av personvalens fördärvlighet. Märkligt att du inte håller med om det, när de flesta andra frågor som du driver är Vänsterpartiets ståndpunkter.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag kan köpa att vi har olika syn i frågan Brorson men jag hävdar fortsatt att personval och ett större genomslag för dessa i mitt parti är att lyssna på väljarn och vad de vill h och därför nödvändigt om vi som parti vill undvika att tappa röster i framtiden.

  6. Jonny Disenfeldt

    Dina drömmar om 3500 kryss är bara luft.
    Du har inte partiets förtroende.
    Du har inte väljarnas förtroende.
    Det finns ingen ”identitetsmässigt okänd klubb” på FB som stödjer dig.

    Din politiska strategi har misslyckats, du satsade på fel häst.
    Prova med V nästa gång, du är för en politik som är stämmer bättre överens med dem.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns ingen luft i mitt påstående Jonny och det är därtill ingen dröm utan ren fakta.

      Till och med Brorson vet att det finns en för mig vad gäller identiteten okänd klubb/församling som stödjer mig och hade som mål att få mig inkryssad till kommunfullmäktige fram tills dess att jag på grund av hälsoskäl valde att avstå denna gång.

      • Brorson

        Det visste jag inte alls, och du själv är fortfarande den enda källan, som jag känner till, att det skulle finnas en sådan grupp.

        Jag stödjer inte USA-imperialismen, och Fb är ett imperialistiskt företag – som eftersträvar världsherravälde – med säte i USA. Men det gör tydligen dina påstådda sympatisörer – på Fb?

        Säga vad man vill om Vänsterpartiet, men dom har rätt i personvalsfrågan. Tycka vad man vill om Vänsterpartiet och dess politik, men Peje Emilsson och andra välfärdskapitalister har hittills inte lyckats ändra på partiets något dogmatiska syn på vinster i välfärden genom att sponsra enskilda V-politikers personvalskampanjer – eftersom sådana V-politiker inte finns.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Då du lyfte saken var jag övertygad om att du visste om guppens existens Brorson.

          Sedan tycker jag fortsatt att det är fel att som dig utgå från att en personvalskampanj kostar pengar – Den kan vara helt gratis om man innan man drar igång den ser till att skaffa sig väljarnas stöd.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det enda jag vet är att gruppen på FB agerar under namnet Umeåfolket för Anders Forss

          • Jonny Disenfeldt

            Hur kommer det sig att du känner till denna FB-grupp (https://www.facebook.com/umefolketforandersforss/) .. utan identitet

            ”Den har presenterat sig” säger du… ja det har miljoner andra grupper gjort med på FB…

            Gruppen har 15 följare … hur stor är släkten?

            Man kan där läsa

            ”Anders Forss står för erfarenhet och en hederlig socialdemokratisk politik. Tråkigt har valberedningen gjort en kupp där karriärmänniskor, myglare och aktivister lyfts upp på listorna på bekostnad av politiker med erfarenhet och ett uppbyggt anseende hos de breda folklagren. Detta kan vi påverka genom personval. Vi tänker kryssa Anders Forss till fullmäktige.”

            Karriärmänniskor?
            Myglare?
            Aktivister?

            Vilka talar du om i ditt parti?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag pratar inte om någon i mitt parti Jonny och jag utgår från att det inte är någon som är släkt med mig som ligger bakom gruppen utan att det är andra människor vars identitet är okänd för mig som gör det.

            Tvärt emot vad du tycks tro är det rätt många Umeåbor som gilla den sorts politik jag står upp för och vill föra inom ramen för vårt parti.

  7. Alexander

    ” hade jag med lätthet fått 3500 kryss”

    Det vet du inte. Du kan tro/hoppas men det är inte fakta.

  8. Alexander

    ”Det vet jag”

    Fast du har inte fått 3500 kryss i ett val så det kan du inte veta.

    ”det finns en okänd klubb/församling”

    Hur vet du det när den är okänd?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Därför att den presenterat sig själv på FB Alexander och vad gäller stödet jag vet att jg har bland Umeåborna har jag varit rätt blyg i sammanhanget.

  9. Alexander

    ”Det enda jag vet är att gruppen på FB agerar under namnet Umeåfolket för Anders Forss”

    Fast du visste ju att det var minst 3500 som skulle rösta på dig? Ändå vet du inte vilka som ligger bakom?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vet inte vem om ligger bakom gruppen Alexander och gör heller inga efterforskningar i den riktningen. Väljarstödet och dess storlek bygger jag på helt andra saker än existensen av denna grupp – Nämligen på det stöd jag vet att jag har hos många för den politik jag vill driva.

      Med det är ämnet i just denna tråd avslutat och jag fortsätter gärna diskussionen med dig i saker som berör det jag skrivit i inlägget.

  10. Alexander

    ”är det rätt många Umeåbor som gillar den politik jag vill föra”

    Hur många är då ”rätt många”? 25%?60%?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tillräckligt många för att ge mig minst de 3.500 kryss jag talade om tidigare om jag inte bestämt mig för att avstå detta val på grund av mitt hälsoläge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.