Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Svenska skattesatser är rätt låga i en internationell jämförelse.

Så här inför ett stundande val tycker jag att det är dags att slå hål på den myt allinsen och SD gör sitt bästa för att etsa fast i svenskens medvetande när de allt som oftast påstår att de svenska skatterna på arbete är högst i världen.

Att påstå det är en ren och skär lögn och något som kommit ordentligt på skam om man studerar OECD:s siffror på området.

Sanningen är att Sverige inte alls har de högsta skatterna på arbete oavsett vilken av de två gängse mätmetoder som används.

Skattetryck och beskattning kan mätas på två sätt – Endera enligt den s.k. skattekilen vilket innebär skillnaden mellan en arbetsgivares bruttokostnader för lönen och den nettolön som löntagaren får utbetald. Det andra sättet att mäta skatt är genom att titta på marginalskatten vilket innebär att man tittar hur hög skatten är på den sist intjänade kronan.

Om man räknar efter metoden med skattekilen ligger Sverige för medelinkomsttagare på 10 plats bland OECD-länderna. Använder vi metoden med marginalskatter så ligger Sverige långt under medel om man tittar på låg- och medelinkomsttagare och deras beskattning.

Mätt på detta sätt ligger länder som USA och Storbritannien betydligt högre än oss trots att många lever i villfarelsen att USA är ett lågskatteland.

Det enda segmentet där vi sticker ut och ligger i topp med endast Belgien före oss är när vi tittar på skatten för riktiga höginkomsttagare vilket är helt i sin ordning då man inte kan beräkna skattetrycket ensidigt utifrån denna grupp.

Dessutom är svenska kapitalskatter relativt låga i en jämförelse då både arvs- och gåvoskatten, förmögenhetsskatten och fastighetsskatten avskaffats i Sverige sedan länge.

Tittar vi därtill på företagsbeskattningen och skatten för bolagens ägare är Sverige det bästa landet i världen att driva företag i enligt OECD.

Därför tycker jag att det är hög tid att sanningen om de låga svensk skatterna blir kända för alla medborgare samtidigt som alla som pratar om att Sverige har världens högsta skattetryck dämpar sig och börjar tala sanning.

Vill man hävda att svenska skatter är högst i världen bör man i sådant fall vara ärliga och säga att detta bara stämmer om vi tittar på de riktiga höginkomsttagarna.

Skattedebatten bör således sansas och fakta rättas till så att alla förstår vilka grupper vi pratar om i påståendet om att vi har världens högsta skattetryck.

För de stora massorna spelar det ingen roll om höginkomsttagare betalar höga skatter – Det som är riktigt viktigt är hur skattetrycket ser ut för de låg- och medelinkomsttagare som utgör majoriteten av Sveriges befolkning.

Således fastslår jag här och nu att majoriteten av alla svenskar har en relativt låg skatt!

Låt oss starta debatten om hur vi kan införa högre kapitalskatter för de med höga inkomster och stora förmögenheter så att skattesystemet blir ännu mer rättvist än idag.

För mig innebär ett rättvist och väl fungerande skattesystem att skatten på arbete alltid måste vara lägre än skatten på passiva kapitalinkomster.

För egen del tycker jag dessutom att fastighetsskatt ska införas på dyrare bostäder.

Slutligen – För den som är intresserad av att kolla mina uppgifter närmare är källan OECD och deras officiella statistik.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

126 kommentarer

  1. Alexander

    ” har en relativt låg skatt”

    Absolut. Därför bör vi höja skatterna. Förslagsvis på bensin och energi. Därefter ta bort delar av det förhatliga jobbavdraget. Sist högre kapitalskatter och naturligtvis även gåvoskatt och arvsskatt. Svensken är VERKLIGEN lågbeskattad! Mindre eget ansvar och mer till politikerna!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I ett internationellt perspektiv är våra skatter bevisligen rätt låga.

  2. Leif Andersson

    Eftersom du aldrig länkar till fakta som styrker dina påståenden är det svårt och verifiera dessa. Hursomhelst så är Sverige nummer tio överst från listan över OECD-länder med högst skattetryck mätt som beskattning i procent av lönen (den faktiska lönekostnaden för arbetsgivaren). Exakt samma nivå som Finland men högre än både Danmark och Norge.

    https://read.oecd-ilibrary.org/taxation/taxing-wages-2018_tax_wages-2018-en#page18

    Emellertid tillhör inte jag den grupp som klagar på nivån vad gäller beskattning av löneinkomster utan numera är den ganska rimlig. Det som är huvudproblemet numera är att löneökningarna inte kompenserar för den riktiga inflationen senaste åren (den statistik som riksbanken tillämpar är inte representativ för medelkonsumenten) samt att den svenska valutan tappat ca 15% i värde mot euron sen Löfvenregeringen tillträdde. Så svenska löntagare har tappat enormt mycket i internationell köpkraft.

    Så jag behåller gärna dagens nivå vad gäller beskattning på löneinkomster men inga fler smyghöjningar modell bostadsmagda där brytpunkten inte räknas upp. Sen en förändrad mer korrekt inflationsstatistik samt att riksbankens uppdrag förändrad att även inkludera ekonomiska riskfaktorer när de sätter styrräntan. Detta så att den nuvarande accelererande skuldsättningen för bostadslån motverkas med högre styrränta och inte ett ensidigt fokus på för närvarande felaktig inflationsstatistik. Sen som jag nämnt många gånger förr ska fastighetsskatten återinföras på lämplig nivå samt ränteavdragen avvecklas under en tioårsperiod dvs minskad med tre procent per år vilket gör att alla hinner anpassa sig utan problem. Dessa ökande skatteintäkter kommer staten att behöva till nästa lågkonjunktur men om det nu klagas från lobbyister, bostadsmagda, moderater och kristdemokrater är det bättre och sänka inkomstbeskattningen motsvarande för alla löntagare än att som nu inte agera alls.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har hänvisat till OECD och deras hemsida med statistik vilket borde vara lätt för dig att kolla Leif.

  3. Brorson

    Enligt OECD-statistik har Sverige just nu världens femte högsta skattetryck. Det är bra att vi inte längre har världens absolut högsta. Eftersom det hade drivit pengar ur Sverige och vi hade gått miste om investeringar till i övrigt jämförbara länder med lägre skattetryck. Vi har en bra finansminister. Hon är den bästa ministern i den nuvarande regeringen. Kostnaderna för flyktingkaoset 2015 och den fortsatt alltför höga asylinvandringen är inte hennes fel.Och nu kommer dessutom notan för skogsbränderna, som du helt har lyckats bortse från.

    Du förespråkar en vänster- (eller höger- ?) populistisk missnöjespolitik, som vore ytterst skadlig för Sverige om den genomförs.De, som påstår att Sverige har världens högsta skattetryck har alltså fel (år inte ”uppdaterade”), men utrymmet för skattehöjningar är inte alls så stort som du försöker påskina. Skattehöjningar kommer nog ändå. Du är inte medveten om att liten tuva kan stjälpa stort lass

    Du har, utan att bemöta påståendet, släppt igenom kommentarer från en typisk missnöjesdebattör, som kallar finansministern för ”Bostadsmagda”, utan har tvärtom hållit med denne. Du framträder under socialdemokratisk flagg, men sprider kverulans mot solidarisk och balanserad socialdemokratisk skattepolitik.Som framgår av föregående inlägg (ditt senaste svar till mig) vill du privatisera vägnätet och ersätta bilskatten med vägavgifter till privata väghållare.Med halvdiktaturen Malaysia som förebild.

    Trots flera påpekanden, inser du inte sambandet mellan punktskatter och inkomstskatt. Ju högre inkomstskatt, desto mindre utrymme för punktskatter. Detta gäller även vid skärpt progressivitet (= ökad marginalskatt) i skattesystemet, vilket jag har förespråkat på S-bloggarna under flera år innan du debuterade som politiskt orakel. Genom att stödja skattekverulanterna hjälper du till att slå undan benen för en återgång till en solidarisk socialdemokratisk skattepolitik och jämnar vägen för en allvarlig statsfinansiell kris. Vilket är förklaringen till att du även får seriösa borgerliga debattörer mot dig.

    Finansminister Magdalena Andersson är vårt starkaste kort i valrörelsen.

    • Leif Andersson

      Vill nog påstå att signatur Brorsons inlägg innehåller missnöjesyttringar trots att vederbörande uppenbarligen är sympatisör med Löfvenregimen.

      Jag kan muntra upp vederbörande med att det är ganska sannolikt att Löfven avgår efter höstens val och att ”bostadsmagda” tar över som partiledare. Har aldrig påstått att hon inte är kompetent men hennes oförmåga att genomföra nödvändiga skattereformer och då speciellt på bostadsområdet drar kraftigt ner betyget. Redan innan valet 2014 diskuterades behovet av att avveckla ränteavdragen för att förhindra en bostadsbubbla när riksbanken sänkte till nollränta men ingenting har hänt på fyra år trots att riksbanken numera som bekant har negativ styrränta på 0,5%.

  4. Alexander

    Anders

    När jag och andra hänvisar till olika instititut, mätningar osv slår du bara ifrån dig och hävdar att sunt förnuft och erfarenheter betyder mer. Varför ska vi inte göra likadant nu?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag hänvisar till OECD som är en välrenommerad organisation och i vissa situationer ska man använda sunt förnuft för att bilda sig en helhetsbild – Det kan man göra även i detta fall och gör man det så kommer man till slutsatsen att de som påstår att Sverige har världens högsta skattetryck och skatter ljuger ordentligt.

  5. Alexander

    Anders

    En tiondeplats av 35 medlemmar är alltså lågt i dina ögon? 25 länder av 35 har alltså lägre skatter…

  6. Alexander

    Nu kan vi använda den diskuterade medianen för att kolla sanningshalten i Anders påstående. OECD består av 35 länder. Medianen är då 18. Sverige ligger på plats 10. Enligt Anders är detta relativt lågt. Alla förstår att det är den övre tredjedelen. Anders far alltså med osanning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De som påstår att Sverige har världens högsta skatter och världens högsta skattetryck ljuger och det är det och inget annat jag lyfter upp i inlägget Alexander.

      Jag far inte med osanning Alexander – De som far med osanning är de som påstår att Sverige har världens högsta skattetryck och skatter.

  7. Bertil Lund

    Sannigen är att arbetslösa, sjuka, och många pensionärer betalar högre skatt än löntagarna på lika inkomst.

    Sannigen är även att de som har inkomster på avkastning i ex:ISK
    KF beskattas kort sagt nästan ingenting.
    detta speciellt när det inte finns nån arbetslinje på börsen.

    Om du satsar 100 000 får en avkastning på 30% d.v.s. Kapitalet ökar med 30 000 till 130 000 kr vilket inte alls är ovanligt sedan 2012. Då skattar du endast 585 kr

    Tjänar du istället 30 000kr på ett år genom arbete så skattar du ca: 3800 kr.

    Det är först när du satsar 600 000 får en avkastning på 180 000kr som du skattar nästan lika mycket som en som tjänar 30 000 kr på ett år genom arbete.

    Detta visar på hur fruktansvärt fel uppbyggt frukten av all produktion är.
    Inte ens löner har rimliga fördelningar.

    De inom sjukvården som räddar liv varje dag är sjuksköterskor eller undersköterskor betalas inte efter det viktiga jobb de utför nämligen vårda och rädda liv.

    Men rullar du tummarna snackar en massa dynga om att andra måste bli effektivare jobba högre upp i pensionsålder, tala om att de ska sänkas trösklar, försämra sociala skyddet.
    o.s.v.

    Världens ekonomiska system är fel uppbyggt. Det som kan rubba det är om ett enormt vulkanutbrott bryter ut och
    Förmörkar vår planet,
    Ex: Om Toba skulle explodera,
    Då skulle vilken moderatsprätt som helst
    Bli förskräckt.
    Nu blir man choklad enbart om en flygskatt motsvarande minsta sortens hamburgare drabbar de.

  8. Mia

    Hej! Intressant! Vore nyttigt få ett perspektiv på Umeås höga skatter jmf andra kommuner och de höga jämförelsebara kostnader som finns inom skola och omsorg kopplat till vad skattebetalarna får för det. Och vad alternativet kan vara?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den största förklaringen till skattesatserna i Umeå är att staden växer kraftigt och att vi redan nu tar mycket av kostnaderna i stället för att skjuta dem på framtiden.

      I en framtid ser jag alla förutsättningar för att Umeå ska kunna sänka skatterna utan att välfärd och annat drabbas men dit har vi några år innan det blir genomförbart.

  9. Alexander

    Anders

    Du far med osanning när du påstår att plats 10 av 35 är relativt lågt. Sedan förstår jag att du är besviken på att det finns länder som har högre, får du bestämma är vi snart etta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det gör jag inte – alldeles speciellt så gentemot de som sprider lögnen att Sverige har världens högsta skattetryck och skatter.

      Därtill har jag aldrig hävdat att Sverige har de lägsta skatterna.

      Får jag bestämma så kommer skatten för låg och medelinkomsttagare att sänkas än mer i en framtid – Detta samtidigt som välfärden byggs ut och därför att vi kan göra så därför att vi har stoppat möjligheten att skatteplanera och därför säkerställt att företagen betalar skatt i Sverige på vinster gjorda här.

  10. Alexander

    ”Således fastslår jag här och nu att majoriteten av alla svenskar har en relativt låg skatt”

    Dina egna ord. Som inte är sanna.

  11. Alexander

    ” De orden är helt sanningsenliga”

    Nej. Plats 10 av 35 är inte relativt lågt. Hur kan du inte begripa det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ämnet i inlägget var inte en debatt om huruvida 10 av 35 är lågt eller inte utan en debatt om att de som påstår att Sverige har världens högsta skattetryck och skatter ljuger – Hur du inte kan begripa det är oerhört anmärkningsvärt Alexander.

  12. Alexander

    Anders

    Läs din rubrik. Det står ” svenska skattesatser är rätt låga i en internationell jämförelse”. Senare påstår du ”de orden är helt sanningsenliga ” när du refererar till” således fastslår jag här och nu att majoriteten av alla svenskar har en relativt låg skatt”.

    Glasklart. Du framstår som allt larvigare när du aldrig kan erkänna dina misstag. Inte ens när det står på pränt så att alla kan se.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är just det svenska skatter är – relativt låga och alldeles speciellt så i relation till det lögnaktiga påståendet om att Sverige har världens högsta skattetryck och skatter.

  13. Jonny Disenfeldt

    ”Svenska skattesatser är rätt låga i en internationell jämförelse.”

    Vilket redan visats ovan av flera är en lögn.

    Som t.ex Brorson som kommenterar att enligt OECD-statistik har Sverige just nu världens femte högsta skattetryck.

    De siffror du hänvisar till visar att Sverige har ”Total Tax Wedge” på 42.9% , samtidigt är genomsnittet för OECD 35.9% vilket alltså är klart lägre …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja med så handlade inlägget om att de som hävdar att Sverige har världens högsta skattetryck och skatter ljuger Jonny så det jag påstår är ingen lögn.

      Därtill är skatterna för låg- och medelinkomsttagare rätt låga i Sverige så även det påståendet är sant.

      • Jonny Disenfeldt

        Din rubrik ”Svenska skattesatser är rätt låga i en internationell jämförelse.” är de facto en stor fet lögn.

        Vi har alltså klart högre skatter än GENOMSNITTET… det är INTE ”rätt låga i en internationell jämförelse”.

        Dina ständiga uppenbara lögner är skandalösa och förstör ju helt din trovärdighet, förstår du inte det?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är igen lögn Jonny – För låg och medelinkomsttagare så är det så det är.

  14. Alexander

    Anders

    ”Det är just det svenska skatter är-relativt låga”

    Att vara på plats 10 av 35 är inte lågt. Det är att tillhöra den övre tredjedelen. Du framställer dig i väldigt dålig dager, fast det förstår du inte. Min tro är att du är en fantastisk valarbetare för SD och Alliansen,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag framställer inte mig själv i dålig dager Alexander – Den som gör det är du och alla som precis som jag skrev i inlägget ljuger och påstår att Sverige har världens högsta skattetryck och skatter.

  15. Sixten Jonsson

    Vänsterstyret under denna mandatperiod har ökat skattetrycket med ca200 miljarder. Då måste jämförelsetalen varit i topp för 4 år sedan? Man kan ju fråga sig varför socialdemokraterna är på stark tillbakamarsch i Tyskland Storbritannien och Frankrike och i USA har demokraterna det tungt.Kan de vara så att väljarna tröttnat på den gigantiska offentliga sektor som visar sig vara ineffektiv och inte alltför sällan innehåller korruption med lukrativa förmåner till toppoltiker och höga tjänstemän,nu senast i Umeå.Dagens människor kanske vill skapa sig sin egen framtid utan att allt ska gå via bidrag och skattetransfereringar.Om några veckor får vi kanske ett svar vad svenskarna väljer?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi pratar om Sverige Sixten och verkligheten är den att de som påstår att Sverige har världens högsta skattetryck och skatter ljuger.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vilket inte stämmer om man ser på OECD:s undersökningar i ämnet såvida det inte är de riktiga höginkomsttagarna du avser som helt korrekt ska ha hög skatt.

  16. Alexander

    Anders

    Berätta för ”dina kärnväljare” som tankar bilen, betalar elräkningen eller handlar mat att skatterna är låga. Håller de med?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De får väl läsa inlägget och bedöma utifrån det Alexander – Så här långt är det bara sådana som du som försökt attackera mig och påstå att svenska skatter är höga och att jag skulle ljuga trots att jag talar sanning.

      Att det är så säger en hel del tycker jag och därtill en hel del om dig.

  17. Alexander

    Anders

    Det kan ju inte vara bra att vanligt folk betalar låga skatter? Hur solidariskt är det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är bra att låg- och medelinkomsttagare betalar låga skatter och att höginkomsttagare betalar höga skatter – Att så är fallet visar att den solidariska fördelningspolitiken fungerar.

  18. G-A Karlsson

    Och hur högt är grundavdraget i Storbritannien, Anders?

    (Det är inte svårt att ta reda på.)

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur högt det är har inte med saken at göra om du tittar på hur OECD gjort sina beräkningar G-A. Faktum kvarstår – De som påstår att Sverige har världens högsta skattetryck och skatter ljuger storligen vilket är precis det jag anför i inlägget.

      • G-A Karlsson

        Sverige har förvisso höga skatter på arbete men det finns länder som har ännu högre skattesatser.
        Så långt är jag med.

        Vad gäller grundavdraget i Storbritannien är det 11 350 pund (ca 137 000 svenska kronor) per år.
        Inkomstskatten i GB ligger sedan på 20 procent och de flesta torde hamna någonstans i intervallet mellan 11 351 pund och 46 350 pund.

        Brittisk inkomstskatt stiger sedan till 40 procent vid brytpunkten 46 351 pund om året (ca 535 000 svenska kronor).
        Nästa brytpunkt ligger vid 150 000 pund och där når man högsta nivån som är 45 procent.

        Brittiska skatteverkets egen hemsida bekräftar att jag talar sanning:
        https://www.gov.uk/income-tax-rates

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det enda jag pratar om i inlägget är att de som påstår at Sverige har världens högsta skattetryck och skatter ljuger och att svenska skatter i en internationell jämförelse är rätt låga – Det står jag för varje dag i veckan och de siffror som OECD räknat fram litar jag på G-A.

          • G-A Karlsson

            Förvisso, och jag ifrågasätter inte heller OECD. Deras siffror stämmer säkert.
            Svenska skatter är såvitt jag kan se INTE högst i världen i dagsläget.
            Det har funnits tidpunkter när de HAR varit högst. Men inte just nu.

            Däremot vill jag klargöra detta vad gäller Storbritannien – och detta avser i synnerhet grupperna ”låg- och medelinkomsttagare”:

            För det stora ”flertalet” i Storbritannien är taxeringen av arbete något LÄGRE än i Sverige, vilket framgår tydligt av länken till GOV.UK i mitt förra inlägg.

            För en vanlig jobbare i GB är skatten alltså en aning lägre än i Sverige.
            Detta gäller alltså för arbetsinkomster upp till motsvarance ca 500 000 SEK.

            För personer med riktigt höga inkomster – t.ex. motsvarande ett par miljoner SEK om året – så blir skatten i Storbritannien sannolikt en bit HÖGRE än den hade blivit i Sverige. Men den gruppen är ganska liten.

            Jag kommenterar inte USA eftersom jag inte känner till förhållandena där och bestämmelserna varierar dessutom mellan alla 50 delstater.

            Vänligen Gerry

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – jag skriver om det som är och inte om det som varit i detta inlägg G-A.

            Ska vi sedan börja prata grundavdrag och annat måste vi även prata om vilken välfärd man får för sina skattekronor och gör vi det ligger Sverige ljusår före UK – Tro mig som både bott och skattat där.

  19. Alexander

    Anders

    Du skriver ”mätt på detta sätt ligger USA och Storbritannien betydligt högre än oss trots att många lever i villfarelsen att USA är ett lågskatteland”

    Anser du att USA är ett högskatteland? Eftersom att det är en villfarelse att de är ett lågskatteland så undrar jag vad din uppfattning är.

    ”Därför tycker jag att det är hög tid att sanningen om de låga svenska skatterna blir kända för alla medborgare”

    Så har du skrivit. Förstår du att man får uppfattningen att du tycker att svenska skatter är låga?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      USA har enligt OECD högre skatter än Sverige för låg- och medelinkomsttagare så sett ur den synvinkeln är de ett högskatteland jämfört med oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.