Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Aktieanalytikerna borde göras ansvariga för felaktiga analyser.

Vi befinner oss mitt i den rapportflod där börsföretagens kvartalsrapporter presenterats i en strid ström i Sverige och i andra länder med tillhörande börsoro som följeslagare till rapportfloden.

Den sak som är lika slående som oroande är att många företags aktiekurs får mycket stryk på världens börser och pressas nedåt trots att företagen ifråga ökat både vinster, omsättning och aktieutdelningen jämfört med samma kvartal föregående år.

Att aktiekurserna pressas nedåt för sunda ovh vinstgivande företag trots att företagen i realiteten gjort ett mycket bra resultat är skadligt för världsekonomin.

Att det är till skada beror på att det inte är ovanligt att både pensionsfonder och småsparare följer analytikernas köp- och säljråd och därför är de stora förlorarna när aktiekurserna pressas nedåt på grund av analytikernas felaktiga analyser.

Att som nu bygga aktiekurser på spekulationer är inte rätt och riktigt och att göra så utgör ingen säker väg framåt då de enda som i egentlig mening tjänar på fluktuerande aktiekurser är banker och finansinstitut.

I den bästa av världar borde ett företag värderas efter sitt substansvärde – Dvs. efter en formel där skulderna dras från företagets tillgångar för att visa företagets reella värde för stunden.

Dessutom är det hög tid att vi slutar titta på dopade aktiekurser när vi köper, säljer och förvaltar aktier – I den bästa av världar är det företagets långsiktiga utdelning tillsammans med den långsiktiga reella värdeökningen enligt substansmetoden som bör styra huruvida en aktie är köpvärd eller inte och huruvida det är dags att sälja av en aktie eller inte.

Exakt hur vi ska lösa problemet och klara av att reglera marknaden har jag inget fullständigt svar på ännu. En väg kan vara att göra bankerna/finansinstituten och analytikerna direkt ansvariga för felaktiga analyser – En annan annan att återreglera bank- och finansmarknaden och återföra dem till det regelverk som gällde innan avregleringen.

Med det sagt så önskar jag debatt i ämnet då det är för att skapa en sådan jag författat och publicerat inlägget.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

13 kommentarer

 1. Erik

  Du är ägare till aktier och substansvärdet per aktie uppgår till 100 kr och vinsten per aktie uppgår för närvarande till 5 kr per aktie. Då är du alltså villig att sälja aktierna till mig för 100 kr per aktie och avstår därmed den vinst du skulle fått om du har haft kvar aktierna. Nu förtäljer ju inte detta exempel våra kunskaper om marknaden för denna aktie. Du kanske har information att aktien är på väg att bli värdelös och gladeligen säljer de till mig för 100 kr per aktie. Och jag kanske har information om något som gör att vinsten kommer att fördubblas och tackar då ödmjukast för din generositet och den rabatt jag fick.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Hur många årsvinster man ska få som premie vid en eventuell försäljning avgörs vid varje köp/säljtillfälle Erik. Däremot är det inte hälsosamt att som idag blanda in en massa luft i aktiekurserna som gör att ett företags substansvärde och verkliga vinst helt saknar betydelse för dess börsutveckling.

 2. Bertil

  En sak är säker att analytiker nyttjar sin egen utsago. Hur många ggr har inte jag sett under 30års tid hur man ex: rekommenderar köp på en aktie.
  Vad händer! Jo kursen stiger samma dag analysen kommer ut.
  Därefter kan kursen falla från 10-40 %
  Därefter börjar uppgången.

  Samma senario gäller vid en rekommendation om det motsatta.

  Så ska det så klart inte funka.
  De som är rutinerade vet spelet
  Medan orutinerade åker dit.

  Sen detta med skatten på avkastning
  och ISK liksom KF är kort sagt rena skattefiffket och skattesmitande.
  Ansvariga inom Alliansen som klubbade det borde sättas på bröd och vatten
  Det är så in i h-vete idiotiskt så
  Det är värre än kriminalitet som sjervpä annat vis.
  Hur kan nåt få reformeras där alla skatt i princip tas bort. Skadan blir än värre då detta kapital används i företag för att öka vinster få bort personal.

 3. Leif Andersson

  Det enda egentliga problemet jag ser är analyser med köp- och säljråd i mindre bolags aktier eller bolag med låg omsättning av aktier. Detta kan då vara extremt kursdrivande och därmed riskfyllt på kort sikt. Men här kan man göra ett aktivt val att t.ex. bara ha aktiefonder med bred riskspridning eller aktier i bolag på antingen large eller mid cap. Personligen rör jag inte förhoppningsbolag med tång samt har väldigt få mindre bolag i portföljen. På det sättet undviker jag denna risken.

  Eftersom aktier bör värderas utifrån framtida förväntad avkastning och vi snart bör gå in i lågkonjunktur är det rimligt att kurserna kan falla trots ökad vinst och omsättning. Om du tycker att bolag med en sund verksamhet, stabil vinst samt god direktavkastning faller omotiverat mycket bör du ju istället se det som ett köpläge. För egen del tycker jag börsen generellt känns ganska dyr med tanke på de nuvarande utspelen kring handelsrestriktioner, det stundande högst osäkra svenska valet samt som jag nämnde risken för en sämre konjunktur. Det som möjligtvis talar för att börsen inte är så dyr är kronans ras mot euron och us-dollarn.

  Tolkar ditt inlägg som att du skulle förorda någon form av automatiserad kurssättning baserad på faktorer som bolagets omsättning, vinst, utdelning, substansvärde mm. Har dock svårt och se hur det ska gå till men om du har aktier i bra bolag så kommer ju aktiekursen att gå upp förr eller senare även om aktien inte är så populär bland köparna. Så har svårt och se vad som är problemet utöver det jag nämnde ovan.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   I detta fall pratar jag om de större bolagen Leif då jag precis som dig tycker att man ska undvika riskfyllda småbolag i alla lägen utom de där man personligen sitter på en investeringsportfölj som är år 10 miljoner eller större.

   Jag vill inte ha någon automatiserad kurssättning utan bara betydligt mindre av analytiker, analyser och offentliga råd från dessa – Därtill mer av värdering enligt den substansvärdesmetod jag skrivit om i inlägget.

   • Leif Andersson

    En lösning kanske skulle kunna vara att köp- respektive säljråd från analytiker bara fick publiceras inom vissa specifika tidsintervall kopplat till rapporttillfällena. Personligen ser jag som sagt inte detta som något större problem vad gäller de större bolagen. Om någon analytiker t.ex. kommer med ett köp- eller säljråd gällande Investor kommer kursen att röra sig ytterst marginellt. Detta eftersom den absoluta majoriteten av aktieägarna är långsiktiga ägare med god kännedom om det aktuella substansvärdet. Om man sen spekulerar i förhoppningsbolag är det en helt annan sak med mycket större risk vad gäller kurspåverkan av analyser.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det är ju det de gör idag och det är därför aktier får stryk trot rekordresultat.

     Detta måste undvikas och ju mer jag tänker på saken ju mer övertygad blir jag om att något av de förslag jag nämnde i inlägget är lösningen på problemet.

 4. Bosse

  Replik till Bergis inlägg:
  Vissa reportrar tycks hämta sitt stoff från Facebooks och Twitters skvallerfabriker, medan polisen säger något helt annat:

  Maria Jacobsson, Polisen: >> En person reagerade väl rätt så kraftigt på att han var död så han kastade en sten på polisbilen, så det var egentligen bara i sorg. Men trots det är det inte okej att förstöra en polisbil så han greps och fick stöd och hjälp i arresten, säger Jakobsson. >>

  Att söka sanningen kan numera vara en ganska slirig promenad, och i ständig uppförsbacke.
  Att bara flyta med strömmen inom sin illvilliga filterbubbla, är mycket mycket enklare….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.