Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Donald Trump är en förändrad man efter mötet med Putin.

Jag vet inte om det är fler än jag som har sett ett kraftigt förändrat beteende hos Donald Trump efter mötet med Putin?

För mig är det helt klart och tydligt att den Trump vi upplevde före mötet och den Trump vi upplever idag är två helt olika personer.

Innan mötet uttalade sig Trump om allt och alla både via twitter och i intervjuer och varje gång han filmades gående så rörde han sig med stort självförtroende och med en mun som ständigt talade till de som kantade hans väg under promenaden.

Kort kan man säga att Trump såg ut att trivas oerhört bra med sin roll som president och framför allt av att alltid stå i centrum för all uppmärksamhet.

Efter mötet med Putin är det beteendet som bortblåst och varje gång Trump filmas ser han trumpen, ledsen och plågad ut och där han tidigare utstrålade glädje över att vara i centrum utstrålar han nu motsatsen.

Kort sagt uppvisar Trump efter mötet med Putin ett miserabelt kroppsspråk som påvisar att han är tillbakahållen på ett eller annat sätt och att han inte är nöjd med situationen.

Senast igår på TV såg Trump oerhört plågad ut när han promenerade från sin helikopter och där Trump tidigare utstrålade gott självförtroende och en naturlig känsla av att vara i full kontroll uppvisade han nu osäkerhet, vantrivsel och en oerhört plågad uppsyn.

Att twittrandet minskat efter mötet med Putin tycker jag mig märka även om jag saknar tillgång till säker statistik på området. En sak syns dock tydligt och det är att Trump till skillnad mot tidigare inte längre pratar rakt ut till allt och alla när han rör sig i olika sammanhang.

Min självklara fråga blir därför vad som har hänt?

Har Putin talat allvar med Trump och talat om för honom att han kommer att släppa dålig information om honom om han fortsätter på inslagen väg eller beror förändringen på andra orsaker?

Den frågan vill jag gärna att vi debatterar och samtidigt undrar jag om det är fler än jag som observerat ett kraftigt förändrat beteende hos Donald Trump efter mötet med Putin?

Skulle det till äventyrs vara så att främmande makt har kontroll över USA:s president så är det allvarligt och något som måste åtgärdas för att återställa ordningen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

32 kommentarer

 1. Leif Andersson

  Följer inte Trumps agerande i detalj så jag kan påstå mig ha sett någon förändring. Men kommer ihåg när du för ganska länge sedan menade på att Trump snart skulle få avgå. Han sitter fortfarande kvar och om jag inte minns fel nämndes en undersökning på SVT där han var den populäraste republikanska presidenten bland republikanska väljare sedan George Bush den äldre.

  Eftersom han har suttit kvar så här länge är jag ganska övertygad om att han sitter mandatperioden ut ifall inte någon väldigt stor skandal uppenbaras. Dessutom tycker jag inte demokraterna har någon bra motkandidat. Bernie Sanders är för gammal vilket snart även Trump är. Men republikanerna själva har inte heller någon uppenbar ny kandidat för presentposten. Tror detta också kan spela in i att Trump kan vara kvar även om han beter sig ganska underligt för att vara en amerikansk president.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det jag tidigare skrivit om hans avgång och då speciellt delen att han kommer att skapa den själv står jag fast vid Leif.

   Det förklarar dock inte den plötsliga förändring i hans beteende som skett direkt efter mötet med Putin.

  • Anders

   Jag följer Trump och ser ingen nämnvärd skillnad alls. Ställer mig väldigt frågande till hela blogginlägget. Vad jag har sett går Trump på precis som vanligt .
   Däremot kan det ju vara så att svensk media har börjat skildra Trump på ett annat sätt.

   Kan bara konstatera att Trump sitter säkert trots alla rykten och ställer han upp till omval kommer han säkert att vinna. Har man inte lyckats avsätta honom under den här tiden så har man inget på honom. Så enkelt är det.
   Undersökningar visar att han blivit mer populär och det är på grund av den starka amerikanska ekonomin och att hans jobbskapande politik gett resultat. Det är bara gapiga och rabiata motståndare som tycker att det är dåligt att ekonomin är stark och att arbetslösheten sjunker.
   Det sjuka är att det på riktigt finns de som sitter och hoppas på att det ska gå åt helvete för Trump.
   Det är som att sitta i ett flygplan och hoppas att kaptenen misslyckas bara för att man inte gillar honom.

   • andersforss (inläggsförfattare)

    Då har du och jag sett helt olika saker Anders – För egen del ser jag Trumps beteende efter mötet med Putin som helt förändrat.

 2. Jonny Disenfeldt

  Anders skriver ”Skulle det till äventyrs vara så att främmande makt har kontroll över USA:s president så är det allvarligt och något som måste åtgärdas för att återställa ordningen.”

  På med foliehatten … oj oj … vilka ideer du har Anders …

  Det ÄR tungt att vara ledare för ett land som USA, England etc … det har vi sett, Obama, Tony Blair etc, alla åldrades de snabbt och slets ned av tyngden av sitt ämbete.

  Att presidenten inte uppmärksammas så negativt längre i Svensk press är kanske ett tecken på att han minskat på sina grodor vilket väl är bra?

  Trump har kanske insett att han troligen ska spendera ytterligare en ämbetsperiod som president efter nästa val i brist på motkandidater, kanske inte det lugnaste att ägna sitt liv med på ålderns höst … han är trots allt redan 72 år …

 3. Alexander

  Anders

  Kan det vara så att Trump fått veta att hans Watergate är nära förestående? Det har ju varit på väg ett tag och nu kanske det är dags…

 4. Alexander

  ”Du har ställt frågan och nu är den publicerad”

  Jag tänkte att du kan svara eftersom att du kan förutspå?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag ska samla på mig alla reaktioner och all input och därefter återkomma med vad människor tror är orsaken – Din tro är som jag sa registrerad och noterad och därtill publicerad såsom varande din åsikt i frågan.

 5. Anders Nilsson

  Den som inte följer Fox News eller THE Federalist vet för lite om dagsaktuell politik.
  90% av det vänstermedia i USA ”rapporterar” om Trump är negativt DN och SvD
  gör rewrites på materialet i am. vänstermedia som kallas ”analyser” Så blir allt
  om Trump i sv etablissemangsmedier också till 90% negativt. Sv journalister
  vill eller kan inte källkritiskt granska motstridiga uppgifter,

  • andersforss (inläggsförfattare)

   För egen del tittar jag en hel del på utländska nyheter – Bland dem amerikanska och det jag skriver om bygger på egna iakttagelser av trump och hans beteende före och efter mötet med Putin.

 6. Fredrik

  Jag har följt den amerikanske presidenten sedan Bush 43 på nära håll i deras kontakt med media, folket och/eller andra länder. I och med Obama så blev bland annat Twitter ett verktyg som den amerikanske presidenten använder sig av, dels offentligt och dels privat.

  Att Trumps beteende skiftat efter Helsinki Summit är att inte riktigt ha koll på dels hur amerikansk politik fungerar och dels på hur Trump fungerar. I november är det Midterms. Alltså, alla platser i huset, 33 i senaten samt en del guvenörsplatser ska väljas i USA och detta sätter en del av tonen. Man kan gå tillbaka till alla presidenter i modern tid, från Eisenhower till idag, och se hur presidentens beteende skiftar eftersom det nalkas val. Samma händer i Sverige just nu, mängder av löften sprids med vinden för tillfället i Sverige OCH i USA MEN, den stora skillnaden är att presidenten INTE ska väljas. Presidenten behöver inte kampanja på det sätt som ledamöterna i huset samt en tredjedel av senaten måste göra.

  Lägg därtill jobbet i sig, här lägger jag ingen personlig värdering i presidentens åsikter, men efter 18 månader på detta jobb så ansåg många att Obama, Bush43 och Clinton alla såg ut att ha gått in i väggen. De såg trötta ut, de var inte lika engagerade mm offentligt och man tyckte att det såg ut som att de tappat gnistan.

  Så, så långt är det alltså inget unikt med Trump. Det som skiljer Trump från t ex Bush 41/43, Clinton och Obama är framför allt Robert Mueller. På samma sätt som Woodstein (Woodward & Bernstein) ”jagade” Nixon i tysthet utan möjlighet till insyn för presidenten så gör nu Mueller detta för/mot Trump. Insynen är i princip obefintlig och detta skrämmer inte bara en sittande president, det skrämmer i princip alla nationellt/lokalt valda politiker. Utgången av Muellers utredning är så oviss och att detta tär på presidenten är alldeles tydligt.

  I detta skede blir presidentens budskap extremt enformigt. Och alldeles speciellt då med de val presidenten gjort för sin närmaste krets av ”rådgivare”. För, i motsats till de senaste femtio åren av presidenter så har Trump omgärdat sig med familjen. Och när någon gör fel, vilket händer oss alla, så kan man säga att en av två saker händer. A) Rådgivaren som gör fel, lämnar in sin avskedsansökan utan att presidenten måste sparka denne eller B) Rådgivaren får skulden för felet och sparkas offentligt av presidenten. Så, när det är dina familjemedlemmar – hur gör du?

  Hos folket är presidentens styrka förknippat med handlingskraft, och handlingskraft är att sparka folk.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har rätt bra koll på hur saker fungerar i USA Fredrik och är därtill fullt medveten om att man även som president kan behöva perioder av återhämtning och att man går igenom perioder där jobbet känns tungt.

   Det underliga och slående är att detta sker direkt i samband med Trumps och Putins gemensamma presskonferens och tiden direkt efter konferensen – Hade det skett vid en annan tidpunkt skulle jag ha reagerat annorlunda men som saken är nu signalerar Trumps kroppsspråk att något är på tok och att det sannolikt har med mötet med Putin att göra.

   Trump är en personlighet som historiskt inte ändrat sitt beteende ens när han gått igenom riktiga stålbad och att det sker nu lämnar många frågor obesvarade som bara Trump kan svara på.

   Di sista rad i inlägget håller jag bara delvis med om – handlingskraft är viktig men att sparka folk till höger och vänster är inget bevis på handlingskraft utan bara på att man hade dåligt omdöme när man tillsatte den man nu sparkar.

   • Fredrik

    Jag är inte intresserad av om du håller med eller inte. Som exemplet om handlingskraft. Det är, i USA och dess president, ett styrkebesked att sparka folk. Vare sig du tycker likadant eller inte Anders. Och jag har, sedan 1990 studerat detta fenomen vi kallar för USA. Många år på heltid, så att du säger dig ha god insikt i amerikansk politik tar jag med en skottkärra salt.

    Du tittar på USA utifrån dina ögon, din övertygelse och din politiska ställning här i Sverige. För att förstå amerikansk politik och hur denna, vissa gånger helt absurt tar en viss form är något helt annat. Mycket av dina egna personliga åsikter måste ställas åt sidan för att kunna förstå amerikansk politik, på samma sätt som amerikaner inte kan till fullo förstå vår politik – även om de bott här fem, sex år. Så, det som gäller för dem gäller också för dig Anders.

    Studier visar att alla presidenter har upp- och nergångar. Att det ska vara själva mötet med Putin anser jag däremot aningens konspirerande. Sanningen ligger djupare mer på hemmaplan än på bortaplan, för även om Ryssland bevisats ligga bakom hackande av det amerikanska valet 2016 så kommer aldrig Putin erkänna detta. Aldrig. Han kommer aldrig att avgå eller ens bli bedd om att avgå.

    Däremot kommer ett sånt bevis kosta Trump mer, men det har inget med toppmötet i Helsingfors att göra, utan om Robert Mueller.

    När var du i USA senast och pratade politik med toppen? Eller för den delen botten? Mycket händer på kort tid, framför allt i USA.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Vart sanningen ligger blir säkert känt med tiden men det är oerhört märkligt att dessa saker sammanfaller på det sätt de gör och därav min reaktion.

     Mitt senaste besök i USA ligger ett par år bakåt i tiden på grund av mitt hälsoläge som inte tillät mig att resa som planerat detta år – Däremot håller jag konstant kontakt med de människor jag lärde känna medan jag bodde i USA och de håller mig uppdaterad på hur snacket går i USA på sidan av det som visas i media.

     Ska man tro på dem så har inga dramatiska förändringar skett annat än att man fått en mycket speciell person som president i och med Trump. Jag pratade med ett par av mina närmaste vänner igår och bägge är liksom jag mycket förundrade över Trumps snabba förvandling från arrogant och självsäker till undfallande och osäker.

     • Fredrik

      Be dina bägge vänner flytta ur deras mammas källare och öppna ögonen och läs en tidning. Om de inte förstår den utredning som Mueller leder så är de alldeles för involverade i något som inte har någon kontakt med verkligheten.

      Igår gick Cohen i rättssalen. Utgången är fortfarande oviss. Att inte förstå presidentens oro över det faktum att hans fd privata advokat ställs inför rätta är att inte förstå sin egen omgivning. Och inte förstå HUR det amerikanska rättssystemet fungerar. En enkel fråga som en majoritet av USA frågar sig nu är: Har Cohen sålt ut sin föredetta klient för att själv slippa ett väldigt långt fängelsestraff och istället få sitta på en Country Club i sex månader?

      Om du inte förstår den oron, ja då förstår du inte mycket om amerikansk politik. Jag förstår och förutom mina år där borta besöker jag minst en gång varje år både NY och Washington.

      Vad all denna utredning ger oss får framtiden utvisa, så klart. Men, det är mer på spel än så. Huset och Senaten är på spel. Miljoner av $ är på spel. Och många av dessa som riskerar mista dessa $ är dem som inte från grunden av sina liv var berikade med dessa. Och många, väldigt många är livrädda för vad utgången av valet kommer att bli. Tappar GOP både huset och Senaten så är det totalstopp för Trump. I princip.

      Så, det är inte vad Putin vet eller inte vet – politiken som Trump kört på i 18 månader börjar krackelera och om basen försvinner, då spelar det ingen roll vad Putin vet eller Mueller kommer fram till.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Min vänner är bägge rätt inflytelserika och framgångsrika människor som på inget sätt bor i sin mammas källare Fredrik.

      För egen del har jag sedan läge spått att Trump kommer att skapa sitt eget Watergate och den förutsägelsen kvarstår jag vid -Exakt hur och när vet jag inte med exakthet och för en stund trodde jag att det skulle ske mycket snart men får lov att stanna vid min förutsägelse som är att det kommer att ske under mandatperioden.

      Att han blir förrådd av sina egna är ingen dålig gissning.

 7. Chrille

  Enligt de nyhetsprogram jag följer från USA typ Face the Nation och liknande så är det problemen med Michael Cohen snarare än Putin som ligger bakom ett mer defensivt beteende. Detta inträffade ju precis då Trump träffade Putin och journalisten som låg på om Cohens eventuella vittnesmål mot Trump gjorde att hon blev bannad från åtminstone nästkommande pressevent.

  Jag tror inte en millimeter på att Trumps situation är hotad, 10 % av de klavertramp han har gjort skulle ha fått vilken annan president, senator eller kongressperson att sluta. Visst är han sin största fiende men märk väl att republikanerna ser en klar nytta med Trump Låt Trump ta uppmärksamheten från det som faktiskt sker i USA med en skenande statsskuld och alltmer extrema klassklyftor.

 8. Alexander

  ”Trump är en personlighet som historiskt inte ändrat sitt beteende ens när han gått igenom riktiga stålbad”

  Du är alltså kapabel att bedöma det? Tänk om hans närmaste säger något annat?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Så vitt jag vet har de aldrig sagt det och det har dessutom aldrig synts utåt i Trumps beteende.

 9. Alexander

  ”Det tog hårt på honom och hans framtoning blev mjukare och vänligare”

  Sagt om Donald Trump efter en personlig kris. Källan är en närstående….

 10. Jan

  Visst, Putin har säkert en hållhake på honom. Valet var säkert riggat. Men det spelar ingen roll. Så länge Demokraterna inte har någon presidentkandidat värd namnet så sitter han säkert. Etablissemanget är krossat i USA. Hillary är körd och Bernie Sanders är för gammal. Så där går det när man tappar kontakten med folket. Samma sak är på väg i Sverige. Och i Europa. Socialdemokraterna har dock fortfarande inte förstått det. Därav arrogansen. Och ignoransen…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Nästan mn inte riktigt är min bedömning – Den närmaste veckan får ge svar på hur det står till med saken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.