Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Skatteplaneringen dyrare än invandringen för samhället.

I denna artikel publicerad på följande länk: https://www.dn.se/debatt/invandringen-kostar-mindre-an-skattefusket/ framgår det jag länge påstått klart och tydligt – Att skatteplanering och lagliga åtgärder för att slippa betala skatt i Sverige innebär större kostnader för samhället än vår samlade invandring.

Att det är så har jag påtalat länge och att Suhonen och Therborn bekräftar detta är bra och bör leda till en ordentlig debatt med alla som vill skylla alla neddragningar i samhällets skyddssystem på problem och kostnaden för invandringen – I vart fall om de önskar debattera saken med mig eller andra socialdemokrater.

Skatteplaneringens kostnader för samhället i form av uteblivna skatteintäkter för vår allmänna välfärd är betydligt större än de siffror som används i debattartikeln men för mig får det vara så för stunden då det är debatten om fenomenet snarare än den exakta summan som är viktig att debattera.

Den skatteplanering som sker för stunden är förödande på fler sätt än de uteblivna skatteintäkterna för staten – Förutom uteblivna skatteintäkter skapas med skatteplaneringen utrymme för osund konkurrens och för mutbrott med oerhört liten om ens någon risk för upptäckt.

Hur och varför frågar säkert många?

  • Därför att företagen med delar av de pengar som skulle ha betalats i skatt från tid till annan väljer att sälja med förlust för att ta död på oönskade konkurrenter i syfte att tjäna ännu större pengar när konkurrensen är död och försvunnen.
  • Därför att delar av de pengar företagen skulle ha betalat i skatt med enkelhet kan flyttas som muta mellan olika konton i skatteparadis utan att identiteten hos avgivande eller mottagande part av mutan avslöjas.

Därutöver finns många andra baksidor med skatteplanering vilket jag beskrivit många gånger tidigare och att skatteplaneringen även om den för stunden är laglig är både skadlig, omoralisk och ökar klyftorna i samhället råder inga tvivel om.

Som genom eget arbete varande specialist på ämnet skatteplanering vet jag hur enkelt det är att sätta stopp för möjligheten att skatteplanera och det är detta jag jobbar för genom att aktivt verka för en enkel omskrivning av Sverige skatteavtal med andra länder som därefter gör skatteplaneringen mer eller mindre omöjlig.

Med det sagt hopas jag att detta inlägg och den tillhörande debattartikeln i DN-debatt får ordentligt genomslag i debatten inför valet.

Löfven har helt rätt – Årets val står mellan sänkta och uteblivna skatter och mer välfärd för alla!

Därför är det viktigt att rösta och än viktigare att rösta rätt – Vilket du favoriserar avgör du själv men för egen del så favoriserar jag ökad välfärd och det är därför min röst går till socialdemokraterna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

 

64 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bra att vi är överens om skatteplaneringen och jag har skrivit om den många gånger då jag ser mig som specialist på området och därför att den måste stoppas innan det är för sent.

      • Bertil Lund

        En mycket bra reflektion.
        Man undrar hur mycket det lobbades
        till Alliansens Borg och Reinfeldt för att skattebefria avkastning på kapital i ISK och KF
        Det är en helt sanslös reform.
        Betänk även att pengarna används även för att få bort folk i produktion och sätta in maskiner för att öka vinster.
        Så dels ger vinster aktieuppgångar samtidigt som närmast borttagen skatt ger ännu mer kapital.
        Men det räcket ändå inte. Man ska dessutom ta från svaga grupper och deras sociala skydd.
        På det så myglar högerpolitiker och lägger notan på skattebetalarna där de svagaste får det mest kännbart.
        Politiker inte minst på högersidan är nog mer kriminella än mängden som eldar bilar.

        Det är rent utav bedrövligt hur falskt politik idag bedrivs man blir rent utan ledsen, man funderar löns det rösta
        Det blir ändå kapitalisterna och deras egoister som styr.
        Åter mera Castro han skulle sätta blåslampa på dagens egoister.

        Det lustiga är att inte minst moderater har på sina plakat hårdare tag mindre bidrag o.s.v. Man vill slå ännu hårdare mot utsatta, enda sättet bemöta sånt är tyvärr med utrensning. Sen utrensning behöver inte ske i form av mord och sådan dårskap. Utan mera kännbara saker. Döden den befriar bara människor medan hårda tag plågar människor.

        Vi ser hela det nyliberala Europa jaga utsatta allt från tiggare till allvarligt sjuka.
        Sånt måste ju bemötas och de samlade resurserna fördelas bättre.

          • Beril Lund

            Svar till Sign: Kim
            Det gäller att välja diktatorer. Men bäst är ett jämlikt Sverige där fungerande Demokrati funkar.
            Att jämföra Castro med de nazistgrupper du väljer är ren motsats.
            De du nämner är nog de du själv vill ha.

            Att ha diktatorer som förtrycker svaga gynnar välmående rika är ju de du nämner.
            Du menar alltså att svaga grupper som förtrycks som skett i Sverige bara ska ta emot och hylla det som görs.

            Castro han är den ende diktator som tagit parti för fattiga och svaga grupper.
            Vi behöver fler sådana typer.

            Världen är full av väldigt rika som med pengars makt förtrycket svsga grupper och hånar dem.

            Nämn inga såna som RF, VAM, SMR
            I de sammanhang jag skriver det är motsatsen till jämlikhetsdiktatorer eller jämlikt demokratiskt samhälle jag vill ha.

          • Kim

            Bertil
            Tyvärr har Castro allt för många likheter med våra nazistiska vänner, även om deras argument på ytan synes vitt skilda för de blinda.
            Hur man än vänder och vrider på deras snack om att de ska vara goda så bygger det på att folk inte får ha vilka åsikter de vill och att tom de som har fel härkomst är dömda på förhand. De som går på snacket lägger jag i samma fack – oavsett och de går på stan med rakade skallar, bomberjackor och järnrör eller står och vrålar med ett rödvinsglas i handen. Pinsamt att det finns folk som går på skiten.

            men hylla på du. Säger mycket om relevansen i inläggen

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Läs inläggen som du hittar i min blogghistorik så ser du hur beatworld – Jag har jobbat i den industrin i 25 år.

  1. Jan

    Löfvén har inte sagt ett ord om uteblivna skatter. Vad menar du för övrigt med ditt inlägg? Att uteblivna skatter legitimerar slöseri med skattepengar inom andra sektorer? Att vi har råd med enorma invandringskostnader eftersom vi har uteblivna skatter? Uteblivna skatter kommer vi alltid att ha. Eftersom skatteindrivningen är krånglig, byråkratisk och ineffektiv. Samt att skattesmitarna hela tiden ligger steget före. Bland annat med hjälp av jurister, revisorer och banker. Men att använda det som alibi för att slösa med skattepengar i andra sektorer är vansinne.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag påstår inte att det är Löfven som säger detta utan att det är jag och Suhonen som säger det Jan.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I detta exempel jag refererar till räknar vi med de kostnader som anges i exemplet från Suhonen.

        • Nils Lindholm

          OBServera att kostnaden i snitt för en flykting är 70-tusen per år i 58,5 år enl. ESO 190-tusen dom första åren,
          OM 10-tusen per år godkänns som flyktingar så kommer vi att ha en utgift på i snitt 700-miljoner i årskostnad per årskull flyktingar som lever i landet i 58,5 år alltså 40-miljarder per år i all evinnerlig tid för 58,5 års flyktingar, sen tillkommer asylhanteringen,
          budget 2016 var runt 70-miljarder för asyl+integration, budget 2017 var runt 70-miljarder för asyl+integration, 2-år efter kommunplaceringen försvinner flyktingkostnaden ur Statens budget o hamnar som en kommunal angelägenhet där nu kommuner med 1-1,5 miljarder i budget tvingas spara 20-50 miljoner i sin budget just pga. dom minskade pengarna från MV, så kostnaden finns men på ett annat konto.
          Hur mycket har skatteverket skrapat ihop från det oerhörda skattefusket från panamadokumenten har dom kommit upp i 1-miljard?
          Vad jag hitintills fatta så var det frågan om dom ens kommit upp i 3-siffriga miljoner i skatteintäkter
          Det är värden som ger förhoppningsvis 10% i avkastning som beskattas med 20%, alltså 2% av det som göms är skatt typ då 2-tusen miljarder ska ha gömts för att skattmasen ska skrapa ihop 40-miljarder.
          Skatteflykten är småsummor då vi pratar 2-tusen miljarder i driftskostnad.
          Varför sker skatteflykt ?
          Om skatten höjs ökar då motivationen till mer skatteflykt ?
          OM skatteflykt omöjliggörs kommer då produktionen flyttas till lågskatteländer ?
          OM skatteflykt ska förintas genom länderöverenskommelser över hela världen, kommer då . . . Nordkorea att se sin chans att kunna få nån % på värden som flyttas till Nordkorea ?

  2. Bergis

    Jo men du kan inte ta på dig spenderbyxorna och trycka in en massa asylsökande i landet innan du har hittat pengarna från skatteplanerarna. Annars använder du ju skatteplanerarna som ursäkt för en generösare migrationspolitik och det blir ju absurt. Hitta pengarna först Anders! Sedan kan vi diskutera om hur många migranter Sverige har råd att ta emot.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Invandringen är oerhört lite för tillfället Bergis och vi ska aldrig ställa människa mot människa mot varandra då alla människor har lika värde.

      • Bergis

        Säg det till en arbetare som jobbat i 40 år och bara får ut ca 13000kr före skatt. Att alla människor har lika värde och att pensionärerna bara har att titta på när ni trycker in asylsökande i en allt högre takt just därför att alla människor tycks ha rättighet att parasitera på Sverige och svenskarna.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vilken sorts arbete skulle det vara i dagens moderna Sverige Bergis där lönen är så låg? Är det pensionen du avser så är min inställning likväl som partiets inställning att de ska höjas upp till en nivå på 70% av den medianlön man haft när man arbetat.

          Att påstå att invandringen förhindrat pensionerna att öka och bli högre än idag är ren och skär lögn.

  3. Jonny Disenfeldt

    Suhonen har inte siffrorna klart för sig vad gäller alla kostnader för invandringen…

    Mer om kostnaderna för det migrantindustriella komplexet:
    2017 budget
    Migration ca 39 miljarder samt Nyanländas etablering ca 26 miljarder ger ca 65 miljarder.

    Sedan får du lägga till merkostnader.

    Ta till exempel merkostnad i post för arbetsmarknadsåtgärder.
    Utrikes födda utgör 23 procent av befolkningen men var 58 procent av de inskrivna på arbetsförmedlingen i mars i år.
    Kostnader vad gäller arbetsmarknadsåtgärder ligger på 70 miljarder, fundera lite på hur stor andel av de arbetslösa som är utlandsfödda och hur deras andel av denna kostnad är…
    samt hur mycket mindre DEN BORDE VARA om den var i proportion till andelen utlandsfödda gentemot hela folkmängden :

    Den borde var 23% – dvs ca 16 miljarder.
    Den är 58% – dvs ca 41 miljarder

    Merkostnad : 25 miljarder … låt oss säga 20 miljarder och låta 5 miljarder vara administrativa kostnader som inte går att skala ner proportionellt …

    Liknande merkostnader finns i andra budgetposter.

    Lägg till ca 40 miljarder av det som utgår i stöd till kommuner.

    Lägg till del av det som egentligen skulle vara bistånd men som används för migrationskostnader i Sverige …

    Vi är redan där uppe i rejält över 130 miljarder, bara för staten (och allt är alltså inte inräknat)!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att du som alltid fabulerar med enorma siffror vad gäller invandringens kostnader inte vill kännas vid de reella siffror Suhonen presenterar förvånar inge Jonny – Jag hade inte väntat mig annat från din sida.

      • Jonny Disenfeldt

        Vilka siffror är fabulerade?

        Läs budgeten så ser du de två direkta posterna som för 2017 var :
        Migration ca 39 miljarder samt Nyanländas etablering ca 26 miljarder vilket ger ca 65 miljarder. Menar du att kostnaderna för t.ex nyanländas etablering inte ska räknas?

        Utöver det lägger staten ca 40 miljarder via stöd till kommuner samt tar ett antal av miljarderna från biståndsbudgeten.

        Utöver detta finns det alltså stora merkostnader t.ex vad gäller arbetslöshet.

        Berätta nu vilka siffror som är fabulerade är du snäll.

          • Jonny Disenfeldt

            ”Dina siffror Jonny som saknar verklighetsförankring.”

            Du förnekar alltså regeringens budget, skämtar du?
            Lär dig det grundläggande om du vill leka politiker Anders, detta är ju genant.

      • Olle

        I regeringens vårproposition 2016 framgår att kostnaden för migration och integration kommer att ligga på runt 70 miljarder årligen från 2017. Samt att etableringen kostar 56 miljarder. Detta enligt Magdalena A uttalande i AF 13 mars 2016. Totalt då 126 miljarder. Men hon kanske också fabulerar ??
        Tittade även på ett debattprogram på Tv med ett gäng nationalekonomer som kommit fram till samma summor. Vem som ”köpt” dessa vet jag inte, för idag beställer ofta politiker utredningar som ska bevisa och ”cementera” deras åsikter och beslut.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det blandas och ges en hel massa vad gäller siffrorna på detta områden Olle oc min uppfattning är att de siffror som artikeln uppvisar är korrekta avseende de kostnader de avser.

          I övrigt så kan man inte kortsiktigt se på invandring som en kostnad då man behöver ta hänsyn till den invandrades hela livsspann i Sverige för att med säkerhet avgöra huruvida denne varit en tillgång eller en kostnad för vårt gemensamma samhälle.

          Samma kalkyl gäller förövrigt alla svenskar födda i Sverige då ingen i förväg kan säga och förutspå huruvida man t.ex. ska bli sjuk eller inte under sitt liv och då i sjukdomar som kostar mer att bota än man betalar in i skatt under sin livstid.

          Med det sagt så är min uppfattning att vi inte ska se på människor i form av pengar utan i form av människor av kött och blod i en värld där alla människor har lika värde.

          • Jonny Disenfeldt

            ”I övrigt så kan man inte kortsiktigt se på invandring som en kostnad då man behöver ta hänsyn till den invandrades hela livsspann i Sverige för att med säkerhet avgöra huruvida denne varit en tillgång eller en kostnad för vårt gemensamma samhälle.

            Se den rapport som nyligen tagits fram som visar en genomsnittlig årlig kostnad på ca 74000:- per asylsökande, dvs en livstidskostnad på 3-4 miljoner per individ.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I fallet med de som kom från forna Jugoslavien sa man samma sak när de kom – I dag flera år senare vet vi att de rent ekonomiskt varit en tillgång för vårt land.

          • Kim

            Nu tar du, än en gång, upp en MYCKET tveksam ”undersökning” igen. En ”undersökning” med MYCKET stora brister. Det finns en anledning till att den inte kommer från en forskningsgrupp. Den bygger inte på forskning eller fakta. Faktum är att grunden är _antaganden och gissningar_ av personer som under många år öppet propagerat för stor invandring. T o m hela deras modell, som ju är utan underlag, är ju väldigt märklig. T.o.m Ruist (hos ESO) som ju i grunden är POSITIV till invandring konstaterar att man ekonomiskt inte kan ”räkna hem” det (även om den senaste rapporten har brister).

            Om du själv är van att läsa rapporter kan du lätt själv se de oerhört stora bristerna i Scoccos rapport. Har du inte förmågan eller tiden finns det gott om artiklar i ämnet. Många är för all del lika onyanserade och osakliga som Scocco/Andersson, men
            Titta själv hur tex
            * hur stora delar bygger på antaganden isf verklig fakta (som faktiskt fanns vid skrivtillfället)
            * satta avgränsningar och vald modell valda efter önskat resultat (precis som andra väljer andra oseriösa avgränsningar för att visa på motsatsen)
            * hantering av sysselsättningsgrad
            * kringkostnader” för tex brottslighet
            mm, mm, mm

            Det kan även vara på sin plats att fundera på det som vissa ekonomer tar upp som ”kedjebrevsfinansiering”.

            Att hänvisa till rapporten är lika okunnigt, osakligt, vinklat och oseriöst som att ensidigt hänvisa till tex ”Massutmaningen” (som andra konsekvent hänvisar till). När du dessutom säger att vi VET att det är lönsamt, ja då har man verkligen ingen aning om vad man pratar om.

            Hävda gärna att vi ska ta emot en stor mängd flyktingar, men gör det då av det rimliga skälet – medmänsklighet. Om vi skulle få kompetenta politiker som har ledaregenskaper som gör att vi faktiskt tar hand om och integrerar de som kommer kanske vi i framtiden kan prata om att det är lönsamt isf att få program som tex gårdagens UG.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den är en undersökning som byggts upp på samma sätt som tankesmedjan Timbro som står alliansen och Svenskt Näringsliv nära använder sig av Kim och därmed har den samma värde som de undersökningar den jämförs med eller hur?

  4. Nils

    En i grunden vänster / socialdemokratisk tankesmedja som precis innan valet hävdar att eftersom vi har råd med pest så gör det inget om vi åker på kolera också.

    ”Katalys bildades som ett ”oberoende fackligt idéinstitut” för att bedriva utredningsverksamhet och opinionsbildning vid årsskiftet 2012/13 av samverkansgruppen 6F, bakom vilken står fem fackförbund inom Landsorganisationen i Sverige: Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas förbund, Målarna och Seko.”

    Alla dessa bundna till LO.

    ”Göran Therborn, född 23 september 1941 i Kalmar, är en svensk professor i sociologi vid Cambridge University. Han är bland de mest citerade samtida marxistiska sociologerna. Han har flitigt skrivit i tidskrifter som New Left Review och uppmärksammats för behandling av ämnen som faller inom ramverket för sentida Marxuttolkning.”

    Tillåt mig att skratta till dina källor som kommer från samma garderob som du.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vilken tankesmedjan är spelar ingen roll i detta sammanhang Nils – Det som betyder något är att det Katalys pekar på är sant.

      • Olle

        Katalys är en ideell förening och fackföreningsägd tankesmedja.
        Katalys bildades som ett ”oberoende fackligt idéinstitut” för att bedriva utredningsverksamhet och opinionsbildning vid årsskiftet 2012/13 av samverkansgruppen 6F, bakom vilken står fem fackförbund inom Landsorganisationen i Sverige: Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas förbund, Målarna och Seko.

        Skapligt färgade av fackföreningar för att med alla medel skapa opinion för S .
        Finns många som säger sig vara politiskt oberoende som kommit fram till den högre kostnaden också. Så bara för att de är fackföreningsägda är de inte mer att lita på än nån annan.Du har svårt att ta till dig info från andra än S sfären

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Och på vilket sätt skulle det påverka eller vara dåligt att Katalys ägs av fackföreningarna? Är de tankesmedjor som drivs av Svenskt Näringsliv bättre tycker du?

          • Olle

            Nu kom du med svaret ,de flesta styr resultatet dit de vill.
            Du vet lika säkert som jag att dessa utredningar är till för att skapa opinion och då styr man resultatet dit man vill. Det må vara Katalys eller Svensk Näringsliv. Jag litar inte på det de visar nån av dom. För att kunna lita på detta Behövs politiskt oberoende ekonomer och de finns vare sig i Katalys eller SN. Så varför vi ska lita på den ena och inte på den andra det vet både du och jag. Politik består bara av löften och tomt snack, särskilt hos kommunpolitiker. Intressant med utredningen på ekonomiavdelningen tycker jag.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det viktiga för mig är att bägge sidorna får genomslag för sin uppfattning Olle och det tycker jag att katalys bidrar till i detta fall.

            Sedan håller jag inte alls med dig om att politik bara består av löften och tomt snack – Det gäller inte för mig som politiker och kommer aldrig att göra så och huruvida det gäller för andra ska jag låta vara otalt då det är upp till dem att bevisa att det är lika mycket verkstad som i politiken.

          • Olle

            Politik består av krumbukter och strategier för att få det man vill .Titta bara på hur politikerna i kommunen spelar med tomma ord och tror väljarna är tappade bakom en vagn.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Publicerar din uppfattning Olle – Själv har jag en annan uppfattning som säger att politiker menar det de säger i de allra flesta fall.

      • Nils

        Lika sant som när gruppvåldtäkter är ett högerextremt påhitt och lögner.

        ”Gällande överfallsvåldtäkter var 110 av 129 dömda födda utomlands – 97 av dem utanför Europa.
        I gruppvåldtäktsfall var 70 av 94 dömda födda utanför Europa.”

        Ska bli spännande att se hur kvällens Uppdrag Gransnkning kommer att skjuta SD till 30%+ och S under 20, helst 18 där de hör hemma.

  5. Jan

    Läste artikeln. Syftet med artikeln är enkelt. Att flytta fokus från invandringsfrågan som man tycker är besvärande. De bollar med siffror hit och dit. Ingen av dem är ekonom. De har dock rätt i att skatteflykt är en allvarlig fråga. Dock osynlig i valrörelsen. Dessvärre. Den har dock ingenting med invandringen att göra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror din slutsats är helt fel Jan då dessa herrar under många år liksom jag angripit skatteplaneringen och dess skadeverkningar.

  6. Bertil Lund

    Man talar om skattetryck men skattetryck är för det första ett moderat skapat ord
    Det rätt ordet är skattekvot.

    Sen försöker man skilja på skattekvot och den verkliga skatt som betalas.

    Välmående har mängder av avdrag ränteförmåner förmåner i avkastning på sparande och dessutom bidrag i vissa fall på fallskärmar bonusar o.s.v.

    Mängden avdrag att nyttja för en välmående är egentligen skrämmande
    Ju mer man lånar ju mer får man i ränteavdrag som urholkar vårt gemensamma.
    RUT är ett typiskt överklassbidrag ROT
    Är förståss också mest lämpat gör välmående men det ger även nytta för lägre inkomster.

    Men nu växer nya enorma avdrag genom elhysterin. Avdragen är gigantiska
    60000 hit och 10000 dit och allt däremellan. Avdrag på en el-bil kommer ingen fattig åt.
    Ändå är man inte nöjd. Högern planerar gör fler jobbskatteavdrag vilket ökar ojämlikheten räntefördelarna bryr man sig inte om att förändra.
    Istället retar man upp sig på en flygskatt som är så löjligt låg så den motsvarar enbart en hamburgare av billigaste sort.

    Allt detta snyltande som högern håller på med är ju absurdt, ja även sossarna har medverkat till vissa avdragsfördelar.

    Ibland undrar man om inte det vore bäst vi alla jobbade sen fick staten ta alla löner sen dela ut rättvist till alla

    Tror det skulle avdramatisera hela ekonomitänket. Säg att pengarna dessutom enbart hade en viss giltighetstid. Då skulle sparande vara meningslöst. Likså arv och att som det är nu du föds rik. Vilket leder till hänsynslöshet MIT de som föds totalt fattiga.
    Hela det ekonomiska systemet är omodernt och härrör från en tid med helt andra förutsättningar.

    Det behövs helt nytt tänk i ekonomin.
    Bäst vore som sagt göra alla prngar och värden värdelösa och sen börja om från scratch.

  7. Brorson

    Det här snacket om att invandringen skulle vara en investering som (kanske) ger vinst på sikt, är ovärdigt någon som kallar sig socialdemokrat. Det innebär ju att Anders Forss och hans generation stjäl från oss som redan är pensionärer för att berika sig själva, när de själva har uppnått den åldern. Dessutom har uppfattar du människor (och särskilt människor på flykt) som handelsvaror, som man ska tjäna på.

    Att hjälpa människor på flykt handlar om solidaritet och inte om investeringar i höjda pensioner, allra minst för hemkomna utlandssvenskar som inte har bidragit till välfärden i Sverige. Av ditt eget resonemang om skatteplanering och snedfördelade inkomster och förmögenheter, framgår att den eventuella vinsten på invandringen kommer att tillfalla den mest välbeställda tiondelen av den svenska befolkningen.

    Av tisdagens partiledarutfrågning i TV av Stefan Löfvén gav han klart besked att Sverige fortfarande tar emot fler invandrare än vad vår ekonomi klarar av, 19.000 / år mot 14.000 om Sverige skulle ta emot lika många som EU i snitt i förhållande till egen folkmängd. Men även EU som helhet tar emot för många invandrare, dels därför att rika utomeuropeiska länder som Saudiarabien inte tar emot några alls, och dels därför att bara en bråkdel av alla som söker sig till EU verkligen är flyktingar enligt FN:s definition. Skillnaden mellan Löfvén och Suhonen, som Forss anför som den mer trovärdiga källan av de två, är att Löfvén har ansvar för ett land, medan Suhonen i alla debatter har agerat totalt ansvarslöst.

    Trots att han ansattes hårt med frågor från programledarna om familjeåterförening, ville Löfvén inte ge klarsignal till sådan (vilket visar hur hårt ansträngt det ekonomiska läget är, p.g.a en alltför stor invandring under flera år). Och detta är faktiskt det enda argumentet för att Jonny kan ha fel om den hittillsvarande invandringens framtida kostnader: att inte hela familjer kommer efter, om EN familjemedlem har fått uppehållstillstånd. Men vem tror på fullt allvar, att det inte kommer att bli som Jonny befarar, när en uppsjö av oseriösa debattörer och lobbyister ständigt bortförklarar kostnaderna?

    Och nog skorrar det ganska falskt i mina öron, när miljarder satsas på att hindra familjeåterförening i andra länder (fram för allt Iran) genom uppgörelse mellan S och MP, vilken stöds av C, samtidigt som personer som faktiskt har beviljats uppehållstillstånd i Sverige, nekas återförening med sina familjer i Sverige. Detta visar ju att det inte alls handlar om medmänsklighet, utan om att tjäna pengar på invandringen, den legala såväl som den illegala. Den s.k. gymnasielagen hindrar ju faktiskt återförening av de unga männen i värnpliktsåldern med sina familjer i Iran – dit familjerna kommit som flyktingar från Afghanistan för 15 – 20 år sedan.

    Är man ö.h.t en flykting vid ankomsten till Sverige, när man redan har fått asyl i ett annat land? Nej, i så fall handlar det om vidarebosättning. Varför ska vi lägga pengar på sådant, när det finns så många verkliga flyktingar i världen, vilka behöver hjälp? Varför ö.h.t. hjälpa ett fåtal i Sverige till skyhöga kostnader, när vi skulle kunna hjälpa många fler i eller i närheten av deras hemländer? Särskilt skamligt är det, när regerignen – med biståndsminister Isabella Lövins, MP, godkännande tar pengar från biståndet utomlands till invandringen i Sverige.

    EU: strategi för att minska migrantströmmarna till Europa är ökat bistånd till migranternas hemländer. Ökat bistånd, resoluta åtgärder mot flyktingsmugglarna och konsekvent hemsändande av alla som tagit sig in i EU illegalt är rätt väg. Löfvén hade faktiskt fel om asylrätten. Alla har inte rätt att söka asyl i Sverige, inte ens i väntan på att EU ska införa ett kvotsystem för en jämnare fördelning av flyktingar och asylsökande mellan EU-länderna. Rätt att söka asyl tillkommer ENDAST dem som är utsatta för förföljelse – int

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den synpunkten framför jag ständigt Brorson men trots den synen försöker jag bemöta de debattörer som ägnar sig åt den typen av debatt då det är detta som blivit mer eller mindre norm oavsett partitillhörighet i dagens debattklimat Brorson.

  8. Bertil Lund

    Högern utmärker sig två redan som varit i
    Skattebetalarnas syltburk och fingrat.
    Bägge avgår så klart därmed utlöses väl miiljoner i fallskärm.
    Det är bara Anders Borg och Hanif Bali som står fast vid sina handlingar
    I bägge fallen har man uppvisat vapen
    Ett i metall och ett annat av familjelyckakaraktär.

  9. Kim

    Först och främst – de summor som förekommer i artikeln är grova och uppskattade. Det vimlar av summor som är både högre och lägre. Detta är inte en sanning.

    Vidare undrar jag varför man bara ska fokusera på det ena. Jag ser ingen som helst anledning att inte minska båda kostnaderna.

    Avslutningsvis blir det löjeväckande då en som haft som profession att bidra till skatteplanering förfasas över densamma. Konstigt att man tycker politiker vänder kappan efter vinden och är mer än lovligt skenheliga?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis Kim – Summorna varierar kraftigt och det är därför jag ogillar att vi kastar oss med en massa siffror i denna debatt. Att ha ordning och reda på bägge områdena borde precis som du säger vara vårt fokus och för egen del är det den saken jag försöker lägga mitt fokus på.

      Jag deklarerade öppet vad jag jobbade med innan jag kastade mig in i politiken och därtill hur jag numera ämnar använda den expertkunskap jag har på området till att bekämpa densamma då jag i och med min tidigare profession vet hur lätt det är att stoppa skatteplaneringen.

      Den linjen har jag jobbat för sedan dess och en sak är helt klar – Jag vänder aldrig kappan efter vinden utan står upp för det jag tycker är rätt och riktigt – I detta fall att alla ska betala den skatt de ska betala utan att knota.

  10. Leif Andersson

    Eftersom du är expert inom området är det obegripligt att du inte hört av dig till ”bostadsmagda” och berättat hur hon ska få in alla dessa skatteplaneringsmiljarder till statskassan. Eller så är det helt enkelt så att S inte ser detta som något problem utan bara vill höja skatterna för vanligt folk.

      • Brorson

        Och hur ofta ges de tillfällena? Du skrev för några år sedan att du försökt komma till tals med finansministern vid ett 1 maj-möte i Umeå, men att hon inte var speciellt intresserad. Och hur mycket är din påstådda expertkunskap egentligen värd, när du envist vägrar avslöja vilka dina kunder varit, som du har hjälpt att undanhålla skatt? Samt att dölja att vissa ekonomiska tillgångar ö.h.t existerar. Du har ju uppgivit detta som en av dina tjänster på ditt företagshemsida. Det måste väl ändå vara medhjälp till antingen bokförings- eller skattebrott eller båda delarna? Det finns andra än du, som har verksamma inom samma bransch, som har lagt korten på bordet.

        Du skiljer inte heller mellan laglig och olaglig skatteplanering och gråzonen däremellan. Denna gråzon kan innehålla både rent brottsliga aktiviteter, som inte kunnat bevisa, bl.a. därför att tillgångarnas själva existens har dolts, och s.k. luckor i lagen, som gjort det möjligt att begå den brottsliga gärningen utan att alla kriterierna för brott har uppfyllts. Här kan sägas att både den förra och den nuvarande regeringen har varit ganska duktiga på att begränsa de möjligheterna till skatteflykt. Vilket är förklaringen till att skatteintäkterna har ökat trots skattesänkningarna för vanliga skattebetalare.

        Vilka unika expertkunskaper har du, vilka inte redan är kända Finansdepartementet och Skatteverket, samt av den nuvarande och den tillträdande (om det blir maktskifte efter årets val) finansministern?

        Jag känner till ett fall, då en medhjälpare till skatteflykt gripits av schweizisk polis, när han återvänt till Schweiz som råkat vara hans hemland, för något slags sekretessbrott. Men hur kan det vara ett brott att avslöja brott i mångmiljardklassen? Det ät i vart fall ingen brott enligt EU-lagstiftningen, och du bor numera i ett EU-land har ingen anledning att återvända till brottsplatsen (Schweiz). Du har kanske redan pratat med Elisabet Svantesson, som är Moderaternas finanspolitiska talesperson? Kan det vara förklaringen till att M är så tvärsäkra på att klara både nya skattesänkningar och de offentliga utgifterna?

        Och gäller för övrigt inte samma sak för skatteplaneringen (särskilt den lagliga) som för invandringen, som enligt dig kommer att ge stora vinster på sikt? Jag kan erkänna att du har rätt, när du skriver att man ska ta med det som invandrarna levererar till samhällsekonomin i beräkningarna av invandringens kostnader. Resultatet, minus 74.000 kr per individ och år är ju klart mindre än bruttokostnaderna, innan invandraren eventuellt har kommit arbete – i synnerhet om man dessutom räknar med undanträngningseffekten (att någon annan blir kvar i arbetslöshet, om någon får jobb.).

        Om alla möjligheter, även de lagliga, till skatteplanering tas bort, kan ju det samhällsekonomiska resultatet bli minus. Kanske därför att kapitalet flyr landet. Jag har inte glömt att du har varit inne på gemensamma åtgärder internationellt mot skatteplanering och skatteflykt. Och det är ju faktiskt sådana internationella överenskommelser, särskilt inom EU, som är förklaringen till att samhällets skatteintäkter har kunnat öka, samtidigt med skattesänkningar (under alliansens regeringstid) respektive har ökat mer än de ökade skattepålagorna på de enskilda (under nuvarande regering).

        Detta viktiga arbete för diplomatin går inte fortare för att du står där och pekar med hela handen, samtidigt som du döljer vad de eventuellt vet. För att inte bryta mot någon schweizisk lag, som uppenbarligen är till för att skydda de internationella ekonomiska brottsligheten mot att deras brott avslöjas och beivras av drabbade länder.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De ges då och då Brorson även om det nu är ett tag sedan på grund av att jag varit sjuk i cancer och under behandling.

          Vilka mina klienter varit säger inget om min kunskap och en sak kan jag säga dig och det är att klienterna tillhör eliten i de länder där de bor och verkar och att de är av vitt skilda nationaliteter.

          Jag har alltid gjort en distinkt skillnad mellan det som är lagligt, olagligt eller i en gråzon genom att aldrig göra annat än sådant som är helt lagligt även om det är ytterst omoraliskt.

          Att stoppa möjligheten att på ett enkelt sätt byta svensk bolagsskatt till 0,5 till 3 promilles skatt i Nederländerna och Luxembourg är lätt att stoppa och måste stoppas för att skapa jämlikhet och ett läge där alla är lika inför lagen.

  11. Per Fjellberg

    Det går inte att kvitta en utgift mot en utebliven inkomst!

    Gör saker i rätt ordning:

    #1: Först gör vi det svårare för företag att skatteplanera på ett sådan sätt att det ökar skatteintäkterna. Vilket är mycket svårt, bland annat därför att det kräver internationella överenskommelser.

    #2 Sedan prioriterar vi vad de nya pengarna ska användas till. Kanske kommer vi då att prioritera pensioner, sjukförsäkringen före ökad invandring av människor som beroende på det sociala arvet kommer att ha mycket svårt att försörja sig på eget arbete i Sverige.
    Det sociala arvet handlar i sammanhanget om bristfällig utbildning, ovana vid de typer av lönearbete som är vanliga i Sverige och kanske andra än våra lutheranska värderingar om det viktiga med att arbeta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att stoppa skatteplaneringen är enkelt Per och att få till de förändringar som behövs i skatteavtalen med andra länder för att åstadkomma det är även det enkelt att genomföra då Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Belgien med flera länder upplever samma problem som oss med minskade skatteintäkter direkt kopplade till skatteplanering.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver populistiskt ”Att stoppa skatteplaneringen är enkelt ”

        Nej Anders, det är inte alls enkelt, varför kommer du med denna sortens populistiska påståenden ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är inget populistiskt påstående att påstå att den är enkel att stoppa Jonny – Det påståendet bygger jag på de kontakter jag haft med beslutsfattare i andra länder och i EU och får jag chansen att bevisa att jag kan göra det jag säger att jag kan göra gör jag det omg.

          • Jonny Disenfeldt

            ”får jag chansen att bevisa att jag kan göra det jag säger att jag kan göra gör jag det omg.”

            Löjligt, det kräver långa och komplexa förhandlingar och överenskommelser med många olika länder som har väldigt olika utgångspunkter. Din populism i denna fråga är total.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I din värld är det säkert löjligt Jonny men för mig är det inga problem då jag känner många av de jag ska förhandla med och redan har deras förtroende och tillit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.