Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Varför är girigheten kärlekens motpol?

På en blogg som ständigt växer och får mer och mer uppmärksamhet är det ibland på sin plats att uppdatera läsarna på vilken ideologi och vilka ideologiska värden som driver mig som person.

Av den anledningen ska jag i detta inlägg uppdatera er alla om varför jag påstår att kärleken och girigheten är varandras motpoler i politiken och i livet.

Kärlek och girighet kan beskrivs på många sätt och oavsett vad som skrivits om dessa i skrifter såsom Bibeln, Koranen eller andra religiösa skrifter som berör hur vi som människor bör leva våra liv ser budskapet likadant ut i alla – I slutet kvarstår de tre – Tron – Hoppet och Kärleken och störst av dem är kärleken.

Därför tror jag inte att någon protesterar när jag vill hävda att kärlekens raka motpol är girigheten.

Ur kärlek föds många goda egenskaper – Egenskaper såsom medkänsla, empati, hjälpsamhet, solidaritet och ödmjukhet. Kärleken och en kärleksfull inställning till andra människor och till sin omgivning innebär att man sätter andras behov före sina egna.

Sålunda är det lätt att fastslå att det som kännetecknar en kärleksfull politik är att man ser till de svaga först och sätter kollektivets bästa före det som är bäst för den egna individen genom att driva en politik som fullt ut bejakar alla människors lika värde.

Girighet i sin tur föder mindre goda egenskaper – Egenskaper såsom avund, egoism, hat, svartsjuka, rivalitet och hämndlystnad.

De som kännetecknar en girig politik är en politik full av människor som valt att följa girighetens och egoismens väg där de alltid sätter sig själva och sina egna behov främst och struntar i hur detta påverkar kollektivet.

Representanter för den giriga och egoistiska politiken tvekar heller aldrig att armbåga sig fram och ta för sig oavsett hur deras beteende sedan drabbar andra medmänniskor.

Med det sagt vill jag därför mena att samma förhållningssätt som gäller för livet i stort även gäller i politiken.

Just därför att dessa våra mest basala känsloyttringar är kända för alla och envar fungerar de alldeles utmärkt för att gradera hur olika partiers politik och ideologi verkar i praktiken.

En sådan gradering ger vid handen att alla politiska partier och ideologier som inte följer kärlekens väg fullt ut och bejakar och praktiserar en politik som följer kärleken och dess budskap ligger närmare girigheten – Svårare än så behöver det inte vara.

Det är för mig ofattbart hur man som politiskt parti och som politiker kan kalla sig själv kärleksfull och bra för Sverige utan att till fullo följa kärlekens budskap och driva en politik som ser till alla människors bästa?

Trots att det inte finns något parti som helt och fullt driver en politik som villkorslöst lever upp till kärlekens budskap och därför praktiserar de egenskaper den förpliktigar till blir det lättare att värdera politik och politiska partier om man använder den referensram jag anser att man bör använda.

Resultatet av en sådan gradering blir att det bara finns ett politiskt parti som nått nästintill hela vägen till att fullt ut praktisera kärleksfull politik – Det partiet heter socialdemokraterna.

Det politiska manifestet om den demokratiska socialismen vilar på stadig ideologisk och kärleksfull grund då kärlek, solidaritet och alla människors lika värde i kampen för ett mer jämlikt samhälle symboliserar precis det som den demokratiska socialismen står för.

Att ta kampen för de svaga grupperna i samhället och se till att de starka grupperna solidariskt får bidra för att alla ska ha det bra i ett samhälle är kärleksfull politik.

Tittar vi på övriga partier i Sveriges Riksdag vill jag med fog påstå att moderaterna, kristdemokraterna och SD är de partier som främst symboliserar girighetens väg inom svensk politik – I samtliga frågor ligger dessa tre partier närmare girigheten än de övriga.

Den ohotade ettan på girighetstoppen i svensk politik är SD av den enkla anledningen att de förutom påvisat girig politik står för en politik som gör stor skillnad på människa och människa.

Det enda man behöver göra för att komma till denna min insikt är att okritiskt granska den politik de för och förespråkar för att därefter placera in den i en skala med kärlek och girigheter som yttre referens punkter på var sin sida.

Grundvalen till en kärleksfull politik är att man har inställningen att alla människor har samma värde, att alla människor räknas och att de som har det sämre än mig räknas allra mest.

För att med fog kunna hävda att man har ett kärleksfullt tänkande och en kärleksfull politik krävs att man sätter de svagas behov framför sina egna och att man tillser att alla andras behov är tillgodosedda innan man börjar tänka på sina egna behov.

Min fråga till alla och envar är därför mycket enkel – Vilken väg väljer du?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

36 kommentarer

  1. Per Kjellén

    Samma dag som du skriver: ”Tron – Hoppet och Kärleken och störst av dem är kärleken.”
    Så skriver Aloce Teodoresu: ”Men motsatsen till fakta och information är gissningar och antaganden, på vilket sätt är det att föredra?”
    Tro är inte fakta och Hopp kan väl kallas ett antagande, eller kanske drömmar, vad blir då din Kärlek. Grirghet ingår i de sju dödssynderna, och kärleken bore väl vara motpol till alla sju. Som enligt Wikipedia är:
    Högmod/stolthet (superbia)
    Girighet (avaritia)
    Lust/otukt (luxuria)
    Avund (invidia)
    Frosseri (gula)
    Vrede (ira)
    Lättja (acedia)
    Du fortsätter med; ”—att man sätter andras behov före sina egna.” (Varför skriver du inte att det är du som sätter andras behov före dina egna?).
    Tillbaks till Wikipedia som säger att: ”Altruism, medmänsklighet, oegennytta, osjälviskhet (motsats till egoism[förtydliga]), är att hjälpa andra utan att önska något i motprestation.” Jag tänkte leta efter något om Ayn Rand som jag vill minnas har förklarat att altruism är giftigt. I stället hittar jag en hänvisning till s-info.se och hittar en femsidig utredning om ”Egoism och altruism – en nyansering i nio kategorier ” som jag först trodde du skirivt. Det står ingenting om författaren men jag kommenterar inte vidare förrän jag försökt förstå denna utredening.

      • Per Kjellén

        Du har rätt och Alice och jag har fel är ett utmärkt bra svar.

        Men hur förklarar du att du har rätt i sista stycket där du skriver: ” man tillser att alla andras behov är tillgodosedda innan man börjar tänka på sina egna behov.” Du kan aldrig börja tänka på dina egna behov eftersom det absolut måste finnas ett flertal som anser att deras behov inte är tillgodosedda. Det slutar med att du förgör dig själv, och vad värre är, till ingen nytta.

        Att du använder subjektet ’man’ måste betyda att du inte menar ’jag’, alltså att altruismen gäller bara för andra och inte för dig. Eller hur?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis Per – För mig gäller att alltid göra det som är bäst för kollektivet och det innebär i förlängningen att även jag får det bra varför jag aldrig i egentlig mening behöver stänka på mig själv innan jag tänker på andra – Det är det som är socialdemokratins styrka – Att vår politik alltid är bäst för flest.

  2. Bertil

    Socialdemokraterna har svikit sin idelogi och efter Palme så har Sossarna haft dåliga ledare som Ingvar C. Mona Sahlin
    Samt även Löfven.
    Göran P var dock en kraftfull sosse som
    räddade ekonimin utan att skada utsatta för mycket.
    Idag är det Vänsterpartiet som ligger närmare socialismen än vad Socialdemokraterna gör.
    Vänstern har tydligare politik för allas likas värde framhålls.

    Hur som helst har det politiska klimatet de senaste decennierna gjort det möjligt att driva igenom beslut efter beslut som gynnat de rika. Arvsskatt, förmögenhetsskatt och statlig fastighetsskatt har slopats.

    Jobbskatteavdraget ger mest till de som har mest. För företag har bolagsskatten sänkts från 52 procent på 80-talet till 22 procent idag. Vi har ingen skatt på kapital att tala om, samtidigt som det är kapitalinkomsterna som gör att de rika drar ifrån. Och utöver det har de rika dessutom fått ROT- och RUT-avdrag som sänker skatten ytterligare.

    I andra änden ser vi att välfärdssystemets skydd vid sjukdom och funktionsnedsättning har skurits ned.

    De utgifterna i relation till BNP har halverats de senaste tre decennierna,

    Solidariteten har fått vika för välbeställdas soliditet där är vi och ser man på valet som stundar så har botten
    På klassklyftor och empatilöshet inte nått botten ännu.
    Frågan man ställer sig när bottnar vi.
    Jimmie Åkesson må jag säga är en fantastisk ledare för SD,

    Men vad händer nu efter valet när SD tyvärr verkar få en avgörande röst vid alla reformförslag . Kommer Jimmie öka din popularitet eller kommer han tvingas avgå i sinom tid.

    Efter Jonnie lär vad jag tror SD sjunka som en sten och vänsterideologi ta över den politiska agendan.
    Nya generationer växer upp och dagens inga kommer i en framtid förhoppningsvis betraktas som bortskämda dnirungar k arvet efter 40 och 50-talister och
    Dessa kommer anses som helkorkade av våra framtida generation

    Eller???

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har inte svikit vår ideologi Bertil och Ingvar var en mycket bra partiledare – Därefter har vi gått för långt till höger inom vårt politiska spektrum och det är en saken jag jobbar hårt på att förändra så att vi återgår till att driva traditionell socialdemokratisk politik som fungerar som den vi använda när vi byggde Sverige till positionen som världens ledande välfärdsnation och världens jämlikaste land.

      • Bertil

        Du fårvinte missuppfatta mig om Jimmie Åkesson han är en mycket bra ledare flr SD det betyder så klart att SD blivit ett enormt hot mot hela vårt Samhälle och Utan Jimmies styrka att hålls ihop partiet hade aldrig SD mått såna opinionssiffror.

        Som sagt vad händer när de får vida sin politik i handling klarar Jimmie stå emot ev: protester mot de effekter det ger.
        Har SD nån efterföljare till ledare som kan ta över??
        Vi får hoppas att de inte har det.

        Nä Ingvar C var bra ledare på sitt sätt
        men han var den som la sig för högern
        och lät i smyg Nyliberalister och annat högerpack infiltrera partiet.

        Göran P var en fantastisk ledare som faktiskt lyckades ordna upp allt som skedde när vi år -90 lämnade arbetslinjen och inflation och räntor skulle bekämpas istället. Men det tog hela 11 år
        Sen röstar det korkade folket på en Alliansregim. Det är ju så de som röstade på alliansen skulle få 100% skatt
        I straffskatt. Knäppa Svenskar har
        Därefter blivit ännu knäppare.

        Sossarna ska vara ett parti där vi håller samman där partitoppen står upp för socialistiska värderingar ich tar åt sig av folkets kritik.
        Tyvärr har man svikit där och inte varit konsekventa.
        Folket har istället börjat lyssna på extrem politik som att öka köassklyftor sänka skatter med avdrag bidrag till välmående.

        Nu har det gått så långt så kapitalismen har all makt från media till television och
        De styr folket med lillfingret och låter alla
        Krognotor skickas till de som har det svårast.
        Hårdare tag behövs inte mot de som har det svårast utan precis tvärtom.
        Synd att det ska ske med bilbränder som
        Sker mot vanligt folk och utförs av kriminella inte empatiska människor som hungrar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Ingvar C lade sig aldrig för högern Bertil men väl Göran P och de efter honom.

          • Bertil

            Nä jag står nog fast vid att Ingvar C man kan säga tvingades ge högern lillfingret.
            Göran P fick enorma ekonomiska delar han skulle rätta till efter Bildtregimen.
            Det gjorde han fantastiskt bra och utan att skada svaga grupper gör mycket.

            Men sen kom ju folkets korkade röst 2006. Folket var oerhört lättlurad när
            Maud O och Reinfeldt med falsk retorik lurade svenska folket.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du får självfallet stå kvar vid din uppfattning Bertil och själv kvarstår jag vid min.

        • Patrik

          Hej Bertil

          Tyvärr eller som tur är så har de korkade folket alltid rätt oavsett vad kommunisten säger.

          Med vänlig hälsning

          Patrik

  3. Anders

    Maken till svammel var det länge sedan jag läste. Men underhållningsvärdet är intakt.
    Det finns inget parti som praktiserar en kärleksfull politik. Socialdemokraternas hantering av LSS är ju väldigt kärleksfull eller hur? Eller de stängda gränserna…

    Nu är det dock så att politik vare sig kan eller ska bedrivas med luddiga känslobegrepp som ”kärlek”. utan av rationella personer som bygger sitt underlag på fakta. Nu kanske inte Socialdemokraterarna har sådana personer, men ändå…

    Det socialismen varit bäst på genom historien är att skapa elände och cementera fast människor i fattigdom och den har skapat ineffektiv byråkrati som nästan alltid kollapsar under sig själv. Titta på de länder som socialismen tillåtits förstöra och jämför med grannländer som styrts av andra så ser man att socialism inte fungerar i praktiken. Man lurar folket att välfärden är gratis trots att den är både dyrare än den kunnat vara och finansieras av stulna skattepengar som vanligt, hederligt folk arbetat ihop. Höga skatter drabbar de fattiga hårdast. Men genom att slå med den ena handen och ge bidrag med den andra har det outbildade proletariatet hållits i schack. (Idag är det dock andra tider och även lågutbildade brukar kunna genomskåda den falska ideologin.)

    Socialism skapar missunnsamhet och avundsjuka av ett slag man inte ser i stater som socialismen aldrig kunnat förstöra. (Jag säger bara Jante) Istället för att glädjas åt medmänniskor som lyckas i samhället tittar socialister snett på dem. Vi kunde tillsammans skapa ett samhälle där vi hjälper varandra att få det bättre, istället gör socialister allt för att ingen ska få det bättre än någon annan. Det är tydligen bättre att alla har det lika dåligt och svälter än att någon har det bra. För då har vi ”klyftor”.
    Visst låter väl socialismen som en kärleksfull ideologi…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När man som dig står för en girig och egoistisk politik är det naturligt att reagera genom att kalla det jag skriver för svammel.

      Att betraktas och inse att man är girig och egoistisk är inte roligt kan jag tänka mig men väl nödvändigt och det som är sanningen även om man likt dig försöker förneka det.

      Kärlek och girighet både kan och ska användas för att bedöma politik och politiska partier Anders och det vare sig du gillar det eller inte.

    • Jan

      Så talar en moderat. Egenintressets och girighetens försvarare. Lustigt att du försvarar LSS – en nyliberal reform så kostsam för skattebetalarna att den riskerar att äta upp statsbudgeten. En reform som befordrat fusk, brottslighet och korruption i mångmiljardklassen. Snacka om slöseri med skattepengar. Vem som helst med en gnutta sunt förnuft inser att en så kostsam ”reform” måste regleras.

  4. Jan

    Allas lika värde har dessvärre blivit en floskel. Om det innebär att tredje världen har fri dragningsrätt till svensk välfärd så tror jag att en hel del protesterar. Det är inte girighet att försvara sitt eget land.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tror det du skriver om har du uppfattat uttrycket fel Jan – Alla människors lika värde betyder att vi är lika mycket värda och att alla som bor i ett land ska betraktas lika.

  5. Alexander

    Anders

    Valet om två veckor står alltså mellan de goda på vänstersidan och de onda på andra sidan? Du och dina gelikar är solidariska, godhjärtade,empatiska osv medan vi andra är egoistiska, elaka, empatilösa mm? Snacka om att vara svartvit och dela in i grupper.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är varken svartvit eller delar in i grupper Alexander – Att den politik jag stödjer är kärleksfull och solidarisk är bra och att den du stödjer faller på andra sidan av skalan och du mår dåligt av det är ditt problem och inte mitt.

  6. Nils Lindholm

    Man kan inte leva av kärlek alen, nån måste jobba också, jobba gör man i egenintresset att få mat på bordet, man jobbar extra för att kunna köpa en bil eller mer mat på bordet eller en Thailandsresa, altruismen (motsatsen) är lite farlig, det ser vi i den ekonomiska asylinvandringen

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Självklart måste man jobba men att jobba med och av kärlek och att sprida kärlek i allt man gör är viktigt och bra Nils.

  7. Alexander

    Anders Forss skriver:

    ” Självklart måste man jobba men med och av kärlek och att sprida kärlek i allt man gör är viktigt”

    Berätta på villket sätt du spred kärlek när du hjälpte folk att skatteplanera. Kan du göra det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag sprider eller snarare försöker sprida kärlek till mina medmänniskor i allt jag gör varje dag och på olika sätt Alexander. Kärlek sprids på många sätt och i allt man säger och i allt man gör och i sättet på vilket man behandlar alla medmänniskor man träffar – Att koppla kärlek till ett enda specifikt ord, uttryck eller handling är inte möjligt.

  8. Alexander

    ”Jag sprider kärlek eller försöker sprida kärlek till mina medmänniskor i allt jag gör varje dag”

    Hur gjorde du det när du använde den hemska kapitalismen till att tjäna stora pengar på att hjälpa folk att skatteplanera? Vilka konkreta saker?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Din fråga är patetisk Alexander då jag redan givit dig exempel på hur jag försöker agera varje dag för att sprida kärlek till mina medmänniskor.

      För dig gäller ett enda mål och det är att med alla tillbuds stående medel försöka förminska mig som person genom allehanda attacker vilket i sig påvisar den girighet, egoism och avund som styr din vardag.

      Mitt råd till dig är att jobba på att bygga din egen tillvaro som politiker och jobbar för att vinna väljarnas stöd för den politik du vill driva i stället för att lägga din tid på att försöka hoppa på mig. Oavsett hur du försöker och oavsett vad du försöker säga så berör det inte mig alls Alexander så dina försök är för att använda ett engelskt uttryck A big waste of time and effort”.

  9. Alexander

    ”Din fråga är patetisk”

    Enligt din definition är girighet motsatsen till kärlek. Är det kärleksfullt att hjälpa till att undanhålla skattepengar?

    ”För dig gäller att förminska mig som person”

    Jag tycker att det är relevant att en person som ständigt hyllar sig själv som kärleksfull får frågor om hur han praktiskt lever upp till det.

    ”det berör mig inte alls”

    Vilket säger ganska mycket.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja med hyllar jag aldrig mig själv Alexander utan säter alltid kollektivets bästa före mitt eget bästa.

      Under mitt tidigare arbetsliv var jag inte politiskt aktiv och vilka kärleksfulla saker jag gjorde för och gentemot människor då har du inte en aning om och att försöka använda en enda händelse för att definiera allt annat är den del som är patetisk.

      • Jonny Disenfeldt

        ”att försöka använda en enda händelse för att definiera allt annat är den del som är patetisk.”

        Nja, vi talar om årtionden av hjälpande till de som vill fly beskattning och din verksamhet baserad i Malaysia annonseras än i dag. Än i dag. Förkastligt Anders Forss.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Låt mig börja med att säga att skatteplanerandet jag ägnade mig åt skedde globalt och då som anställd i stora internationella banker med bas i Schweiz Jonny och således inte i Malaysia.

          I dag ägnar jag mig inte åt den typen av aktiviteter och har så icke gjort på mer än 10 år även om jag konstant håller mig uppdaterad på alla lagändringar och domslut som påverkar branschen.

  10. Alexander

    ”Till att börja med hyllar jag aldrig mig själv”

    Jo, bara att titta i bloggen.

    ”att försöka använda en enda händelse är den del som är patetisk”

    Det är du som påstår att girighet är motsatsen till kärlek. Att skatteplanera är enligt dig girigt,alltså har du agerat tvärtemot det som är kärleksfullt.

    ”vilka kärleksfulla saker jag gjorde då har du inte en aning om”

    Och du vet ingenting om hur kärleksfulla saker jag gör, eller hur? Det hindrar dig inte från att kalla mig empatilös och egoistisk. Allt bara för att jag inte är socialdemokrat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tror du det har du tolkat saken helt fel Alexander – Detta därför att du använder kriterier som gäller för dig själv och din egen person på mig och hur jag agerar vilket är helt fel att göra då jag är jag och du är du.

  11. Krister

    – Jag sprider kärlek eller försöker sprida kärlek till mina medmänniskor i allt jag gör varje dag.

    Patetiskt trams.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.