Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Äntligen får vikten av en god psykosocial arbetsmiljö genomslag i lagstiftningen.

Vi socialdemokrater har alltid brytt oss och ställt oss på arbetstagarnas sida i kampen för en bra arbetsmiljö och går därför vidare med nästa steg som handlar om lagändringar som stärker den psykosociala arbetsmiljön på våra svenska arbetsplatser.

Dessa förändringar du kan läsa om på följande länk: https://affarsliv24.vk.se/2466191/s-forslag-mot-stress-och-press-pa-jobbet?_ga=2.153503416.1668121908.1533541303-534459877.1487067273

Personligen känns det mycket bra att vi nu via arbetsmarknadsminister Ylva Johansson signalerar att vi ska genomföra en rad åtgärder under nästa mandatperiod för att komma tillrätta med den psykosociala arbetsmiljön – En arbetsmiljö som enligt mig är minst lika viktig som den fysiska arbetsmiljön för Sveriges arbetstagare och deras välbefinnande.

Stress och press på arbetsmarknaden är förödande och utgör ett jättelikt arbetsmiljöproblem som i regel leder till långa sjukskrivningar med psykiska och psykosomatiska sjukdomsorsaker som sjukskrivningsgrund – Att detta därtill drabbar kvinnor gör saken än allvarligare.

Att permanenta framtida skador som beror på dessa sjukskrivningsorsaker därtill är svårare att få klassade som arbetsskada innebär för mig att de förändringar regeringen nu flaggar för att göra är viktiga och helt nödvändiga i vår tid där stress och press leder till fler sjukskrivningar och arbetsskador än fysiska skador.

Med det sagt har regeringen och Ylva mitt fulla stöd för de åtgärder som nu flaggas upp – Att detta innebär att vi socialdemokrater ställer oss ännu närmare arbetstagarna och tar deras parti gentemot arbetsgivarna torde vara tydligt för alla.

Bra gjort S och starkt jobbat Ylva Johansson.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

 1. Bergis

  Ert förslag bygger på Arbetsmiljöverkets nya regler om organisatorisk och psykosocial arbetsmiljö. Den urvattnade lagtexten med en massa ”bör” har inte lyckats sänka stressen i arbetslivet och det kommer därför inte att fungera i framtiden heller. Arbetarna går på dåliga kollektivavtal eftersom LO vill hålla tillbaka fackmedlemmarna och nu vill ni dessutom begränsa strejkrätten.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Den texten utgör bara en grund och så vitt jag vet har vi i S för avgrund att göra tillägg som innebär att det vi vill åstadkomma kommer att fungera fullt ut.

 2. Anders

  Det låter bra, men finns ju inga garantier för att detta går igenom ens om vi får en sosseregering.
  Och glöm för all del inte vad jag sagt tidigare om skenmanövrar. Detta blir en eftergift till facket som kan bli dyrköpt eftersom även näringslivet ska ha sitt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag står inte för en politik som består av eftergifter på det sätt du beskriver dem Anders – Säger vi att vi genomför något ska det genomföras fullt ut på ett verksamt sätt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vi står på arbetstagarnas sida i alla lägen oavsett partifärg på arbetsgivaren beatworld.

 3. Krister

  Övrigt:
  Tack för att du orkar hålla debatten igång
  under din sjukdom. Håller tummarna och
  ser fram emot att du blir friskförklarad snart!
  —————————

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Tack Krister och jag gör mitt bästa för att orka. Ljuset i tunneln blir starkare och starkare och snart har jag nått fullt dagsljus där jag r fullt återställd då enbart sista behandlingsrundan kvarsår. Därefter en rehabilitering som kommer att ta 6 till 12 månader men det tar jag utan problem av bara farten – Slutligen – Svensk sjukvård är fantastisk!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.