Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Arbetstagarna måste alltid sättas först i samband med offentliga upphandlingar.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen – Det är inte ensidigt arbetsgivarsidans fel att arbetsvillkor och löner blir sämre i samband med att offentligt verksamhet konkurrensutsätts och upphandlas.

Som jag ser saken ligger skulden till detta hos de politiker som beslutar om upphandlingar och de skallkrav som ska gälla för dessa därför att de underlåter att ställa krav på heltid tillsvidare som norm tillsammans med krav om att all tid en anställd vistas på sin arbetsplats ska vara betald.

Jag påstår rakt av att det är den ensidiga jakt på lägsta pris i samband med offentliga upphandlingar initierad av politiker som lett fram till en situation där de anställda i upphandlad offentlig verksamhet i stället för heltidstjänster erbjuds deltidstjänster och istället för tillsvidareanställning erbjuds visstidsanställning.

Därtill till att anställda hamnar i situationer där man tvingas jobba delade turer och ha påtvingade raster som inte är fullt ut betalda trots att arbetstagaren inte själv kan bestämma vart rasten ska tillbringas.

Inom vården är delade turer vanliga vilket innebär att man som arbetstagare jobbar på morgonen och på kvällen och är ledig utan lön mitt på dagen när de flesta andra arbetar kombinerat med helgtjänstgöring så ofta som varannan helg.

I vården finns även ett otyg som kallas sovande natt vilket innebär att man befinner sig på jobbet om än sovande utan att få betalt för all den tid man tillbringar på sin arbetsplats.

Inom bussbranschen är det mycket vanligt att en busschaufför i regiontrafik har sin rast på bortaort – Något som innebär att man som buschaufför kan drabbas av helt obetalda raster trots att man är på arbetet därför att de politiker som är ansvariga för att upphandla trafiken avstått från att kräva att all tid på jobbet ska vara betald tid.

Dessa politiska tillkortakommanden innebär att en busschaufför ofta vistas de maximala 13.5 timmar per dag som lagen medger på sin arbetsplats och trots det inte har betalt för de 8 timmar som krävs för att få ihop till en heltidstjänst.

Samma sak gäller andra yrkeskategorier där arbetstagarna upplever ständiga försämringar av sin arbetsmiljö och den tid man måste tillbringa på jobbet för att i bästa fall få ihop till en heltidslön.

Detta måste vi som politiker ändra på genom att sätta arbetstagarna och deras arbetsvillkor och arbetssituation före allt annat i samband med upphandlingar.

2018 ska vi inte ha en situation på arbetsmarknaden som innebär att människor måste tillbringa mer tid på jobbet än någonsin tidigare för att få ihop till en heltidslön – Om något borde arbetstagarnas situation på arbetsmarknaden ha utvecklats i motsatt riktning vilket rimligen borde innebära att man vistas mindre tid på jobbet med bibehållen lön.

Därför vill jag att vi socialdemokrater ska tänka oss för nästa gång vi beslutar om upphandlingskriterier och skallkrav i de offentliga tjänster vi ska upphandla på samhällets bekostnad.

Det finns ingen lagstiftning som hindrar oss från att politiskt ställa krav på att anbuden som lämnas in baseras på heltidsarbete och att all den tid man vistas på sin arbetsplats ska vare betald tid jämte gängse mat och fika raster – Detta så länge som dessa krav är klara tydliga för alla de företag som önskar lämna anbud på det som ska upphandlas.

Förvisso kommer priserna på de tjänster som upphandlas att öka något men i min värld är denna prisökning fullt rimlig därför att den innebär att de arbetstagare vi säger oss värna får en bättre och mänskligare arbetssituation.

Skulle detta innebära att skatter och avgifter måste höjas ska denna höjning genomföras i solidarisk anda då schyssta arbetsvillkor och en stark anställningstrygghet ska omfatta alla på lika villkor – Även de som arbetar i sektorer som upphandlas med jämna mellanrum.

Sist men absolut inte minst – Mitt huvudskäl är att människor inte är en handelsvara på det sätt de var under slaveriets tidevarv – Något som gäller även om människorna i fråga arbetar i offentliga verksamheter som upphandlas med jämna mellanrum.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

 1. Bertil

  Intressant ämne som debatteras alldeles för lite.
  Sen gnälls det att man inte får tag i personal inom vård omsorg.

  Sen har ju alliansen varit duktig på slå sönder facken ta bort symbiosen mellan fack och a-kassa och blir det nu SD regim då lär både atbetsförmedling och a-kassa försvinna .

  Istället blir det slags försörjningstöd som enbart ska gälla för den lilla människan.

  Det blir kul se effekterna när lågkonjuktur kommer folk är skuldsatta och förlorar jobb och bostad.

  Hur ska man kunna betala all den personal som det skriks om behövs till kärnverksamheter när man ska sänka skatt och ge högre lön för vissa??

  Är det lågavlönade som ska få så sänkta trösklar så de tvingas som i USA ha flera jobb för att överleva.

  Vänta bara då vi får högerextrema i makt då kommer håret resa sig på alla dårar som röstar på SD moderster och knäppa centerpartiet.

  Det sovande folket har inte vaknat efter Reinfeldts utrensning av sjuka då han drev dessa till självmord och för tidig död.

  Som jag sagt vi behöver inte fler Jimmie Åkesson vi behöver fler Castrotyper som utförsäkrar dessa extremer och rensar ut som Reinfeldt gjorde.
  Fast tvärtom.

  Det är obegripligt att offentligt anställda går med på delade turer ständigt nya scheman och all annan dynga som låga löner men stort ansvar.

  Att ex massor inom vårt gemensamma inte har strejkrätt borde faktiskt synas i lönekuvertet. Arbetsgivaren har ju all makt över dessa.

  Förr räknades du som hoppjerka om du bytte jobb ofta, idag är det ett medel att höja sin lön.
  Det är konstiga nyliberala tider vi lever i
  Man får hoppas när Demokratin slagits sönder att folket hittar sin Castro.

  Utrensningen som nu sker måste stoppas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.