Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nicklas Sandström och moderaterna har fel lösning på sjukvårdens problem.

Sjukvården och framför allt hur sjukvården ska organiseras, förbättras och finansieras i en framtid är frågor jag bloggat om många gånger.

Oppositionslandstingsrådet Nicklas Sandström (M) skriver många debattartikel i ämnet sjukvård – Bland den en debattartikel i VK som kan kommenteras på så sätt att frågorna han ställer är mycket relevanta emedan svaren på frågorna endera är fel eller uteblir helt och hållet.

Låt mig därför börja med att lyfta några av de frågeställningar/påståenden han framför i artikeln för att därefter prata om hur dessa ska lösas för att få ordning på torpet.

Så här skriver Nicklas:

  • Att svensk sjukvård har nått en brytpunkt där förväntningar och utbud inte matchas av samhällets förmåga att finansiera detta.
  • Att detta sker samtidigt som befolkningen förutom att växa även blir äldre med färre i arbetsför ålder.
  • Att personalsammansättningen i vården är färre till antalet men med fler läkare och sjuksköterskor än någonsin tidigare.
  • Att medborgarna idag har helt andra förväntningar på vården jämfört med för 10 år sedan.
  • Att samhället (läs skattebetalarna) inte har råd att betala hur mycket som helst för vad som helst.
  • Att ökade kostnader för hyrpersonal (läkare och sjuksköterskor), långa vårdköer, för lite forskning och stressad personal som känner att de inte räcker till är resultatet och symptomen på sjukvårdens kraftfulla utveckling.
  • Att arbetet med att se över roll- och arbetsfördelning inom sjukvården måste intensifieras så att personalen får jobba med det de är utbildade för.

I slutet av artikeln definierar Nicklas sjukvårdens uppdrag utifrån hans och moderaternas synvinkel genom att definiera den i ekonomiska termer som innebär att den ska vara tillräckligt bra utifrån vad som är medicinskt och ekonomiskt försvarbart och långsiktigt samhällsekonomiskt utan hänsyn tagen till svaga grupper.

Utifrån detta menar Nicklas att svensk konkurrenskraft måste utvecklas och fler jobb skapas så att tillväxt skapas för ökade sjukvårdskostnader.

I artikeln ställer han 2 konkreta frågor:

  • Vilken sjukvård ska vara utbudet och av vilka utbildningsgrupper kan den bäst ges?
  • Ska detta mötas upp med höjda skatter?

Svensk sjukvård har varit bland de ledande i världen under lång tid – Dessutom lika för alla oavsett social status och den egna plånbokens storlek.

Detta har i mångt och mycket urholkats efter alla avregleringar och privatiseringar inom sjukvården och kostnaderna har ökat lavinartat samtidigt som den personal som ska ge vården i princip går på knäna och bränner ut sig därför att personaltätheten saknar relevans mot antalet patienter.

Det är en gång för alla så Nicklas att det är du och dina kompisar i alliansen som sett till att skapa den situation vi har inom vården idag – Reformer som fritt vårdval och konkurrensutsättning är roten till allt det onda och att pengarna inte räcker till.

Användandet av hyrpersonal och därmed skenande personalkostnader är en direkt effekt av moderat politik och det är samhällets ökade kostnader för hyrpersonal och privata vårdgivare som gör att vi precis som du påstår betalar hur mycket som helst för vad som helst.

Förvisso har förväntningarna på vården ökat under de sista 10 åren – Dock inte på annat sätt än att de återgått till att vara densamma som de förväntningar människor hade på vården innan ni drastiskt försämrade den som en effekt av det fria vårdvalet.

Du har helt rätt i att befolkningen både ökar i storlek och blir allt äldre och därmed mer vårdberoende och i att personalsammansättningen förändrats.

Helt riktigt påstår du att vi idag har fler läkare och fler sjuksköterskor inom vården men när detta samtidigt innebär att de flesta undersköterskor, vårdbiträden och läkarsekreterare försvunnit blir resultatet precis som du påstår att personalen istället för att ge adekvat vård tvingas jobba med sådant de inte är utbildade för.

Att det idag ser ut på detta sätt beror på en enda sak Nicklas – Moderat nyliberal politik.

Sjukvård och rätten till sjukvård ska aldrig bli en plånboksfråga – Något det i mångt och mycket blivit med er politik på riksplanet.

Sverige är ett rikt land och i mitt Sverige kommer vi alltid att ha råd att ge medborgarna den bästa sjukvård som pengar kan uppbringa – Vägen dit är enkel – Skrota det fria vårdvalet och gör om dagens landsting till sjukvårdsregioner med staten som huvudman.

Det är det som är svaret på dina frågor Nicklas – Ett skrotande av det fria vårdvalet innebär att vi kan ha fullt utbud i sjukvården utan att höja skatterna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

6 kommentarer

  1. Kim

    De moderater som kommit längst i sin filosofi är de i S-holm. De har ju ganska tydligt visat hur bra filosofin fungerar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis Kim – Att bygga världens dyraste sjukhus utan att få ett fungerande sjukhus visar hur fel moderat sjukvårdspolitik kan slå.

  2. Bertil

    Niklas Sandström är så klart moderat.
    Högerextremism växer sig allt starkare och med allt våldsammare åsikter vilket lär utmynna i mer förtryck och krav på våld och angrepp högern har inte bara blivit en makt utan även en fara där målet är slå sönder demokrati och likt Hitler börja stora utrensningar.

    Det är inte bara Moderater som vill slå mot svaga grupper så gör även Liberaler och tyvärr har även socialdemokraterna hamnat i den situationen. Detta mot ex sjuka eller de som behöver stöd och assistans. För berörda är det oroande, men i politiskt hänseende är det enbart problem som sosialdemokrayerna så klart vill lösa.

    Värre är det med högern, den ”milda” högern ökar allt mer sim extrema politik –
    Kristersson som tog en bostad vikt flr hemlösa kvinnor nämns sällan men det visar en grym människosyn. Politiken som Moderater för blir dock värre och värre och de närmar sig SD.
    Vidare så SD i som tur de får avhoppare som driver än hårdare högerpolitik
    Vad som inte kommit upp i årets val vilket är lika bra. Är att tre ytterligare extrema högerpartier ställer upp i årets val och längst ut på högerkanten är NMR. Utbrytare från SD är bl.a Nationaldemokraterna.

    Det som händer inom politiken är faktiskt oerhört skrämmande.
    Vi är många som tycker moderater och
    De övriga Allianspartierna har grym politik so. Sänkta trösklar slå sönder sociala skydd, fackföreningar o.s.v.

    Men det som är skrämmande är den höger som har därefter ännu värre och kort sagt ingen farstu hur ila man kan vilja andra människor.

    Alla har väl trott det som skedde under andra Världskriget inte kan eller får ske igen. Men det är precis det som kan ske.

    Högerns politik är ganska lätt definiera gynna välmående slå stenhårt mot allt som hotar välmåendes ökande fördelar.

    Att vi ser bidragen allt mer ösas över till välmående vården privatiseras så välmående får ensamrätt på vård är idag helt på gång.
    Vi hör hur moderater enbart vill de med stadd kassa och rätt bakgrund ska få studera högre utbildningar.
    Vi ser även hur välmående alkt mer skapar sig egna äldreboendelösnigar med hög klass där en whiskey kan fås när som helst under dygnet. Där mat får väljas och där uppassning är maximal.

    Niklas Sandström och även Edward Riedel har hemska debattartiklar där allt framförs med falska ord och där vänlighet är bortkastad.

    Kort sagt skrämmande människor som
    Beter sig väldigt illa, men ändå väldigt milt jämfört med vad de har i bakfickan att ta till när de inte får som de vill.

    Glöm aldrig Reinfeldts retorik när han efter att ha sänkt a-kassan utförsäkrat sjuka slagit sönder facken drivit sjuka till självmord sa: ” Välförden har stärkts”

    Det om något visar vad höger och högerextrema är ute efter och
    Jag ser det hela på ett skrämmande sätt.

    Ser man då på USA som är förlagan till ondskan så visar de upp en sjuk ledare som inte tar nån hänsyn.

    Frågan är hur högerextremt kommer Vätlden bli innan ett krig av enorma mått
    blir följden.

    Att vi är på väg käpprätt åt helsefyr bidrar såna som Niklas Sandström med ändå är han bara en fjärt i rymden om vad som komma skall.

  3. Per Kjellén

    I politisk enighet har riksdagen bestämt att kommunerna skall erbjuda sina invånare praktiskt taget fri sjukvård.
    Kommunerna inser att detta år oöverstigligt för en ensam kommun och kommunerna har därför samarbetat under beteckning Landsting/Region.
    Sjukvården skall ges efter behov.
    Så långt borde vi vara överens. Att genomföra detta program är inte lätt, men det måste gå. Jag vill gärna skilja på finansiering och resurser.
    En resurs är en organisation som kan klara en given, på förhand bestämd uppgift.
    Finansiering är en uppgift för Regionen att betala resursen kostnaden för att genomföra en uppgift, omedelbart den är utförd.
    Nu tror jag inte att vi är överens. I och med att riksdagen bestämt att kommuner/regioner skall erbjuda vård efter behov så måste riksdagen också ta ansvaret för finansieringen av detta. Annat vore att lura medborgarna. Riksdagen har givit Regionen rätten att beskatta kommuninvånarna för att täcka kostnaderna får vården. Riksdagen har inte giveit Regionen rätten att underfinansiera vården genom att skjuta fram behandlingar i tiden i hopp om att längre fram få ekonomiska resurser för att betala behandlingen av patienter. Detta oskick är det som förorsakar köerna och det är helt onödigt, och därför ofattbart att det ger upphov till så mycket diskussion.
    Regionerna kan lägga en budget, det är en gissning på hur mycket vården skall kosta under budgetåret. Den budgeten kan göras optimistiskt liten. Den kan också göras stor genom att Regionen garderar sig för felgissning och för oförutsedd belastning av vården. Men Regionen måste följa löftet till folket att vården skall ske efter behov. Det betyder ingenting annat än att resursen skall vara dimensionerad eller på annat sätt förberedd för variationer i behovet. Däremot får resursen inte vara dimensionerad medvetet för liten med tanken att lösa en stor efterfrågan med en kö.
    Regionen borde kunna förklara detta för staten som ger en garanti att omedelbart ställa medel till förfogande om budgeten visar sig otillräcklig. Brist på kontanter får under inga omständigheter lösas med utebliven betalning till Resursen.
    Resursen skall lösas av professionen. Den kan vara klart överdimensionerad och då måste professionen skaffat sig överesnkommelseer med andra att tillföra patienter/uppgifter. Den kan vara klart underdimensionerad och då måste professionen skaffat sig möjligheter att få hjälp från annat håll, en annan Region, privata vårdgivare eller från utlandet. Betalningen måste regionen stå för. I dagens läge torde Resurserna ha svårigheter framför allt med personal. Men detta är professionens uppgift att lösa, inte några politikers. Lita på professionen, misstro politikerna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För egen del vill jag trots att jag är socialdemokrat skrota landstingen/regionerna och förstatliga all sjukvård Per och då av den anledningen att en sådan reform skulle ge en jämlikare sjukvård i hela landet och därtill spara stora pengar för samhället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.