Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vänsterpartiet är Umeåfientligt!

I dagens Affärsliv24 i VK kan vi läsa om den goda nyheten att det stora världsföretaget Komatsu Forest bestämt sig för att expandera i Umeå genom att köpa ett stort markområde väster om industriområdet på Klockarbäcken för att säkerställa sin framtida expansion i Umeå.

Att Västerbottens femte största och ett världsföretag väljer att hårdsatsa i Umeå glädjer mig såsom varande socialdemokrat och Umeåbo.

Ett av de viktigaste och mest bärande skälen för Komatsu Forest att göra denna investering är att Umeå Kommun bestämt sig för att investera i en ny färja för trafiken över Kvarken mellan Umeå och Vasa – En investering vänsterpartiet reserverade sig emot när beslutet om att investera i en ny färja togs.

För företag likt Komatsu Forest som har Ryssland och Asien som stora och betydelsefulla marknader är säkrandet av goda transportmöjligheter för de maskiner man exporterar A & O när man väljer på vilken ort man ska etablera sig.

Enigt Komatsu Forests Fabrikschef i Umeå Martin Ärlestig görs investeringen i detta markområde för att säkerställa den långsiktiga tillväxten för företaget i Umeå med motiveringen att Umeå är en stad med stark expansion.

Denna investering och alla de framtida arbetstillfällen som följer med den ville vänsterpartiet i Umeå stoppa och det är därför jag med all rätt påstår att vänsterpartiet är Umeåfientligt.

Att vänsterpartiet inte gillar företag och företagare är ingen nyhet men att vänsterpartiet i Umeå går så långt som till att motarbeta Umeå och dess framtida utveckling på alla upptänkliga sätt är en stor nyhet.

Min fråga till Ulrika Edman (V) och Bore Sköld (V) är kort och koncis – Hur tänkte ni när ni röstade nej i första hand alternativt ville återremittera ärendet vad gäller kommunens finansiering av en ny färja för linjen Umeå – Vasa?

Den frågan tror jag väljarna vill ha svar på då ert nej om det gått igenom inneburit att Komatsu Forest med all sannolikhet sökt sig annorstädes än Umeå.

Ovanpå detta ska vi lägga övriga krumbukter från vänsterpartiet där de röstade emot sin egen ideologi genom att stödja alliansens förslag om att släppa in privata byggherrar på tomten Lodet 1 (nuvarande busstationen) – Byggherrar som i stället för att som AB Bostaden som skulle bygga bostäder för Umeås äldre avser att bygga bostäder för Umeås rika elit.

Den affären och andra krumbukter från vänsterpartiet där de till och med ljuger väljarna rakt i ansiktet trots att det finns protokollsanteckningar som bevisar lögnen återkommer jag till i kommande inlägg.

Mina avslutningsord är följande – Vänsterpartiet är Umeåfientliga och hade de fått bestämma hade sannolikt Komatsu Forest valt att lämna Umeå.

Om du som väljare älskar Umeå så röstar du på andra partier än vänsterpartiet i det kommande valet – Det tänker jag göra och det hoppas jag du gör.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Vill du läsa artikeln i Affärsliv24 kan du göra så på följande länk: https://affarsliv24.vk.se/plus/2470796/storforetag-planerar-att-vaxa-i-umea?_ga=2.143984181.1668121908.1533541303-534459877.1487067273

31 kommentarer

 1. Ville-Valle

  … du som kan det här med politiken Anders Forss, för mig står det och väger mellan Vänsterpartiet, Arbetarpartiet och Sverigedemokraterna. Både du Anders Forss och Jan Hägglund har ju avslöjat vänsterpartisternas dubbelmoral och trots det växer partiet i Umeå så att det knakar. Ska jag då trots allt lägga min röst på Arbetarpartiet för Jan Hägglund har ju också avslöjat socialdemokraternas smutsiga byk i Umeå. Eller tycker du som var femte svensk väljare att jag ska rösta på Sverigedemokraterna…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vart du röstar är upp till dig Ville-Valle och ska du välja mellan de du anger så torde AP vara det bästa valet.

 2. Bertil

  Vad säger Vänsterpartisterna i Umeå?
  Varför stoppade ni ny färja??
  Stämmer Anders tolkning eller?

  Svara snabbt så vi får dåna här lokala grejer ur Världen så vi kan återgå till viktigare Valfrågor,
  Det är slutspurt nu och då gäller viktigare grejer.

  Sånt där får tas efter valet.

 3. Curt

  Kloka tankar Anders. Jag har också reagerat på att Vänsterpartiet i Umeå är väldigt utvecklingsfientliga o inte har mycket idéer o initiativ mest bara motstånd mot förändringar. Det är inte ett alternativ för arbetare.

   • Bertil

    Lokalt kan partier vara svaga dock sällan sossarna. I Skellefteå har vi ju moderater och Liberaler som är svaga i toppskiktet.

    Så att sånt där händer som det i Umeå är
    Nog inget särskilt . Samtidigt är det märkligt när Vänstern är relativt starka i Umeå hade 12 % i förra valet.

    Tycker sossar och vänstern borde kunna
    Sammarbeta mycket väl i Umeå eller håller sossarna på bli flr mycket höger även i Umeå.
    Skulle inte förvåna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Att samarbeta med ett parti som V som ständigt ljuger och aldrig står för gjorda uppgörelser och ingångna avtal är inget alternativ Bertil – Vi försökte detta föregående mandatperiod med ett nedslående resultat som följd varför vi avbröt samarbetet inför den mandatperiod som strax tar slut.

 4. Fredrik

  Jag är inte vänsterpartist, långt långt ifrån MEN genom att länka till Affärsliv på VK så undrar jag hur du tänker Anders?

  Ingenstans i den artikeln kan man läsa att ett av argumenten som Komatsu Ltd sett som avgörande till denna investering är den nya färjan mellan Umeå och Vasa. Jag har läst artikeln två gånger, vardera på både hemsidan och i appen, bara för att jag ville vara säker på att jag inte missat nåt men icke. Ingenstans står det att nya färjan mellan Umeå och Vasa är en anledning till varför Komatsu Ltd ev gör denna investering.

  Vilket då betyder att du kastar skit på en politisk konkurrent baserat på en lögn.

  Det är helt klart att Komatsu Ltd mycket väl hade kunnat göra denna investering utan en ny färja – sanningen är den att vi aldrig får veta exakt. Du Anders däremot påstår detta, att Komatsu skulle lägga sina investeringar på andra ställen OM det inte blivit en ny färja, åter igen en lögn.

  Detta är alltså att höja debatten Anders. Lögner. Tror du verkligen att du kommer att vinna på det i längden?

  Det tog mig mindre än två minuter att se igenom denna lögn. Hur lång tid tror det tar för Umeborna att se igenom dina lögner?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är helt rätt att det inte står något om detta i artikeln men jag påstår ändå att det är så då det är detta som kommit fram när vi som kommunledning träffat Komatsu. De har länge efterlyst bättre och stabilare färjekapacitet då de är helt beroende av en väl fungerande färjeförbindelse för att förse sin största exportmarknad Ryssland med skogsmaskiner – Maskiner som via Vasa går vidare med tåg till Ryssland.

   Jag skulle aldrig skriva något som detta utan att ha torrt på fötterna Fredrik och fråga vilken politiker du vill som är insatt – T.ex någon från alliansen så kan de vidimera det jag säger.

   • Fredrik

    Bättre och stabilare färjeförbindelse betyder inte en ny, splitterny, färja. Det kan t ex innebära fler turer, en nyare begagnad färja t ex. Vilket åter igen betyder att du de facto vilar din kritik gentemot en politisk konkurrent på ett påstående som inte är sant.

    Och nej, du har sällan torrt på fötter – ett påstående som delas av politiker i stan, från olika håll på den politiska kartan. Senast igår kväll samtalade jag med den kanske högste politikern i S från länet om den politik S vill föra i den närmaste framtiden. Den är intressant även om jag inte delar allt. Klart var dock att den politik som S går till val på är inte den politik du förespråkar.

    Säg mig, att kasta skit på andra är alltså att höja debatten till en högre nivå? Och, du är extremt snabb att åt dig av äran när t ex ett företag investerar i regionen och vinklar det så att detta aldrig skulle ha kunnat göras om det inte vore för S, men du tar aldrig ansvar för allt som inte går bra. Varför är det så?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Den utredning som är gjord om valet av färja talar sitt klara och tydliga språk Fredrik – Det val som kommunen gjort är det mest ekonomiskt fördelaktiga över färjans livsspann och därtill det alternativ som bäst bemöter de krav som ställs vad gäller många saker inklusive kapacitet.

     Fler turer som du anger är både dyrt och miljövidrigt och därför inget alternativ viket jag tror att du förstår.

     Slutligen måste jag fråga mig varför du som den moderat du tidigare påstått dig vara kommenterar just denna fråga så flitigt och stödjer vänsterpartiet som dit parti skyr som pesten?

     Är det månne så att du redan inlett ett valtekniskt och budgetmässigt samarbete med Vänsterpartiet i Umeå?

 5. Sven

  1. Det framgår ingenstans att Komatsu haft färjan som förutsättning.
  2. Att mot några miljarder på färja är inte detsamma som att vara mot en färja. Man kan vara mot att inte kolla på andra alternativ än ett nytt skrytbyggen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Den som läser den gedigna utredning som är gjord avseende valet av ny färja kan se att den lösning som nu väljs är den ekonomiskt mest fördelaktiga sett över färjans livslängd och dessutom det val som bäst möter de kapacitetskrav som en ny färja bör uppfylla.

   Att det inte framgår i text någonstans att Komatsu haft det kravet är fullt naturligt även om de i många möten med kommunen påtalat den saken på olika sätt Sven.

   • Anders Agdahl

    Har du vairt med i något av dessa möten Komatsu har haft? Finns det någon källa eller bevis överhuvudtaget på det du hävdar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Komatsus ledning har öppet sagt att en väl fungerande färjeförbindelse är en förutsättning för deras verksamhet och fortsatt expansion Anders – Huruvida det finns protokollfört på kommunen eller inte ska jag låta vara osagt men tvivlar du kan du alltid vända dig till Komatsu och ställa frågan direkt till dem.

 6. Bertil

  Säga vad man vill men Jonas S är bäst.
  Han är partiledare flr Vänsterpartiet ger ca: 11000 av sin lön till partiet har då kvar 28000. D.v.s inte mycket mer än en sjuksköterska elektriker byggare.

  Skulle Löfven göra så eller Reinfeldt Jimmie Åkesson eller Anni Löf.

  Nä sällan. Jimmie Annie Löf de föreslår sänkta trösklar som sänker låglöner och höjer höglöner så de kan kräva högre Rutavdrag .

  Visst är det sjukt.
  Jonas är bäst
  Bättre t.o.m. än Castro.
  Sen får Anders gnälla på Vänsterpartiet bäst han vill.
  Vänstern är detvrnda partiet som ger stöd åt den lilla människan.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Jag kritiserar inte vänsterpartiet på riksplanet i detta inlägg utan endast vänsterpartiet på lokal nivå i Umeå Bertil.

 7. Bertil

  Tycker istället för RUT ROT så skulle man göra avdrag på produktionen och ge det till statsbudgeten. Det i sin tur skulle användas till att skapa jobb inom ex: hemtjänst så fler finge jobb.

  Därmed skulle hemtjänst kunna bli gratis eller till subventionerat pris. Det skulle ge mer jobb mer inkomster till staten.
  Företagen skulle istället för att ge utdelning till de som inte jobbar ge utdelbing till staten som skulle skapa jobb.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   I grunden är RUT och ROT inte fel som reformer då framför allt RUT skapar en hel del arbetstillfällen. Däremot är de felstrukturerade och kan vi göra om dem så att den vanlige låg- och medelinkomsttagaren kan nyttja RUT genom stora avdrag samtidigt som de med större inkomster betalar den största delen av kostnaden för RUT själv så vore mycket vunnet Bertil.

   • Bertil

    RUT är mycket fel. Att en socialist tycker det är rätt visar att sossarna gått till höger och att sossar fallit i fällan.

    Vore bättre mer hemtjänst skapats och att välmående fått betala full pris flr RUT det skulle ändå inte blivit dyrare än idag.

    Efterfrågan höjer priset det värsta är att det drabbar staten ich framförallt gamla Olga.

    Ett tydligt fall känner jag till
    En gammal gumma som är gammal
    Har en granne som har ett högt uppsatt yrke hans fru jobbar inte hon behöver inte. Han tjänar tillräckligt.
    Hon åker på gym under tiden kommer RUT och städar upp.
    Gumman som är i behov hon får ingen hjälp.
    RUT-avdrag är åt helvete kort sagt och visar bara hur empatilöst samhället blivit.
    Alla dessa jävla avdrag som går till kort sagt de som rullar tummarna spyr jag

    Motiveringen är så enkel och korkat dum så folk går på det.
    Tyvärr så är viviven tid när klassklyftorna enbart ökar och sossar hjälper till.

    Fy skäms på er.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Rätt utformat så at RUT blir användbart fullt ut för vanliga löntagare går inte socialdemokratin till höger bara för att man stödjer RUT Bertil.

     • Bertil

      Då har man blivit blind hur ska RUT rätt utformat bli. Rätt utformat måste avdraget bort och behovet styra.

      Tidigare var RUT fullt avdragsgillt enbart för de med lön kring 25-26000
      Idag är det ca: 18000.

      Men om RUT styrs efter behov då får garantipensionärer Olga hjälp när så
      behövs. RUT skulle ändå användas av välmående enbart för att man vant sig vid bekvämligheten.
      RUT-avdraget skulle funnits under en kortare tid sen utan förvarning tagits bort.

      För ett rättvist RUT skulle alla fått det i form av typ personliga kuponger Eller som avdrag i deklarationen typ. Ja eller nån annan vettig läsning så att det inte går ge bort eller så.
      Alla myndiga skulle det gälla
      Summan kunde varit säg 20 000.
      Till städning, ställa in kanaler på tv-n
      Barnpassning. Fönsterputsning eller
      Byta staket på verandan. Klippa gräsmattan O.s.v.
      Många skulle ändå inte nyttja det

      Då först hade det varit rättvist. Finansiering vore lätt fixa.

      Gör om ISK samt KF så all avkastning beskattas med minst 30% räcker inte 30 ta 35% o.s.v. Det ska kosta spekulera och rulla tummarna.
      Mitt RUT skulle skapa jobb och då skulle massor gå tillbaka till statskassan.

      Dagens RUT kan aldrig bli annat än ett överklassbidrag. Så enkelt är det.

      Dock i sanningens namn behov av stöd
      är väl ändå det viktigaste. Kommunal eller statlig hemhjälp där behoven styr.

      Gå inte på högerns RUT det kommer vara bli fler bokstäver om de får fortsätta alla vet väl att RUT kommer från de som har sjukdomssymtom som ADHD
      Annars skulle man tala i klartext.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är ju precis de jag avser att göra Bertil – Göra om RUT så att behovet styr hur stort avdrag man får.

    • Anders

     Bertil jag förstår verkligen inte ditt hat mot RUT och ROT. Du framstår som en dåligt påläst person som förutom att läsa på om RUT och ROT även bör sätta dig in i vad ADHD innebär. Du använder begreppet som en förolämpning. Tänk dig för innan du gör om det!

     Systemet fungerar utmärkt som det gör. Även pensionärer som bor hemma utnyttjar RUT vid städning, gräsklippning, snöröjning, räfsning osv. Tjänster som ändå utnyttjas, men annars betalas svart. Det möjliggör att människor kan bo hemma längre och det sparar massor med pengar samtidigt som svarta pengar blir vita och skattade! Andra som använder RUT och ROT är helt vanliga familjer. Normal, och låginkomsttagare. Barnfamiljer. Något ”överklassbidrag” som du kallar det är det inte frågan om. Det finns ju dessutom ett tak för hur mycket du får dra av så det är ju inte så att ”överklassen” kan utnyttja avdraget hur mycket som helst. Däremot måste du ju ha betalat in skatt upp till en viss nivå för att får rätt till det.

     Du pratar om att utöka hemtjänsten men poängen är just att RUT täcker sådant som inte ingår inom ramen för hemtjänst (eftersom den styrs av en biståndsbedömare utifrån socialtjänstlagen, en i grunden ganska svag lag). Det finns inte en chans att någon biståndsbedömare kommer att bevilja hjälp med gräsklippning även om lagen skulle skrivas om och tolkas på ett mer generöst sätt. Sådana resurser finns det inte, och det är heller inte rimligt att förvänta sig att undersköterskorna i hemtjänsten ska användas till att räfsa löv eller klippa gräs. Då är det väl bättre att man får anlita en firma som sköter detta och sedan få dra av en del av kostnaden precis som det funkar idag. Man kan naturligtvis se över nivåer osv, men RUT och ROT har varit lyckade reformer. Allt annat är illvillig lögn eller bygger på okunskap av de som av ideologiska skäl inte gillar det.

     Att gumman Olga inte får hjälp beror inte på att din granne nyttjar RUT, utan på att hon inte beviljas hemtjänst , anses för frisk-eller inte ens ansökt (alternativt låtit bli att överklaga ett negativt beslut).
     Jag ser inte att man underlättar för Olga genom att plocka bort RUT.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tror att du liksom jag vet att Göteborg och Umeå är skilda städer Ville-Valle.

   • Jonny Disenfeldt

    ”Jag tror att du liksom jag vet att Göteborg och Umeå är skilda städer”…

    Skandalen växer, nu är socialdemokrater på tre olika orter upptäckta att driva samma lögnpropaganda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.