Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vad kännetecknar den svenska samhällsmodellen?

Frågan är relevant därför att det ser ut att finnas vitt skilda uppfattningar om vad som utgör den svenska samhällsmodellen. Jag ska därför ge mig på att försöka förklara vad den innebär på ett enkelt och kortfattat sätt.

Den svenska samhällsmodellen är enkelt tryck uppnåendet av det jämlika samhället där världens minsta klyftor på alla områden inklusive inkomst- och förmögenhetsklyftor inräknade råder.

En ordning som dessutom måste uppnås utan att diskriminera någon eller genom att utöva maktmissbruk.

För att nå denna målsättning krävs en politik som arbetar i den riktningen vilket så här långt innebär att det bara finns ett politiskt parti i Sverige som kan sägas stå för byggandet och bevarandet av den svenska samhällsmodellen – Nämligen socialdemokraterna.

Demokratisk socialism byggd på kärlek, solidaritet och alla människors lika värde är viktiga fundament att stå på för att leva upp till i bygget av det jämlika samhället – Detta därför att det bara är på detta fundament som en politik som bygger ett bättre Sverige i grunden kan vila på.

Det som främst kännetecknar detta fundament är:

 • En stark offentlig sektor under medborgarnas kontroll utan privata inslag driven utifrån behov snarare än vinstintresse.
 • Starka sociala trygghetssystem.
 • En fri skola.
 • En fri sjukvärd.
 • Starka fackföreningar.
 • Progressiva skattesystem som garant för en progressiv fördelningspolitik.
 • Jämställdhet mellan alla grupper i samhället.

Alla är de delar av den svenska samhällsmodellen och alla är de delar av den socialdemokratiska politik som utgör garanten för att målet om Sverige som världens mest jämlika land ska bli verklighet.

Svårare än så är inte förklaringen av den svenska samhällsmodellen – Tänk på detta nästa gång du går till valurnorna för att rösta – Gör du det kommer du liksom jag att lägga din röst på socialdemokraterna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

20 kommentarer

 1. Jonny Disenfeldt

  ”det ser ut att finnas vitt skilda uppfattningar om vad som utgör den svenska samhällsmodellen”

  Och du presenterar DIN personliga uppfattning… en åsikt som vanligt …

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag presenterar inte min åsikt utan socialdemokraternas åsikt av hur den svenska samhällsmodellen ser ut Jonny och det är den modellen av samhälle vi ska bygga för att gynna folkflertalet.

 2. Leif Andersson

  Det finns ingen svensk samhällsmodell utan en skandinavisk sådan. Numera är det så att både Danmark och Norge överglänser Sverige med råge vad gäller dina kriterier och nivån på samhällsservicen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det vill jag inte påstå att de gör Leif även om Norge i många avseenden är bättre än Sverige just för stunden.

 3. Bertil

  Man kan väl säga som så att Kristersson som många vill ha som statsminister inte tillhör den Svenska modellen.
  Kort.flaskaxlar. falsk, korg sagt en liten stackare som passar bäst som ryttare.
  Nån företrädare för arbetslinjen är han inte. Han skulle inte klara bära en bunt virke på sina axlar de virket skulle rutscha ner. Men framförallt skulle han aldrig orka lyfta det upp till sina axlar.

  Men det må då vara hur eländig han ser ut. Om sånt kan skämtas om. Palme blev väldigt utsatt på sin tid för sitt utseende så det är klart vi ska recensera Kristersson utseende. Så facklig som han beter sig mot utsatta.

  Värre är dock alla lik han har i garderoben där han betett sig som värsta gangster och när han nu vill ha fler poliser så borde man ”haffa” Kristersson först,

  Läs detta: http://www.dagensarena.se/innehall/ulf-kristersson-den-svenska-modellen-ar-som-apartheid/

  Läs även detta:
  https://alliansfritt.nu/nyheter/vem-ar-moderaternas-nya-partiledare

 4. Christer

  En enkel fråga, Anders.
  Hur resonerar du när du publicerar ”Bertils” kommentar, och dessutom kallar det för ”ett inlägg i debatten”: Hans (antar att det är en han) inlägg har ju inte en enda bokstav som skulle kunna kallas seriös. Hela hans inlägg behandlar ”Bertils” personliga åsikt om Ulf Kristerssons utseende och förmåga/oförmåga att utföra kroppsligt arbete, i form av att bära en bunt virke?
  Sen när blev detta ett mått på en persons duglighet?
  Varför envisas du med att släppa igenom ”Bertils” infantila inlägg, och dessutom under flaggen ”inlägg i debatten”?
  Om du någon gång ska kunna tas som en seriös samhällsdebattör, tror jag att det är viktigt att börja i änden att inlägg och kommentarer håller en mogen nivå, i stället för att du låter en gammal(?) sur och desillusionerad man spy galla över debatten.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har som policy att publicera alla inlägg som inte är rasistiska, främlingsfientliga eller faller på grund av att de är enorma personliga påhopp på personer som inte bör utsättas för personliga påhopp – Dvs. sådana som inte tillhör politikens kärna och därför är officiella personer som får tåla mer än många andra.

   Bertil är inte ensam om att skriva på detta sätt då det finns än värre exempel från högerflanken. Det händer att jag kastar vissa av Bertils inlägg i papperskorgen därför att de inte lämpar sig för publicering men detta inlägg tillhör inte dem.

   Ett inlägg i debatten kallar jag alla inlägg där jag inte direkt bemöter och/eller värderar det som skrivs så det namnet får du se som ett samlingsnamn Christer.

   • Bertil

    En del fattar inte Ironi och sämst bak pannbenet är de på högerflanken.
    Men när de själva får vräka ur sig och rent parlamentariskt får plåga sjuka,. arbetslösa då mår de små liven.

    Klart ironiska inlägg ska både kunna skrivas och läggas in som kommentar.
    media ironiserar också så varför ska inte vanligt folk få bete sig likadant.

    • Jonny Disenfeldt

     Bertil :

     Ironi ?

     Vi vet sedan länge att du menar vad du skriver och egentligen vill värre än så, du är ju trots allt en socialist som röstar på V, där finns förklaringen till din extremism.

     Den är helt i linje med hur socialister hanterat motstånd mot sin politik under 100 år världen runt så du behöver inte ursäkta dig eller komma med bortförklaringar.

  • Bertil

   Se där blev nån högertyp man trampade på tårna. Men ironisera Palme , Ingvar C. går ann.
   Kristersson skulle inte klara vara Stabbläggare. Han är för vek för kort och för lat.

   Men slå mot svaga det duger han till där svingar han hej vilt med käften för att plåga redan utsatta.
   Klart den där lille fjanten ska plockas ner på jorden. Det bästa vore en typ av Castro som rensade ut honom. Kristersson ska hållas kort.
   Läs hans böcker och kolla hans lik i garderoben.

   Kul du reagerade Krister.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Skolan har ett sparbeting sedan länge och att skolans utgifter ökar i samma takt som antalet elever som ska gå i skolan ökar är självklart Sven.

   Med det sagt så är jag inte helt överens om att vi ska sätta sparbeting på skolan men en sak att lägga till ekvationen är att alla partier är överens om detta.

   • Sven

    Fakta är att s, som alla andra partier, understryker vikten av skolan, att man ska satsa på sen och att man ska öka lärarlönerna.
    Exakt detta är orden värda. Sedan undrar s varför folk ledsnar och missnöjesröstar på SD och v. ”Konstigt. Räcker det inte med att snacka och lova? Måste man någon gång även leverera det man lovar? Varför det?”

     • Sven

      Det tycker de flesta. De styrande i Umeå tycker dock att mer satsning på skolan och lärarlöner = det som står i artikeln. Det tycker inte vi som befinner oss i verkligheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.