Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jämlikhet och bygget av ett jämlikt samhälle är viktigt.

Göran Greider ställer sig själv och andra frågan om socialdemokratin kan resa och uppnå fornstor storlek i en ledare i ETC.

Hans egna svar är nej då han har svårt att se vilka systemkritiska idéer som ska användas för att socialdemokratin på nytt ska framstå som politikens sociala och politiska innovation.

I detta avseende tycker jag att Göran Greider är ute och cyklar. Nu mer än någonsin finns möjligheten för socialdemokraterna att framstå som politiskt och socialt innovativa.

Förvisso har Göran rätt i att det är lättare att organisera och entusiasmera 2.000 arbetare när dessa finns på samma arbetsplats än det är att organisera dagens arbetare och tjänstemän där samma antal är spridda på 200-300 arbetsplatser men att därifrån tro att detta är omöjligt är att ge upp hoppet på att vi alla behöver en bättre framtid som är mer jämlik än dagens.

Vad Göran glömt bort är att dagens arbete med att organisera har utarbetat nya former i och med internet, informationsteknologins och sociala mediers intåg i våra liv – Det som tidigare skedde genom fotarbete görs idag via nätverk och nätverkande.

Kampen för Den Svenska Samhällsmodellen är ytterst relevant i vår tid även om jag håller med Göran om att den kampen måste kompletteras med mer retorik och mer retorisk kraft – Dessutom med mer av ideologisk debatt enligt mitt sätt att se på saken.

Ammunition är det ingen brist på – Ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor, utförsäljning av offentlig sektor med medföljande överföring av uppbyggda förmögenheter från det allmänna till privata ägare är ammunition nog.

Skulle inte detta räcka finns det än mer ammunition att ta till såsom rovdriften på arbetskraft som innebär att man genom konstant underbemanning gör arbetstagarna sjuka och sedan inför begränsningar i sjukförsäkringssystemen som innebär att de inte får den ersättning de har rätt till.

Nutidens precis som dåtidens sociala och politiska innovation är den ideologi som styr hur samhället ska byggas för att skapa ett harmoniskt samhälle med stark framtidstro. Det är detta och inget annat som ska föras fram när vi socialdemokrater pratar om den svenska samhällsmodellen.

Att på nytt lyfta den ideologiska debatten dit den hör hemma – Till toppen av den politiska agendan är innovativt så det räcker och blir över.

Med rätt nätverk och rätt metoder så kommer detta att bli det som anses vara innovativt när vi om 50 år blickar tillbaka på politikens stora innovationer.

Vi ska lyfta vikten av en stark offentlig sektor och ett gemensamt ägande för nationens bästa – Detta genom att påpeka att de 20 största statliga företag som såldes ut för 200 miljarder några år senare värderades till 645 miljarder utan andra förändringar än utförsäljning och överföring till privata ägare och att skattebetalarna därför bestulits på 445 miljarder kronor.

I samma anda – Alldeles speciellt i dagens tider av arbetslöshet är det inte fel att påpeka att antalet statligt anställda mellan 1983 och 2010 minskade med ca. 380.000 arbetstagare eller en nedgång från 500.000 anställda 1983 till 120.000 anställda 2010.

Göran – Politisk och social innovation är och har alltid varit bygget av det jämlika samhället och den innovationen är lika innovativ 2018 som någonsin på 1960- och 1970-talet.

Därför säger jag följande: Kärlek, solidaritet och alla människors lika värde och kampen för ett jämlikt samhälle är lika levande idag som den varit historiskt.

Det är inte innovationen eller politiken det är fel på – Om något är fel så är det i sådana fall sättet att kommunicera politiken på som det är fel på.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

17 kommentarer

 1. Bertil

  Vi ser och har sett ända sedan 70-talet hur man från början sakta men säkert skapade det ojämlika samhället. Den riktiga piken nåddes 2006 när Alliansen med Utförsäkringar sänkt a-kassa och slaget mot facket lyckades. Därefter har ojämlikheten enbart ökat.

  Katarina Gospic är en imponerande hjärnforskare. Hon visar via forskning att :
  citat: ”orättvisa samhällen styrda av beslut fattade av reptilhjärnan är de mest hälsofarliga. Ju större samhällsklyftor och inkomstskillnader, desto fler sitter i fängelse, desto fler får problem med hälsan. Varför pratar vi inte mer om det, undrar hon.”

  Reptilhjärnan är Hjärnstammen men även lillhjärnan räknas dit.
  Reptilhjärnan och maktberoende går hand i hand. De är personligheter som styrs av känslor som är primitiva, väldigt aggressiva och saknar empati det enda som existerar är njutningen av dominans och att ta hand om sig själva. I deras sinne existerar inte självkontroll, och än mindre oro över någon annan.

  Dagens politik d.v.s Nyliberalismen eller monetarismen är en primitiv politik styrd och kontrollerad av människor som enbart använder reptilhjärnan för att stilla sina behov.

  Minns ex. Milton Friedman han ansåg katastrofer var bra och flinade gott varje gång nåt sånt skedde.
  Han hade enligt Naomi Klein Inspirerats först av Pinochet, sedan av Thatcher, Reagan och Jeltsin, men också av Kina, Indonesien, Ryssland, Thailand, Sydafrika och därtill många andra regeringar, ja, nästan alla, som från 1980-talet och framåt ägnat sig åt att privatisera, avreglera och skära ned statsbudgeten.
  Resultatet har inneburit att makt och välstånd flyttats från offentliga till privata händer. Hela länder har plundrats på företag och naturtillgångar. Tidigare självförvaltande befolkningar har fått finna sig i att utländska företag administrerar deras ex. vattenledningar och telefonlinjer.

  Kort sagt Milton Friedman Pinochet, Thatscher, Reagan bör vi se som sabotörer istället för hjältar i sina länder. Om dessa aldrig fötts hade vi kanske haft en bättre värld.

  Samma hände i Sverige detta när Reinfeldt och hans anhang i rätt tid och ögonblick tog över makten och genom falsk retorik lurade folket.

  Det är genom Reinfeldt och Maud O som klassklyftorna riktigt ordentligt skenade iväg i Sverige
  konsekvenserna ser vi genom mera s.k kriminalitet våld och mycket annat genom den ojämlikhet som skett. Detta fortsätter och nu tror Kristersson att fler poliser och ännu mer ojämlikhet är lösningen.

  Men tyvärr så lär vi de närmaste fyra åren bara se ojämlikheten slå nya rekord.
  Än mera hjälp får dessutom ojämlikhetsivrarna när en finanskris kommer arbetslösheten stiger och än fler hamnar i den ättestupa som lett till både förtidig död och självmord.

  Frågan är när vi får en trend där utrensningen sker åt det andra hållet där folket reser sig får en ledare som samlar fler ledare som därmed återskapar jämlikheten igen.
  Kommer det ske eller kommer Världen gå under av girighet innan nåt sådant sker.

  • Gruvtolvan

   Hej Bertil!
   En stilla undran… Du beskriver gärna vad som är fel och vilka som ska ”utrensas”, men jag undrar om du kunde berätta hur du vill att samhället ska se ut istället. På din retorik känns det som att alla som sliter för sitt uppehälle ska beskattas till existensminimum för att försörja alla andra som inte arbetar av olika orsaker. Snälla beskriv hur ditt samhälle skulle se ut.
   Ha det gott!

   • Bertil

    Tack för svar sign Gruvtolvan.

    Du skriver: ”På din retorik känns det som att alla som sliter för sitt uppehälle ska beskattas till existensminimum för att försörja alla andra som inte arbetar av olika orsaker. ”

    Du har verkligen en tendens att överdriva eller missuppfatta.

    Vet du om att de som faktiskt inte gör nåt vettigt knappt beskattas.
    Jag tänker på ISK och även KF
    Man kan kort beskriva ISK som en reform där aktiebörsens avkastning knappt beskattas. Normalt vilket du om du vill eller ej hängt med om reformens ändring fortfarande kan skatta aktier med 30%

    Men det lär inte de insatta göra utan enbart småsparare som inte trots 6 år efter reformens införande vet om att man kan minska sim skatt på avkastning avsevärt.

    ISK där beskattas hela kapitalet inkl avkastning. Sätter Du in 100 000 får en avkastning på säg 20000 så skattar du på 120 000. Detta med en skatt på 0,45% vilket blir 540 kr.
    Med 30% som det var tidigare så var det
    6000 kr på de 20 000 .

    Staten har förlorat enorma pengar på detta och det har skett när börsen stadigt gått uppåt.
    Samma förlust för vårt gemensamma har i princip borttagen skatt på fastigheter.
    På förmögenheter.m.m. skett.

    Det du klankar på är löneskatten. Ändå så skattar en sjuk eller arbetslös mer på lika inkomst än en löntagare.

    Med de löner som medel och högavlönade har idag så är skatten inte märkvärdigt hög.
    Det oroande är klassklyftorna inom löner som främst högern vill skapa.
    Man vill sänka låglöner man vill försämra A-kassan och sociala stöd. Det i sin tur skapar allt större köassklyftor.

    Högavlönade som fått mer i plånboken genom att lågavlönade fått mindre bör så klart skatta mer.

    Men mera nödvändigt vore införa en produktionsskatt så köassklyftor den vägen kan minskas .

    Det du överdriver är att löntagare skulle jag mena skulle beskattas till existensminimum. I så fall har du en enormt dålig kunskap om existensminimum. Så hög är inte existensminimum att lite högre skatt på högavlönade skulle påverka det.

    Klassklyftor måste utjämnas och
    Vanliga löntagare idag tjänar lätt mellan 20-30000 kr i månaden det beskattas
    Med några tusen enbart så massor blir över.
    Vad folk gör som har jobb är att se lägger de mesta av sina pengar på lån.
    Dessa lär inte skratta högt den dag se mister jobbet eller blir sjuka.
    Då inser det att det hade varit bättre lägga högre skatt än göda banker och
    Kapitalister att driva upp priser och skuldfällan flr folk.

    Läs på du tillhör ju för attan Gruvtolvan
    De var det pondus i förr.

   • Petter

    Jodu Gruvtolvan Bertil är en bitter människa som antagligen varit försörjd av staten i många år. Kommunist som vill rensa ut oliktänkande där normen för hur alla ska vara är han själv. Med hans tänk vore en diktator som styr det bästa och han själv domare som bestämmer vem och vilka oliktänkande som skulle rensas ut . Han snackar hela tiden om sin idol Castro utan att han troligen aldrig varit på Cuba. Det har jag och den ”lycka” som existerar där vet jag inte om jag vill ha här.

    • Bertil

     Svar till Petter.

     Jag tror du gav svar till fel sign.
     Eller så försökte du dig på ironi.

     Castro är bedömd av USA hans
     Politik gällande kärnverksamheter
     Nyttjade USA ich USA har haft ett
     Handelsembargo sedan -62 mot Cuba.
     Vilket innebär grovt sagt att USA medborgare inte fick ha några affärer med Cuba.

     Att ett land får en diktator är definitivt inte bra. Därför kan man säga Castro gjorde
     Det bra som lyckades företräda de fattiga och slå sönder rikas snyltande på fattiga.

     Men samtidigt borde han kämpat för demokrati och gemenskap.
     Men då hade han förmodligen tappat möjligheten skydda de fattiga.

     Mycket kan sägas om Castro.
     Men mycket av det han gjorde var otroligt viktigt för att skydda fattiga.
     Att utrensning behövdes kan man lätt förstå. Men jag hoppas vi slipper liknande i Sverige.

     Men fortsätter den råa kapitalismens girighet med allt större klassklyftor
     Ja då kommer yngre att rösta för en diktator, detta när man ser pengars makt slår sönder demokratisk röstande.

     I USA ser vi lite av detta när man valde Trump ändå tillhör han råkapitalismens
     Värsta girigbukar och är definitivt ingen lösning.

    • Bertil

     Svar till Petter:
     ”Jodu Gruvtolvan Bertil är en bitter människa som antagligen varit försörjd av staten i många år.”

     Men snälla var det enda till försvar du hittade bak pannbenet. Säg som det är du är f-bannad över mina kommentare.

     Tycker det är kul man till slut får en kommentar, det har varit lite uselt gällande det.

     Bitter. Herregud vad ska jag vara bitter för. Min generation är de stora vinnarna och det hög mig upprörd.
     Vi har haft jobb haft inflation så villan eller bostadsrätten snabbt betalade sig.
     Det mesta vi köpte köptes kontant.
     Varken jag eller min fru har någonsin haft nåt lån. Idag tror folk man fått det bättre men kommer lägga över som skuld på sina barn. Man hinner kort sagt aldrig betala lånen.

     Nää Cuba har jag aldrig besökt.
     Jag har dock bekanta som besökt Cuba och de imponerades över det lugn och tacksamhet som fanns där.

     Castro har jag gett mitt beröm för hans satsning på kärnverksamheter. Vi får inte glömma han var diktator och just det gör honom så unik.
     Alla diktatorer har ofta slagit mot den lilla människan plågat och utrotat.
     Men Castro gjorde motsatsen rensade ut de som var hotet mot fattiga. Det är det unika, sen kan man ha olika åsikter om just det.
     Självklart har Sverige nått längre varit bättre bättre kärnverksamhet o.s.v
     Men det är ju det Nyliberaler slår sönder driver sjuka till självmord likaså arbetslösa och fattiga pensionärer.
     Castro skulle inte alla gillat det utan svarat med typ utrensning.

     Att gilla att politiken i Sverige som slår mot svaga grupper är inget hedervärt.
     Sänkta trösklar sänkt a-kassa sänka svaga grupper är högerns mål.
     Klart det ska slås tillbaka.
     Klart även en sån som Petter ogillar det.

     Jag röstar vänster och det skäms jag inte för. En del kommer slita sig i håret avsky det. Kalka mig kommunist och gudar vet vad.
     Men jag är vänster och socialist den som förvränger det har så klart enbart ilsknar till och det är dessa fritt få göra.

 2. Per Kjellén

  Tag en stor vy på världens situation. Vi vet faktiskt mycket om forna tider genom t.ex. Bibeln. Läs den och du kommer att finna att tankar och idéer då var ganska lika tankar och idéer nu.

  Hade Faraos pyramidarbetare det bättre än dagens industriarbetare? Var klyftan mellan Farao och hans (hennes) arbetare större eller mindre än nu?

  I nutid hände följande. Gamla tankar om individer och jämlikhet dök upp under upplysningstiden på 1700-talet. På 1800-talet förändras energiproduktionen radikalt och industrialiseringen inleds. Detta medför en helt annan situation för den fattiga delen av befolkningen. Helt ny försörjningsmöjligheter erbjuds i en ny ekonomi. Frågan till dig blir om den fattiga delen av befolkningen fick det bättre eller sämre i samband med industrialiseringen. Nästa fråga till dig blir om det vara Marx och arbetarklassen som var drivande i förändringarna eller kapitalismen och den tekniska utvecklingen.
  Den tredje frågan blir om du anser att arbetarklassen, proletariatet, världens fattiga fått det bättre eller sämre de sita 200 åren? Den fjärde och sista frågan blir om du tror att kapitalismen (alltså det ekonomiska system som bygger på den enskilda äganderätten) är död för alltid?

 3. Per Kjellén

  Du måste förklara din idé.

  Du talar om ’det offentliga’ och om ett ’gemensamt ägande’ och om ’det allmänna’. Du skriver på ett ställe att ”skattebetalarna bestulits”. Detta för tanken till att skattebetalarna kan betraktas som ägare av nationens samlade förmögenhet.

  Alltså, vem är ägare av den samlade förmögenheten och vem utöver ägarinflytandet?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Så länge vi pratar om skatteintäkterna och våra naturtillgångar så ägs dessa gemensamt av alla medborgare Per.

   • Per Kjellén

    Jasså. Jag trodde du talade om olika företag och verksamheter i näringslivet, produktion, distribution och sådant.

    Vem eller vilka bestämmer om volymer och inriktningar av produktion och konsumtion?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.