Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att färre händer ska ta hand om fler människor i en växande stad skapar utmaningar.

Inför omstarten av kommunfullmäktige efter valet lyfts nu frågan och det faktum att Umeå som är en stad under tillväxt ska fördela den tillväxten på färre arbetstagare och personaltäthet än i dagsläget – Något som skapar en ekvation som blir svår att lösa.

Digitalisering kan förvisso lösa vissa problem men i verksamheter som skolan, vården och omsorgen där det är ett tillskott av mänsklig arbetskraft snarare än digitalisering som efterfrågas fungerar inte den strategin.

Umeå kommun räknar med att behöva anställa hela 9,700 nya medarbetare fram till 2028 vilket ställer stora krav på att den kommunala organisationen förutom att erbjuda en attraktiv stad måste klara av att erbjuda alla mycket goda arbetsvillkor och lönenivåer som attraherar människor att stanna i stan efter genomförd utbildning alternativt flytta hit.

Ska vi lyckas med den föresatsen behöver vi tänka i nya och hittills outforskade banor!

Att alla inblandade politiker och tjänstemän inser att kulturen är viktig och att ett brett och spänstigt kulturliv är A & O oavsett vad man tycker om kultur och finkultur som företeelse.

Med det sagt hoppas jag att dagens kommunfullmäktige blir givande och skapar en arbetsordning som har som högsta fokus att lösa de utmaningar vi som kommun står inför om vi vill klara tillväxt och välfärden i kommunen på ett bra sätt.

Därför uppmanar jag alla som tar plats i kommunfullmäktige att kasta många förutfattade meningar man som politiker vanligtvis lider av för att i stället i alla lägen koncentrera sig på att fatta de beslut som är bäst för folkflertalet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

26 kommentarer

 1. Olle

  Vi börjar närma oss punkten när det är slut på Jobba,Resa ,Konsumera. Mantrat som alla politiker kör med ,Tillväxt, Tillväxt ,Tillväxt måste brytas. För miljöns skull gäller minskad konsumtion och snarare minustillväxt. Detta vet alla politiker och ändå görs inget för att planera för detta. Kommer att bli en tillväxt i samhället vid miljöomställningen som börjar röra sig. Men då funderar man på varför ingen politiker tex sätter upp förutsättningar för framtidens bränsle ,idag subventionerar vi miljarder på bränsle från andra länder där 85 % av alternativa bränslen kommer ifrån. Ingen vågar satsa på detta i Sverige för det finns inga långsiktliga mål för denna industri. Titta bara på Etanolfloppen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag är inte lika övertygad som dig om att svaret är minskad tillväxt Olle – För mig är svaret snarare en övergång till cirkulär ekonomi som innebär att vi kan växa som tidigare så länge det sker på ett hållbart sätt som följer den cirkulära ekonomins teser.

 2. Petter

  Då kanske man ska fundera på att inte göra allt för att staden ska få 200 000 invånare . Kostar det mer än det smakar så är ju nåt fel , om man vill expandera sin egen familj och inte har råd så är det dags att stoppa där och vara nöjd.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Som jag ser saken så kan vi växa som planerat upp till 200.000 invånare genom att öka antalet anställda utan att tappa ekonomiskt på det över tid – Det baserat på att fler människor innebär större skatteintäkter.

   • Krister

    Om dessa fler människor vill eller har kompetens för tex de offentliga jobben , ja.
    De kanske vill arbeta med något helt annat.
    Det finns ju privata företag som slåss om folk redan idag så du får konkurrens.
    För det är ju i offentlig sektor du vill anställa fler helst.
    Och det beror också på vilka som ev flyttar dit.
    En invandrare som inte har mer än kläder på sig och är analfabet kommer inte
    att bli en som betalar mer skatt än denne får i bidrag på kanske 10-15 år, om ens.
    En 25-årig flygledare till Umeåflygplats, en utbildad biokemist eller en behörig lärare
    till en friskola är bättre för kommunen. Det kan du inte säga, men det är sanningen.

   • Anders

    Fler människor betyder inte nödvändigtvis högre skatteintäkter. Däremot betyder fler människor högre kostnader. 30 000 höginkomsttagare genererar givetvis högre skatteintäkter, medan 30 000 socialbidragstagare enbart kostar pengar.
    Det man ska komma ihåg är att en större befolkning kostar. Det blir en högre belastning på välfärden, trängseln ökar, miljön försämras. Kostnaderna stiger. Man måste bygga ut vårdcentraler och skolor mm vilket kostar hur mycket som helst. Det är alltså inte bara av godo att bli en större befolkning även om vi bara får höginkomsttagare- (vilket skulle vara bästa tänkbara exempel.)

    • andersforss (inläggsförfattare)

     I regel råder det balans mellan befolkningstillväxt, skatteintäkter och ökade kostnader Anders.

     • Jonny Disenfeldt

      Anders skriver ”I regel råder det balans mellan befolkningstillväxt, skatteintäkter och ökade kostnader .”

      Det var tyvärr länge sedan det var så i Sverige, så den regeln stämmer ju inte.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Den regeln stämmer lika bra idag som den gjort historiskt Jonny och därtill klistrar jag inte på dig någon åsikt då du klarar av den saken bra för egen del genom ditt sätt att uttrycka dig.

 3. Alexander

  ”fler människor innebär större skatteintäkter”

  Alltså borde Sverige ta emot 1 miljon invandrare/år? Då växer skatteinttäkterna?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Den frågeställningen kan du ju alltid utveckla om det glädjer dig Alexander även om det inte var den saken jag lyfte i inlägget.

 4. Bergis

  Ska kulturen rädda välfärden? Det har den inte gjort hittills. Nu står vi där med ett dyrt och fult kulturhus nere vid kajen. Umeborna hade nog önskat att pengarna skulle ha gått till välfärden istället.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vad jag säger är att kulturen är en viktig beståndsdel i välfärden Bergis – Väven fyller sin plats och kommer över tid att visa sig vara en mycket bra investering.

   • Sven

    Skattebetalarna betalar över 200 000 kronor VARJE DAG till väven. Att påstå att det är välinvesterat är ett skämt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det finns ing belägg för det du anför Sven – Därför får vi avföra det som fria fantasier.

     • Sven

      Nej.
      Du kan själv kolla i offentliga handlingar även om upplägget med Baltic försvårar för att filkbinte ska se idiotin i upplägget.
      Orkar du inte det kan du själv se på vk vad kommunen själva uppgett för kostnader. Det landar helt enkelt en bit över 200 000 kr om dagen.
      Tyvärr!

      Räkna själv på den nätta hyran på dryga 65 mille per år + alla de kostnader som tillkommer förutom hyran. Återkom sedan om vem som fantiserar och drömmer.
      Det är iofs småpengar i jämförelse med nästa färjebeställning.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Min övertygelse är att detta är en bra affär för Umeå och att det över tid kommer att leda till en situation där vi sparar pengar åt kommunen i det långa loppet.

     • Sven

      Det är din fulla rätt. Precis som andra har sin fulla rätt att tro på tomten eller att någon snubbe för länge sedan meddelat att kvinnan inte ska visa sitt ansikte och att det måste efterlevas för att man inte ska hamna i helvetet.

      Jag noterar ändå att dina beskyllningar om fantasier faller platt och fantasierna kommer från annat håll.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten så att alla kan ta del av din åsikt sven.

 5. Alexander

  ”Den frågeställningen kan du ju alltid utveckla”

  Det är du som hävdar att fler invånare innebär högre skatteintäkter. Med andra ord bör vi då öka befolkningsantalet så fort vi bara kan för då får vi en bättre välfärd. Är det så du menar? En enkel fråga, fast din självgodhet hittar nog en väg att undvika att svara.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Därför att ditt inlägg ska vara i den form jag säger att det bör vara – Som ditt inlägg i debatten som representerar din åsikt i frågan Alexander.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.