Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Köttfri måndag ska hålla sig borta från den svenska skolan.

I en artikel som du hittar på följande ställe – https://www.folkbladet.nu/2301210/skolmatsalen-en-kottfri-zon går Jonas Paulsson från organisationen Köttfri måndag flera steg för långt när han kräver att den svenska skolan ska omvandlas till en hel köttfri zon.

Köttfri måndag får gärna lobba för att människor ska äta mindre kött men att påtvinga svenska skolor ett förbud mot att servera kött och göra skolorna till ett ställe som bara serverar helt växtbaserad kost är ett absurt och utopiskt förslag och därtill ett förslag som går helt emot alla demokratiska spelregler.

Till att börja med är inte barn upp till åtminstone 15-års ålder kapabla att själva bestämma vilken sorts kost som är bra för dem. Vad de äter beror på och bestäms till stor del av deras föräldrar och min erfarenhet med en hustru som jobbar om kock i skolan och på förskolan är att all specialkost som inte är medicinskt betingad beror på föräldrarnas val snarare ä på barnens egen vilja.

I min värld ska skolmaten serveras precis som idag där kött och andra livsmedel såsom fisk och fågel är den naturliga kosten och vegetariskt och/eller vegansk mat ett aktivt val.

Bara därför att medlemmar i Köttfri måndag inte gillar kött ska organisationen inte tillåtas påverka vad barnen i skolan ska äta – I ett demokratiskt samhälle ska det valet ligga på individen och inte på organisationer såsom Köttfri måndag.

Det är dessutom så att en övergång till en helt växtbaserad kost i den svenska skolan skulle tvinga fram en stor import av grönsaker – Något som i förlängningen leder till miljöförstöring och därtill till ett ökat intag av genmanipulera föda full av kemikalier från besprutning av gödsel för att växa fortare och undvika sjukdomar såsom pest mm.

Sedan är det som jag skrivit om tidigare rent skitsnack att miljön skulle tjäna på att vi äter mindre kött i form av minskade utsläpp. Systemet är klimatneutralt och äter inte djuren upp den gröda som växer kommer den att förmultna och ge precis samma koldioxid utsläpp som djuren gör idag vilket innebär att utsläppen är ett nollsummespel.

Det enda som påverkar klimatet är människans utvinning av fossiler och förbränningen av dessa – I övrigt är resten klimatneutralt.

Med det sagt så upprepar jag det jag anfört i inlägget – Sveriges kommuner ska inte ersätta köttet i skolan med gröna alternativ enligt Köttfri måndags krav utan precis som idag ha kött och animalier som huvudkost för att sedan låta den som vill välja gröna alternativ av egen fri vilja.

Till Köttfri måndag vill jag säja följande – Skäms på er och lämna våra barn i fred att själva bygga sig en uppfattning om vilken sorts kost de vill äta när de blir gamla nog att själva bestämma den saken.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

120 kommentarer

  1. Lars Johansson

    Hjärt-lungfonden skriver på sin sida ”För att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom bör man enligt de senaste nordiska näringsrekommendationerna äta grönsaker, frukt och bär, fisk, oljor och fullkorn och undvika läsk, godis, vitt mjöl, rött kött, chark och smör.” Det är alltså bra för barnens hälsa med en skola utan läsk, godis, vitt mjöl och animalier. Eller ska det serveras godis också ihop med köttet så det blir komplett dåligt? Anders Forss lever i sin egen värld och har någon slags bild av vad människan har ätit förr och följer inte modern forskning. Glöm vad människan har ätit sedan ”urminnes tider” och andra sagor som vi inte vet och läs modern forskning eller dess sammanfattning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du kan anföra hur många argument du vill som kommer från organisationer som dessa Lars utan att jag ändrar ståndpunkt. I dag finns alternativ för alla smaker den svensk skolan och tar vi bort alla animaliska produkter ur skolmaten innebär detta att utbudet och valfriheten at äta det man vill minskar och den sortens övergrepp ska vi int utsätta våra barn för.

      • Fredrik

        Även om man bara serverar växtbaserad kost så går det ändå att servera flera alternativ. I ditt inlägg menar du att barn under 15 år inte har förmåga att göra kapabla beslut om vilken mat som är bra för dom. Sen så är din frus erfarenhet att det vanligtvis är föräldrarnas önskemål som avgör om barnen har specialkost. Utifrån det så blir det knappast ett stort övergrepp om det blir ett alternativ mindre att välja på i skolmatsalen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det blir ett stort övergrepp att ta bort köttet från skolmenyn och barnen ska påverkas av sina föräldrar och sin omgivning och inte av köttfri måndag Fredrik.

          Specialkosten som serveras idag beror på allergier och på önskemål från barnens föräldrar näst intill uteslutande och i Umeå har man just förändra regelverket så att det nästan bara är allergier och andra enligt måltidsservice styrkta av läkarintyg som medger specialkost samt givetvis religiös övertygelse såsom att vissa grupper inte äter fläskkött medan andra grupper inte äter nötkött.

          • Fredrik

            Vad intressant med Umeås förslag. Om köttfri måndags förslag är ett övergrepp så måste rimligtvis Umeås förslag vara ett övergrepp. Din beskrivning av Umeås förslag säger att alla utom allergiker och barn som hör till vissa religioner måste äta exakt samma mat. Bedömer du att Umeås förslag är ett bra förslag?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I min värld är det inte ett bra förslag men då jag inte har beslutsmakten att fatta den sortens beslut Fredrik. Min syn på saken har jag redovisat i inlägget så den är väl känd sedan tidigare

          • Lars Johansson

            Så gamla religioner är alltså mer framåt än vad du är/vill vara. Vad tycker du om det? Då kanske det är dags att tänka om lite. Muhammed sa “Do not allow your stomachs to become graveyards.”

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vi har religionsfrihet i Sverige och med det sagt är det upp till varje människa att bestämma vilken religion man vill följa om man inte är ateist eller icke troende eller inte. Det innebär även att individen själv ska få välja vad denne vill äta och inte äta Lars.

  2. Fredrik

    Visst är det trevligt med valfrihet men hur man än gör så blir det nånstans en begränsning av hur många olika alternativ som en skolmatsal kan servera. Jag gissar exempelvis att det i dagsläget är svårt att kunna kräva LCHF- eller Rawfood-kost som elev. Av praktiska och ekonomiska skäl så anser jag att det är rimligt att inte ha alltför många alternativ (förutom när det finns medicinska och religiösa skäl). Jag har ingen bestämd åsikt ifall kött borde tas bort som alternativ i svenska skolor. Jag har dock svårt att se att det skulle vara ett övergrepp mot barnen ifall det blev så. Min känsla är dock att vi knappast kommer kunna enas på denna punkt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den svenska skolan har aldrig varit en plats för olika menyer utan bör tillhandahålla traditionell mat vilket självfallet innehåller kött, fågel och fisk samt ett veganskt och ett vegetariskt alternativ. Därutöver eventuell specialkost om det skulle behövas så att komma med påståendet att det finns för många alternativ håller inte Fredrik.

      • Lars Johansson

        Om man följer ditt resonemang så är vi där igen att fåglar och fiskar är ute på gräsbete och dessutom vilket vi vet så är det där med gräsbete som är klimatneutralt hel fel och det ”ekologiska” köttet du äter är inte klimatneutralt för att din fru lagar mat från grunden. Fakta från Hjärt-lungfonden struntar du i utan förklaring annat än att det är en organisation bland många. Du har inte krav på att det du skriver ska sitta ihop tycker jag för om man tittar och försöker följa med efter bästa förmåga så gör det ju inte det. Traditionell mat kan inte vara inspirerad av överkonsumtion av kött från en väldigt liten utvald tid. Politikern Jens Holm har berättat att han hade en gammal släkting som åt sin första kycklingbit 1967. Så det vi antar är traditionell mat som du menar måste då vara något du hämtar efter 1967 typ ”Den bruna maten” och det tror nog ingen är varken är traditionellt eller något barnen blir glada av.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du försöker dig nu på något som inte stämmer och som jag inte har uttryckt Lars vilket tyder på att du har slut på argument.

          Traditionell mat är den sortens mat vi ätit sedan åtminstone 1900-talets början och allt sedan dess har kött, fisk och på senare år fågel utgjort basen som kompletteras med de rot- och grönsaker som finns tillgängliga från tid till annan samt av mjölkbaserade produkter och bröd bakat på de spannmål bönderna odlat.

      • Fredrik

        Jag har aldrig hävdat att det finns för många alternativ.
        När det gäller traditionell mat så är det väldigt flytande vad som inkluderas i det. Sen så är det enligt mig inte ett hållbart argument att vi ska servera kött för att vi alltid har gjort det.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Huruvida det är et hållbart argument för dig eller inte spelar ingen roll för mig – Det jag sa inledningsvis i inlägget står jag för både då och nu och i all framtid vad gäller att varje människa själva utan yttre påverkan från organisationer såsom köttfri måndag själva fritt ska få bestämma vad de vill äta.

          Därför upprepar jag ännu en gång att Köttfri måndag ska hålla sig borta från den svenska skolan likväl som andra offentliga institutioner.

          • Fredrik

            Det är intressant att du blir så provocerad av Köttfri måndag.
            Hur man än väljer att organisera skolmaten så går det inte att tillgodose allas preferenser när det kommer till mat. Även i den bästa av världar funkar det inte att alla Sveriges barn fritt ska få bestämma vad de själv vill äta som skolmat. Det inser ju du också. Köttfri måndag ger bara ett förslag på hur man kan prioritera när det kommer till skolmat. Förslaget tvingar ingen att bli vegetarian. Att äta ett växtbaserat mål mat per dag kan väl knappast vara ett problem, även om man är köttätare.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag provoceras inte av köttfri måndag Fredrik och inte heller av andra liknande organisationer så länge de håller sig borta från skolan och från att försöka förmå människor att förändra sitt beteende med mer eller mindre radikala metoder.

            Låt människor själva avgöra vad som är bäst för dem i sammanhanget så ska du se att allt kommer att gå bra i framtiden på samma sätt som det gått bra historiskt Fredrik.

            Valet om huruvida man vill äta et mål växtbaserad mat eller inte per dag ska fattas av varje individ själv och inte av samhället.

          • Fredrik

            Så din åsikt är alltså att organisationer som finns i Sverige inte får uttrycka åsikter om den svenska skolan eller om människors beteenden?

            Redan idag serverar skolor enbart vegetarisk mat enskilda dagar. De begår knappast något övergrepp genom att inte ha ett kött-alternativ de dagarna.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Självklart ska man få framföra sin åsikt Fredrik – Däremot borde man inte få driva en aktiv kampanj gentemot svenska skolan på det sätt sagda organisation gör då skolan handlar om omyndiga individer.

            Det är bland annat därför det finns strikta regler för reklam riktad gentemot barn.

  3. Fredrik

    Köttfri måndag riktar sig inte till barnen i den här kampanjen. I den debattartikel du hänvisar till vänder dom sig uttryckligen till politiker och personal som leder och jobbar i skolan. Att dom skulle hålla på med otillbörlig påverkan av omyndiga individer stämmer inte.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är barnen som drabbas och sedan får leva med konsekvenserna av kampanjen och det räcker för mig och för att jag ska reagera på det sätt jag gjort.

      • Fredrik

        Vilka konsekvenser då? Det låter ju nästan som att du ser det som tortyr att äta mat som inte innehåller kött.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De skäl jag har har jag anfört i inlägget Fredrik och de står jag fortsatt upp för som vara rätta och riktiga – Sedan kan man förvisso äta mat utan animalier utan problem så länge valet att göra så är självvalt och inte påtvingat.

          • Fredrik

            Den konsekvens jag kan utläsa från ditt inlägg är att eleverna får ett alternativ mindre att välja på i skolmatsalen. Det knappast räknas som ett stort problem. Köttfri måndag tvingar ingen att bli vegetarian eller vegan. Dom ger bara ett förslag på hur man kan prioritera kring skolmaten. Man kan tycka olika om det men det är inte så fruktansvärt som du vill få det att framstå.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Man kan prioritera olika Fredrik men att prioritera bort den tradition och den ordning som gällt sedan urminnes tider är fel – Därtill ska köttfri måndag och andra liknande organisationer hålla sig borta från skolan av de skäl jag anfört och på frågor från dig nu upprepat åtskilliga gånger.

            Du kan spela upp din skiva som har hakat upp sig hur många gånger du vill Fredrik för oavsett vad du anför och hur länge du framhärdar kommer jag aldrig att ändra uppfattning i denna fråga.

          • Fredrik

            Det är ganska uppenbart att dina åsikter inte kommer ändras. Eftersom du inte har några rimliga argument för ditt ställningstagande så ser jag härmed denna diskussion som avslutad.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om något är jag den som stött mina argument med fakta hela tiden vilket du inte gjort och då det bara är du och jag som debatterar i denna tråd accepterar jag ditt beslut att avsluta diskussionen.

          • Fredrik

            Problemet för dig är att du i din blogg hänvisat till två källor: WWF:s living plannet-rapport och IPCC. Båda dessa källor skriver uttryckligen att produktion och konsumtion leder till nettoutsläpp av växthusgaser. De menar också att en minskning av köttkonsumtionen är en av de förändringar som kan göras för begränsa växthuseffekten. När jag frågat om du har några andra källor så har du inte vart intresserad av dela med dig av sådana. Därför börjar jag faktiskt misstänka av att dina inlägg om klimat och kött är en massa grundlöst tyckande.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Inte i de rapporter jag hänvisat till i tidigare inlägg Fredrik – Läs på igen så ska du se att jag har rätt.

          • Fredrik

            IPCC skriver så här:
            ”Livestock are responsible for more GHG emissions than all other food sources. Emissions are caused by feed production, enteric fermentation, animal waste, land-use change and livestock transport and processing. Some estimates indicate that livestock supply c hains could account for 7.1 GtCO2 per year, equivalent to 14.5% of global anthropogenic greenhouse gas emissions (Gerber et al., 2013). Cattle (beef, milk) are responsible for about two-thirds of that total, largely due to methane emissions resulting from rumen fermentation (Gerber et al., 2013; Opio et al., 2013). ”

            ”There is increasing agreement that overall emissions from food systems could be reduced by targeting the demand for meat and other livestock products, particularly where consumption is higher than suggested by human health guidelines. Adjusting diets to meet nutritional targets could bring large co-benefits, through GHG mitigation and improvements in the overall efficiency of food systems.”

            WWF:s living planet-rapport kommer bland annat fram till:
            ”Överbelastningen av ekosystemen leder till allt från avskogning och torka till vattenbrist, förlust av biologisk mångfald och ökad koldioxidhalt i atmosfären. För att minska fotavtrycket behöver vi ställa om till en fossilfri ekonomi, halvera matsvinnet, kraftigt minska köttkonsumtionen och konsumera mer hållbart. Allt detta går att genomföra, om viljan finns.”

            Det är nog faktiskt du som behöver läsa de rapporter du hänvisar till. Eller hur Anders?

  4. Alexander

    ” låt människor själva avgöra vad som är bäst för dem i sammanhanget”

    Fast i princip alla andra områden vill du att staten, och framförallt Socialdemokraterna, ska styra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du tror det så har du misstolkat det jag skrivit vid massor av tillfällen Alexander – Förvisso inte förvånande när det gäller dig men ändå märkligt och sannolikt beroende på att du bestämt vad jag vill säga utan at läsa fullt ut och ge dig vinn om att verkligen förstå det jag anför.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.