Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Män som ägnar sig åt sexuella trakasserier ska inte ha skadestånd när de sägs upp.

Ibland måste man stanna upp och ta sig för pannan och fundera i vilken riktning vårt samhälle är på väg? Hur män som utnyttjar sin chefsställning och begår sexuella brott eller trakasserier mot sina underordnade kan få rätt till miljonskadestånd i samband med att de sägs upp sänder helt fel signaler till samhället.

På denna länk kan du läsa om två av fallen jag refererar till: https://arbetet.se/2018/11/21/af-chef-sparkades-efter-sextrakasserier-far-13-miljoner/ – Det som beskrivs är som jag anfört ovan förfärande läsning och fenomenet som sådant något som måste ändras omgående.

Behöver lagar och regler skrivas om för att så ska ske så ska det göras med omedelbar verkan så att fenomenet kan stoppas en gång för alla då alla som begår sexualbrott eller utför sexuella trakasserier ska straffas snarare än belönas för sin gärning.

De två fall som beskrivs har på kort tid kostad Arbetsförmedlingen och oss skattebetalare hela 3,9 miljoner plus merkostnader vilket är helt fel.

Det inträffade sänder som jag anfört helt fel signaler till resten av samhället – Är du man i chefsställning och anställd av staten är ett snabbspår till en miljoninkomst att trakassera någon av de kvinnor man är chef över sexuellt – Gör man som chef det så följer per automatik avsked med medföljande miljonersättning.

Upprörd är det minsta man blir över detta fenomen och att det ska stoppas råder inga tvivel om tycker jag.

Trakasserar man någon sexuellt på sin arbetsplats och då särskilt en underordnad om man sitter i chefsställning ska detta om man döms för brottet leda till omedelbart avsked utan ersättning och/eller avgångsvederlag.

Med det sagt vill jag att vi tillsammans lyfter frågan och ser till att så blir fallet snarast möjligt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

20 kommentarer

  1. Alexander

    Den riktning som du pratar om sker alltså under ert styre.Fast givetvis är det Alliansen och nyliberalismens fel, och såklart även Jimmie Åkessons.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som sker har skett under olika styren Alexander och vad gäller sexuella trakasserier och sexualbrott så handlar den debatten inte om att peka ut något politiskt parti som ansvarig utan snarare om fenomenet som sådant och vad vi kan och måste göra som samhälle för att få ordning på torpet och se till att sexuella trakasserier och sexualbrott upphör så långt det är möjligt.

      Din kommentar speglar för övrigt hur snävt du ser på politik Alexander och att ha sådana som dig inblandade i politiken gränsar till vad som kan anses vara skadligt för landet och dess utveckling.

  2. Alexander

    ”Att ha sådana som dig inblandade i politiken gränsar till vad som kan anses vara skadligt för landet och dess utveckling”

    Tja, trots allt är jag mer betrodd än vad du är och fick alltså förnyat förtroende. Du kan ju blogga om hur duktig och inflytelserik du är. Verkligheten visar annat.

    ” så handlar inte den debatten om att pekat ut något politiskt parti”

    Givetvis inte. Nu är det något negativt och då är det ointressant vilka som styr. Däremot är det viktigt om det visar sig att en somalier fått ett jobb som städare, då visar det på socialdemokratins förträfflighet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida du är mer betrodd än mig vet ingen Alexander då jag på grund av sjukdom inte ställde upp i valet.

    • erot

      G-A Om vi skattebetalare ska slippa betala detta vanvett så enda vägen är att börja med svartjobb,då slipper vi dessutom föda en massa andra onödiga element

      • andersforss (inläggsförfattare)

        En lika dålig som olaglig lösning erot – Därtill katastrofal om man blir sjuk och den dagen man ska pensioneras.

        • G-A Karlsson

          Svartjobb är inte att rekommendera.
          Däremot kan man ju jobba lite mindre. Gå ner i arbetstid, tacka nej till övertid osv.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Helt rätt även om jag har svårt att se vad den kommentaren har med sexuella trakasserier att göra G-A.

          • G-A Karlsson

            Du har rätt i att kommentaren inte (direkt) har med trakasserierna att göra.
            Men både jag och sign Erot känner frustration när personer – i chefsställning – i offentlig sektor – i praktiken belönas! ekonomiskt för att de har betett sig illa på jobbet.

            När privata företag betalar ut avgångsvederlag efter sånt här så kan man som privatperson avstå från att köpa deras produkter, dvs bojkotta dem. Men bojkotter fungerar inte gentemot offentlig sektor. Det går inte att avstå.

            Vi får då ett stort problem när offentlig sektor börjar ägna sig åt skattemissbruk och skatteförskingring.
            Det är därför vi reagerar.

            Nu uppstår frågan: vad KAN en laglydig medborgare göra för att protestera mot den här typen av skatteförstörelse som dessa avgångsvederlag innebär?
            Svartjobb och maskning är förstås inget bra. Det fattar jag också naturligtvis.

            Men har du något BÄTTRE (realistiskt!) förslag? Vi lyssnar gärna.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            På samma sätt som man bojkottar privata företag kan man bojkotta tjänster från offentlig sektor G-A och det jag framfört är att människor som begår sexualbrott eller sexuella trakasserier ska straffas i stället för att belönas så i grunden står vi på samma sida i frågan.

            Om du läser mitt förslag så har jag klart och tydligt skrivit att det inte ska utgå några avgångsvederlag och/eller andra ersättningar om man som anställd begår brottsliga handlingar.

            Den enda gången avgångsvederlag ska utgå är när styrelsen eller en företagsledning väljer att avskeda den anställde därför att man saknar förtroende för att den det gäller ska kunna genomföra det styrelsen eller ledningen vill att denne ska göra.

            Fallskärmar är ett skydd för högre chefer om de skulle förlora sitt jobb och det är så de ska användas – Behövs lagstiftning för att nå dit så får vi fixa det.

  3. Bertil

    Fallskärmar, bonusar och all annan liknande dynga ska beskattas med 100%
    Blir det protester lägg på 10% till.

    Tycker istället chefer ska ha ett fack som
    inordnas i samma sorts skull som vi övriga. Arbetslöshet och en ersättning med högst 910 kr om dagen bör hälla även de. Är man inte med i nån a-kassa ja då ska de behandlas som övriga som inte är med i a-kassa.

    Det är för enkelt vara rik och högavlönad idag. De skattar för lite och de beter sig illa.
    Det är bedrövligt att högavlönade skattar mindre än lågavlönade beräknat på bärkraft.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ett utopiskt tänkande Bertil men däremot måste det finnas regelverk för hur en fallskärm ska konstrueras på chefsnivå.

  4. Leif Andersson

    Ylva Johansson var arbetsmarknadsminister och därmed högst ansvarig för Arbetsförmedlingen när detta skedde. Hon bör ha blivit informerad och försökt se till att inga avgångsvederlag betalades ut.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min tro är att ingen agerat oavsett partitillhörighet och det är där problemet ligger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.