Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I dag beseglade EU Storbritanniens brexitöde och nu är resten upp till britterna själva.

I dag samlades EU:s stats- och regeringschefer samt EU:s ledning och Storbritannien för att slutföra förhandlingarna och skriva på avtalet om Storbritanniens utträde ur EU eller Brexit i folkmun – Något som nu är gjort.

Således är detta dagen då Storbritanniens framtida öde beseglas och det beslut som nu tagits kommer för oerhört lång tid framåt att styra Storbritanniens framtida öde och Storbritanniens framtida position i världen.

För egen del tycker jag att det är bra att saken får ett slut på EU-nivå så att alla parter kan gå vidare – Dock med reservationen att man trots all den tid som förhandlingarna tagit jäktar på saken på ett sätt som inte är bra för en långsiktigt hållbar lösning för någon av parterna.

Nästa hårda fight för Theresa May är att få igenom det nu EU godkända avtalet i sitt eget parlament och bland sina egna partikamrater – Något som i dagsläget ser betydligt svårare ut än att få igenom avtalet och skaffa acceptans för det av övriga EU.

I den bästa av världar borde det slutliga utträdesavtalet ha lagts fram för det brittiska folket ytterligare en gång så att de kan ta  ställning till konsekvenserna av det utträde de tidigare röstade för i en kompletterande rådgivande folkomröstning – Detta innan frågan slutgiltigt ska beslutas om i det brittiska parlamentet.

Min övertygelse vilken jag bygger på sunt förnuft och på samtal med många av mina brittiska vänner ger vid handen att det utträdesavtal som nu ska skivas under har ett helt annat innehåll än det som sades när folkomröstningen om brexit stod för dörren.

Effekten av dagens förhandlingar och undertecknandet av utträdesavtalet riskerar därför att förlama Storbritannien för åtskilliga år framåt och över tid skapa bilden av Theresa May och Tories som de krafter som ändade Storbritanniens position som ett av Europas och världens mest betydande länder.

Att EU nu ställt sig bakom avtalet utan splittring gör att saken och det slutliga beslutet om hur brexit ska utformas ligger där frågan hör hemma vilket är hos de brittiska politiker som drivit på för att brexit ska bli verklighet.

Slutligen tycker jag att den brittiska regeringen ska tänka igenom brexit en vända till för att säkerställa huruvida de vill lämna EU eller inte.

Sedan är det hög tid att britterna precis som alla andra förstår att  man aldrig kan lämna en union med förväntningarna att slippa alla saker man ser som nackdelar för sig själva och samtidigt kräva att få behålla alla fördelar av att tillhöra unionen.

Lycka till säger jag till alla inblandade brittiska parlamentariker – Lyssna till hjärtat och gör det som känns rätt inombords.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

6 kommentarer

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tror precis som dig att risken att hon tvingas avgå är större an sannolikheten att hon kommer att överleva omröstningen i det brittiska parlamentet.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Min tro är att EU överlever och att det blir så är viktigt för världsfreden och för freden i Europa.

   • Jonny Disenfeldt

    Inget överlever tidens tand, inte ens EU. Alla imperier dör förr eller senare, det är bara att titta på människans historia, att inte inse det är att vara rätt naiv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det förändras över tid Jonny och ett dynamiskt EU som hela tiden anpassar sg till den tid det verkar i har alla förutsättningar att överleva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.