Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bygget av ett harmoniskt Sverige kan bara ske om jämlikheten ökar.

Oavsett hur vi vrider och vänder på saken går det inte att ta sig förbi det faktum att minskade klyftor och ökad jämlikhet är vår tids ödesfråga och det som måste till för att framtidens samhällsbygge ska bli stabilt, harmoniskt, hållbart och accepterat av de breda massorna.

Historiskt under många år av obrutet socialdemokratiskt styre utvecklades Sverige från en situation som var likvärdig eller värre än idag till världens ledande välfärdsland och därtill till världens mest jämlika land.

Allt sedan detta obrutna regeringsinnehav brutits därför att alliansen och borgerligheten styrt landet en eller två mandatperioder som ett resultat av lögner som väljarnas valde att tro på har Sverige fallit tillbaka i rankingen vad gäller inkomst- och förmögenhetsklyftor samt jämlikhet och blivit till det OECD-land där klyftorna växer snabbare än i något annat jämförbart land i världen.

Sanningen enligt OECD:s rapporter i ämnet är att Sverige sedan det socialdemokratiska styret bröts rasat från första till plats tionde plats i OECD:s ranking och statistik över inkomst- och förmögenhetsklyftor och dess storlek.

Att den utvecklingen leder till en stor ojämlikhet är självklart – Lika självklart som att ojämlikhet leder till en avundsjuka och egoism som gör det omöjligt att bygga ett harmoniskt och solidariskt samhälle så länge ojämlikheten fortsätter att växa.

Så länge detta består och så länge vi inte aktivt arbetar för att vända på steken och på nytt ställer in vår målbild på att bli världens mest jämlika land är det omöjligt att bygga ett harmoniskt och välmående Sverige.

Därför är det bra att LO slutligen vaknat efter många år med frågan lagd i byrålådan och verkligen pressar det Socialdemokratiska Arbetare Partiet (SAP) att återgå till den sorts politik som bygger ett jämlikt samhälle.

Att LO deklarerar att detta ska och måste ha högsta prioritet och vara slutfört senast 2030 är ännu bättre och något jag upprepat ett flertal gånger under de sista fyra åren.

Att kräva att vi socialdemokrater ska ha som övergripande mål att på nytt bli världens mest jämlika land faller sig därför fullt naturligt och ska det lyckas måste det fackligt politiska samarbetet stärkas så att vi är säkra på att vi sida vid sida arbetar i samma riktning.

Därför upprepar jag vad jag sa i början av detta inlägg – Ska Sverige på nytt bli ett harmoniskt, hållbart, stabilt och välmående land finns bara en väg – Den väg som stavas bygget av det jämlikaste välfärdslandet världen någonsin skådat.

Slutligen vill jag uppmana er alla att anamma att Gunde Svan har helt rätt när han säger att ingenting är omöjligt – Finns viljan kommer det att ske svårare än så är det inte.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

 1. Alexander

  Aha, svenska folket lurades att rösta på de borgerliga. Anders visar återigen sin syn på de med andra åsikter och värderingar.

 2. Alexander

  Anders

  Är det så att de borgerliga använder lögner och falskspel för att ta makten och Socialdemokraterna ALLTID beter sig hederligt?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Den saken kan du fundera på då det på din fråga ser ut som om du redan har ett svar.

 3. Bertil

  Klart jag håller med jämlikheten måste
  Återkomma inte som högern vill öka klassklyftor och öka ojämlikheten.
  Man lär knappast som högern vill lösa det med fler poliser som enda lösning.

 4. Bertil

  Visste du Anders Forss att
  Den som vill göra något åt den så kallade polariseringen kan därför inte nöja sig med att uppmana alla att vara snälla i debatterna.

  Något mer måste till: Social utjämning. Ett par amerikanska forskare skrev för några år sedan boken ”Democracy in America?”. Martin Gilens och Benjamin Page konstaterar där att den ”genomsnittlige amerikanen har mycket litet eller inget inflytande över den federala regeringspolitiken.” De bygger slutsatsen på omfattande analyser där jämförelser görs med vad amerikanska folket anser om saker och ting i samhället och de beslut som sedan fattas, eller inte fattas av kongressen. De är själva smått chockade över undersökningens utfall: Vanligt folk har inget att säga till om.

  Så har det tyvärr blivit i Sverige också. Nu under detta val har SD och V beskrivits som extrema partier.

  Finns inget extremt i Vänsterpartiet utan det extrema finns på högersidan och inte minst SD. Men genom retorik ich smutskastning kan ekonomiskt starka lobbyföretag samt media smutskasta det goda och hävda det ondas förträfflighet.

  i Sverige har vi sett hur lobbying och pengar från starka intressen styr alltmer av debatten. Trots att även en majoritet av de borgerliga väljarna vill ha begränsningar av vinster i välfärden så blir det inga sådana: Näringslivet har lobbat på så starkt att de borgerliga partiledarna, inklusive SD:s ledning, inte vågar företräda sina väljares åsikt i frågan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.