Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Annie Lööf’s bud till Stefan Löfven är den öppning vi väntat på.

Det bud och den kravlista Annie Lööf och centerpartiet officiellt överlämnat till oss socialdemokrater är en första och en mycke bra öppning för att bryt dödläget och se till att Sverige inom kort ska ha en ny regering på plats.

Därtill en regering bildad och ledd av oss socialdemokrater med Stefan Löfven som statsminister och sannolikt med L och MP som en del av regeringen såvida inte C själva vill ingå i regeringsunderlaget.

Att liberalerna och Jan Björklund vid en presskonferens i riksdagen i dag meddelar att de gör gemensam sak med C och kan tänkas sig att släpp fram Löfven som statsminister gör inte saken sämre.

Med dessa öppningar på bordet borde vi förhandlingsvägen nå en överenskommelse med C och L om detta i god tid innan riksdagen ska genomföra sin omröstning om Löfven som näst svenska statsminister.

För mig är det självklart att Annie Lööf och centerpartiet är fullt medveten om att den kravlista hon lämnat över till S för att släppa igenom Löfven som statsminister och regeringsbildare bara är första steget i den förhandlingsprocess som nu bör inledas snarast möjlig – Detta förutsatt att man hos C och L är genuint intresserade av att mejsla fram den slutgiltiga överenskommelsen som innebär att omröstningen om Löfven som näste svenske statsminister och regeringsbildare passerar riksdagen utan problem.

Många av kraven berör frågor där S, L och C redan har stora mått av samsyn gällande de krav som ställts av C – Detta samtidigt som andra saker såsom en uppluckring av arbetsrätten, försämrade turordningsregler och ett införande av vad som kan anses vara marknadshyror blir svårare att förhandla om.

Arbetsrätt, dagens turordningsregler och en solidarisk hyressättning är saker som vi socialdemokrater stridit för länge och med näbbar och klor kämpat för att bibehålla så som de ser ut idag.

Trots det är jag till skillnad från många andra optimist och tror att vi genom att förhandla med C och L kan komma runt de problem som uppstår sa att C och L utan problem kan ge S och Löfven det stöd som krävs för att bilda nästa svenska regering.

Min tro är att Annie Lööf och centern ställt alla dessa krav för att med vad de anser vara med sin heder i behåll kan öppna dörren för att släppa fram en s-regering ledd av Stefan Löfven trots sitt tidigare löftet om att så inte ska ske – Detta samtidig som man tar ett stadigt grepp om de borgerliga väljarna i händelse av ett nyval.

Med allt detta sagt även om det är kort och koncist ser jag fram emot de förhandlingar som nu måste starta mellan S och C för att lösa problemen och se till att Sverige får en ny regering på plats – Min tro är att de kommer att bli hårda och innehålla mycket ge och ta men att de trots det kommer att bli framgångsrika.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

54 kommentarer

 1. Bertil

  Jag tror inte ett smack på sossarna om de går med på L och C krav.
  Det är ju rena rama mörkbruna förslag man kommer med.

  Sänka skatter ge mer bidrag till välmående och ha fria hyror mot de som idag har svårt få tak överhuvudet

  Sen sänkta ingångslöner.

  Går sossarna med på denna Högersväng som Björklund kalkar det,
  Ja då behöves en rejäl högersving riktad mot de som genomför detta.

  Nån måtta får det ändå vara.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tycker du ska passa dig för att använda dig av uttryck sim inte är sanna Bertil – C och L:s förslag har inget alls med nazism att göra utan är renodlad högerpolitik.

   Detta öppningsbud måste se ut som det gör för att accepteras av vissa väljare i C och L och att kraven i det slutliga avtalet som nu ska förhandlas fram för att Löfven ska kunna bli statsminister kommer att ligga mycket mer till vänster än deras utgångsbud – Politiskt spel på hög nivå är ett bra uttryck som på ett bra sätt beskriver det som nu sker.

 2. Bergis

  Sverigedemokraterna är emot marknadshyror. Om Stefan Löfven ställer upp på Annie Lööfs och Liberalernas krav tvingas många att inte kunna betala sin hyra och blir ställda på gatan. Ska Stefan ställa vanliga städare, skolmåltidsbiträden, sjukvårdsbiträden, vaktmästare på bar backe bara för att hålla SD borta från politiken?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det kommer inte att behövas några marknadshyror för att göra upp så att Löfven kan bilda regering Bergis – I vanlig ordning försöker du gå händelserna i förväg istället för att vänta tills dess det slutliga avtalet partierna emellan är färdigförhandlat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag törs redan nu lova att S kommer att avstå om kravet om marknadshyror inte går att ta bort i den slutliga överenskommelsen Bergis – Låt oss alla se hur dessa örhandlingar går och vänta med ytterligare kommentarer runt Lööf’s önskelista fram tills dess förhandlingarna är avslutade då allt fram tills dess är ren och skär spekulation.

  • Bertil

   Visst är det så redan idag ställs människor utan bostad. Fria marknadshyror ställer ännu fler människor på gatan.

   Ser man vidare på den politik centern samt moderaterna så är det ett slag i ansiktet mot svaga grupper.

   Sänkta trösklar, sänkta sociala stöd liksom sänkt A-kassa.
   Tredubbling av RUT-avdraget.
   Avskaffande av Värnskatten, sänka skatten med 5-6 miljarder, fler jobbskatteavdrag.

   Jag ser nåt väldigt tydligt. Det är ren och skär utrensning högern är ute efter.
   Privatisering av fängelser lär komma, man börjar med fler poliser, fler ska ”haffas” fängelser blir full kostnaden ökar
   Därned slås spiken in flr privatisering även där.
   Därmed är det fritt fram plocka folk som hänger i gathörn ge dessa livstids fängelse, därmed kan olönsamma verksamheter skötas av fångar och vinster för fängeseföretag öka.
   Utrensningen lär fortsätta när högern tar makt tillsammans med SD.

   Motvapnet är fler och mer av såna som Castro.

 3. Sven

  Du ”glömmer” en sak. Det räcker inte med s c och l. Hur realistiskt är det att c och l kompromissa så mycket att Mp och/eller v går med på kompromissen.
  Tyvärr är detta inte ett steg mot en regering. Det är fortfarande bara strategi och spel för galleriet.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Att MP endera ingår eller lägger ner sina röster är givet redan nu – Att V i valet mellan S och SD i direkt eller indirekt regeringsställning väljer S är ännu mer givet.

   • Kim

    Ditt resonemang bygger på att man faktiskt väljer. Man kan köra som det andra extrempartiet i andra ändan av skalan, dvs ”SD-style” och obstruera allt. Som Lööf faktisk gjort hittills.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Hela poängen med allt som nu sker för att bilda en regering är att se till att SD aldrig får något inflytande över den Kim.

     • Kim

      Ja självklart. Men många ser sd och v som lika extrema, men åt var sitt håll. Därför ska de partierna stängas ute. Det är svårt att släppa fram s utan v och m utan sd.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      V kommer att lägga ner sina röster om de inte anser sig kunna rösta ja till en regering ledd av Löfven vilket innebär att den kommer att tolereras av riksdagen i vart fall.

      En M regering kommer alltid att bli beroende av SD direkt eller indirekt och det är det alla partier utom KD vill undvika – Något som förövrigt är rätt och riktigt då SD inte bör tillåtas ha inflytande över en svensk regering med mindre än att de uppnår egen majoritet.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Låt oss se hur det blir med den saken Niklas – Att det handlar om att ge och ta i detta läge förstår alla men jag är inte lika övertygad som dig am att det slutliga avtalet partierna emellan kommer att se helt annorlunda ut än de initiala krav som nu överlämnats av C till S.

  • Petter

   Det är detta som är demokrati, stora massan bestämmer. Sen, krav är inte detsamma som måste, i detta fall är det en ”önskelista” .Men som du vet sen du var liten, man fick inte allt på Julens önskelista 🙂

 4. Leif Andersson

  Man får anta att kravlistan innehåller mer detaljer men det som presenteras i media från C är ren nyliberalism och inte är några som helst svar på Sveriges samhällsproblem. Går Löfven med på detta så hade det varit bättre om han släppt fram en M + KD regering med stöd av SD.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tror inte du behöver vara orolig för att så ska sken Leif – Se det blott och allena som ett underlag för de kommande förhandlingarna mellan S, C och L och eventuellt med MP.

   • Kim

    L är i kris. Kan de inte visa på flera konkreta uppsidor på liberal politik är det direkt självmord att hänga på. Och det vet L. Gör S så stora kompromisser att L blir nöjda och kan visa på att de fått igenom sin politik kan s glömma att nå 20% nästa val.
    Vinnare blir de som står bredvid …

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det r din syn på saken Kim – För egen del är jag övertygad om att den överenskommelse som blir resultatet efter att S, MP, C och L förhandlat klart innebär att alla dessa partier stärks i nästa val.

     Precis som jag sagt så stod valet mellan S och SD för C och L och i det läget är det naturligt att välja S.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ägnar mig inte åt drömmat utan åt vad som är realistiskt Kim – Ska någon ta Sverige igenom en lågkonjunktur så är det i sådana fall en S-ledd regering som är bäst lämpad till det.

     • Jonny Disenfeldt

      Det var alliansen som tog Sverige genom kanske tidernas värsta globala ekonomiska kollaps och omvärlden avundades oss…

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Det enda alliansen ställt till med är ökade klyftor och bred avrustning av vår gemensamma välfärd samt utförsäljningen av våra gemensamma tillgångar till kraftiga underpriser.

 5. Jonny Disenfeldt

  ”Många av kraven berör frågor där S, L och C redan har stora mått av samsyn gällande de krav som ställts av C”

  Verkligen … var har du fått det intrycket ifrån???

  Och i nästa steg … MP’s inställning
  Och därefter … V’s inställning

  Vilken röra…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är ingen röra och att den enda utvägen för att skapa en regering är att S, MP, C and L. Hur många av partierna som ska sitta i själva regeringen betyder mindre men att de kommer överens är viktigt. V kommer att stödja en sådan regering genom att endera rösta JA eller lägg ner sina röster.

 6. Brorson

  Går S med på det här, kommer M och KD också att göra det. Vi får hoppas att det blir en socialdemokratisk enpartiregering. I så fall är åtminstone något vunnet.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Hur själva regeringen sätts samman ser jag som en underordnad fråga så länge S, MP, L och C är överens och ser till att regeringen accepteras av riksdagen samt att den får igenom sin budget.

   • Brorson

    Det viktiga är att den blivande statsministern ”tolereras” av riksdagen, och inte av MP, som har förstört Sverige tillräckligt under de gångna fyra åren. Det ska självklart vara socialdemokratisk enpartiregering, när varken L eller C vill ingå i regeringen.

    För att ”tolereras” av riksdagen krävs att den föreslagna statsministern får färre än 175 röster mot sig. Vi kan då tänka oss flera möjligheter:

    1) S, V och MP röstar ja, SD röstar nej och hela alliansen avstår. Nej-sidan fick 62 röster, och det räcker inte.

    3) S röstar ja, V, MP, C och L avstår, M, KD och SD röstar nej. Nej-sidan fick 154 röster och det räcker inte. V, MP, C och L har alltså ” med sina blankröster
    släppt fram” Löfvén som statsminister

    4) Du kan själv räkna ut vilka ytterligare möjligheter som finns för Löfvén att bli vald. Vad MP tycker är fullständigt irrelevant. Om M, KD och SD verkligen gör gemensam sak – vilket inte alls är säkert – och MP ansluter sig till dem som hämnd för att partiet inte får behålla sina ministerposter, så räcker inte det för att stoppa Löfvén. Dessa fyra partier har ju tillsammans 170 röster, och det räcker inte.

    Om du verkligen vill att SD ska backa till 4 %,som du har skrivit så mänga gånger, får du först se till att Mp aldrig mer får något inflytande över någon regering. MP har ju hela tiden försett SD med det bränsle, som fått SD att växa. Som detta senaste att svenska skattebetalare har subventionerat norrmäns bilköp i Sverige.

    Om vi ändå ska ha en minoritetsregering, spelar det ingen roll regeringsunderlaget i riksdagen utgörs av 100 mandat (enbart S) eller 116 mandat (S + MP). Om däremot C och L hade ingått i regeringen, hade det bara fattats 24 mandat för regering ska få igenom sina förslag. Och det stödet hade ju kunnat komma från såväl V som från övriga borgerliga partier.

    V har nu beslutat att inte lägga fram en egen budgetmotion, utan kommer att stödja socialdemokraternas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Precis rätt att statsministern måste tolereras av riksdagen och det inbegriper att denne måste tolereras av MP för att så ska bli fallet.

     Huruvida C och L efter det att förhandlingarna mellan dem och S är slutförda vill ingå i en regering eller inte kan förändras utifrån deras utgångsbud/önskelista Brorson.

     • Brorson

      Antingen kan du inte räkna, eller också är du totalt okunnig. Sverige har s.k. negativ parlamentarism. Jag känner inte till något annat land i världen som har samma system, men det finns säkert. Nej, det har inte funnits anledning att fundera på saken förrän under denna höst.

      Försök förklara, om du kan, varför den föreslagna statsministern måste ”accepteras” av MP med 16 mandat, men inte av SD med 62 mandat. Hade du tyckt samma sak, att statsministern måste ”accepteras” av riksdagens minsta parti, om det hade varit tvärtom, om SD hade haft 16 mandat och MP hade haft 62 mandat?

      Sverige har det som kallas negativ parlamentarism. Det innebär att det räcker att en av talmannen föreslagen statsminister måste accepteras GENOM ATT INTE HA en riksdagsmajoritet emot sig. Det här betyder att den föreslagne är vald, även om han inte har fått en enda ja-röst, men FÄRRE än 175 nej-röster emot sig. Det här systemet har hängt med sedan rösträttsreformen 1920, men torde ha betydligt äldre anor, från det kungliga enväldets tid. 1809 års regeringsform gällde ju ända till 1974, då befogenheten att föreslå statsminister fråntogs kungen.

      Det har varit en märkligt tystnad under denna höst från de konservativa politiker, som långt efter 1974 vlle återge kungens hans gamla roll som regeringsmakare. Anders Forss är emellertid i en klass för sig själv, som vill göra Gustav Fridolin till Sveriges konung, eller åtminstone vill ge honom kungliga befogenheter. Men nej, så länge nuvarande grundlag, som är en hybrid mellan gammalt och nytt, gäller så är MP fullständigt irrelevant. Det är ett parti som vi klarar oss utan.

      Men han har ju redan ett kungligt namn: Gustav den sjunde. Och han har ju lovat att avgå som språkrör /utbildningsminister och gå vidare till nya uppgifter….Aspirerar du till tjänsten som hovnarr?

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Så vitt jag vet innebär det att oppositionen aldrig kan samla mer än hälften av alla riksdagsledamöter vilket gör att S,MP,C och L md endera V som röstande med dem eller ett V som Lägger ner sina röster kommer att blockera de övriga från att samla på sig mer en hälften av rösterna i riksdagen eller hur Brorson?

      Om du lyssnade till vad både Lööf och Björklund och när Lööf överlämnade sin önskelista till S så sa hon att det är vad som krävs för att de ska rösta GULT=avstår i samband med omröstningen så det är nog dessvärre så att du måste läsa på om hur negativ parlamentarism fungerar.

      Följande info är kopierat från Wikipedia:Förtroende, eller snarare parlamentariskt förtroende, är en förutsättning för att en regering skall kunna verka i ett parlamentariskt system. Det finns två typer av parlamentariskt förtroende, positivt och negativt. Negativt parlamentariskt förtroende innebär att parlamentet har förtroende för regeringen så länge inte en majoritet av parlamentets ledamöter saknar förtroende, vilket är fallet i till exempel Sverige. Positivt parlamentariskt förtroende innebär att en majoritet i parlamentet måste uttala sitt stöd för regeringen för att parlamentariskt förtroende skall gälla.

     • Brorson

      Du har förstått ingenting, och har blivit ännu mer förvirrad av den dålig förklaring på Wikipedia. Mp behövs inte för att Löfvén ska bli vald till statsminister.

      Vad har Centerpartiets och Liberalernas kravlistor med saken att göra? Vi diskuterar ju om Mp behövs, och svaret på den frågan är nej.

      S + C + L = 151 röster. Det behövs ytterligare 24 röster för att uppnå 175. Mp har 16 röster. Det räcker inte. V har 28 röster. Det räcker för att övriga partier inte ska lyckas skrapa ihop de 175 röster, som behövs för att fälla Löfvén, sedan han har föreslagits av talmannen.

      ”Negativ parlamentarism” är tydligen ett nytt begrepp för dig, men du låtsas vara expert genom att uppmana andra (mig) att läsa på. Du sänker bara din egen trovärdighet….

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida MP behövs eller inte ska jag låta vara osagt med Lööf tycks anse att de ska vara med och att de röstar ja till Löfven stärker bara majoriteten Brorson och sedan spelar det roll när alla budgetar ska röstas om i riksdagen framvart så av den anledningen ser jag inga problem med det.

      Att V i valet mellan S och SD kommer att rösta på S alternativt lägga ner sin röst tar jag för givet vilket säkerställer att Löfven kan regera hela vägen fram tills nästa ordinarie val.

   • Bertil

    Alla verka glöms att högern är i stark majoritet. Tar sossarna regeringsmakten så blir de losers i alla frågor.
    Högersidan kommer grilla sossarna och äta dem som chips.

    Vad skulle sossarna få igenom när 58% röstade för förtryck och utrensning.

    Sossarna kommer falla ner under 10%
    Vid nästa val om de är så korkade så de tar statsministerposten.
    Inse att sossarna ska hålla sig borta från regeringsmakt i detta läge.

    Högern kommer använda sossar som nickedockor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det är din tro Bertil själv är jag av motsatt uppfattning vilket du vet sedan länge. Socialdemokraterna kommer att stärkas av att bilda nästa svenska regering och i nästa val kommer vi att nå ett valresultat på över 35% av rösterna.

 7. Kim

  Jag fattar inte att det inte blir mer diskussion kring att Alliansen trummar på för marknadshyror. Är det så få som fattar konsekvenserna?
  Folk som måste flytta från sitt boende.
  Mer segregering.
  Och framförallt – DET BYGGS INTE FLER BOSTÄDER!

  Vad är uppsidorna, mer än att några får mer i plånboken?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Kraven är en önskelista Kim och att den slutliga överenskommelsen kommer att se helt annorlunda ut än önskelistan inser alla inklusive Lööf och Björklund.

   • Kim

    Ja OM man kommer överens. I annat fall finns det en blåbrun röra som ställer samma krav.

    Min poäng var snarast att det är ett märkligt sätt att resonera. Oavsett parti.

     • Kim

      Krav på marknadshyror.
      Ingen kan visa på någon uppsida för mer än fastighetsägare.

      Däremot att det blir mer segregering, folk som måste flytta och framförallt att det INTE byggs fler bostäder.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis och det är därför jag är intresserad av marknadshyror och jobbar på för att sådana aldrig ska bli verklighet i Sverige Kim.

 8. Brorson

  Jag fortsätter här diskussionen om MP behövs för att Löfvén ska få fortsätta som statsminister. Nej, det kan han göra utan stöd från Mp.

  Huvudalternativet måste vara en socialdemokratisk enpartiregering. Att både C och L har saft att man kan stödja en sådan, men inte vill ingå i en S-ledd regering är bara bra.

  Men då ska naturligtvis inte heller något annat borgerligt parti ingå i en sådan regering, Och Mp är ett borgerligt part, som nu på morgonen har hotat med att liera sig med SD för att fälla S-regeringen, om man inte får ingå i densamma.

  Men det kommer inte att lyckas. Inte ens om det nya högerblocket SD + MP får med sig M och KD.Inte ens med stöd av M och KD kommer det nya högerblocket SD + MP att förfoga över tillräckligt många mandat för att fälla Löfven.

  Men jag gissar att SD får skrämselhicka av blotta tanken att gå ihop med MP för att fälla en socialdemokratisk statsminister. Vad kommer SD-väljarna att tro?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vi är oense på den punkten Brorson och det får vi acceptera och leva med. Det viktiga är att vi får en ny regering på plats och att den leds av S samt att de flesta av de mer eller mindre ogenomförbara förslagen från dem har förhandlats bort innan det sker.

   • Brorson

    Jag förstår bara inte vad du tycker är så förfärligt fel med en socialdemokratisk enpartiregering, så att du hellre vill ha ett fortsatt MP-kaos under fyra år framåt och ett ännu större SD än i dag.

    En majoritet är 50,1 % och däröver. ”Nästan majoritet” är ingen majoritet. Du får alla nackdelarna med bara ha en minoritet bakom sig, men ingen av fördelarna med att ha en majoritet bakom sig. Och som jag har förklarat i ovanstående diskussioner, kan S i vissa konstellationer uppnå majoritet tillsammans med V, men inte tillsammans med MP.

    Det är ju för övrigt väldigt avslöjande att Mp nu griper sista halmstrået för att ha kvar sina ministerposter Och det är att hota Löfvén med att fälla honom tillsammans med SD. Kommer Jimmie Åkesson att bli MP:s nästa språkrör? Har han tackat ja, eller är det bara sjuka fantasier hos det avgående språkröret Gustav Fridolin?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag har inget emot en sådan Brorson men ser inte en sådan som realistisk med dagens parlamentariska läge – I vart fall inte om den avser att regera på en budget lagd av dem själva och därtill göra så fram till nästa ordinarie val.

 9. Jonny Disenfeldt

  Popcorn behövs, underhållningen bara fortsätter …

  ”MP kommer rösta rött till varje regering som de inte ingår i.”
  https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/isabella-lovin-om-regeringsbildningen/

  ”Vänsterpartiet hotar med att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. ”
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/Kvgge7/jonas-sjostedt-vi-kan-rosta-nej-till-lofven

  ”Mycket tyder på att M:s budget blir statsbudget”
  https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/mycket-tyder-pa-att-ms-budget-blir-statsbudget/

  S-riksdagsledamoten uttrycker kloka tankar: Lägg ner Vänsterpartiet
  https://www.expressen.se/debatt/s-riksdagsledamoten-lagg-ner-vansterpartiet/

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Din tro Jonny – Hur min syn på saken ser ut har jag redan anfört ett antal gånger vid det här laget.

 10. Brorson

  Nej, lägg ner MP i stället. V behövs som politikens gossen Ruda. V måste ta tillbaka den rollen från SD. Det behövs mer ”Castro” i V. Som före SD:s inträde på scenen var en tillflyktsort för vänstersossar, som ville protestera mot verklig eller inbillad högervridning hos S utan att därigenom stödja det borgerliga regeringsalternativet.. Som vi sett idag, hotar Mp med att gå samman med SD för att fälla det socialdemokratiska regeringsalternativet, om man inte själv får ministerposter i detsamma.

  Det är precis vad SD kommer att göra, om Kristersson kandiderar till statsministerposten en gång till, fälla Kristersson om inte SD får ett betydande inflytande – och på sikt (senast efter nästa ordinarie val) även ministerposter. Har ingen märkt att SD agerar precis som MP tidigare har gjort, vad gäller maktstrategi? Att de två partierna går ihop för att sabotera varje seriöst regeringsalternativ, om inte de själva får ministerposter, är bara att vänta. Oavsett om det är ett rött eller blått regeringsalternativ som ska saboteras.

  Så kommer V aldrig att agera. V avskyr blotta tanken att tvingas bita i det sura äpplet, men gör det hellre än att bita i det ruttna äpplet. Vad V egentligen har sagt är att V aldrig kommer att sitta i en regering med borgerliga ministrar. De har aldrig sagt blankt nej till att stödja en sådan regering. Och både C och L har ju gjort det lätt för V, när man har sagt att man ska släppa fram Löfvén som statsminister, men inte vill ha några ministerposter för egen del. Visserligen har de sagt att de kräver att S gör ”en rejäl högersväng”, men något annat är ju inte möjligt med det nuvarande parlamentariska läget, om vi inte ska få en ren högerregering.

  V har lärt sig efter decenniers erfarenheter hur man kan driva S åt vänster, utan att själva sitta i regeringen. Det senaste valresultatet ser de som en tillfällig motgång – som emellertid kan utnyttjas till att värva besvikna vänstersossar till sitt parti, inför framtida strider.

  Det viktiga nu är att MP snarast möjligt försvinner från regeringsmakten, så att SD upphör att expandera. MP:s förödande inverkan på den socialdemokratiska regeringspolitiken är det bränsle, som får SD att expanderas. MP har rasat från ett väljarstöd på runt 12 % till drygt 4 %. Den resan kommer även SD att göra, eftersom SD tassar i MP:s fotspår, alltså minus 8 procentenheter till att börja med.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Då jag liksom dig sedan länge accepterat att vi har helt olika åsikt i denna fråga och dessutom insett att ingen av oss kommer att ändra vår uppfattning för att nå samsyn i frågan publicerar jag din väl bearbetade kommentar som ett starkt inlägg i debatten Brorson. Tack för de tid och den omsorg du lägger ner för att i mesta möjligaste mån försöker vara kort och koncis och pang på rödbetan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.