Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Pågår det en maktkamp och interna schismer och falangbildningar inom S i Umeå?

Trots att frågan i rubriken är en riktig nyårsbomb måste den ställas och om möjligt besvaras – Ställas därför att jag nu att jag nått det läge där jag måste skriva om saken för att kunna lägga den bakom mig och gå vidare in i 2019 med full kraft.

Det är inte utan att jag har en fadd eftersmak i munnen och på allvar tvingats ställa mig själv frågan som jag anfört i rubriken – Detta därför att det känns som om det skulle vara så varje gång jag närmar mig politiken på allvar efter att ha befunnit mig på distans på grund av min cancersjukdom och den behandling som hör till den.

Min fundering och mina tankar som jag på fullt allvar hoppas är helt felaktiga vägrar lämna mig trots idoga försök och det kan i vissa lägen kännas i luten hur densamma vibrerar mellan olika lokala företrädare i Umeå.

PÅ ena sidan av ringen enligt mitt sätt att se på saken står kommunledningen och gamla (läs långvariga) och välkända företrädare för partiet och i andra ringhörnan ett antal ungtuppar av bägge könen som gör allt som står i deras makt för att splittra partiet och driva igenom det som är deras politiska vilja.

Att denna maktkamp därtill ska drivas helt utan hänsyn till väljarna och övriga partimedlemmar verkar denna grupp inte bry sig om då kampen ser ut att ska genomföras till varje pris oavsett av hur detta ses av våra väljare.

LÅT OSS HOPPAS ATT JAG HAR FEL I DETTA MITT PÅSTÅENDE OCH ATT DET INTE EXISTERAR NÅGON SCHISM ELLER MAKTKAMP I PARTIET!

Vad bygger jag då denna tes och känsla på?

Svaret på den frågan är på många faktorer, känslor och samtal med olika företrädare och medlemmar i partiet men mest av allt på den olustiga känsla som uppstått i och med att VF som är vår tidning politiskt och dess sportsektion och politiska ledarskribenter så öppet i artikel efter artikel motarbetar den sittande lokala partiledningen med Hans Lindberg i spetsen vad gäller bygget av fotbollshallar och en multisporthall mm.

Att som VF agera på rena spekulationer utan att ha alla fakta på bordet angående vad de slutgiltiga hyresnivåer som kommer att gälla mellan kommunen och hallarnas påtänkta ägare Thorengruppen kommer att bli saknar motstycke som jag ser saken.

Att öppet från sporten och ledarskribenter påstå att Hans Lindberg med flera ljuger och försöker föra Umeåborna bakom ljuset är absurt och en ren lögn och för mig ett bevis på att det måste finnas en schism mellan sagda journalister, ledarskribenter och kommunledningen.

Vore det inte så skulle i vilket fall den politiske redaktören stå på kommunledningens sida i denna fråga.

En annan relevant fråga i detta ämne är hur det kan komma sig att VK som har precis samma fakta som VF att förhålla sig till kommit fram till att det är alldeles för tidigt att påstå något i frågan så länge den faktiska framtida hyresnivån som är det mest relevanta i ärendet är utestående?

Att både VF och till viss del VK släpper in utomstående debattörer i denna debatt ser jag som naturligt i sammanhanget – Däremot ser jag det som mycket onaturligt att VF-sporten likväl som VF:s politiske redaktör tar debattörernas sida i debatten trots att saken inte går att avgöra så länge väsentliga fakta (läs hyresnivåer) i ärendet saknas.

Med det sagt ska jag försöka avsluta detta blogginlägg med att säga att det är ovanstående som skapat både den fadda eftersmaken i min mun och känslan av att allt inte står till på rätt sätt internt i mitt parti och att det faktiskt pågår en maktkamp trots att den bara är känd hos en mycket liten grupp internt i partiet.

Som grädde på moset ska sägas att jag i kontakter från företrädare i V som på eget bevåg tagit kontakt med mig erhållit information om att den lilla grupp jag pekat ut redan innan valet var avklarat hade varit i kontakt med V lokalt i Umeå och förhandlat fram vem som skulle sitta på vilken ordförandestol när valet väl var avklarat.

Stämmer den informationen är den i sådana fall mycket allvarlig och i mina ögon mer än väl skäl nog för en ordentlig partiintern utredning – Därtill en naturlig förklaring till varför Ulrika Edman V reagerade som hon gjorde i förhandlingarna efter valet när fördelningen av platser i nämnder och styrelser skulle diskuteras och bestämmas.

Sist men inte minst – Det jag anför i detta inlägg är min helt privata uppfattning – En uppfattning som därtill helt saknar handfasta bevis och med det sagt vill jag än en gång upprepa följande – Gud förbjude att jag har rätt i mina antaganden.

Ett riktigt Gott Nytt År och därtill ett framgångsrikt år tillönskar jag alla mina läsare, vänner, fiender och övriga som jag känner eller som tycks känna mig på ett eller annat sätt – Må 2019 bli ett år fyllt av glädje och framgång på alla plan.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

14 kommentarer

 1. Bergis

  Sossarna sitter nu tyst och förhandlar med Annie Lööf om begränsningar i LAS anställningsskyddet. Sossarna gör vad som helst för att hålla sig kvar vid köttgrytorna. Det handlar om att skydda sig själva och att få politikerpension efter utfört uppdrag. Politikerna är beredda att försämra lagen om anställningsskydd bara för att få sitta kvar och få politikerpension.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag publicerar din kommentar så att alla kan ta del av hur felaktigt du tänker och hur långt ditt politikerförakt sträcker sig Bergis.

 2. Per Lennartsson

  Menar du att VF, Folkbladet i folkmun, ska skriva/rapportera det den lokala politiska ledningen för socialdemokraterna vill? Är detta då inte samma sak som att censurera media?

  Och, det är väl inte ”er” tidning visst? Bara för att dess politiska inriktning är socialdemokratisk så innebär det inte att partiet S bestämmer över innehåll, vad som skrivs/rapporteras, vilka som anställs etc eller hur?

  För om vi är ärliga så ägs tidningen av VK, i princip – genom deras stiftelse och VK är liberal i sin inriktning. Så när en tidning med socialdemokratisk inriktning yttrar kritik med en kommuns ledning medan en liberalt inriktad tidning inte gör det så är kanske en viktigare fråga:

  Varför är en liberal mer nöjd med kommunens ledning än en socialdemokrat?

  Till sist, varje försök (oavsett var man befinner sig i världen) av politiker att ens nudda på linjen som skiljer dem och media är förkastlig. Att ens yttra att media (oavsett inriktning) borde göra på ett visst sätt är ett grovt övertramp i en demokrati. Kan vi inte lita på att våra journalister är fri från påverkan av politiker hos de traditionella tidningarna så tar vi steg mot ett politikerstyrt Sverige istället för ett folkstyrt. Och vad skiljer då dessa traditonella tidningar från ”nättidningar” vars innehåll är högst tvivelaktigt om det är så att politiker bestämmer vad som ska skrivas?

  Jag tror du gick ett steg för långt i din iver att visa misstro gentemot ditt eget parti och en schism du menar existerar där när du inkluderade Folkbladet i detta. Folkbladet är inte en del av Arbetarkommunen Umeå eller?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Sverige är ett demokrtiskt land och jag är i min fulla rätt att både tycka och kritisera så frågan jag ställt i inlägget angående agerandet från den socialdemokratiske politiske redaktören är lika befogad som ställd vid rätt tillfälle Per.

   • Per Lennartsson

    Varför ska en redaktör på en tidning stå på ett politiskt partis sida? Oavsett redaktion.

    Är inte pressfrihet detsamma som att faktiskt INTE stå på ett politiskt partis sida? Jag hade kunnat förstå din vilja och tanke om det var så att Folkbladet faktiskt ägdes av Socialdemokraterna, men det gör den inte och borde inte alla som arbetar på en tidning (eller annan media) stå fri från politisk påverkan för att just säkerställa vår demokrati?

    För, svara mig detta: Hur pålitligt är en granskning av makten gjord av media om makten talar om för media vad den ska och inte ska göra?

    Du förstår hur absurt det skulle vara ifall politiken styrde media visst?

    Och specifikt. Denna fråga är inte ännu helt besvarad, då vi inte vet exakt vilka hyror vi pratar om – vilket betyder att varken du eller någon annan faktiskt VET, vilket betyder att alla som inte är insatta i frågan (förhandlingen) spekulerar. Media kan spekulera bäst de vill, de söker inte väljarnas förtroende vart fjärde år – men politiker ska aldrig spekulera eftersom de ska bygga sina påstående på fakta. Och fakta finns inte ännu, eller hur?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Vi har förviso pressfrihet men den politiske chefsredaktören är just det titeln säger och allt som oftast tillsatt i samråd med partiet i fråga så min fråga är mycket adekvat och helt korrekt att ställa.

 3. Bergis

  Hur känns det att vara medlem i ett socialdemokratiskt parti som vill begränsa arbetsrätten tillsammans med Annie Lööf Anders?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det finns inga tecken som tyder på att vi i S vill begränsa arbetsrätten Bergis – Det enda som sagts fram till nu är att vi är öppna för en diskussion och för en eventuell förändring av arbetsrätten – Något som innebär att den kan förbättras snarare än försämras eller hur Bergis?

 4. Jonny Disenfeldt

  Det är klart att det pågår en maktkamp mellan olika falanger, så är det överallt och inom alla partier.
  Vad är det som är förvånande med det? Har du så lite erfarenhet av politik att du inte vet detta?

  För övrigt står ju du långt utanför det som är mainstream S-politik och är väl en falang bara i dig själv även om du i nuläget inte är en vald politiker.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag vet att interna strider pågår överallt Jonny – Dock inte på det sätt som jag beskrivit i inlägget cy det är sättet mer än företeelsen jag ställer mig frågande till.

 5. Krister

  Att det finns olika åsikter inom ett parti som S är inget nytt.
  Nu med sociala medier så blir det som förr var inom partiet
  ofta synligt för fler och det kan givetvis utnyttjas. Det gäller
  att hålla ihop för partiledningen och även lokalt. Det tycker
  jag oftast S lyckas bra med i nutid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.