Hem till byn och lite talängslan.

 


Då var man hemma i Nästansjö igen!

 
Regnmolnen som låg över inlandet fick mig att tänka på Mordor i Sagan om ringen. Vackert, mycket vackert.
 
Självklart måste jag kommentera en artikel som finns här på vk.se även denna dag – ”Var fjärde 17-åring lider av talängslan och skolkar p.g.a. detta” står det på ett ungefär.
 
JA, och det är inte något nytt problem. Alla har vi väl gått i skolan, och jag tror nog att majoriteten av er som läser det här rent utsagt avskyr/avskydde presentationer inför helklass, speciellt individuella presentationer. Problemet finns inte endast för 17-åringar, utan det hänger med på universitetsnivå, och säkerligen ännu längre i vissa fall.
 
Har tänkt på det här ganska mycket eftersom att jag pluggar till lärare. Hur jobbar man med elever som har talängslan? Här brister lärarutbildningen, vi får inte lära oss hantera sådana saker, det är sådant vi får ta reda på själva. En sak är i alla fall säker: En trygg klassrumsmiljö är starkt bidragande till att talängslan blir mindre. Det vet jag av både egen och andras erfarenheter. Sedan så skulle det nog vara bra om skolklasserna var lite mindre, eftersom att talängslan (enligt mig) ökar/minskar beroende på antalet personer i rummet.
 
Aja. Jag ska fortsätta lösa den här ekvationen, kommer jag på ett svar som fungerar på alla människor meddelar jag detta snarast. Ha det fint!

 

3 kommentarer

  1. Leena Berggren

    Hej Anderas!

    Och välkommen hem.
    Ja, hur jobbar man med talängslan.
    Förmodligen på samma sätt som med alla andra fobier – genom träning. Först genom att tala inför en mycket liten grupp, som med tiden utökas i samma takt som självkänslan växer.

    🙂

  2. Andreas Eliasson

    Svar till Leena Berggren (2012-06-04 13:25)
    Hallå! 🙂

    Jo, även jag tror på träning. Dock så tror jag att det är svårt att ha smågrupper som redovisar samtidigt i ett klassrum, om man har en klass på drygt 20 elever. Läraren kan inte vara överallt samtidigt.

    Skulle kännas skönt om man vore förberedd på sådana saker när man är nyutexaminerad, hur man hanterar det och så vidare, men det är sånt man får lista ut själv senare!

    /Andreas

  3. Leena Berggren

    Hej igen!

    Enda sättet att fobiträna någon med talängslan är att dela in klassen i arbetsgrupper. Först kanske med 5 i varje grupp, där den som är ängslig får sammanfatta och redovisa för den egna gruppen. Och sedan låta hela gruppen hjälpas åt och redovisa för hela klassen.

    Sedan upprepa metoden med skillnaden att utvidaga grupperna och låta de ängsliga sammanfatta och redovisa för den egna gruppen, samt att gemensamt redovisa för klassen. Sedan forsätta jobba så mot målet – enskild redovisning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.