Skola i blåsväder

God torsdag.

Nyligen blev det bekräftat att Lundsberg, internatskolan, stängs ner tills vidare. Saker har tydligen inte fungerat som de ska på skolan. Pennalism, eller ”kamratuppfostran”, är ett återkommande inslag och nyligen blev två elever, 14 och 15 år gamla, brända med strykjärn under skolans nollning – vilket mest troligt gjorde att beslutet om nerstängningen kom.

Jag har suttit och läst och kollat på diverse intervjuer med rektorn, eleverna och skolinspektionen och tycker bara att det känns konstigt alltihop. Eleverna gråter och den nu avskedade rektorn är förbannad. Bara tanken att gå på någon annan skola verkar vara rena pesten för dom. Rektorn säger att eleverna och föräldrarna valt skolan för att de känner sig trygga med den – Vilket jag tycker är lite lustigt under omständigheterna.

Jag säger bara så här:

1. På en skola med 200 elever i tonåren är det, enligt mig, inte någon bra idé att ha nollning. Egentligen tycker jag nog att nollningen kan få stanna på högskolenivå, där den huserar mestadels. Visst kan man argumentera för att det ger en bättre gruppsammanhållning och att man lär känna varandra. Frågan är bara om fördelarna väger upp nackdelarna. I vissa fall går nollning för långt, precis som det har gjort här. För mig är det inte säkerhet, det är okontrollerat.

2. Det är klart att eleverna inte vill att skolan ska stängas. Det är 200 elever på ett internat. Man har sina vänner där, det är en liten sammanhållen grupp och det är osäkert om man skulle hamna i samma skola som vännerna ifall man var tvungen att byta. En av eleverna sa att ifall man skulle försöka se bakom skolans fasader så skulle man se det positiva och inte bara det som skrivs i tidningarna. Jag tycker att det vore intressant att se vad skillnaderna gällande undervisning skulle vara om man jämförde med en vanlig skola.

3. Något är väldigt värdefullt och känsligt när det kommer tills Lundsberg. Jag har aldrig sett så upprörda och ledsna elever. Jag skulle vilja veta vad det är som värdesätts så högt i jämförelse med andra skolor (förutom det som rör punkt 2 ovan). Kommentera gärna!

(Ja, kritikern i mig är vaken idag).

Ha’é!

2 kommentarer

  1. Inga-Britt Gustavsson

    Den skolan ges större utrymme i media än att tusentals personer lider i Syrien , men det är väl för att Lundsberg ligger i Sverige …. Men för den skull ,inte närmare mig i alla fall .
    Det speciella med den skolan är att dom ungdomar som går där i regel gör det för att få dom rätta kontakterna med andra ur samma klass som dom . Det är nog mest föräldrarna som anser det vara bra och viktigt .
    Lärdomarna blir nog inte så mycket bättre , socialt , snarare tvärtom !
    ( Jag är också från Vilhelmina , men en helt annan generation !!

  2. Göran Jonzon

    Elever i vanliga dagskolor blir också mobbade.
    Men i deras fall undslipper de sina plågoandar åtminstone nattetid.
    I en internatskola måste det finnas en aktiv ledning hela tiden, annars utvecklas snart rena anarkin med pennalism och förtryck.
    Tyvärr har inte skolinspektionen auktoritet att sparka rektor och styrelse, vilket vore den lämpligaste åtgärden.
    En ledning som inte värnar om alla elever kan säkert uppskattas av många elever som ges övermåtta handlingsfrihet.
    Men det ska inte behöva bli på de utsattas bekostnad, eller hur.
    En svag chef är alltid en dålig ledare och oförmåga eller ovilja att agera när det behövs ska regelmässigt rendera i att man avsätts.
    Det borde gälla alla chefer överallt i vårt samhälle.
    Vi måste återinföra det personliga ansvaret i alla uppdrag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.