Rasismen – Vad är viktigt att kämpa för?

Nu har SD’s Åkesson turnerat runt Västerbotten. Har har blivit bemött på lite olika sätt, en del har vänt honom ryggen medan andra stått och lyssnat. Samma dag som han besökte Vilhelmina var det paltfestival, eller Palt mot rasism som det hette. Ett opolitiskt initiativ, mycket bra tycker jag.

Åkesson åt dock ingen palt.

I alla fall, nu när han turnerat runt Västerbotten så har det väckts en hel del debatt på bland annat Facebook.

Om någon, på Facebook,  delar en artikel (ja, några av er kanske har deltagit i denna konversation) om varför chokladboll ska heta chokladboll och inget annat för att ingen ska ta illa upp blir det snabbt mothugg. Men jag frågar mig: Vad är det som är så värdefullt med att försvara gamla, nedlåtande ord som andra tar illa upp av? Språket utvecklas hela tiden och jag vet att folk inte har några som helst problem med att byta ut ett ord mot ett annat i andra fall, så tar er tid att reflektera över ert språkbruk. Det är faktiskt inte så svårt.

Jag såg en intressant kommentar från en SD-anhängare en annan kontext också, angående tiggare. Enligt denne förstör tiggare stadsbilden, eller något i den stilen. Därför skulle de inte få tigga på gatorna. Summa summarum – Fattigt folk ska alltså leva på bär i skogen, eventuellt strypa en älg och grilla denne över öppen eld. Nä, då tycker jag faktiskt att människornas situation är viktigare än stadsbilden. Man snackar mycket om att vi inte kan ta hand om alla som kommer till Sverige, men fokus verkar ju ändå trots allt inte ska ligga på människan om man har denna syn.

Vi har traditioner i Sverige som många vill bevara. Jag ser inget fel med dem, men de berikar mig inte som människa som folk från andra kulturer gör i mina möten med dem.

Det jag försöker säga är väl… att jag har svårt att hålla med om något som har med SD att göra, än mindre rasism.

Om man anser att man kan åka till vilket land som helst och jobba, bo, etc. så tycker jag inte att man ska köra med dubbelmoral och säga att vi ska begränsa oss när det gäller Sverige.

Det var allt för denna gång, nu ska jag ha avslutningsfika med mina elever i Svenska som andraspråk. Höjj!

 

 

3 kommentarer

  1. Inte som Dig

    Han åt nog ingen palt eftersom alla ”vita paltar” var slut. fanns bara äckliga, svarta, irakiska slemmiga blodbollar kvar.

    Varför skall DU behöva ändra på ditt språk för att någon annan misstolkar dess innebörd?
    Språket är en av de saker som enar dig med andra svenskar.
    Ordet negerboll har sagts i mannaminne utan den minsta lilla nedlåtelse eller missaktning mot negrer.
    Fråga mig inte varför i helskotta vi kallar en chokladboll för negerboll, men skall jag stämmas och hängas ut för offentlig piskning bara för det?
    ”En neger har bollen” sas det av fotbollsrefereraren.. inte heller då missaktning…

    Det började då negrerna kom hit och misstolkade ”neger” mot amerikanska ”nigger” som är och var ett skällsord.
    Jag minns jag såg ett ”mörkhyat barn från afrika” på TV som grät och sa att någon annan kallat honom för neger. Men hade detta negerbarn kunnat svenska så hade han ju förstått att han enligt akademins ordlista just var ett negerbarn, för ingen viste ju exakt varifrån han kom annat än allmänt från afrika alltså per definition ”neger”.

    Språkutveckling är en diskusion i sig, de kulturer som överlevt i årtusenden har alla haft samma språk. De områden i världen idag där det är mest oro är alla mångkulturella. Vägrar du fatta det eller sägs det inget om det i media eller de liberala blaskor du läser?

    Vilket urbota dumt argument. Att de som har samma kultur som dig ”inte berikar dig”.
    Hur kan något du redan känner till vara ”berikande”? (om du med det menar nylärande).
    De är väll inget argument för att förstöra din egen kultur? Du får väll ut och resa då! Importera kulturer och strunta i din egen är ingen lösning! Åk till afganistan/pakistan och lär dig deras otroligt berikande kultur, så får du se!.
    Eller det verkar som det räcker med att åka till Husby så får du ta del av deras berikande kultur.. ”Allah ackbar, hela förorten ska brinna”.

    Vakna upp från hjärntvätten hörru och torka dig bakom öronen!

    • Andreas Eliasson (S) (inläggsförfattare)

      Jag är varken hjärntvättad eller blöt bakom öronen. Dumförklaringar kan lämnas någonstans där de fungerar, eftersom att de inte biter på mig då jag anser att mina argument är solida. Sådana saker skriver folk som känner sig trängda och har slut på argument, det är min åsikt.

      För att bemöta det du skriver:

      1.Varför ska man ändra sitt språk? Ja, varför inte. Förändring av ord som inte anses som kränkande reagerar ingen över, men just det här ordet verkar vara väldigt känsligt. Jag vet var ordet kommer från. Jag vet också att man inte använder ordet ”neger” i läroböcker längre, inte heller i media. Jag vet att många tar illa upp av det och jag vet slutligen att det är några få bokstäver som man lätt kan byta ut. Du lider inte av att säga chokladboll, och du säger antagligen till om du tar illa upp av något som någon annan säger. ”Man har alltid sagt så” är inget argument, det är en ursäkt.

      2. Jag föredrar verkligheten istället för att skapa mig en uppfattning från det tidningar skriver, och menar du nu att det inte finns mångkultur i Sverige eller att Sverige är ett av de oroligaste länderna i världen? Jag vet inte hur du definierar mångkultur, det skulle vara intressant att veta. Vad jag vet finns det mångkultur nästan överallt.

      3. Nej, jag berikas inte av den kultur jag växt upp med eftersom att jag ÄR kulturen jag växt upp med, men den förstörs inte heller av mina möten med andra kulturer. Jag kommer från inlandet och vet mycket väl var jag har mina rötter, jag är med andra ord säker på vem jag är. Att anse att andra kulturer förstör den jag själv kommer från låter konstigt, och är helt fel. Jag struntar inte heller i den kultur jag kommer från, som du i din kommentar påstår. Att ha en sådan negativ syn mot andra kulturer är fördomsfullt.

      Sedan tycker jag att det är synd att du skriver sådant som ”Han åt nog ingen palt eftersom alla ”vita paltar” var slut. fanns bara äckliga, svarta, irakiska slemmiga blodbollar kvar”. Det är sådana saker som förstör det som skulle kunna vara tyngden i din text.

      Trevlig kväll.

      .

  2. Hosting

    Det r ett j vla tj t om hur viktigt det r att v cka magen p morgonen genom en fiberrik frukost. Varf r d ? L t magen sova! Varf r ska den buttra fismaskinen vevas ig ng? Vad r magen ens till f r?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.