En liten stund av din tid

Släkt och vänner, bekanta och okända, stads- och inlandsbor, politiskt aktiva och icke-politiskt intresserade. Ja, vi stannar där. Jag skulle helt enkelt vilja ha din uppmärksamhet en stund, det spelar ingen roll vem du är.

Under sommaren har jag varit passiv när det gäller politik, men eftersom politik genomsyrar hela vardagen är det svårt att undgå det som skrivs och sägs i olika forum, exempelvis Facebook.

Den senaste tiden har jag uppmärksammat att invandringen har diskuterats i stor utsträckning. Jag har, som jag tidigare sagt, varit lite passiv och inte orkat ge mig in i diskussionerna helhjärtat. Men okej, here we go, nu är jag på plats i det politiska rummet igen. Vi kör lite tankar och funderingar från mig som ni själva gärna får reflektera över – självklart i punktform för den goda översiktlighetens skull!

1. Invandringen – Vad kostar den?

En sak som har diskuterats är alltså frågan om pengar. Det har förstås kommit fram argument där man argumenterat för att en minskad invandring skulle kunna gynna landsbygden ekonomiskt. De som varit för detta har dock inte kunnat redovisa siffror, utan endast presenterat sina spekulationer. Eftersom att jag gillar fakta och realistiska lösningar så tycker jag att man ska ha en grund i det innan man hoppar in i hetluften med fördomar som bas. ”Jag har hört att det och det kostar si och så mycket när det gäller invandringen” är för mig inte ett tillförlitligt argument. Det här med att sätta prislappar på folk har aldrig varit min grej och kommer aldrig att bli det heller. Då kan vi lika gärna kolla på vad ALLA kostar/har kostat samhället och kasta ut folk från här och där. ”Sänka skatten hit och dit” bör man också vara eftertänksam med att använda, pengarna måste ju tas från någonstans – eller hur?

2. Invandringen – Dubbelbestraffningen

Det andra intressanta som jag observerat är ”dubbelbestraffningen”, som jag vill kalla det. ”Invandrarna tar våra jobb”, den har man ju hört. Samtidigt klingar ”invandrarna lever på bidrag” högt i högtalarna. Vad de än gör… så gör de alltså alltid fel? Jag har inte riktigt förstått det här. Vad ska man göra som invandrare då?  Det vill jag veta, lite kort sådär. ”Skita i att komma till Sverige” är inte ett svar jag vill ha.

3. Invandringen – Fördomarna

Ja, fördomar ligger till grund för flertalet argument av de personer som vill vara politiskt aktiva men kanske inte är så pålästa. Här är ett litet tips till er känner att era argument ligger i kategorin ”patos” (vet ni inte vad det är kanske det är något att kolla upp), ta reda på fakta istället för att livnära era argument på fördomar. Det ger trovärdighet.

Här är några exempel:

Nej, man är inte hemma, likt vid sjukdom, bara för att det är Ramadan – man jobbar och studerar som alla andra.

Nej, den ”svenska kulturen” är inte hotad. Vad den nu än är, berätta gärna. För mig kan det vara kultur att gå på Enkronasfesten i Nästansjö, delta i tomtetjänst eller ta en kopp kaffe utan mjölk med en vän, det vill säga fika. Har svårt att se varför dessa saker skulle vara hotade.

Nej, all invandring är inte likadan. Människor kommer till Sverige av olika skäl, det är något som är värt att kolla upp.

Nej, jag har svårt att tro att du skulle anpassa dig helt och lära dig ett nytt språk på cirka två sekunder om du var tvungen att fly från Sverige.

4. Källkritiken

Nej, jag tycker inte att det är tillförlitligt att hänvisa till Avpixlat eller andra sidor som inte är helt objektiva. Det är som att hänvisa till min blogg, gör det vettja. Det är nog ungefär lika objektivt.

Tack för din tid, nu kör vi igång!

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.