Släkt i dialekten

Hej på er!

Som ni kanske vet så är jag intresserad av språklig variation och dialekter. Idag funderar jag på vilka skillnader vi har i det norrländska målet här i Västerbotten. Vilka skillnader finner vi mellan kommunerna, exempelvis Vilhelmina – Storuman?

Det finns rätt kända variationer i språket här, bland annat så har vi den berömda debatten pannkaka kontra plättar – Vad är vad?

So hit me with your best words!

En kommentar

  1. Lob

    Hej
    Jag tycker att man hör stora skillnader mellan just Storuman och Vilhelmina. I synnerhet om man lyssnar på fjälldialekten som t.ex Stig Strand talar. Vilhelmina ligger närmare Åsele t.ex som jag hör det. Jag tror att dialekten fortfarande följer älvdalarna mer än vägarna. Ju närmare kusten man kommer ökar nasaliteten(eget ord) och kulminerar någonstans runt Röbäck eller Stöcke. Däremot är många dialektala ord lika om än med små skillnader i uttal. Det som jämtarna så gärna kallar jämtska är snubblande lika ”bondska” från vilken norrländsk del som helst om man tänker till orden. Uttalet varierar såklart. En Kangero i Vilhelmina är en Kångero i Offerdal. Samma djur dock som sitter å kangel i roa(hörnet). Fler exempel finns även om det såklart finns väldigt lokala ord också(kamfore t.ex).
    Många ord på dialekt är dock svåra att skriva. Vad skulle du tro att ritschtjveten är?
    /LOB

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.