Barn i ekonomisk utsatthet

En fråga som länge funnits med mig är barnfattigdomen/barn som lever i ekonomisk utsatthet. Vad kan vi göra åt det? Hur påverkar detta förutsättningarna för barn och unga att lyckas?

Barnfattigdom i Sverige handlar sällan om att barn får gå hungriga och frysa för att deras föräldrar inte har råd att köpa mat och kläder. Ofta handlar det i stället om att barn i familjer som lever i ekonomisk utsatthet är mindre delaktiga i samhället, tenderar att ha sämre betyg i skolan, oftare lever under osäkra boendeförhållanden och saknar en känsla av att kunna förverkliga sina drömmar.

– Citat från Rädda Barnens hemsida

Som ovan beskrivet handlar barnfattigdom i Sverige sällan om materiella ting, utan snarare förutsättningarna att t.ex. lyckas i skolan. Att sakna känslan av att kunna förverkliga sina drömmar. Det tycker jag är allvarligt, för är det något jag anser att vi ska ge våra barn så är det just förutsättningar att lyckas. Hade det funnits någon enkel lösning gällande detta så hade vi antagligen sett den redan, men anledningarna till att belysa problematiken är, för mig, många och så pass viktiga att det måste diskuteras mer. Nedan finns en länkar och och en bild att reflektera över.

Hur ser ni på detta? Kommentera gärna.

– Bild från SCBs statistik över barn (0-19) med låg ekonomisk standard

Rädda barnens rapport: Barnfattigdom i Sverige: Årsrapport 2021

Majblomman om barnfattigdom: Majblomman – Barnfattigdom

3 kommentarer

 1. Fredrik

  Låtsas inte bry dig om barn efter nedläggningen och försäljningen av barnens sporthall i Malgovik….

  • Andreas Eliasson (S) (inläggsförfattare)

   Hej Fredrik och tack för din kommentar!

   Kan du utveckla vad du menar?

   Det här inlägget handlar inte om Malgovik sporthall, det handlar om alla barn i hela kommunen, hela Sverige. Barn i ekonomisk utsatthet.

   Jag har själv barn, jobbar med ungdomar i skolan och har drivit barn- och ungdomsfrågor under hela min tid som engagerad inom både politiken och annat föreningsarbete. Att jag inte skulle bry mig om barn/unga pga. det beslut du hänvisar till är för mig aningen orättvist motiverat.

   Med det sagt vill jag ändå säga att jag förstår besvikelsen gällande beslutet du hänvisar till.

   /Andreas

   • Tomas Andersson

    Men så fint att du förstår be”s” vikelsen! Men hur är det med värdegrunden eran, med tanke på avhopparen i Saxnäs. Men du värdegrunder väl vidare med lekkamraterna i Centern. Deras värdegrund går att utläsa i partiprogrammet, så där behöver man ej gissa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.