Andreas Terner, nöjesreporter

Den kritiske hårdrockaren – finns den?

Nog håller de varandra om ryggen, hårdrockarna.

Jag läser skivrecensioner som andra har sex före äktenskapet – ofta och gärna. En sak som slagit mig är att snittet för recensioner som behandlar genren hårdrock tenderar att ha ett betydligt högre snitt än bedömande texter om musik inom andra genrer.

Vädligt mycket är ’klockrent’, ’grymt’ eller ’tokbra’. Ibland behövs inte mer än ett välriktat slag på en virveltrumma i första låten för att övertyga recensenten om plattans förträfflighet. Här på vk.se finns till och med en bloggare vars främsta uppgift är att skriva upp och kasta ljus på gamla hårdrockskivor. Vad är egentligen grejen, frågar sig kanske vän av ordning.

Efter lite stötande och blötande med vänner jag lyssnar på kom vi fram till följande: hårdrockare är i regel positiva människor som hemskt gärna vill värna om sin egen kulturyttring. Och således slentrianhyllar man mer eller mindre allt så länge bandet skrivit sitt namn med tillräckligt spretigt typsnitt på omslaget. Sant? Falskt?

3 kommentarer

  1. Blunt

    Det kan hända att den genomsnittlige hårdrocksrecensenten är mer entusiastisk över ”sin” genre än recensenter i allmänhet, men att man som hårdrockare älskar ALL metal är rätt långt från sanningen.
    När det gäller hårdrocksbloggaren här på VK så plockar han ju randomplattor från fyra-fem årtionden och väljer antagligen att belysa dom han tycker är kalas – klart det blir hyllningar då.
    Men läs Close-Up, en tidning där det är lååångt mellan topprecensionerna, eller fråga valfri hårdrockare över 13 år vad de tycker om Hammerfall så får du lite mer nyanserade omdömen.

  2. Curt

    Du är definitivt någonting på spåren. Men, och nu inser jag exakt hur tunn isen under mig är, för den oinvigde kan det tyckas att hip hopare sysslar med samma okritiska hyllande. Men det kanske bara är jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.