Välj KD!

Av , , Bli först att kommentera 4

Ambitionen sen förra valet har funnits att blogga om vad som händer t.ex. i politiken, att göra KD mer känd för gemene man och kvinna, men tiden har inte räckt till.

Nu är det val igen och jag har nu tagit nya tag och vill härmed uppmana alla om att rösta på KD, igen!

KD:s hushållsutskick till varje hushåll kommer att börja komma ut den här veckan. Den 24 augusti startar förtidsröstningen. Vänta med att rösta innan du läst vad vi i KD vill. Kontakta gärna gruppledare eller ordförande för att få veta mer om vad vi tycker i någon specifik fråga.

 

🙂 Tack på förhand!

 

Vill du läsa mer så klicka dig vidare här! 👇

www.kristdemokraterna.se

 

Vill du bli medlem och en i vårat team?

Klicka in här! 👉 KD.nu/blimedlem

 

 

Bli först att kommentera

Välj en kristdemokrat!

Av , , Bli först att kommentera 6

Nu är det inte många timmar kvar tills vallokalerna stänger för den här gången. Undersökningar visar att det här valet är det rekordmånga som förtidsröstat, men även att ovanligt många väntar in i det sista innan man bestämmer sig för vilket parti man ska lägga sin röst på. För att göra valet lite enklare för dig som bor i Nordmaling och inte bestämt dig än, så kommer här en liten presentation av några kristdemokrater som ställer upp i valet till kommunfullmäktige.

 

 

#2 BÖRJE NILSSON

Ålder: 79 år.
Ort: Rundvik.
Civilstånd: Singel.
Intressen: Jakt, fiske och resor.
Mina viktigaste valfrågor: Barnens uppväxt och att de kommer rätt i livet samt Trygghet för de äldre.

Bilden kan innehålla: himmel, utomhus, natur och vatten

 

 

 

#3 JOACHIM ANDERSSON

Ålder: 40 år.
Ort: Bor i Lögdeå.
Familj: Fru och 5 barn.
Yrke: Barnskötare, men jobbar på en gruppbostad.
Intressen: Familjen, bilar och skoter.

Bilden kan innehålla: 1 person, som ler, mem, text, utomhus och vatten

 

 

 

#4 PATRIK ÖBERG

Ålder: 48 år.
Ort: Rundvik.
Familj: Fru och 3 barn.
Yrke: Håltagare/rivare.
Intressen: Jakt och fiske.
Mina viktigaste valfrågor: Jag vill att våra barn och ungdomar ska få trygga och bra skolår att minnas. Barnen är vår framtid och framtiden ska vi vara rädd om!

Bilden kan innehålla: 1 person, som ler, text

 

 

 

#7 ULLA-STINA FORSBERG

Ålder: 62 år
Bor: Mo, Lögdeå
Familj: gift med Anders, 8 vuxna döttrar, 4 familjehemsplacerade killar.
Jobbar med: Familjehem.
Intressen: Trädgård, familjen och kyrkan.
Mina viktigaste valfrågor: Barn- och familjefrågor.

Bilden kan innehålla: 1 person, som ler, inomhus

 

 

 

#8 JULIA LINDSTRÖM

Ålder: 20 år.
Ort: Bor i Nordmaling tillsammans med min syster på veckorna och i Västansjö på helgen där jag är uppväxt.
Yrke: Barnskötare.
Min viktigaste valfråga: Mindre barngrupper.

Bilden kan innehålla: 1 person, barn och närbild

 

 

 

#10 OLIVIA LINDSTRÖM

Ålder: 19 år.
Ort: Bor i Nordmaling tillsammans med min syster på veckorna och i Västansjö på helgen där jag är uppvuxen.
Yrke: Frisör och fransstylist.
Min viktigaste valfråga: Högre lön till räddningstjänsten.

Bilden kan innehålla: 1 person, som ler, närbild

Bli först att kommentera

Mer svenskt kött om KD får bestämma

Av , , Bli först att kommentera 6

Nu har höstterminen för förskolan/skolan börjat. I måndags serverades köttfärssås med spagetti till lunch. Gott tyckte barnen! Bra, tänkte jag, som har blivit försäkrad att då det serveras köttfärs, så kommer den från närproducerade nötkreatur.

Men, de dagar då det serveras andra kötträtter som t.ex. köttbullar eller rätter med skuret/tärnat kött – då vet jag att köttet innehåller höga halter av antibiotika, är producerad på andra villkor än svenska regler och att det inte kommer från svenska köttproducenter.

Jag vill inte att mina barn ska ska äta sådan mat! Om jag själv, som lantbrukare, skulle producera på samma sätt och under likvärdiga förhållanden, så skulle jag få näringsförbud och fängelsestraff.

Jag vill inte att nån, ung som gammal, ska serveras annat kött än svenskt kött.

Under hela den här mandatperioden (och även mandatperioder som varit) har Kristdemokraterna försökt lägga grund för att göra det möjligt för mer svenskt kött i kommunen. Ett arbete som vi kommer att fortsätta med tills det är verklighet.

KD tycker det här är en jätteviktig fråga. Tycker du också att det här är viktigt? Lägg då din röst på oss den 9 september.

DSC_0072

Mer tid till familjen

Av , , Bli först att kommentera 2

Sossarna har kommit med ett familjepolitiskt förslag som går ut på att ge alla föräldrar 5 extra dagar/år. Det är inte kopierat rakt av KD:s förslag, men inte långt ifrån. En sämre version bara. Det är bra att (s) börjat förstå att familjen är viktig, men samtidigt känns det väldigt oseriöst att vurma för familjerna först nu när det endast är 12 dagar kvar innan valdagen, då de i princip aldrig gjort det tidigare.
Återkommande undersökningar säger att det familjer vill ha är mer valfrihet och flexibilitet.
Förslaget med 5 extra dagar/år i föräldrapenning upp till 16 år är låsta till loven och kostar 5,6 miljarder.
KD har i flera år drivit ett liknande förslag, men med obetald ledighet upp till 18 år och ska gälla närsomhelst under året. För att stärka barnfamiljerna vill KD införa ett jobbskatteavdrag för föräldrar, vilket ger dubbelt så mycket i plånboken i jämförelse med sossarnas förslag. Med större marginaler kan fler föräldrar välja att gå ned i arbetstid och därigenom få mer tid för familjelivet.
Det (s) inte nämner är att de beställt en utredningen som föreslår massor av begränsningar av föräldraförsäkringen. Dessutom vill de kvotera HELA föräldraförsäkringen, vilket kommer att innebära att det inte blir lättare för föräldrar att få mer tid. De flesta föräldrar vill ha en friare föräldraförsäkring, som ökar möjligheten för dem att få ihop sitt livspussel och att få mer tid till barnen.

Mer om kristdemokraternas familjepolitiska förslag hittar du här:

https://www.kristdemokraterna.se/familj/

FAMILJEN

Av , , Bli först att kommentera 7

 

Nu var det en tid sedan jag bloggade. Det beror inte på att det har saknats ämnen att skriva om, utan snarare om att tiden på dygnet inte räckt till mer än lantbruket, ibland nått politiskt uppdrag och till de mest kära, familjen.

Mer tid med familjen och mer tid med barnen är något som jag som mamma brottas med dagligen. Kanske det är därför jag också känner det så angeläget att arbeta politiskt med den frågan och att det just är Kristdemokraterna som attraherar mig mest av alla de politiska partierna.

Familjepolitiken är något som genomsyrar Kristdemokraterna. Sverige står inför ett familjepolitiskt vägval där partierna på hela den politiska skalan aktivt vill försvaga familjens roll i samhället, medans Kristdemokraterna tvärtom vill stärka den.

Politiken ska stödja familjerna, inte styra. Kristdemokraterna vill möjliggöra mer tid för barnen, underlätta familjebildning, öka familjers handlingsutrymme, uppvärdera föräldraskapet och möjliggöra olika barnomsorgsformer samt stärka familjers ekonomi.

Känner du som jag att det där verkar sunt och vill veta mer, kika gärna in på  https://kristdemokraterna.se/ för att ta reda på mer.

 

 

Dejting

Av , , 1 kommentar 18

I onsdags var det premiär för årets första avsnitt av dejtingprogrammet ”Bonde söker fru” i en av TV-kanalerna. Ett program som följts av mellan 1 – 1,5 miljon tittare varje program i flera år och som även i år förväntas hitta nya tittare, nu när det utlovas ännu hetare inslag än tidigare.

Något som även är mycket hett just nu och som vi kunnat följa de senaste veckorna är medias granskning och bevakning gällande kommunernas inköp av närproducerade livsmedel.

Ska vi tolerera att våran kommun som via hängavtal med Umeå kommun köper in kött från Polen, där djuren i lantbruket har 12 gånger mer antibiotika i sig än vad våra djur har?!

Nej, det ska vi inte!

Vill vi att våra förskole- och skolbarn ska få äta kött, fisk och fågel fullproppad med ”konstiga medel” och sådant som absolut inte får förekomma i svensk uppfödning?!

Nej, det vill vi inte!

Vill vi få dessa ”billigare” animaliska livsmedel serverade till de äldre, sjuka och andra omsorgsbehövande?!

Nej, det är rent av bedrövligt att det får förekomma!

I fredags bjöd LRF:s kommungrupp i Nordmaling politiker och tjänstemän på information om det Gröna Näringslivet (och vad LRF1 vill) och grillade närproducerade hamburgare, kaffe och mjölk från Norrmejerier, utanför entrén till kommunhuset. Köttproducenter i kommunen möttes upp och minglade med politiker och tjänstemän, även länsordförande för LRF, Arne Lindström medverkade.

En av LRF:s kommungrupps vilja är att kommunens inköp av livsmedel (kött, fisk, fågel, mjölkprodukter, grönsaker och frukt) ska innehålla så lite antibiotika och bekämpningsmedel som möjligt. De svenska och framförallt de norrländska producerade livsmedlen passar bäst in på den beskrivningen. På köpet får man förutom säker mat dessutom fler jobb på sikt och en mer hållbar ekonomisk utveckling (läs mer om detta här).

Då inte politiken möter upp det Gröna Näringslivet – så gör näringen det själv!

…och vi är glad att de som mötte upp kom, men vi saknade flera nyckelpersoner som vi hade hoppats få träffa.

Man kan se det som en liten dejt, vi i näringen är intresserad av dig, kommunen! Är du, kommunen, intresserad av oss?

 

DSC_1997

 

 

1 LRF = Lantbrukarnas Riksförbund

LRF:s kommungrupp består av valda representanter i den lokala LRF föreningen (i Nordmaling finns det 4 avdelningar) som vill arbeta med att driva föreningens frågor.

Det Gröna Näringslivet i Västerbotten och dess betydelse för samhället, en delrapport om Västerbottens län. Kopiera och läs denna  länk: file:///C:/Users/gamer/Downloads/vaesterbotten-dgn-uppslag%20(2).pdf

 

 

 

 

1 kommentar
Etiketter: , ,

8 pappamånader finns redan!

Av , , Bli först att kommentera 7

Idag kommer riksdagen att besluta om en utökad kvotering av föräldraförsäkringen genom att införa en s.k. 3:e pappamånad. Detta trots att en nyligen genomförd opinionsmätning från Novus visar att 76 % av medborgarna anser att föräldrarna själva ska få bestämma över sin föräldraledighet.

Föräldrarna har idag lika många dagar var inom föräldraförsäkringen och kan om man vill överlåta dagar mellan varandra. Alltså om man vill kan pappan redan idag få ta ut 8 månader.

Men, nu blir det andra tider. Nu ska föräldrars vardagsliv regleras så att de beter sig som de ledande politikerna önskar. Man förevisar att något gott ska hända, men resultatet blir tvärsom. Barnen kommer att börja ännu tidigare i förskolan (vilket i sin tur ställer ännu större krav på förskoleplatser i kommunerna) och fler föräldradagar kommer därmed att frysas inne.

Vi kristdemokrater vill att föräldrarna ska känna frihet och kunna styra över sitt vardagsliv. Vi vill att föräldrarna ska kunna överlåta dagar mellan sig fullt ut. Vi vill att mammor och pappor ska kunna vara mer tillsammans med sina barn.
Genom Kristdemokraternas förslag om förlängd rätt till tjänstledighet, förlängd föräldraförsäkring med 30 dagar och en skyddad inkomst för föräldralediga tills barnet är 3 år, är vi en bit på väg till att kunna kombinera familjeliv och arbetsliv på ett bättre sätt.

Därför säger vi nej!

Av , , Bli först att kommentera 15

Kanske det undgått en del, medans det för andra som är mest berörd har varit något som upptagit tankarna mest hela tiden.

För en tid sedan bestämde sociala utskottet med inrådan av socialchefen att demensavdelningarna Viken B och Sundet på Strandholmen skulle stängas, p.g.a. sociala utskottets ansträngda ekonomi.

Redan då tankarna om att lägga ned två avdelningar presenterades i sociala utskottet första gången (i våras) hade jag förmånen att sitta med som icke beslutande och redan då klargöra att Kristdemokraterna inte ställde sig bakom dessa tankar.

Vi tycker inte att dementa ska blandas med övriga vårdtagare på avdelningarna. Detta är redan beprövat och det fungerade inte tillfredsställande för vårdtagarna eller arbetsmiljömässigt för personalen. Argumentet att andra kommuner har blandade avdelningar och att det går bra, det får stå för dem. Denna förändring gäller i Nordmaling och har sedan tidigare gått från blandade avdelningar till särskilda demensavdelningar. Det blev lugnare och mer harmoniska dementa än innan, andra vårdtagare blev också lugnare då de inte stördes av de dementa och personalen fick ett bättre arbetsklimat. Vi tror också att den här tillbakagången i förlängningen kommer att medföra att de ”sparade slantarna” äts upp av fördyrningar i form av otrivsel i olika former. Låt fokuset ligga på människan och inte enbart på slantarna!

Jag hoppas för allt i världen att alla inblandade ändå får det bra och att en kommande uppföljning av beslutet blir aktuellt.

Medborgardemokrati

Kommunfullmäktige i Nordmaling utsåg för en tid sedan, en person från varje parti representerad i fullmäktige, att finnas med i en beredning kallad för Demokratiberedningen. Gruppen har träffats några gånger för att komma fram till vad beredningen ska göra, planerat aktiviteter och faktiskt redan haft en utåtriktad aktivitet, medborgardialog, i Hörnsjö. Nästa medborgardialog är inte spikad än, men blir preliminärt i Rundvik. Vid varje kommunfullmäktige kommer beredningen att ge information om vad som hänt och är på gång, så håll utkik!

Vad ska denna beredningen göra? Jo, beredningen ska kort sammanfattat arbeta med frågor kring mål, visioner och demokrati. Syftet är att bl.a. utveckla medborgardialog och inflytande samt att samordna demokratiarbetet.

På kort tid har många lekparker runt om i kommunen plockats ned och många föräldrar och andra berörda har upprörts över detta. Man kan vara rätt så säker på att det finns barn i närheten om man ser en lekpark, finns lekpark i närområdet blir det även mer attraktivt att bo på platsen. Utan att veta anledningarna till varför just dessa lekplatser har monterats ned, så kan jag ana att en del av dem började på att vara rent farliga för barn att leka på. Kommunen är skyldig att se till att lekplatser håller föreskrifter och mått, gör de inte det måste det fixas, bytas ut eller i värsta fall monteras ned (oftast då pengar saknas för att byta ut gung- och klätterställningar, rutchkanor mm).

Av vilken anledning det nu än må vara, så tycker jag att så pass viktiga saker som lekparker är, ska kommunen aktivt gå ut med information och vilka eventuella planer som är i görningen. Detta är ett typexempel på där en medborgardialog kanske kunnat förhindrat besvikna barn- och barnfamiljer, där kommunen kunnat mött upp och tillsammans med medborgarna utvecklat områdena på ett lite annorlunda sätt.

Det är OK att vara olika

Idag var jag tillsammans med Nämnden för funktionshinder och habilitering, på årets första samråd med funktionshindersföreningarna. Det var en salig blandning av människor i salen och ett intressant möte med bl.a. information om hjälpmedlet tolktelefon som kommer att kunna användas på länets sjukhus inom kort.

 
När jag kom hem och knäppte på TV:n blev jag så inspirerad av Nathea, 10 år, som tycker det är okej att vara olika och vill att vi ska hjälpas åt att hylla våra olikheter. Hon har med hjälp av sin mamma startat ett landsomfattande evenemang på facebook som fått stor spridning, Rocka sockorna i hela Sverige! /Rock every sock!

 
Evenemanget går ut på att man dagen innan den officiella World Downs Syndrome Day, den 20 mars, har på sig två omaka strumpor.

 
Jag tycker också att det är helt ok att vara olika. Så lätt som en plätt kommer jag att dra på mig två omaka strumpor den dagen. Gör du det med?

 

 

Då länkningen i texten inte fungerar så läs gärna mer om detta i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20382454.ab eller kopiera denna text, Rocka sockorna i hela Sverige! /Rock every sock! och sök på google eller facebook, så får du upp mer info om detta.