Vill man, så gör man.

Det blir spännande senare i höst att få följa och se hur Kristdemokraternas tidigare motioner inlämnade till kommunfullmäktige kommer att hanteras. Tänkte nämna några av dem för att ge en bild av vad vi arbetar för.

I vintras lämnade vi in en motion om Mer fysisk aktivitet i skolan (2014-02-24), detta för att vi vill att barn och ungdomarna ska få möjlighet till mer fysisk aktivitet än vad skolan erbjuder idag. Många barn och ungdomar rör på sig allt mindre än vad man gjorde för t.ex. 10 år sedan. Forskning har dessutom visat att mer fysisk aktivitet även ger bättre studieresultat och det är ju något som alla eftersträvar. Motionen är redan behandlad och i kommunfullmäktige blev det ett positivt beslut, med orden att det ska genomföras när det finns pengar för det. Kommunen har haft en ekonomisk svacka, men nån gång kommer kommunen på fötter igen och då måste naturligtvis redan beslutade satsningar komma före alla andra. Så detta är bara och vänta in.

 
I våras började det pratas om att förändra musikskolan, vilket i våra öron inte hördes någe vidare bra. Man ville från majoritetens (s)ida inte längre driva det i kommunal regi med bl.a. följden att kvaliteten skulle minska. För att utrycka vår vilja lämnade vi in ett förslag, Musikskolan (2014-04-14), på hur vi tyckte att det skulle gå till. Vi vill ha kvar musikskolan i kommunal regi. Vi skrev även en insändare i vk för några veckor sedan om detta. Efter detta har även de andra partierna funderat på att ha kvar musikskolan i kommunal regi.

 
Kristdemokraterna värnar om de små barnen och vi vill ha små barngrupper i förskolan. När barngrupperna blir stora, ökar även bullret. För att stävja och minska bullret för de allra minsta på deras arbetsplats, lämnade vi in en motion om Buller (2014-04-14). Vi hoppas att kommunfullmäktige tar detta på stort allvar och gör något åt detta.

 
Alltför många gånger glömmer man bort de funktionshindrade i samhället, detta syns bl.a. i svårtillgänglig gatumiljö eller allmänna lokaler där enkla hjälpmedel nonchaleras. Vi lämnade in en motion Handlingsplan för funktionshindrade (2014-04-14), för att belysa vikten av att komma till rätta med vardagsproblem för funktionshindrade och för att göra handlingsplanen till ett levande dokument som blir tillgänglig för alla.

 
Under året har signaler kommit om att en del av kommunens personal inte mår bra på sina arbetsplatser, detta av olika orsaker. Alla mår bra av att ha en god arbetsplatsmiljö, så när vi kunde konstatera att det inte var det, så agerade vi. I vår motion Arbetsmiljö (2014-04-14), ville vi bl.a. att kommunfullmäktige skyndsamt skulle tillsätta en utredning om hur arbetsmiljön är på servicehus, sjukhem, hemtjänst och hemsjukvårdens arbetsplatsområden.

 
Bara för att tydliggöra att vi verkligen tar personalens arbetsmiljö på allvar, så har vi tidigare motionerat om att personalen ska få fria arbetskläder. Senaste gången möttes det av ett stort motstånd i kommunfullmäktige (motionssvar av Arbets- och skyddskläder till personal inom hemtjänst, 2013-11-06), man menade på att personalen hade ju tillgång till engångsskyddskläder och därför inte ens ville ta reda på vad kostnaden för fria arbetskläder skulle kunna bli för att kunna räkna in det i budget.

 
Vi väntar nu på att motionerna ska ha sin gilla gång i de olika instanserna för att sedan åter komma till kommunfullmäktige för ett slutgiltigt beslut av den folkvalda församlingen. Vore Kristdemokraterna fler i kommunfullmäktige så vore dessa beslut mer eller mindre klappat och klart. Så, ni som ännu inte röstat, vill jag uppmana att rösta på ett parti och kryssa en person som inte bara vill, utan även gör.

 

 

För att läsa dessa motioner sök på Nordmalings hemsida, protokoll, kommunfullmäktige, datum.

 

Etiketter: , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Veronica Berggren

  Välformulerat och enkelt att följa. Finns det en förteckning över samtliga partiers ”pågående motioner” eller måste vi in och läsa protokollen (igen)?

  MVH Veronica Berggren

  Heja!

  • Anna-Karin Lundberg (Kd) (inläggsförfattare)

   En gång per termin (slutet av den) redovisas obesvarade motioner i kommunfullmäktigehandlingarna. Pågående får man hålla koll på själv eller fråga kommunkansliet. Men för att få en bättre översikt och uppföljning borde det finnas en enkel uppdatering av detta på Nordmalings hemsida för att kunna följas upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.