Medborgardemokrati

Kommunfullmäktige i Nordmaling utsåg för en tid sedan, en person från varje parti representerad i fullmäktige, att finnas med i en beredning kallad för Demokratiberedningen. Gruppen har träffats några gånger för att komma fram till vad beredningen ska göra, planerat aktiviteter och faktiskt redan haft en utåtriktad aktivitet, medborgardialog, i Hörnsjö. Nästa medborgardialog är inte spikad än, men blir preliminärt i Rundvik. Vid varje kommunfullmäktige kommer beredningen att ge information om vad som hänt och är på gång, så håll utkik!

Vad ska denna beredningen göra? Jo, beredningen ska kort sammanfattat arbeta med frågor kring mål, visioner och demokrati. Syftet är att bl.a. utveckla medborgardialog och inflytande samt att samordna demokratiarbetet.

På kort tid har många lekparker runt om i kommunen plockats ned och många föräldrar och andra berörda har upprörts över detta. Man kan vara rätt så säker på att det finns barn i närheten om man ser en lekpark, finns lekpark i närområdet blir det även mer attraktivt att bo på platsen. Utan att veta anledningarna till varför just dessa lekplatser har monterats ned, så kan jag ana att en del av dem började på att vara rent farliga för barn att leka på. Kommunen är skyldig att se till att lekplatser håller föreskrifter och mått, gör de inte det måste det fixas, bytas ut eller i värsta fall monteras ned (oftast då pengar saknas för att byta ut gung- och klätterställningar, rutchkanor mm).

Av vilken anledning det nu än må vara, så tycker jag att så pass viktiga saker som lekparker är, ska kommunen aktivt gå ut med information och vilka eventuella planer som är i görningen. Detta är ett typexempel på där en medborgardialog kanske kunnat förhindrat besvikna barn- och barnfamiljer, där kommunen kunnat mött upp och tillsammans med medborgarna utvecklat områdena på ett lite annorlunda sätt.

Etiketter: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.