Nattis i Storuman

Ser att min motion om Nattis i Storuman är omskriven i Folkbladet idag. Ungefär så här har jag skrivit:

Det har framkommit i flera diskussioner att det finns ett stort behov av Nattis i Storuman. Många föräldrar arbetar skift på olika sätt och har svårt att få ihop arbete och familjeliv. Man kan inte alltid förlita sig på att det finns mor- och farföräldrar till hands. Dessutom får ensamstående föräldrar brottas med ännu större problem då de kanske inte har någon alls som kan ta hand om barnen när de ska gå till arbetet.
 
I ett led i ”Attraktiva Storuman” anser jag att man ska kunna erbjuda föräldrar Nattis. De arbetstillfällen som är ett framtidsscenario med gruvor och vindkraft mm innebär ofta obekväma arbetstider. Dessutom är vård/omsorg en stor arbetsgivare som kräver att man arbetar kvällar och nätter. 

Jag är fullt medveten om att det är en stor kostnad för kommunen, men om vi ska framstå som en attraktiv kommun som många ska välja att bo i, är Nattis ett led i rätt utveckling.

Samtidigt vet jag att Nattis som fanns uppe i Tärnaby/Hemavan inte gav det resultat man ville, men det behöver inte automatisk betyda att det inte skulle fungera nu, eller på andra ställen i kommunen.

Jag har även nämnt en utredning om att kommuner kan få ekonomisk hjälp när man erbjuder Nattis, där ska Storuman ligga i framkant och vara en av de första kommunerna som kan ta del av detta stimulansbidrag.

Vi diskuterade denna fråga en dag vid fikabordet, och en av mina arbetskamrater sa ”vi jobbar ju kvällar och nätter, varför skulle inte förskolepersonalen kunna göra det”? och det kan man ju faktiskt fundera på. All vård och omsorg ska erbjuda tjänster dygnet runt, men det finns ingen som tar hand om våra barn när vi ska utföra våra tjänster, är det rättvisa det?

Jag hoppas verkligen, för medborgarna i Storuman, att denna motion beviljas.

3 kommentarer

 1. FGJ

  I en annan kommun i en annan del av Sverige började vi erbjuda ”nattis” för några år sedan, efter påtryckningar från föräldrar och några större industrier och affärskedjor. Behovet har varit konstant och ser nu ut att öka. Vi gick ut med förfrågan till samtlig personal inom förskolan och frågade om intresse fanns att arbete på ”nattis”. Det visade sig snart att personalbehovet kunde täckas på frivillig väg. Ska kanske förtydliga att kommun har 21500 invånare.

 2. Anna Hedman

  Svar till FGJ (2012-06-02 18:31)
  Att vi har färre innevånare behöver inte betyda att behovet är mindre. MÅNGA jobbar idag inom vård/omsorg som kräver barnpassning kvällar o nätter och för att inte glömma, helger. Om familjer nu ska flytta hit som ska jobba med vindkraft och gruvnäring lär behovet öka. Jag har arbetskamrater som funderat på att flytta då de inte får ihop livet utan Nattis. De trivs i kommunen, men får det inte att fungera praktiskt. Det handlar bl a om sjuksköterskor, utbildade och med erfarenhet, MYCKET eftertraktade på arbetsmarknaden, vi måste ge dem möjlighet att stanna kvar! Men det gäller även läkare, vårdbiträden, undersköterskor, kassabiträden, busschaufförer… You name it… De flesta yrken idag innebär obekväm arbetstid, och det är en trend som kommunerna måste leva upp till!

 3. FGJ

  Jag håller helt med dig om att finns det ett behov av ”nattis” så ska det tillgodoses. Kommer gruvnäringen mm att expandera i Storuman, så kommer samhälls servicen att behöva utvecklas – angenämnt men med sina utmaningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.