De som aldrig fick chansen…

OBS! VARNING FÖR STARKA BILDER!!!

Jag står på platsen där en ofattbar grym och onödig massaker nyss ägt rum. Det är lugnt och stilla, en vacker vårdag med solen som gassar. Några korpar cirklar över mig, deras kraxande är det enda jag hör. Mitt hjärta känns tungt och mörkt, tårarna går inte att stoppa. Runt omkring mig ligger döda, stympade och sönderslitna kroppar. Blod, blod, blod och stirrande ögon vart jag än vänder mig. Det är ingen dröm, men jag önskar att det vore det.

anneli o kalv

Jag plockar upp kameran och fotar. Plumsar i snön, faller, gråter, reser mig och vet att jag måste fortsätta fota. Dokumentera för att fler ska få veta, även om jag egentligen inte orkar se det jag ser. Och jag måste berätta för er för jag står inte ut med att det här sker, år efter år, dag som natt utan att svenska folket vet någonting om det.

Platsen är Fjällåsen, längs stambanan mellan Gällivare och Kiruna. Här transporterar gruvbogaet LKAB sin malm och gör miljardvinster. Och här åker glada resenärer persontåg utan att veta att de stödjer ett avancerat statligt djurplågeri i samma stund de betalar för sin tågbiljett.  Den här gången blev 22 renar och nästan lika många ofödda kalvar oskyldiga offer i en tågmassaker dagen före. Jag står mitt i detta slagfält nu. Jag måste dokumentera och berätta av den enkla anledningen att dessa 22 renar och deras ofödda kalvar var inga offer i en isolerad engångshändelse. Att renar sargas, stympas, plågas och dödas av tåg sker hela tiden, systematiskt och det sker i staten Sveriges namn. Eftersom regelverket är sådant att endast Trafikverkets egna utsända får avliva skadade renar på spårområdet kan renar ligga stympade i timmar och vara vid liv.

Jag ser renvajor med uppfläkta magar, tarmpaket som ligger spridda. Jag ser renar med krossade skallar och hjärnsubstans som runnit ur deras ögon. På spåret ligger ligger hornbitar, köttbitar och ett intakt hjärta som rivits hel ur kroppen. Jag ser en ren med bruten ryggrad där ryggen sticker ut ur skinnet. Och jag ser den där fjolårskalven som fått alla sina ben stympade och fortfarande var vid liv när min man kom till platsen en timme efter smällen… Men det som verkligen river i mitt hjärta av ilska, sorg och vanmakt är synen av alla dessa små ofödda renkalvar som skjutits som projektiler ur sina mammors magar. De små liven som hade dagar eller timmar kvar innan de skulle födas ligger nu kalla, stela och livlösa i snön. De fick aldrig chansen att påbörja det här livet. Och deras död kommer inte heller att synas i Trafikverkets dödsstatistik.

Så varför händer då detta ofattbara grymma? Ja det här är något som inte skulle behöva hända om ansvariga myndigheter hade velat lyssna och förstå vad som händer, och agera därefter. Men som vanligt så stavas den förblindande faktor P-E-N-G-A-R. Trafikverket tycks anse att det är en bättre affär att betala ersättning till renägarna, än att pröjsa för att djur inte ska få lida.

Jag och min man har renarna i det här området där den statliga järnvägen klyver renarnas traditionella betesmarker. Järnvägen, som är en sentida uppfinning har byggts så att den korsar renarnas urgamla vandringsleder. Renen är ett djur som vandrar mellan olika årstidsbeten, i skogen på vintern och i fjällen på sommaren. Så har renarna vandrat i årtusenden och sådan är deras biologi. I det här området måste renarna passera järnvägen för att ta sig till fjällen där renvajorna också föder sina kalvar i maj. Det handlar om tusentals renar där varje klöv måste över järnvägen.

Min man, som i princip är född och uppvuxen på den här järnvägen, har ägnat hela sitt yrkesverksamma renskötarliv åt att försöka skydda renarna från järnvägen. Men när tåget kommer i 130 kilometer i timmen tar det allt i sin väg. Så långt vi bara kan försöker vi bistå renarna över järnvägen, men renarna är många och områdena stora. Det är helt enkelt ett omöjligt arbete att vara överallt. Och vi har ju inte bett om att få den här järvägen…

Däremot finns dock en massa andra åtgärder som Trafikverket skulle kunna ta till, om de bara hade velat. Ordentliga stängsel, säkra övergångar (ekodukter) där renarna kan passera, hastighetsnedsättningar under den mest intensiva vårvandringen. INGET av det här vill Trafikverket göra.
Vintern som var hade vi som vanligt stora problem med renar som stympades av tågen. Jag skrev ett brev till Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm och begärde ett möte för att diskutera lösningar. Ännu i maj har jag inte hört ett knyst. Idag skickade vi in en begäran om hastighetsnedsättningar och har begärt svar under dagen i morgon. Nu får vi se hur alerta de är men jag har inga stora förhoppningar.

Mitt hopp står däremot till er, alla goda människor som inte vill att djur ska behöva plågas på det här sättet, enbart till priset av statliga vinster. Jag tror och vädjar till er, en allmän opinion av goda krafter som vill hjälpa till att sätta press på Trafikverket. Sprid den här informationen, dela bloggen och skriv gärna till Trafikverket!!! Kram till er!!!
Kram också till killarna i fält på VR Track som måste rycka ut till de här slaktplatserna och avliva skadade renar på dygnets alla timmar. Ni är starka och ni gör det bra och jag skulle önska att ni vill berätta er historia om era upplevelser och synerna ni möter. Jag tänker också på lokförarna som inom arbetets ramar tvingas orsaka detta lidande hos oskyldiga djur.

Nu följer en rad otäcka bilder så ni som vet att ni inte klarar av det, titta inte.

lars ola o ren

ren 1

ren 3ren2

 ren14

ren 12ren7

ren5ren6ren11ren9ren8ren13

172 kommentarer

 1. Marianne

  Hade det här hänt i södra Sverige hade det varit nåt helt annat..Strax utanför Uddevalla gick det bra att bygga en ekoviadukt för vilda djur..Men när det gäller renar och kulturen i norr då gills inget..Usch, jag lider med Er..Mina varmaste kramar till Er mitt i all bedrövelse <3

 2. GP

  Orden fattas mig. Det går att sätta upp viltstängsel längs E4 och andra vägar – men inte vid järnvägarna…

  • Andreas Larsson

   Stängsel kan göra mer skada än nytta för en art. När det gäller ekologi så kan man inte stirra sig blind på individerna utan det viktiga är hela populationen.

   Om stängslet kombineras med tunnlar eller broar så kan det dock vara bra.

  • n'Börje

   Men det handlar ju om viltstängsel. Bönder söder ut måste använda en del av vinsten till att investera i stängsel. Staten betalar endast för vargstängsel när det gäller djuruppfödning.

   • Moa

    Vilken vinst? Exakt vari ligger vinsten för bönderna i att järnvägar byggs mitt i renarnas vandringsleder? Hur ska de trolla fram pengar för att få upp milslånga stängsel för att inte tala om att bygga en säker passeringsplats? Varför åligger det dem att åtgärda detta när det är Trafikverket som utsätter djuren för det här? Bönderna har varesig möjlighet eller resurser för att lösa detta, men Trafikverket har fan skyldighet då det är deras vinster som orsakar skadan på dessa djur. Och jag förstår inte din logik, förlorar djuret sitt livsvärde i dina ögon när det inte är helt vilt utan tillhör en bonde? Så Trafikverket måste alltså skydda vilt men tama och knappt tama (renar) djur är det fritt fram att lemlästa hursomhelst samt att det är upp till bönderna att lösa problemet som Trafikverket orsakat? Jag kan förstå att bönder kan hållas ansvarig när det gäller kor som vistas i hagar och ladugårdar men en ren går inte att gämföra med annat boskap när de är vandringsdjur och så gott som vilda. Det är fel av Trafikverket att kompensera genom att betala bönderna för de djur de dödar, de borde kompensera genom att ordna säkerhet runt spåren och en fungerande passage, så att renarna kan fortsätta sina vandringar säkert trots järnvägens intrång i landskapet.

    • Jan Sandström

     Eftersom renarnas vandringsleder går från fjälltrakterna till kusten skulle i så fall Sverige delas av totalt.

     Förresten transporteras inte renarna per lastbil nu för tiden.

 3. Björn

  Jag håller med GP, Det borde vara ett sätt att iaf minska antalet döda djur,visst är det en kostnad som ingen vill stå för,men det finns bidrag att söka(vilket e drygt i sig) + man kanske kan få till ett samarbete mellan flera parter.Sjuk tråkigt när liv far illa oavsett djur eller människa.

 4. Peter

  Lägg även till de djur som lockas till alla kadaver och sedan körs på. Den vanligaste dödsorsaken för tex våra örnar är tågkollisioner.

 5. Sara

  Fruktansvärt att läsa, det gör ont i hjärtat. Hoppas verkligen det kommer lösningar på detta!

 6. Marita Lövström

  Vad kan vi som inte är renägare göra för att hjälpa samerna i kampen för sina renar…. Någon annan folkgrupp som har djur skulle ha krävt en förändring och ersättning. Går det att samla namnunderskrifter skriver jag under….

 7. Merja

  Man kanske skall starta en fond för där man kan sätta in en slant för att man kan bygga stängsel längst hela banan där renar vistas,det finns många som skulle vilja jobba med att sätta upp dessa stängsel inviduelt, bara materialet finns för detta….

 8. Daniel

  Detta gillar inte jag alls, är själv norrlänning och bott på ställen uppe i norr där renar finns i massor, det är flera ställen där sånna här problem finns och det är ytterst sällan som man gör nåt åt dessa problemen, tex när man bygger en järnväg så borde man redan i ett tidigt stadie titta på lösningar för djuren så dom på ett säkert sätt kan ta sig över ett järnvägs-spår, eller iaf se till att lokalisera var vandringslederna går så man kan sätta hastighet därefter så kanske det finns en chans för tåg att hinna stanna. Djuren kommer inte byta vandringsled, dom går på samma ställe generationer efter generationer mer eller mindre. Lidandet för sånna här djur gör verkligen ont i mig, en del ligger och plågas flera timmar efter olyckan. Pengarna styr allt detta, som du skriver så nöjer dom sig med att betala lite ersättning för förolyckade djur, visst, pengar är väl bra men väger ju aldrig nånsin upp till det faktum att dom ändå ligger där och plågas, ersättning kan aldrig väga upp motsvarande i vilket fall som helst. Det är lätt för myndigheter etc att stoppa åt lite pengar o sen tro att det är bra, det är ju inte där problematiken ligger, det är ju nämligen så att för att få konkreta beslut måste man besöka oanmäld och ställa mot väggen och berätta precis hur det ligger till. Hoppas ni får några beslut snart som gör att det blir lite lättare för er och inte minst renarna och dess säkerhet.

  • Jan Sandström

   När de byggde Botniabanan har jag för mig att det gjordes lösningar så att djur kan passera under banvallen.

 9. Christina Silfverhielm

  Det är för j-ligt att våra styrande politiker är så maktfullkomliga att de anser sig kunna strunta i det som inte är opportunt för dem själva! Om det vore möjligt skulle man dumpa alla dessa renkadaver utanför riksdagshuset! Det är till syvende och sist en politisk fråga hur Trafikverket skall förhålla sig till de problem som deras verksamhet orsakar!

 10. Charmienne Lundgren

  Detta hade jag ingen aning om! Tack för att du berättar. Det är förfärligt. Gråter när jag ser det. Det är inte okej, det är inte rättvist att sådant här sker.

 11. Martin

  Jag delade det här på Facebook. En dag som denna, på första maj, då det talas brett om solidaritet och rättvisa kan jag inte låta bli att ta upp det som inte brukar nämnas. Att vi har en stat som tillåter utförsäljning av samisk mark till utländska gruvspekulanter. En stat som inte stöttar rennäringen som har månghundraåriga traditioner. Mina tankar är med er och jag önskar jag kunde göra mer än att bara sprida information om att det här försiggår dagligen i Sverige.

 12. Therese

  Hallå!! Vad ska jag göra för något för att hjälpa!? Det här är absolut inte okej!

 13. Mikael

  Starkt av dig att orka publicera det och jag är glad du gjorde det. Jag får ont i magen och kan inte titta på bilderna. Man önskar att djuren så mycket bättre än det här :/

 14. Sandra

  Fy vad hemskt, har delat ditt inlägg på facebook nu. Hoppas att vi alla kan få dem att ändra sig kring åtgärderna! Stackars djur, tågförare och ni alla i närheten. Kram.

 15. Sollan

  Stängsel vid järnvägen vore underbart! Tänker även på alla hundar som blir överkörda varje år. Förstår inte hur banverket kan tycka det blir billigare att betala ut ersättning till hundägare och övriga djurägare än att bygga stängsel att rädda liv! Tåget går så fort så djuren har inte en chans.

 16. Ole Rönning Kristiansson

  Hej och tack för att du delar detta- jag menar hur svårt ska det vara för ¨Sveriges största fraktbolag¨ som dom själva skriver på sin hemsida-http://www.lkab.com/sv/om-oss/Koncernoversikt/Logistik/ se bara på de investeringar som är gjorda samt skall göras för att öka effektivitet/kapaciteten ytterligare. Tittar man vidare på ¨Kund och samhällsnytta i centrum” enligt bolagets årsredovisning. använd deras egna ord och statements. Det borde vara en väg att skapa opinion och tryck på bolaget i frågan och vändas till att LKAB ser (egennyttan av att lösa detta) tänker så här, skapa en petition genom Avaaz.org- dela det genom Facebook mfl och på så sätt sätta tryck på bolaget genom publicitet och att folk skriver på och det landar i nämnda bolags direktörers e-post-

 17. neha

  Hej. Ett tips är att du Delar detta på trafikverkets facebooksida. Det brukar få dom att reagera. Lider med er. Fy vad hemskt 🙁

 18. Michele

  Fruktansvärt! Att inte Trafikverket kan införa de enklaste lösningar för att undgå denna djurmisshandel är helt obegripligt. Hoppas nu när det är valår att ni lyckas göra en valfråga av detta!! Jag delar vidare så att mer människor får kunskap om detta djurplågeri. Tack för ert engagemang!!

 19. Anja

  Fy fan. Jag tittade på bilderna trots varningen. Tårarna rinner. Dags att det händer något, det finns ju lösningar som kan bespara lidande. Vi människor har inte rätt till allt, det är djurens land också. Bra dokument, kämpa på.

 20. Britt-Inger

  Det här är för hemskt!!! Så dyrt är det inte att bygga bort lidandet. Informera vad vi kan göra, underskrifter, insamlingar, vad som helst. Jag kommer att stötta.

 21. Towe

  Åh jag lider med er och med renarna. Fy sjutton! När jag endast sett överskriften var det enda jag tänkte sätt upp stängsel och en bro för renarna. Det är småpengar för dom. Jag menar någon måste ju ta ansvar när staten uppenbart struntar i vad som sker Jag tycker att fraktbolagen borde ta tag i detta genom att bygga stängsel och bro för renarna. Har du kontaktat fraktbolaget/en och delat med dig av dina bilder? Man pratar så mycket om hur man värnar om naturen i Sverige, djuren är en del av naturen och inte sjutton värnar man om dem när man läser detta. Skapa namninsamling och ta kontakt med tidningar. Säg till vad man kan hjälpa er med! Styrkekramar! towe

 22. Magnus

  Jag vill börja med att säga att man är klart imponerad av samlivet, samekonsten och att det verkar vara ett ”vettigt” liv att leva! Inte lätt, inte rikt(i pengar) men fritt. Bortser nu från djurens lidande när jag ställer följande konkreta frågor som inte bör tas som kritik utan mer som upplysning och nyansering! Som det skrivs så är områdena oerhört stora och hur skulle man få en ren att hitta rätt övergångsvägar?
  Hur skulle det se ut med staket som klyver fjällvärlden och vad skulle ett sådant kosta?
  Vad är ersättningen per påkörd ren?
  Hur många renar finns i Sveriges bestånd? De är knappast en bristvara( känns det som), men ändå så väldigt dyrt i butik vilket känns konstigt! För det är rätt så gott! Borde säljas mer tycker jag? Så hur många slaktas för mat varje år?
  Förr(?) gick det ju rykten om att de leddes upp på tågbanan för att man skulle få ersättningen; skriv lite om det!
  Hur mycket tjänar LKAB/ år?
  Vilka är era förluster?
  Renarna kanske ska ströva fritt men hur många färre skulle krävas för att ni som ägare skulle kunna ha ”full” kontroll på dem? Gissar att små stammar inte funkar ekonomiskt!
  Det funkar nog inte att få ett svar från ena dagen till nästa så som ni begärt, iallafall om man önskar annat än ett nej. Det är väl bra att myndighetspersoner kommer ut och räknar just för kontrollens/ersättningens skull! Dock kunde men tycka att ni själva snabbt fick avliva vid lidandet!
  Som sagt, bortse nu från lidande och känslor. Konkreta siffror ger nyans för ”båda sidor”.
  Läser gärna bloggen igen i veckan för att kanske få reda på mer i era umbäranden! Kör hårt!
  Magnus

 23. Anna-Karin

  Hej , usch vad detta berör och gör ont , hur kan vi göra detta mot våra djur . Detta är ej OK vad kan jag göra för att hjälpa på bästa sätt ? Jag hade ingen aning om detta 🙁

 24. Cecilia Almen

  Detta är ju inte riktigt klokt! Sverige år 2014!!!! Nä nu måste det hända något för dessa arma djur, staket måste upp för att minimera att detta händer. Dessutom genererar det jobb till en massa människor. Så tänk om!
  Vi får aldrig glömma att vi är här och ska leva i symbios med djur å natur. Detta är nått helt annat. Det här är ett uttryck för vår ondska igen!
  Tänk om innan det är försent!!!

 25. Heidi

  Om det är en känd vandringsled så är det inte mycket begärt. Men tyvärr handlar det om pengar så trafikverket kommer troligen inte göra nåt, det är staten som behöver rycka in! Lycka till!

 26. annika abrahamsson

  Fruktansvärt.
  varför tar inte Tv upp det, bästa sändningstid, det här måste göras någonting åt!!!
  Tänk vad min egen bild av vårt land har förändrats. Förr trodde jag på det som var gott, och att det var dit vi strävade alla. Jag hade FEL! Allt stavas pengar, allt är pengar.

 27. Gunnel Elofsson

  Så hemskt, ni har mitt fulla stöd i er kamp. Ska dela detta och hoppas många fler gör detsamma!

 28. Maria Garbergs

  Sänder mental styrka i massor och undrar om jag kan göra ngt för er? Håller med om att det borde vara en självkkarhet medxekodukter! Kram

 29. Anna

  När nya järnvägen runt LKAB byggdes, byggdes även en bro för renar, liknande den viltvård som finns utanför Uddevalla. Vi får väl hoppas att den visar att den fungerar så TV kan bygga fler, givetvis så vore ju stängsel kanon, men där vet vi att folk har sönder dom medvetet, dels för att de själva vill ta sig över just där o då men oxå för att djur ska bli överkörda 🙁

 30. Thomas Gustafsson

  Verkligen trist att renarna kommer i kläm. Driv frågan om säkrare järnvägstransporter hårdare, kontakta regeringen, EU-kommissionen och djurskyddsorganisationer, t ex WSPA som arbetar globalt.

 31. anonym

  i stockholm bygger dom tunnlar för att grodor ska passera säkert men i norr kan dom inte göra något pinsamt . mvh banarbetare

 32. John

  Vi kan tacka våra folkkära ministrar och generaldirektörer för den här kortsiktiga rovdjursekonomin, där vi säljer ut Sveriges råvaror till 1 promille i skatt samtidigt som vi urskiljningslöst exploaterar människor, djur och natur.

  Nä, dags för ledande personer som har både IQ, EQ och SQ – empati och avståndsmoral!

  Lämplighetstest av ministrar och generaldirektörer kanske vore något?

 33. Monika

  Fruktansvärda bilder, hur kan detta vara möjligt i Sverige. Här nere i södra Sverige bygger man ekoviadukter och broar över motorvägarna som viltet kan gå på, för att inte tala om alla viltstängsel. Det kan säkert vara svårt att inhägna järnvägsspåren för då kommer ju inte renarna över, men något måste ju göras. Kan inte Uppdrag Granskning göra program om detta.

 34. Veronica

  Det är fruktansvärt!! Hur kan dem låta detta fortsätta? Jag hoppas för renarna och eran skull att de tar tag i detta och ordnar det bums!!
  Skickar styrke kramar till er!

 35. CS

  Sympati ifrån DK , Svenske regering må presse Järnvägerne til f.eks viltstängsel eller andet forebyggende.

 36. Brittis Lundgren

  Fruktansvärt att detta får fortsätta ske!bra att det kommer ut och det vore bra om tex programmet ”Kalla Fakta”eller liknande program tog upp det så det kablas ut i hela Sverige så vi alla får upp ögonen på detta som är ett fruktansvärt massmord på de kära renarna och alla andra djur!

 37. Börje Forsberg

  Det ena hänger ihop med det andra. Osynlighet och obefintlighet.Vår landsända finns nog inte. Vi norr om Uppsala, bor ju så långt borta liksom negrerna i Afrika,liksom araberna i Ukraina,eller var det kanske Syrien. Långt bort är det i alla fall. Finns nog bara på TV eller möjligen i tidningen och är släkt med Tusen och en natts sagor. Se bara på språkbruket. Stockholm i mellansverige. Hudiksvall liksom Kiruna i Norrland. Allt norr om Uppsala finns, fast bara litegrann. Så lite att det inte märks. Renar,lappar och norrlänningar finns de ? I vart fall är det nog inget att räkna med om man tänker svenskt. Nä förbifarter , snabba förbindelser det är grejer det. Det får kosta. I det Sverige som räknas.

 38. HM

  Hej.
  Jag arbetar som lokförare i Västerbotten/Norrbotten och har tyvärr kört på renar ett antal gånger. Jag kör inte på sträckan du skriver om, men renarna vandrar neråt på vintern och då får många stryka med tyvärr.
  På sträckan Hällnäs-Lycksele går det inte jättemånga tåg. Några persontåg och ett par godståg. Men där har väldigt många renar sett slutet. Förra vintern var det över hundra stycken som miste livet.
  Men då hände något. Stängsel sattes upp nästan under hela den sträckan under sommaren och nu har påkörningarna minskat kraftigt av både ren, älg och rådjur.
  Så det går. Jag som lokförare blir bara glad över ju fler meter stängsel som sätts upp, för jag vill inte behöva köra på varken djur eller människor på mitt arbetspass!

 39. Ronja

  Detta är fruktansvärt! Är sådan djurvän så detta fick mig att må så dåligt 🙁 Vill väldigt gärna hjälpa?! Men hur ? Skulle man inte kunna öppna någon slags av fond ? Bidra med pengar så att man kanske kan få upp staket eller något av det andra du nämnde? Vill verkligen hjälpa för något som detta ska inte behöva hända! Djuren ska inte få lida för att vi människan ska ta oss fram!!!! Många kramar från en tjej som vill hjälpa!

 40. Michelle

  Fruktansvärt och inget jag visste om innan jag läste detta. SJ borde ju åtminstone kunna bygga stängsel, tycker jag. Kan ni som är renägare gå samman och bygga någon form av stängsel tillsammans? Jag vet att det skulle kosta er pengar, men om alla lägger en slant skulle det väl inte bli alltför dyrt? Eller är det så, att man inte själv som markägare får ens bygga något i närheten av järnvägen?

  Hemskt är detta hursom och jag önskar att fler skulle veta om det. Kanske skulle SJ då känna sig tvugna att göra något åt saken.

 41. Charlotte Rydhill

  Det ni beskriver är vidrigt bortom ord.
  Den kallhamrade attityden från berörda myndigheter och verk kan nog tyvärr endast påverkas av den allmänna opinionen. De som sitter på posterna är politiskt bundna och har egna intressen att bevaka. När dessa hotas så öppnar sig möjligheten för oss/er att få till stånd en förändring.
  Fortsätt att ’slå på trumman’ och skapa uppmärksamhet och medvetenhet hos allmänheten.
  Jag, en skånekvinna, hade till exempel ingen aning om att det ni beskriver förekommer…
  Försök få rikstäckande massmedia att återge de regelbundna massakerna.
  De som är ansvariga för detta kommer ,förhoppningsvis, att tycka att det är pinsamt att allmänheten får se hur fruktansvärt blod-besudlade de är och åtminstone, för sin egen skull, agera i rätt riktning.
  Lycka till i er kamp!!!

 42. Andreas Kjörling

  Fruktansvärt otäckt. Hoppas att Trafikverket kan ta sitt ansvar. Kämpa, kämpa och kämpa! Ge aldrig upp! Kram till er alla från en trogen fjällvandrare som värnar naturen och allt dess liv.

  / Andreas

 43. Pia

  Jag hade ingen aning om detta, ofattbart och tragiskt, jag kommer göra allt vad jag kan för att sprida detta. Så viktigt att vi alla tänker långt framåt, vad kommer att hända 7 generationer framåt om vi gör detta? Allt i vår natur finns där av en anledning och om vi då tar bort en ”del” kommer vi få betala ett högt pris för det i framtiden. Jag och många av oss som läst detta kommer att agera, vi måste få de att inse att alla tjänar på att förebygga detta!

 44. Emelie

  Fruktansvärt.
  Skapa en namninsamling på skrivunder.com eller liknande verktyg och posta länken här igen i kommentarsfältet eller i din blogg. Det är säkert 50 personer här som är villiga att dela det i sociala medier och kan hjälpa er att få mer stöd att komma tillbaka med till Trafikverket, SJ, eller vilka nu som står ansvariga för just er sträcka.

  Hemskt att det ska behöva vara så att man inte bara kan vädja om att spara liv. Men gör ett försök.

 45. Johanna

  Jag älskar renar, tycker dom är helt underbara djur & hade gärna ägt några stycken om man fått bara för att dom är så ofantligt söta.
  Det är fruktansvärt & tårarna bränner när man läser om detta fruktansvärda djurplågeri,& hur mycket jag än tycker att viltstängsel borde vara obligatoriskt efter varje spår för alla typer av djur, vilda som tama & att det borde finnas ett större intresse från trafikverket att hitta lösningar så känner jag någonstans att det faktisk är ni renägares ansvar också.

  Jag förstår precis vad ni säger om stora territorier, flera hundraåriga vandringsleder för djuren osv & miss tror er absolut inte. MEN i takt med att samhällen utökas (på både gott & ont, & för egen del hade jag gärna sett att mer skogar/samhällen & marker fick vara ifred från från hysterisk utveckling & ökning) så drabbas väldigt många. Folk blir bortkörda från sina gårdar som gått i arv i generationer som sedan skövlas för att nya vägar & samhällen ska byggas. Böndernas marker minskas & skadas av samhällets utveckling & många vilda djur blir utan boenden & trygga platser när områdena inte längre får vara ifred. Många platser & hus finns inte ens kvar efter vårvattnets framfart genom uppdämda älvar & ingen kan göra något åt det, för dom som fattar besluten & dom som vill spara pengar är inte dom som blir drabbade.

  Pga hur det tragiska samhället ser ut idag så anser jag att det faktiskt är djurägarnas & i det här fallet ert ansvar att se till att på något vis hägna in renarna & flytta dom manuellt över järnvägen när deras naturliga vandring varar mellan avgångarna just för att renarna ska slippa gå detta öde till mötes. Givetvis förstår jag att det inte är gjort på en handvändning varken ytorna att stängsla in eller ekonomiskt. Men så länge det ser ut såhär så är det ju ni som äger djuren & är deras högsta ansvar att se till att dom har det så bra som möjligt.

  Alla djur är i grund & botten vilda & har strövat fritt på stora ytor & behöver det för att må bra, men med risk för att ha väldigt fel så tror jag att kan man ha kor & hästar på begränsade ytor så bör man även kunna ha renar på detta sätt. Det är naturligtvis inte ekonomiskt försvar bart att ha fler 1000 renar inhägnade för att se över, fodra & sköta, men då kanske man måste gå halva vägen var för djurens skull. Kanske inte kunna livnära sig som kanske många samer gjort i generationer på renskötsel, utan ha det som en kultur & hobby verksamhet för att man vill värna om djuren i första hand för att dom ska slippa råka ut för bla tågen, men även för vargar & andra rovdjur som det är stora debatter om.

  Säkert så skulle det aldrig funka rent praktiskt, men jag hoppas inte att någon renägare tar illa vid sig av hur jag ser på det (häst & hundägare som motvilligt måste anpassa sig efter samhällets utveckling) utan kan se problemet ur en annan synvinkel. Hur som helst så är inte min avsikt att vara elak mot något & jag hoppas verkligen att detta kommer att lösa sig, för djuren är dom sista som ska behöva lida för människans girighet & egoism.

  Mvh / Johanna

 46. Inga-Lill

  Jag har delat din länk och sänt den vidare till infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd, för det är hon som är den ytterst ansvariga och skit kullrar som bekant nedåt! Hoppas att det kan göra någon nytta, jag har även delat det på Facebook då en kompis hade lagt ut det. Jag hoppas verkligen att detta elände för er får ett slut, ingen ska behöva se sina djur lemlästade, detta är bara för jävligt rent ut sagt.

 47. Synnøve Kjerstad

  Jag vet inte vad jag ska säga…. man blir kall, stum, tårögd och det gör ont! Det gör riktigt jävligt ont! Hur länge fick dessa djur lida innan döden kom som en barmhärtig riddare?
  Hur många flera ska behöva gå samma öde till mötes?
  Bilderna sitter för alltid på näthinnan.
  Jag kommer dela här och visa vad som händer.
  Varma, djupa tankar går från mig till er.

 48. Annica

  Usch så hemsk! Starta en protestlista på namninsamling (tror jag den heter). Detta vansinne måste sluta! Hur kan bolagen se så kallt på ett liv? Jättehemska bilder, men de behövs visas så det kommer till folks kännedom. Hoppas de fixar stängsel snarast. Beklagar verkligen

 49. Angelica

  Detta är fan förjävligt! Jag har delat detta på trafikstyrelsens sida på fb sen skickade jag detta också till djurrättsalliansens fb sida, och såg att många andra har gjort lika så

 50. sara

  Kan man inte gräva en tunnel under järnvägen? Sen får man väl sätta ett stängsel så att dom hittar rätt

 51. Sara Hamrin

  Bra med tåg, men människans framfart kan inte få slakta och tränga undan allt annat liv. Vi måste inse att vi är en del av naturen och att naturen är en del av oss. Samerna är en grupp som ignoreras och trycks ned. Bra att detta kommer fram!

 52. Susanne

  Skicka den här artikeln till alla stora tidningar! Det här måste folk få bli medvetna om!!!

 53. Sandra

  Sorgligt, men är inte förvånad över att vinstintresse går före djurliv :(. Det som upprör mig mest är dock att det bara är trafikverkets egna utsända som får avliva djuren! Så otroligt korkat regelverk så jag blir mörkrädd…..
  Styrekram till dig som orkade fotografera och styrkekramar till dig och din man som måste uppleva detta om och om igen

 54. My Asp

  Jag förstår dig. Nästan dagligen hör jag på jobbet jag om djur som blir påkörda. Det är inte alltid att stängsel hjälper eftersom snön ibland är så djup att det går enkelt att kliva över.
  Där finns en bro vid Råtsi som är gjord för renar att gå över. Används denna? För då hade jag tyckt det vore en god ide att bygga sådana med jämna mellanrum.
  Jag kommer aldrig att åka ut på en påkörd ren eftersom jag inte har kunskapen att avliva den. Den ska inte lida mer!
  / My, Vr men bara tillfälligt i kiruna

 55. Anita Alm

  Uch va tragiskt och hemskt.. Otäcka bilder som inte någon kan påstå är fejkade, i alla fall. Tycker det är bra skrivet och vi måste få upp ögonen på de som inte brukar bry sig. Jag är av samisk härkomst men har aldrig levt som same. Jag vet att renarna är inte bara en köttvara och ett levebröd för samena utan även djur som samerna känner vördnad och kärlek till. Jag har vänner bland samerna och alla kämpar dom mot rovdjur av alla det slag men det värsta rovdjuret är ju de giriga vinsthungrande bolagen och staten. Det finns inga så egoistiska,självgoda och giriga som dom.. Man struntar i vad man gör mot moder natur och tusenåriga platser och de människor som funnits långt före dom och som levt som ett med naturen och har gamla traditioner. Att förhandla med dom är som att prata för döva öron och det är de som har pengarna som oftast vinner… Dom vill ju bara ha bort samerna och deras renar för enligt dom så är samerna bromklossar som hindrar framtidens utveckling och vinster och då gör det ju ingenting om otroligt många renar blir påkörda av tåg/bilar eller tagna av allt för många vargar som i sin tur vargvänner vill fridlysa helt.. det kommer i slutendan kanske att betyda att renägare går i konkurs och snart är en av det äldsta livsstilarna borta från jorden yta.
  Jag blir så arg och frustrerad så jag ställer upp för mina bröder och systrar i norr, men vi behöver bli många fler som vågar stå upp och säga ifrån.
  Stor tröstekram till er alla som förlorat så många fina djur och alla dess ofödda kalvar… Mitt hjärta och mina tankar är hos er..

  • Anneli Kråik Jannok (inläggsförfattare)

   Nej jag ville inte ta in den för jag tycker det är genant att någon ska behöva visa sig så okunnig, generaliserande och rasistisk som du och inte våga stå för det med namn ens inför mig. Trevlig helg!

 56. Mats Hultman

  Förfärliga bilder!
  Har du mailadress till Herr Malm?
  Föreslår att skickar detta äv till Catharina Elmsäter Svärd (infrastrukturminister; borde vara hon som har det yttersta ansvaret för järnvägen), vår käre jordbruksminister Eskil Erlandsson (formellt ansvarig för rennäringen?) och både lokalpress o t.ex DN.

 57. Håkan Rombe

  Ni har mitt stöd! Bra att du städar bort de rasistiska inläggen så slipper man se dem!

 58. Monica

  Så fruktansvärt hemskt ! Jag mår illa – hur ska då inte ni som är drabbade känna det !

 59. Karin

  Min Morfar gjorde det…. han var en av dom som körde tåget när det mosade renar. Han hatade det, han hatade att hitta renar på spåret, han hatade att inte få stopp på tåget. Visserligen var det på 70-talet men föga har förändrats verkar det som. Självklart är allt statens fel. Självklart har ni gjort allt för att förhindra. Jag vet att Morfar sa att dom kunde ringa till Samebyar och säga till att renarna var oroväckande nära järnvägen, lika 17 kördes renarna på nästa gång dom kom. MIN MORFAR HATADE ATT KÖRA PÅ RENAR. Det är inte bara samer som mår dåligt av det här, även lokföraren gör det. Lokföraren mår så dåligt att han super varje ledig stund.

 60. Monica Ludvigsson

  Tycker som flertalet tråkigt att LKAB inte avsätter en del av den vinst till säkra övergångar det är förmodligen en vinst för både renägare och staten samt de renar som lider i onödan på grund av att ngn från myndigheten måste sköta om avlivningen för att ersättning ska betalas ut. Delar vidare

 61. Mia Winroth

  Jag gråter 🙁 visst måste det finnas viltstängsel!!!
  Älskade djur 🙁 spring och lek nu på den andra sidan där det inte finns någon ondska.

 62. Eva

  Fy fan Tårarna rinner på mig.Stackars alla dessa renar, och deras ägare. Mkt av inkomsten försvinner. Om dom kan göra når så varför gör dom inget ???. En stor kram till er hoppas att det här blir ordning på någon gång.

 63. Carins

  Så himla gripande o smärtsamt att se.Starkt att orka dokumentera detta,men ack så viktigt.Kram i massor

 64. Eleonore

  Jag förstår inte hur sänkt hastighet blir dyrare än ersättning till renägare och reparera skador på tåg om och om igen….

 65. Sophie

  Åh fy så hemskt. Helt otroligt. Jag lider med er, och alla dessa underbart fina renar som far illa.. :'(

 66. Matti

  Glömm inte att detta sker med en otäck regelbundenhet, Kaitum ca 50 renar i en smäll denna vinter!! Hur länge skall detta fort gå?? Samexistens ?

 67. Rasmus

  Fyfan vad äckligt.
  Inte för att jag är med detta, men måste du skriva som om det vore något jävla krig?
  Okej, det är renar som blir dödade, inte bra, men seriöst… djur dör för att dom är dåliga på att vara djur.
  Och varför sätter man inte upp ett stängsel vid järnvägen då?

 68. Eszter Ohanovits

  Fruktanvärt hemskt… :'( Hur kan folk göra så?? Pengar förstör verkligen världen…

 69. Kristina

  Mitt hjärta gråter när man ser sånt här! Och det är bra att det kommer fram hur det är.
  Vi i södra Sverige vet oftast inget om sånt här som händer i norr.
  Bra att dessa hemska bilder visas så att alla kanske kan trycka på för att få ett bättre skydd för
  djuren och att det blir slut på djurplågeriet.

 70. walter Fagerdal

  Detta har pågått under många år-men fokus har hela tiden varit vargar som dödar renar-Pengar styr!!

 71. Emelie

  Fy vad arg jag blir när jag läser om djurplågeri men samtidigt blir jag glad inombords jag läser de DU skriver.
  Du försöker ta tag i något som inte djuren kan påverka, dom har ingen egen talan, dom kan inte säga hur mycket dom lidit när dom legat där i timmar uppstyckade.
  Jag hoppas verkligen att trafikverket tar tag i detta! Tillsammans är vi starkare.

 72. Lotta

  Jag har aldrig förstått att sånt här existerar! Bor själv i södra Finland och vet inget annat än det jag sett på bilder, och det som grannar, som besökt renskötselområden, berättar, bilar stannar när det kommer en skock renar, låter dem passera, och så körs det vidare efter det. Tussilulligt och vackert så det förslår. Att tågen rusar fram som ren-massmördare förstod jag inte. Tack, nu vet jag! Och jag kan bara säga som så många andra säger, fy1000an. Är själv får-farmare så jag har lite förstånd vad ett djur betyder, inte är de bara pengar på fyra ben, det är så mycket mer! Som någon annan skrivit här, har det lagts ner stora pengar på stängsel och tunnlar för grodor, älgar, hjortar och dylikt, som vanligt är det sånt jag sett på tv. Visst kanske det också behövs, men det behövs nog minst lika mycket för dessa renar. Fortsätt skriva! Fortsätt ta bilder! Ut med allt på blogg och facebook, och spriiid! Sanningar som denna måste upp till ytan! Bra jobbat och kämpa på!

 73. Joakim Johansson

  Fy hellvette! Där sitter man på tåget helt ovetandes och funderar om det är en eller två renar som går åt på Malmbanan!!

  Trafikverket får fixa fram stolpar och stängsel nu, så lägger jag min sommarsemester på att påla igen dödsfällan!

  Lycka till Anneli mfl, hör gärna av er om ni vill ha hjälp!

 74. Jannice

  Kanske kan du få facket med dig då det handlar om lokförarnas arbetsmiljö också.
  Staket och andra lösningar som du föreslår borde vara en självklarhet. Kanske bra att göra en namnunderskrifts lista på FB? Då når du många många fler. Håller tummarna för att de ska ta sitt förnuft tillfånga.

 75. Desmond Horn

  SItter och gråter här över lapplands konungar och drottningar, du finns det inga ljud dom inte gillar?
  Jag är händig med data och elektronik och skulle nog kunna kolla om man kan göra nån ultraljud mojäng som skrämmer dom lite, borde bli bättre och billigare än staket… kopplar man den till rälsen så kan den ”höra” när tåget kommer och tjuta nån minut innan.

  • Litet jag

   Ljudet av vargar som ylar kanske? Just nu det enda jag kan komma på på rak arm… Och vargar som jagar i flock tror jag är lite uppdelade, så lite spridda sådana kanske skulle göra susen? Det hörs ju hyfsat väl – och förhoppningsvis sätter det inte hela horden i vilt sken utan får dem att stanna upp. De känner ju ingen vittring, även om de hör ljudet? Jag vet inte, vad tror ni renägare?

 76. Ida

  Skulle du inte kunna ta kontakt med någon större organisation som kan hjälpa dig i ditt påverkansarbete? WWF eller något liknande? Det är ju fruktansvärt det du skriver självklart ska trafikverket ta sitt ansvar att inte systematiskt döda renar!

 77. Mia-Marie

  Har delat på facebook och skrivit på Trafikverkets sida på facebook och länkat hit, kommer även sprida det vidare på alla sätt jag kan – detta är en skam för vårt land att vi inte kan se, höra och ordna med lösningar då dom finns, att vi inte ser möjligheterna och att det drabbar oskyldiga djur och även er – vars djur detta är…

  Skrämmande…

 78. Valeria Svensson

  Det vore toppen Annelie om ni kunde starta en namninsamling på internet för att se till att uppnå en förändring i denna fråga. Listan med namnen kan bifogas till de berörda! Fruktansvärt att detta händer!

 79. Wilmer

  det är hemskt och så, men det där med att stödja ett avancerat djurplågande företag när man köper sin biljett.. hur ska man annars ta sig runt? om det skulle åka tredubbla flygplan hela tiden så skulle ju utsläppen bli tredubbelt så mycket, plus att fåglarna skulle få dåligt av det också.
  kanske borde ta och gå istället, 100 mil tar väl inte så lång tid att gå? några månader så är man väl framme hos släkt och vänner.
  eller så kan vi göra så att man helt enkelt bygger lite stängsel istället för att klandra ner på resenärer, som bara vill ta sig dit dom ska, oavsett om man är medveten om fulheten hos företagen eller inte.

  Jag läste inte hela inlägget utan reagerade mest på den där lilla raden om de som köper biljetterna och blev lite irriterad.

  • Anneli Kråik Jannok (inläggsförfattare)

   Vi är alla med och stödjer detta vare sig vi vill eller inte och oavsett om vi vet om det eller ej. Ingen kritik mot resenärerna, tvärtom!

 80. Jenny

  Har skrivit till Trafikverket nu.
  Varför informeras inte om detta djurplågeri i nyhetssändningarna?! Jag trodde inte det var sant, hade aldrig kunnat föreställa mig något liknande. Det är väl självklart med stängsel och säkra övergångar?!?! I alla fall i min värld. Hoppas verkligen på bättring från Trafikverkets sida.

  LÄNK: http://www.trafikverket.se/Kontakta-oss/Skicka-e-post/

 81. micke

  starta en insamling med pengar en typ av fond för att bidra med pengar till åtgärder för djurens säkerhet.

 82. b.o.soderkvist

  Fruktansvärt tragiska bilder. Djur som får lida är inte bra på något sätt. Kan ändå inte låta bli att fundera på hur många av alla dessa som kommenterat detta som skulle reagera om de fick se bilder på resterna av aborterade mänskliga barn, mellan 35 och 40000 varje år bara i Sverige. Små barn som faktiskt känner smärta och förtvivlat försöker komma unden sugen som sticks in och försöker få tag i barnet. ?….. Detta om något är tragiskt och förtjänar uppmärksamhet och medlidande men få reagerar!? Varför? Är då en liten människa så lite värd???

  • Litet jag

   Jag har aldrig klarat av att göra abort. Inte helt säker på en enda som har skrivit här har gjort det heller?

 83. Sara

  Fixa en mall på ett brev till Trafikverket som handlar om detta och mailadress till Trafikverket! Naturskyddsföreningen brukar ha sånna brev för sakfrågor ich jag tror de brukar få uppmärksamhet på det sättet. Jag skulle lätt skicka ett sånt brev i mitt namn i den här frågan.

 84. Inger Nilsson

  Förstår din sorg, detta är grymt och fullständigt oacceptabelt!! Jag tror att alla människor med känslor håller med! Sprid och dela så att det snarast sätts upp stängsel, säkra övergångar och sänk farten omedelbart, helst i går! Jag hade aldrig hört talas om det förut så det är viktigt att göra det synligt!

 85. A89.

  Det man helst blundar för. Såg inte bilderna men läste kommentarer och det du skrev. Det finns inget namn för dom som gjort detta. Fruktansvärda och hemska människor, omänskligt, jävla idioter. Vad är ert fel. Passa er, för oss vettiga människor idiot jävlar.

 86. Jane Nelson

  Jag gråter för dessa arma djur som lemlästas av den jävla järnvägen.Nnågot måste göras,kontakta svenska järnvägar,säga vad man anser om detta

 87. kix

  Visst är detta hemskt. Människan mot naturen.. MEN jag kan inte engagera mig lika mycket i det som i när en MÄNNISKA trampar i en mina.. Djur har sitt värde, vi ska vårda och ta hand om dem. Inte bara se de som pengar men .. när reaktionen är starkare när djur skadas el dör mot när människor skadas och dör, då har vi missat något av ansenligt värde. En ofullkomlig värld ger oss många många sorger. Naturen o dess individer såras o skadas. Se dem, alla!

 88. Helena

  Usch vad hemskt och vidrigt! Lider med er och hoppas detta djurplågeri stoppas! Så grymt!!!

 89. Marie

  Jag som lokförare på en liten lokalbana där tågen bara kör 80 vet hur jobbigt det e att köra på något och Hur dåligt man mår. Dessutom hur svårt det e att undvika att köra på något. Tycker det e fruktansvärt och vet hur jobbigt både som ägare och som lokförare. Hoppas nu att ni får någon hjälp för allas skull. 🙂 kämpa på.

 90. Håkan

  Trafikverket får sina pengar som vår kära regering tilldelar enl sin budget. Debatten om järnvägens förfall får här en ytterligare infallsvinkel. I år är det val..!

 91. Jan

  Men vad hemskt! Och det var varit likadant sen 70-talet?! Fruktansvärt! Vad kan viltstängsel kosta!? Vilken j-a skandal!

 92. Sara

  Det finns inget värre än lidande skapad av girighet. Jag är med er i eran kamp, jag ska försöka sprida detta och hjälpa er att hjälpa renarna och eran psykiska hälsa.

 93. Janne

  Någon undrade om man inte kan skrämma bort renar med någon slags signal.
  Tror inte det fungerar, med tanke på att renar överhuvudtaget inte reagerar när man exempelvis tutar på dom. Står istället helt oberörda och orädda mitt på vägen, trots bilar som susar förbi.
  Kan någon förklara det beetendet?

 94. Wilda Anna

  Detta var starkt …hur går vi vidare för något måste göras , politiker måste hjälpa till att sätta stopp för detta , naturvårdsverket, jordbruksverket , jägare förbundet , jävligt trött på LKABS frammarch , de går över lik bokstavligt talat , se vad de gör mot orts bor , djur och natur , nä nu får det bli stopp
  fram med en skrivelse med fakta och statistik för det verkar beslutsfattare begripa , anmäl med dina bilder till länstyrelsen för detta är djurplågeri , och gör en polisanmälan med bilderna
  bra jobbat och starkt av dej
  tusen tack för att du upplyste oss
  väl mött Wilda Anna

 95. ina berged

  Saknar ord så fruktansvärt, än värre är att det är människan som orsakar detta, människan som ska ha förståndet att kunna hitta lösningen på detta makabra. Ni har förslag på lösningar men blir inte lyssnade på. De höga herrarna/kvinnorna som väljer att blunda för dessa hemskheter skulle själva bli personligt ansvariga och skadeståndsskyldiga………!

 96. En Pseudonym furry

  Vi kan ju alltid spamma dessa bilder till alla mailadresser inom tåg & transportmyndigheter & företag som håller på med tåg. Detta är en enkel sak för mig som är nörd, det kanske inte är så snällt att göra på detta viset, men vissa problem kräver radikala lösningar!

  Ifall någon har en lista nånstans med mailadresser till Folk inom transportmyndigheten/de som kör tågen/LKAB skulle kunna skicka den till mig på denna adress:
  neurrowcat SNABEL-A salusafe.com

  Jag kan även hjälpa till att starta nånting på sociala medier för att uppmärksamma detta till svenska folket. Någon som tycker detta låter som en bra ide kan ju också höra av sig på adressen ovan.

  //MVH Neurrowcat the furry Lynx

 97. Pascale

  att ingen ens hör av sig till er – vilken respektlöshet ! Det finns ju lösningar men det kräver att dessa underbegåvade byråkrater a) bryr sig b) förstår och c) får arslet ut vagnen – lycka till säger jag bara, allt detta lär inte sammanfalla i överskådlig framtid

 98. B.L

  Tack för att du delar med dig av sorgen och det otäcka. Fasansfullt! Vore jag renägare skulle jag vara utom mig. Olyckor händer ju (som härom vintern när många renar fick genom isen) men dessa med tågpåkörningar kan ju faktiskt få ett stopp. En investering inför framtiden. Stängslen sitter väl på plats i ganska många år och det medför att renarna klarar sig och staten slipper betala ersättningar. Plättlätt att fatta. Ekodukterna blir också en engångsutgift som säkert gynnar statens ekonomi på sikt. Nä, det kanske vore bra om vi hade en regering som tänker på annat än att gynna feta nackar?

 99. Åsa

  Så sorgligt men som alla vet så är det alltid pengar det handlar om. Renar som några samer äger är inte något staten tjänar pengar på. Nej inte bryr dom sig. Massor av renar plågas till döds,men det gör inte ont för dom vinstrika företagen som LKAB. Nej snart får renen och samerna vara utställningsobjekt vid olika arrangemang för Sverige och för turismen. När Sverige skall visas upp. Tyvärr, lider med er och hoppas på lösning. Äger själv några renar,min sambo jobbar på VR-Truck så jag känner med er. Kramar

 100. Eleonor

  Usch vad hemskt! Detta gör verkligen ont i mitt hjärta,att se bilder,att läsa om det som pågår.
  Att inte myndigheter mfl kan tänka en extra gång istället för att bara se PENGAR. Det är liv det handlar om,varelser.
  Jag är inte så insatt i detta men jag hoppas att dessa folk kan öppna sina ögon en dag och se vad som händer med renar och andra djur.

 101. Mia-Marie

  Hej igen, nu har kag spridit detta på facebook till olika ”hjälporganisationer” Politiker – pratier mfl. som Djurens Rätt, Naturskyddsföreningen och massa andra – har messat dig om det på facebook också – hoppas på positiv reaktion och att detta kan lyftas och även lagt ut på Trafikverkets facebook som jag skrev tidigare och då även deras egna PDF – fil om just sånt här och bygge av ekodukter för exakt såna här situationer…Dom har en egen publikation kring sånt, som jag tycker man kan nyttja!!!

  http://publikationswebbutik.vv.se/upload/6652/2011_159_Effektiv_utformning_av_ekodukter_och_faunabroar.pdf

 102. maria

  hej har läst och sett bilderna på dom stackars renarna,kalvarna men sååå hemskt svider i hjärtat och ledsen i ögat över allt hemskt som händer dom stackars djuren, jag tycker renar är så vackra att se på med deras stora svart ögon och speciellt kalvögon dom kan smällt mitt hjärta. Men hoppas att ni finner nån lösning snabbt.

 103. Ingvar Persson

  Det vet väl alla att Svenska staten kan göra vad som hälst utan att vara tvugna att göra något åt det
  vore det en privat person som orsakade något sådant skulle det bli fängelse i många år och millioner i böter

 104. Lisa

  Jag lider så med er, jag såg reportaget på TV4 nyss, hoppas detta hjälper er i er kamp så ni slipper se dessa masaker i framtiden! Det måste bara finnas pengar att lösa detta!

 105. eva lundvall

  Staten bör enligt lag förhindra att djur utsätts för lidande och för otillåten slakt på detta grymma sätt. Jag trodde först att vargen varit framme men i detta fall var det tåget. Staten ska ta sitt ansvar och sätta upp viltstängsel och ekodukter när de bygger en järnväg genom ett renskötselområde. Renarna var där först.

 106. eva lundvall

  Enligt svensk lag borde staten vara skyldig att förhindra dessa grymma olagliga slakter och sargningar av djur genom viltstängsel och ekodukter där djuren kan passera oskadda. Här var det inte vargen som var framme utan tåget. Renarna fanns ju där innan järnvägen byggdes i deras renskötselområde.

 107. Paula

  Usch lider med er… Är halvfinsk o älskar dessa djur… Tycker dom e så fina… Måtte man kunna finna en lösning på detta… Stackars djur.. <3

  • Anneli Kråik Jannok (inläggsförfattare)

   När jag får mera tid ska jag göra verklighet av alla bra tips jag fått om tex. naminsamlingar, göra en facebooksida etc. Kommer att lägga ut om det här på bloggen så fortsätt hålla koll här. Kram ☺

 108. Caroline

  Riktigt hemsk 🙁 har delat, skrivit till trafikverket och fått svar. Är du intresserad av svaret så kan du maila mig.

 109. Anna Werner

  Fullkomligt vidrigt hur företag 2014 inte tar ansvar, de producerar och låter utan tvekan de som drabbas stå för kostnaderna av bieffekterna (finansiellt/fysiskt/psykologiskt)… Maila mig GÄRNA svaret du fick av Trafikverket, det skulle jag uppskatta varmt! Bra skrivet!

 110. Litet jag

  Jag har nu läst igenom rubbet – det Ni skrev, samt det folk har sagt. Jag är glad för att jag har fått en chans att läsa allt (stort tack till min väninna som har läst detta och satt upp det på Facebook). Bilderna är förfärliga men kan inte helt beskriva det vansinne som pågår. Det är ju bara 2 gånger om året – så nog borde de väl snälla nå’n kunna sänka farten under den perioden? Det gynnar ju såväl renar, renägare som lokförare och företag. Inte kan det väl bli billigare att låta samtliga lida och sedan betala ut ersättning? Och även om det vore det, så måste man väl som människa ha lite moral, vad? Annars är man ju inget annat än en själlös best (och nej, djur är inte själlösa, så läs det inte som det – extremt få äro de djur som skulle göra något liknande, om de alls finnes). Stängsel med viltövergångar av någon form borde vara lika självklart i Norrland som i övriga Sverige. Jag trodde samer behandlades lite bättre i Sverige än vad många andra behandlar sina minoriteter, men så är uppenbarligen inte fallet. Man skäms ju för sin regering, när de inte har så mycket moral i kroppen, att de sätter lika mycket värde på människor i en landsände som i en annan! Oavsett vad de kallas: norrlänning, same, värmlänning, stockholmare o.s.v. Nu får de väl snälla nå’n ta sig samman och se till att något blir gjort! 40 år… Och vem vet väl hur längre tillbaka detta sträcker sig? De (regering, banägare samt de företag som nyttjar den) borde samfällt rodna av skam när de ser detta, se till att få ändan ur vagnen och göra allt i sin makt för att rätta till det. I samrådan med renägare så borde man kunna få en bra lösning. (För er som anser att man skall hålla en ren under uppsikt… Om de är det minsta lika älgarna i det avseendet, som förvisso kan tämjas, de kan låta dig rida dem, men du ska då sannerligen inte tro att du ska kunna vara den som styr, så kan man bara glömma det. Vilt är vilt. En hund är inte att jämföra med.)
  Som någon sa innan – lokförarnas fackombud kunde måhända hjälpa till också? Ingen människa mår väl bra av, att köra på varken människa eller djur?
  Jag kommer att göra som min väninna, jag lägger upp inlägget på Facebook. Jag kommer även att lägga till en kort beskrivning om vad detta handlar om på engelska – de flesta av mina vänner där, är inte ifrån Sverige.
  Kram och allt gott önskar jag Er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.